torstai 14. maaliskuuta 2019

Grand tour: Alakerta ja kaikki kotimme rummut


Alakertaan vievien portaiden viereen laitoin "valokuvapyykkinarut". Niitä on hauska ihailla ohimennessä. Pyykkikori porrastasanteella on hyvä koripallokori pyykille. 
Grand tour jatkuu! Ensin ajattelin kuljettaa teidät olokerrasta yläkertaan, mutta koska juuri esittelin makkarin verhoineen ja lastenhuoneessa on yksi projekti kesken, päädyinkin suuntaamaan eteisestä alakertaan. Alakerta onkin ehkä kotimme tärkein kerros, sillä se on se kerros, joka minimoi rumuuden muissa kerroksissa. Sinne on sijoitettu arjen kannalta monen monta merkityksellistä toimintoa ja lisäksi vielä lähes kaikki kotimme rummut (paitsi djembe, joka on poikien huoneessa).


Alakerta kiteytettynä: rumpuja ja pyykkiä. Ai niin, ja on sentään pesutilatkin. 
Alakerta, ah, alakerta. Sinne saa sullottua koko pyykkihuollon, siellä on kylppäri ja mikä tärkeintä, sauna. Siellä on vaipanvaihtopiste ja täydellinen pepunpesuallas. Siellä on miehen rumpunurkkaus ja musiikkivarasto sekä kulku puolilämpimään varastoon. Lisäksi todistettavasti siellä voi nukkua myös vähintään kohtalaiset yöunet. Alakertaan on sijoitettu kaikki ne toiminnot, jotka ennen sijaitsivat noin kahden neliömetrin alalla kylppärissä ja ne toiminnot pyykkihuollosta, jotka levittivät lonkeronsa niin makuuhuoneeseen kuin eteiseenkin. 
Kotimme kauneimmat neliöt? Sekaisin rumpukapulolita, sähkörummut, pyykkiä, matonkude kori, teininä maalaamani jakkara ja leluja. 

Vaikka mies luopuikin ajatuksesta saada akustiset rummut kotiin, piti sähkörummuille olla tietysti tilaa. Niille löytyi helposti sopiva paikka alakerrasta. Ne ovat siellä sopivasti piilossa, eivätkä myöskään jatkuvasti lasten ulottuvilla. Naputus kuuluu muihin kerroksiin, mutta olemme niin tottuneet siihen, ettei se haittaa lainkaan. Sähkörumpujen lisäksi alakerrassa on laatikoissa keikkasetit, jotta ne saa napattua mukaan ilman treenikämpälle ajamista. Alakerran pikkuvarastossa on sitten muuta musiikkiroinaa ja jonkin verran urheiluvaatteita.

Jos pyykkihuolto ei nappaa, niin ainakin tapetti piristää. Hoitopöytä piti hankkia, kun pesukoneen päällä ei enää voinut vaihtaa vaippaa ja vaatekaappien viereinen kolo osoittautui liian pieneksi siihen. Nyt Tintti vaan ei malta olla kääntyilemättä pöydällä...
Huomatkaa: vaatekaappien ovet pysyvät kiinni! Tuolla päätykaapin kolossa on piilossa vielä yksi pyykkikori ja puolipitoisia vaatteita. 

Koska kotimme ei ole suuren suuri, on koko pyykkihuollon sijoittaminen alakertaan merkittävä siisteyden ylläpitäjä. Kodissamme on vaatehuone myös yläkerrassa, mutta onneksi tajusin että arkivaatteet kannattaa sijoittaa alas mahdollisimman lähelle muuta pyykkihuoltoa. Näin minimoidaan kerrosten välillä seilaavat vaatekasat. Yläkerran vaatehuoneeseen on sijoitettu juhlavaatteet ym. harvemmin tarvittavat. Tällä hetkellä meillä aikuisilla on kummallakin käytössä yksi kaappi ja lapsilla yhteinen. Neljäs kaappi on pyyhekaappi. Tällä hetkellä vaatteet mahtuvat hyvin, kun kausivaatteet on sijoitettu vakuumipusseissa yläkertaan.


Tapani mukaan en viitsinyt siivota koko elämää pois kuvista. Pyykit paikallaan. Kuivat pyykit on kiva nostella löyhästi telineelle, märkien pyykkien ripustamista inhoan. Ikkunallinen ovi kitaran vieressä vie puolilämpimään varastoon. Kellon takana on musiikkikomero. 

Ja kuivausrumpu, ehkä kotimme tärkein rumpu näin minun näkökulmastani. Se on helpottanut ratkaisevasti pyykkihuoltoa. Kun ennen meillä oli jatkuvasti pyykkiteline täynnä pyykkiä, nyt se on välillä jopa tyhjillään ja taitettuna seinää vasten. Eniten inhoamani pyykkihuollon vaihe, eli märkien pyykien levitys on poissa ja korkeintaan täytyy levittää pyykit kuivirin jälkeen löyhästi telineelle hetkeksi (tai pariksi päiväksi...) Siitä ne voi viikata suoraan kaappiin. Satsasimme energiapihiin lämpöpumpputekniikalla toimivaan kuivausrumpuun ja alun säätöjen harjoittelun jälkeen se on toiminut moitteettomasti.

Suihkutila on mukavan väljä ja TYHJÄ! Lasitiilet ovat hauska yksityiskohta ja muistuttavat ysärillä tehdystä remontista. Kaakelit on kyllä uusittu myöhemmin. 

Sauna on pieni, mutta riittävä. 

En kaipaa spa-tunnelmaa kylpyhuoneeseen, mutta täytyy sanoa että on ihanaa, ettei kylpyhuoneessa ole mitään muita toimintoja kuin peseytyminen. Kylppäri on täydellisen kokoinen ja mallinen. Sinne mahtuu hyvin lasten amme ja saunaan mahtuu juuri koko koko perhe. Enempää tilaa kylppärille emme kaipaisi ja on ihanaa, ettei siellä tarvitse katsella kuivuvia pyykkejä. Jos itse saisin valita kylppärin materiaalit, olisin tehosteeksi valinnut ehkä hieman väriä, mutta kylpyhuone on näinkin minusta todella kaunis ja ennen kaikkea helppo pitää puhtaana, kun ei ole paljon laatansaumoja. Mustat laatat ovat myös armolliset, vaikka kalkkisaostumia hieman tuleekin.

Matkakuvataulut sopivat alakertaan. Kitara ja saksofoni ovat lähinnä sisustuselementtejä tällä hetkellä. Vessan ovi on hieman murheenkryyni ja vaihtunee jossain kohtaa. 

Kirsikkana kakussa alakerrassa on kotimme toinen vessa. Se on minusta niin söpö! Muistan, kun the Sims-pelin kultakautena suunnittelin aina keittiöitä, joissa oli yksi seinä jätetty rouheasti tiiliseinäksi. En ehkä haluaisi enää sellaista keittiötä, mutta on aika hauskaa, että sain sellaisen vessan! Vessan ovi on joko oikeasti tai leikisti "puuceen ovi". Se ei kuitenkaan ole oikein käytännöllinen, sillä se on hankala vetää kiinni ja reikä on vähän ikävällä korkeudella vessassa kävijän kannalta. Ovi vaihtuu siis jollain aikataululla toiseen, mutta on sekin ihan hauska nyt toistaiseksi.

Pluto-taulu on aivan täydellinen pikkuvessaan. Ja jottei inhorealismi unotuisi, pytyn viereen on piilotettu imuri...
Seuraavaksi grand tour vie meidät yläkertaan. Ehkä tosin pitää lisätä kierrokselle vielä varasto ja pihakin, mutta niistä lisää vasta kesällä. 8 kommenttia:

 1. Tosi näppärän näköinen alakerta! Paljon kaikkea siististi ja kätevästi suht pienessä tilassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on kyllä neliöt käytetty järkevästi! Ainoat melkein hukkaneliöt tulevat noiden ovien takia, mutta siihenkin saa pyykkitelineen. Ja saisi vuodesohvan, jos ei olisi rumpuja. Nyt saa patjat.

   Poista
 2. Alakerran neliöt on aikoinaan todella hyvin otettu hyötykäyttöön. Ei yhtään hukkatilaa. Kodinhoitohuone on tosiaankin olokerran siisteyden pelastus kun pyykkejä ei ole kuivumassa pitkin poikin huushollia. Ja on hyvä että on paikka mihin saa halutessaan tavaraa jos haluaa vaikka pikasiivouksen olkkariin.

  Mumi

  VastaaPoista
 3. Mitä pyykkiä laitat kuivausrumpuun? Kun meille hankittiin tuo ihana rumpu parikymmentä vuotta sitten, kuivasin siinä melkein kaiken pyykin. Sittemmin vuosien kuluessa yhä useampiin uusiin vaatteisiin alkoi ilmestyä rumpukuivaus kielletty - merkkejä. Nykyisin laitan rumpuun vain pyyhkeet ja lakanat ( joka sekin toki helpottaa pyykkihuoltoa) mutta kaikki vaatteet kuivatan telineissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen uskaltanut laittaa melkein kaiken kielloista huolimatta. Poislukien juhlavaatteet, muutamat omat hienommat vaatteet ja miehen puuvillaneuleet (joista yksi hieman kutistui). Eli laitan mm. kaikki trikoovaatteet, kauluspaidat, miehen housut, lastenvaatteet, puuvillauset alusvaatteet, urheiluvaatteet... osassa on rummutus kielletty, mutta jotenkin tuntuu vähän hätävarjelun liioittelulta. Villaohjelmaakin olen kokeillut, mutta siinä pitäisi ottaa heti ohjelman loputtua vaatteet pois, joten sitä en uskalla käyttää.

   Toistaiseksi vaatteet ovat pysyneet kuosissaan, mutta rumpu on toki ollut vasta vähän aikaa käytössä. Ja säännöllisesti pestyistä pyykeistä (urheiluvaatteet, vaipat) on nukkasihdin täyttyminen vähentynyt huomattavasti.

   Poista
 4. Tehokas alakerta teillä! Neliöt mahtavassa käytössä. Ja tuo pesukoneiden takana oleva pirteä tapetti kyllä piristää huonommankin päivän.

  Meidän kodinhoitohuoneemme on tosi tylsä, valkoiset seinät, kaapit ja sininen laattalattia. Kattovalaisin vaihdettiin, mutta muutoin se on tylsä ja persoonaton rakentajien jäljiltä. Ja sitten sinne kasautuu kaikkea... Pysyisiköhän se siistimpänä, jos jollain seinällä olisi vaikka joku kaunis, piristävä tapetti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ehdottomasti tapetti piristää! Olen niin tyytyväinen, että päätettiin tapetoida myös tuo alakerta. On paljon kivempi latoa pyykkejä koneeseen, kun on värien (tai muun kauniin) ympäröimä.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.