torstai 7. maaliskuuta 2019

"...se kasvattaa järkee"

Mikä sanonta otsikossa on kyseessä? No särjellähän sitä järkeä tietysti kasvatetaan! Kalan terveysvaikutuksista olen lukenut aina silloin tällöin, mutta en muista olenko koskaan syönyt särkeä (ennen eilistä). Suuri ruokaidolini Satu Koivisto on instagramtilillään usein maininnut resepteissä Järki särki - säilykkeen. Suhtauduin siihen hieman epäilevästi, sillä jotenkin kalasäilykkeet satunnaisia tonnikalapurkkia lukuunottamatta eivät ole houkutelleet. Lopulta kuitenkin arkiruokaideoita pyöritellessäni päätin antaa Järki särjelle mahdollisuuden - ja sehän kannatti!

Järkisärki ja nuutuneet juurekset. 
Järki särkeä tekee suomalainen yritys, joka on ehkä tutumpi Voi hyvin -luomuhunajasta. Sivuilla on paljon tietoa särjestä, joka teki särkikokeilusta entistä houkuttelevamman vaihtoehdon. Särki on ekologisesti erittäin järkevä vaihtoehto, sillä särkikannat ovat vahvoja ja niiden kalastaminen vähentää vesien rehevöitymistä. Särki on myös terveellistä, eikä sille ole asetettu edes syöntirajoituksia. Miten sitä aina nappaakin kalatiskillä niin helposti mukaansa sitä tuttua ja turvallista lohta, vaikka muitakin hyviä vaihtoehtoja olisi olemassa?


Pinkit perunat ovat kyllä minusta violetteja. Ne ovat tämän värisiä sisältä asti, kun taas violetit porkkanat ovat usein olleet vain pinnasta violetteja. 

Päädyin tekemään järkisärjestä kiusausta, sillä jääkaapista löytyi valmiiksi perunoita ja kaurakermaa. Olen jo pidempään ajatellut, että perunaa pitäisi myös syödä enemmän ja viimeaikoina perunaa on tituleerattu oikein ilmastoruoaksi. Pitkään peruna on ollut minulle vähän sellainen vanhanaikainen raaka-aine, sillä onhan pasta nyt parempaa, hienompaa ja nopeampaa. Mutta pitäisi kyllä palauttaa peruna lautaselle, sillä onhan se edullista, kotimaista ja mainettaan terveellisempää ruokaa. Perunan hiilijalanjälkikin on naurettavan pieni verrattuna esimerkiksi riisiin. Jotenkin vain se keittoaika ja kuoriminen tai peseminen tuntuu niin vaivalloiselta... Pitäisi vaan päästä sen yli! Bonsku valitsi kaupasta pinkkejä pottuja, joissa kuulemma on paljon flavonoideja. Ja ihme kyllä hän myös söi niitä!


Tämä näytti niin kauniilta, mutta unohdin kuvata vuoan ennen kaurakermaa. 


Järki särki kiusaus 

  • 600 g perunoita 
  • (juureksia, jos sattuu jääkaapista löytymään)
  • 2 sipulia
  • Purkki Järki Särkeä (alkuperäisessä tomaatti-basilika, minä ostin valkosipuliversiota)
  • 3 dl kermaa (alkuperäisessä kuohukermaa, mutta kaurakerma toimi hyvin)
  • Juustoraastetta


Pilko perunat ja sipulit. Lado vuokaan vuorotellen perunoita, (juureksia), sipulia ja kalaa liemineen. Kaada päälle kerma ja ripottele juustoraastetta. Paista 200 asteessa 40-50 minuuttia (tai puolisen tuntia kiertoilmauunissa). 

Hyvältä näyttää näinkin. 

Kiusaukset eivät ole ehkä ruokaa kauneimmasta päästä, mutta nuutunut tilli pelastaa tämän kuvan blogikelpoiseksi. 

Ja kyllä oli hyvää! Bonskukin söi tätä, joten se tarkoittaa sitä että tästä tulee aivan varmasti vakkari-arkiruokaa. Tätä olisi myös helppo tehdä kerralla vielä isompi satsi. Supernopean tästä tekisi pakasteperunasuikaleet, mutta minulla oli nyt ihan itse pilkottuja. Nahistuneet porkkanat ja juurisellerin pala upposivat kiusaukseen hyvin. Kaurakermallakin ruoka oli tosi kermaista ja hyvää. Juustoraasteen voi jättää poiskin tai korvata kasvipohjaisella, jos haluaa tehdä tästä entististäkin ilmastoystävällisemmän. Nyt tekisi jo mieli kokeilla särkeä jossain toisessa ruokalajissa. Ehkä ostan sitä huomiselle pizzaan. Kesällä se on varmasti hyvä pari uusille perunoille. Vahva suositus siis Järki Särjelle!

"Äiti, ota kuva munkin ruuasta!"

Oletko sinä maistanut särkeä? Tai kuullut Järki Särjestä? 

16 kommenttia:

  1. Tosiaan täytyisi rohkaistua maistamaan täälläkin. Oliko siinä ruotoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En huomannut lainkaan ruotoja. Ilmeisesti ruodot pehmenevät kypsymisprosrssissa, vaikka niitä ei ole poistettu.

      Poista
  2. En ole kuullutkaan tuosta tuotteesta. Täytyypä ostaa heti seuraavalla kauppareissulla. Minäkin olen viime aikoina suosinut perunaa. Ehkä se on vaan asenne- ja organisointikysymys tuo vartin pidempi kypsymisaika pastaan verrattuna.

    Mumi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei se pelkkä kypsymisaika, vaan myös se esikäsittely. Kiireettömänä päivänä valitsen perunan,mutta onneksi on myös pastaa.

      Poista
  3. Hyvän kuuloinen resepti! Meillä on purkki Järki Särkeä kaapissa, muttei olla vielä korkattu.

    VastaaPoista
  4. Tavuviiva vielä tölkkiin, niin olis parempi :) Mutta kiinnostavalta tuotteelta kuulostaa... täytyypä ensi kerralla kaupassa etsiskellä! Kiva, että vinkkasit!

    Perunan osalta on lystikästä, että (niin kuin vaatemuodissakin) tarpeeksi kauan suosii jotakin, niin aina välillä on muodikas (ja välillä todella vanhanaikainen). Minä olen syönyt perunaa jokseenkin joka aterialla yli 60 vuotta ja enkä yhtäkkiä olekaan enää esihistoriallinen, vaan hyvin ilmastoystävällinen. Varsinkin kun syön vielä itse omalla luomukompostilla lannoitettua perunaa :) Muistan aina, miten eräs Vihreiden edustaja vuosia sitten selitti, ettei hänen lapselleen ikinä perunaa, vaan bataattia. Jo silloin ihmettelin, miten voi olla ympäristöystävällistä rahdata bataattia jostain kaukaa, kun suomalaisesta perunasta ja porkkanasta saisi jopa samanväristä sosetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmoitan langenneeni mainostuksesi uhriksi :) Hinta oli kyllä sellainen, että meillä jää ikävä kyllä kertakokeiluksi. Yli 41€ kilo?!? Ei riitä meikäläisen ruokarahat tuollaiseen.

      Poista
    2. Niinpä, itsekin olen joskus tainnut sortua tähän peruna vs bataatti kuoppaan.

      Järki särki ei tosiaan kilohinnalta ole edullista. Sitä tuottaa kuitenkin suhteellisen pieni yritys. Kiusauksen annoshinnaksi laskin kuitenkin tällä perunamäärällä noin euron per annos, joka on minusta kohtuullinen.

      Poista
    3. Tai on se sentään yli euron per annos, koska osa annoksista oli Bonskun. Mutta ei kallista kuitenkaan.

      Poista
  5. Järki Särkeä en ole maistanut, mutta Särkisen kalapyörykät (vai mikä se nimi nyt olikaan...) ovat osoittautuneet hyväksi arkipikavalmisruoaksi. Hinta on kyllä kova siihen nähden, että särjen pitäisi kai olla jonkinlainen roskakala.

    A-T

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Ilmeisesti särjessä on paljon ruotoja, joten ehkä sen käsittelykustannukset nostavat hintaa?

      Poista
  6. Oo, näyttääpä herkulliselta. Peruna kunniaan!

    -Ruut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peruna kunniaan! Uskoni perunoihin meni koulun perunoiden myötä, mutta nyt se on palautunut pikku hiljaa.

      Poista
  7. En ole kuullutkaan. Millainen tuote se on? Onko siinä kala jauhettu vai palasina, raakana, keitettynä vai paistettuna...?
    VE

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Järki särki on säilyke eli säilyy huoneen lämmössä avaamattomana. Kala on kypsää, ilmeisesti kovassa paineessa kypsytetty, jotta ruodot pehmenevät. Kala on minusta palasina, mutta ei sellaisena pienenä kuin purkkitonnikala.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.