lauantai 26. syyskuuta 2020

Syysillan piristys: puolukkapiiras ja kookoskinuskijätski

 Tällä hetkellä blogin kirjoittaminen ei oikein inspiroi. Elämä ei varsinaisesti ole kiireistä, mutta sillä tavalla vauhdikasta kuin kahden pienen lapsen ja iltatöitä tekevän miehen kanssa voi olla. Minä viihdyn töissä mainiosti, mutta toisaalta iltaisin sitä mieluummin rötköttää sohvalla kuin istahtaa koneen ääreen kirjoittamaan. En ole vielä lopettamassa, mutta ehkä vähän pitää antaa itselleen armoa ja lopettaa postaustahdin kyttääminen. Olen pitänyt yllä tavoitetta noin viidestä postauksesta kuussa, jotta tietty rytmi pysyy yllä, mutta jos se aiheuttaa enemmän stressiä kuin auttaa eteenpäin, pitänee tästä luopua ja antaa postaustahdin hieman hiljentyä. Voi myös pitää pientä taukoa ilman, että se tarkoittaa koko harrastuksen kuivahtamista. Kaikkia kivoja postauksen arvoisia projekteja on vireillä, mutta niiden saattaminen loppuun kestää hieman pidempään kuin joskus ennen. 

Iltapäiväkahvin kohokohta. 


Mikä sen sijaan inspiroi tällä hetkellä on leipominen. Olen leiponut viimeisen puolen vuoden aikana taas enemmän kuin ennen. Tietysti hapanjuurileipiä, mutta myös muuta. Tapa jäi karanteeni-keväästä ja olen viikonloppuisin piristänyt perhettä leipomalla. Nykyään mieskään ei niin totaalisesti välttele enää sokeria, niin sekin on piristänyt leipomisharrastusta. Ja onneksi harrastus ei ole kuitenkaan karannut käsistä vaan ihan maltillisia määriä makeaa on silti tullut syötyä. 

Jäiset puolukat näyttävät niin kauniilta. 

Viime vuonna keräsin pakastimen täyteen puolukoita, sillä innostuin siitä, että Tinttikin tykkäsi vispipuurosta kuten minäkin. Noh, vispipuuroinnostus jäi yhteen kertaan, sillä jostain syystä seuraavalla kerralla Tintti ei enää suostunutkaan syömään vispipuuros. Eikä sitä seuraavalla. Eikä sitä seuraavalla. Niinpä puolukat ovat unohtuneet pakastimeen. Minäkään en oikein tykkää niistä muussa muodossa kuin siinä vispipuurossa, mitä en viitsi vain itselleni keittää kuin ehkä kerran pari vuodessa. Nyt päätin kokeilla tehdä puolukkapiirakan, josta minäkin pitäisin. 

Valmiissa piiraassa puolukat piiloutuvat taikinaan. 

Käytin pohjana herkullisen somenapiirakan pohjaa, jonka tein gluteenittomana. Korvasin jauhot suoraan Pirkan tummalla gluteenittomalla jauhoseoksella, mutta lisäsin yhden kananmunan pitämään taikinan paremmin koossa. Tai oikeastaan tein puolikkaan annoksen taikinaa, mutta lisäsin kaksi munaa yhden sijaan. Alunperin ajattelin tehdä puolukan happamuutta säkäisemään kinuskikastikkeen piirakan pinnalle raidoiksi, mutta lopulta päätinkin tehdä kinuskijäätelöä. Minulla oli purkki kondensoitua kookosmaitoa, jonka olin joskus ostanut maidottoman jäätelön pohjaksi. Keitin siitä ensin kinuskia, vatkasin vaahtoutuvan kauravaniljakastikkeen vaahdoksi ja sekoitin kookoskinuskiin. Sitten yöksi pakkaseen ja tänään iltapäiväkahvilla oli valmista jäätelöä täydellisellä rakenteella. Aivan käsittämättömän helppoa! Samalla reseptillä, mutta maidollisena tein jätskit Bonskun 3-vuotissynttäreille. 

Jätski on rakenteeltaan täydellistä: palloja tuli helposti, eikä jätski ollut lainkaan kiteistä. 

Piirakka onnistui hyvin ja oli kieltämättä aika hyvää. Yhtään enempää puolukkaa en kuitenkaan sietäisi, vaan makeassa piirakassa makealla jäätelöllä höystettynä menee juuri tuollainen pieni määrä. Puolukanystävälle tämä piiras varmasti olisi mieluinen! Jäätelössä maistui hienoisesti kookos ja se sopi aika kivasti puolukan pariksi. Jos kuitenkaan kookoksesta ei pidä ja tavallinen, laktoosillinen maito sopii ruokavalioon, kannattaa jäätelö tehdä ihan tavallisesta kondensoidusta maidosta tai kinuskiversiosta. Tulisi varmasti hyvää sillä kinuskilla! 


Puolukkapiiras (gl)

  • 100 g pehmeää voita
  • 1 dl sokeria
  • 1,5 dl fariinisokeria
  • 2 munaa (tai 1 jos käytät tavallisia vehnäjauhoja)
  • 1,5 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (tai tavallista vehnäjauhoa)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 dl dl mantelijauhetta
  • 1-2 dl puolukoita


1. Vatkaa voi ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon munat yksitellen.

2. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja nostele taikinan joukkoon. 

3. Voitele piirakkavuoka ja levitä taikina. Ripottele pinnalle puolukat.

4. Paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia. 


Kookoskinuskijätski (vegaaninen)

  • 1 tölkki kondensoitua kookosmaitoa
  • 1 purkki vaahtoutuvaa kauravaniljakastiketta tai -kermaa


1. Keitä kondensoitu kookosmaito kinuskiksi miedolla lämmöllä. Odota, että seos tiivistyy, muuttuu tummemmaksi ja maku syvenee. 

2. Jäähdytä kookoskinuski jääkaapissa. 

3. Vaahdota jääkaappikylmä vaniljakastike tai kerma. Vispaa joukkoon jäähtynyt kookoskinuski. 

4. Laita jäätelömassa pakasterasiaan ja anna jäätyä seuraavaan päivään tai vähintään muutaman tunnin. 

5. Tarjoa puolukkapiiraan kanssa!


Oletko sinä piristänyt itseäsi leipomalla tai nauttinut jonkun muun leipomuksista? 







4 kommenttia:

  1. Viime aikoina olen leiponut usein muffineja, kun ne ovat niin helppoja valmistaa. Piristävät mukavasti lounasjälkiruokana kahvin kanssa. Sain nauttia tuosta ylläolevasta tarjoilusta ja vaikka en itsekään ole suuri puolukan ystävä, tuo yhdistelmä oli mainio.

    Hankittiin muutama vikko sitten uusi vohvelirauta ja se on ollut myös kohtuullisen ahkerassa käytössä. Siinä paistuu kaksi vohvelia kerralla, mikä on ehdoton etu siihen rautaan verrattuna mikä meille hankittiin joskus vuosikymmeniä sitten.

    Mumi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi vohvelirauta olisikin kiva! Meillä tehdään kyllä enemmän lettuja, joten ehkä sille ei ole tarvetta.

      Poista
  2. Kiva, että jatkat kirjoittamista vaikka sitten harvemmin! Näitä on aina kiva lukea.
    Minä aloin itsellenikin yllätykseksi tykätä puolukoista muutama vuosi sitten. Oikeastaan kun aloin itse kerätä niitä!
    VE

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, itse kerätyt marjat maistuvat paremmilta!

      En minä vielä lopeta ja heti kun valitin, ettei kirjoitettavaa ole, keksin monta postausaihetta. Joskus pitää antaa itselleen lupa löysätä, jotta uusia ideoita tulee.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.