sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Aurinkoa kaupasta

Nimipäivä kirkastaa marraskuuta kivasti. Sain kukat mieheltä teatterilippujen lisäksi. Maaliskuussa pääsee katsomaan Taru sormusten herrasta -näytelmää!

Meidän marraskuu on ollut hyvin marraskuinen. Pimeä, märkä ja väsynyt. On siihen mahtunut paljon iloakin, mutta silti on tuntunut vähän rämpimiseltä. Nyt tuntuu, että vähän alkaa helpottaa (ehkä osittain kiitos kilpirauhaslääkityksen) ja lähestyvä joulu alkaa pikkuhiljaa innostaa touhottamaan. Lisäksi kyllä marraskuussakin on iloisia asioita. Vaikka aurinko ei juuri näy taivaalla, sitä voi ostaa kaupasta - ja halvalla!

Appelsiinit ovat parhaimmillaan. Muistan neljän vuoden takaiselta Espanjan reissulta ne upeat appelsiiniviljelmät, jotka kukoistivat marraskuussa. 

Marraskuussa on monen hedelmän sesonki ja kaupat ja torikojut pullistelevat persimoneista, appelsiineista ja mandariineista (tai satusumista/klementiineistä/mistä lie). Omat hedelmäostokseni tein suurimmaksi osaksi torilta, sillä siellä on myynnissä hedelmäkauppialla aina sellaisia juuri täydellisen kypsiä yksilöitä, kun kaupoissa on tarjolla vielä vähän raakoja. Myös suomalaiset talviomenat ovat minusta ihania, sillä ne ovat minun makuuni sopivan kirpakoita. Ihan perineinen Lobokin on minun makuuni täydellinen.

Persimon on viime vuosina lisännyt suosiotaan, eikä suotta! "Se on herkullista", sanoo Bonskukin. 

Torilta ostin myös kauden viimeisiä toritomaatteja. Vaikka ne ovatkin varmasti jo kasvihuonetavaraa, on niissä ihan oma makunsa verrattuna kaupan tomaatteihin. Ja etenkin kakkoslaatua saa näin marraskuussakin edullisesti! Hiukan pehmoiset pikkutomaatit pääsivät uuniin saunomaan yön yli Satu Koiviston ohjeella. Sadassa asteessa, uunin luukku haarukan avulla hieman raollaan ja herkulliset, uunissakuivatut tomaatit ovat valmiina pastaan, leivän päälle, salaattiin tai sellaisenaan! Ostin minä vielä ykköslaatuisiakin tomaatteja tuoreena syötäviksi, sillä kyllä ainakin toritomaateissa on makua vielä marraskuussakin.

Tomaatit ennen uunia. Herkkua sitten kurttuisinakin.

Punaiset ja keltaiset paprikat ovat minusta parhaita, vaikka värin vuoksi voisi olla mukana vihreitäkin. Ai niin, oranssejakin on. Ovatkohan ne vähän harvinaisempia?

Yksi ihanan piristävä ruokalaji ovat kasvisruokaklassikko täytetyt paprikat. Niitäkin saa edullisesti isoja satseja torilta ja tarjouksista kaupastakin. Minä halkaisen paprikat aina poikittain, sillä silloin päälle tulee paljon ihanaa paistopintaa. Paprikoiden sisälle laitoin kvinoaa, porkkanaraastetta ja kikherneitä. Päälle laitoin juustoraastetta ja usein joukkoon myös fetaa. Tällä kertaa tarjoilin uunifetan erikseen tomaattiviipaleiden kanssa. 

Paprikat menossa uuniin. Jälkeen-kuvaus unohtui. 

Vielä maltan hetken näiden aurinkojen kanssa, ennen jouluvalojen sytyttämistä. Mutta pian on adventti ja sitten aion räväyttää joulutjutut täysillä päälle, kuin amerikkalaiset jouluvalot!

Millaisia valonpilkahduksia sinun marraskuuhusi on kuulunut?

5 kommenttia:

 1. Suurin valonpilkahdus oli tietysti kun pääsin eläkkeelle. Jee!!! Tai voi olla, että Bonskun ja vanhempien näkeminen aika usein voittaa senkin pilkahduksen.

  Mumi

  VastaaPoista
 2. On kyllä hedelmien kulta-aikaa, näiden mainitsemiesi siis. Kiitos hei muistutuksesta, nyt meilläkin tehdään täytettyjä paprikoita, pitkästä aikaa! Kesällä viimeksi täytetyt kesäkurpitsat, välillä pyörii samat ruuat viikosta toiseen. Blogisi on ihanaa väriterapiaa, itse en ole ihan noin 'värikäs', mutta tykkään kovin katsella kuviasi. :)
  Ja pienen pojan juttuja ihana lukea, meillä 1v4kk poika, kahden koululaistytön jälkeen ihan uusi maailma :)

  Mitä Bonskulla on joululahjatoiveita? Omalleni olen kovin miettinyt että mitä voisi olla... Parkkitalo on tullut mieleen, ne autot kun tuntuvat olevan ihan pop :)

  T. Äiti kolmelle

  VastaaPoista
 3. Voiskin tehdä täytettyjä paprikoita pitkästä aikaa! Kaupassa on nyt meillä lähiaikoina ollut vain muoviin pakattuja paprikoita, ja ne on haisseet tosi pahalle, vielä syödessäkin mua häiritsee.. :D
  Miusta tää marraskuu on menny tosi nopeesti, niin se jo itsessään on valopilkahdus, että joulu häämöttää :)

  VastaaPoista
 4. Ooooi, ihan värikästä! Ai että. Mulla on käynyt siitä hyvä tuuri, että olen päässyt viettämään yllättävän monta aurinkoista marraskuun hetkeä ulkosalla. On sattunut arkivapaapäiviä kohdalle suunnilleen aina, kun aurinko on pilkahtanut, joten olen suunnannut ulkoilemaan. :D

  VastaaPoista
 5. Namnam, nuo paprikat näyttää niin herkullisilta! Mun ilo on ollut tässä kuussa tuleva joulu, jolle varovasti ja käpälä väpättäen olen antanut jo muutamia ajatuksia. Tai, öh, muutamia...Hosuli istuu jo kuusessa. :D

  -Ruut

  VastaaPoista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.