keskiviikko 24. huhtikuuta 2019

Pääriäisen päärynätorttu

Pääsiäispuput tervehtivät meitä vielä, ehkäpä vappuun asti. 

Vietimme pääsiäistä perinteikkäästi vanhempieni luona yhdessä miehen vanhempien kanssa. Äitini loihti herkkupöydän ja minäkin halusin hieman osallistua, joten lupasin tehdä herkullisen päärynä-mascarpone-kääretortun, jota tarjosin myös toisissa tupareissamme. En muista olinko aiemmin edes tehnyt kääretorttua sitten yläasteen kotitaloustuntien, mutta sellaisenhan teki tosi näppärästi. Pitäisi ehkä tehdä useamminkin. Tämän kääretortun juju oli suussasulavan täytteen lisäksi hauskat, karamelisoidut päärynälastut koristeina. Resepti on, yllätysyllätys, Maku-lehdestä, mutta kirjoittelenpa pari lisäjippoa näiden koristeiden tekemiseen, joita lehdessä ei ollut ja jotka opin kantapään kautta. 


Päärynäkääretortusta tuli näyttävä ja herkullinen.  Minä tykkään tällaisista "epämääisesti koristelluista" kakuista. 

Karamellisoidut päärynälastut olivat tosi näyttäviä ja lisäksi vielä todella herkullisia! Niiden maku on sekoitus toffeeta ja päärynää ja ne ovat ihanan rapeita suutuntumalaan. Yksinkertaisuudessaan päärynälastut leikattiin ihan ohuen ohuiksi, pyöriteltiin sokerissa ja paistettiin uunissa. Lehden ohjeessa siivut leikattiin juustohöylällä tai mandoliinilla. En omista mandoliinia, mutta juustohöylällä sai aika hyviä palasia. Jos päärynät ovat isoja, kannattaa päärynä leikata ensin puoliksi ja sitten siitä puolikkaasta tähdätä siivuttamaan taas puolikasta. Pienistä ja suipoista päärynöistä saisi varmaan sellaisia "kokonaisia" päärynänmallisia siivujakin. Ihan selvää, kun sen näin kirjoittaa, mutta minä sitkeästi yritin saada mahdollisimman kokonaisia isoista päärynöistä, eikä se onnistunut ollenkaan. 

Tälviisii siivutin päärynöitä. Eli "neljäsosia", kuten tuossa lautasella. 

Kun päärynäsiivut on leikattu, ne sokeroidaan lautasella molemmilta puolilta ja asetellaan uunipellille. Kannattaa pitää siivut erillään toisistaan, sillä ne kyllä tarttuvat toisiinsa. Tietysti, nyt kun ajattelee, mutta ei sitä ensimmäisellä kerralla kaikkea tajua. Siivut paistetaan uunnissa 15 minuuttia per puoli eli paistamisen puolessa välissä ne käännetään. Siivut ovat valmiita, kun ne ovat selkeän ruskeita, mutta eivät palaneita ja hieman kovia. Toisella kerralla osa päärynöistä jäi pehmeiksi ja vaaleiksi ja luulin niiden kovettuvan kuivuessaan. Niin ei kuitenkaan käynyt, joten kannattaa odottaa ruskistumista. Makukaan ei näillä hieman "raaoilla" siivuilla ollut niin syvä. 

Nuo pienet suklaamunat sopivat minusta ihan täydellisesti tuonne väliin, vaikka upea se olisi ilmankin. 

Laitoin lastut kakun päälle ja lisäksi pääsiäiseen sopivasti laitoin päälle myös pieniä suklaamunia. Kakku sopii kuitenkin ilman suklaamunia mihin tahansa kevään juhlaan. Nyt nuo päärynälastut näyttävät minusta vähän kuin lumen alta paljastuvilta lehdiltä, joiden alta pilkistävät pienet kevätkukkien nuput. 

Päärynä-mascarponekääretorttu

Pohja:
  • 4 munaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1,5 dl perunajauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta


Täyte:
  • 100 g valkosuklaata (tai koko levy, jos ei viitsi punnita)
  • 250g mascarponejuustoa
  • 1 päärynä
  • 1 rkl sitruunamehua


Koristelu
  • Tomusokeria
  • 1-2 päärynää
  • sokeria


1. Vatkaa huoneenlömpöidet munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi vaahtoon. Levitä uunipellille ja paista 225 asteessa 8-10 min. 

2. Kumoa kääretorttu sokeroidulle leivinpaperille. Irrota leivinpaperi tortun pohjasta ja jätä sen päälle, kunnes pohja on jäähtynyt. 

3. Sulata suklaa ja lisää huoneenlämpöiden mascarponen joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Kuutioi päärynä pieneksi ja sekoita joukkoon. Mausta sitruunamehulla. 

4. Levitä täyte torttupohjalle ja rullaa tiukaksi rullaksi. Nosta jääkaappiin tekeytymään. 

5. Valmista päärynäsuikaleet. Tarvittaessa lue tarkemmat ohjeet postauksesta. Leikkaa päärynät mahdollisimman ohuiksi. Kierittele päärynäviipaleet sokerissa ja nosta pellille. Paista 150 asteessa kiertoilmassa tai 175 asteessa tavallisessa uunissa ensin 15 minuuttia. Käännä viipaleet ja paista toiset 15 minuuttia. Tarkkaile, etteivät viipaleet pala. 

6. Koristele kaukku tomusokerilla ja päärynäsiivuilla. 

Eikö ole liikuttavan söpö? On hauskaa kyllä saada näitä askarteluja puistokerhosta. 

Hihi, luovaa sanoisin. 

Ja vielä palatakseni pääsiäiseen, tässä vielä muutamia kuvia tämän vuoden pääsiäiskoristeista. Bonsku sai koristella noilla pienillä ripustettavilla puumunilla. Aika luovia koristeluita, vai mitä? 

Ikean ysärimunakupit saivat hassut hatut. 

Ja tietysti väriä pitää olla!

Mikä oli sinun pääsiäisherkkusi tänä vuonna?

2 kommenttia:

  1. Kyllä täytyy sanoa, että tuo sinun päärynätorttusi oli aivan huippu. Tykkään päärynästä muutenkin kovasti ja nuo lastut ovat tosi hauskat ja makoisat myös. Tuo rento ulkonäkö miellyttää myös.

    Mumi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä loistoresepti! Ja noita päärynälastuja voisi tehdä johonkin muuhunkin koristeeksi.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.