sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Karkkis kautta aikojen

Olen aina rakastanut naamiaisia ja naamiaisasujen keksimistä. Tai oikeastaan, ehkä olen tykästynyt naamiaisiin siksi, että pienenä tykkäsin erilaisista pukeutumis- ja mielikuvitusleikeistä. Jossain vaiheessa pidin myös kovasti näyttelemisestä, mutta kaikkea ei millään ehdi harrastaa. Naamiaisissa ja teemajuhlissa saa kuitenkin näin aikuisiälläkin kätevästi yhdistettyä pukuleikit, mielikuvituksen ja rooliin eläytymisen. Eilen pukeutuessani jälleen yksiin teemajuhliin, huomasin, että olen viime vuosina saanut inspiraatiota juhlapukeutumiseeni eri vuosikymmeniltä. Vintage-innostuksen myötä olen pukeutunut menneiden vuosikymmenten tyyliin ihan "tavallisiinkin" juhliin.  Päätinkin koota koneelta kuvia Karkkiksen elämästä 50-luvulta aina 90-luvulle.  

This is Karkkis through the ages! Some of these outfits are vintage clothes I really wear but some of them are just put together for theme parties. Meet Karkkis of the past, from the 50s through 90s. 

50-luku


Olen pitkään haaveillut aidosta 50-luvun mekosta, mutta sopivaa ja sopivan hintaista yksilöä ei ole vielä tullut vastaan. Muutama vuosi sitten päätin, että jos mekkoa ei löydy, minun on tehtävä sellainen. Aidoilla 50-luvun kaavoilla syntyikin oikein onnistunut mekko. En ole vähään aikaan käyttänyt sitä, mutta tänä vuonna ajattelin pukeutua tähän synttäreillä, sillä mekko sopii juhlien teemaan... juhlista joskus myöhemmin! 

50-luvulla Karkkis Karkkinen eli täydellistä kotirouvan elämää. Hän teki miehelleen joka päivä lämpimän aterian ja kun mies tuli töistä kotiin, pöytä odotti valmiiksi katettuna. Päivän aikana Rouva Karkkinen oli jälleen kerran siivonnut kodin lattiasta kattoon. Onneksi oli sentään moderneja mukavuuksia, kuten imuri, jonka Karkkis oli saanut mieheltään joululahjaksi (vaikka oikeastaan Karkkis olisi toivonut timanttisormusta). Karkkiksen elämä kotirouvana jatkui aivan tavallisesti, kunnes eräänä päivänä... pim!

50s housewife going mad! Heh, no en usko, että ihan näin mustavalkoisesti 50-luvulla elettiin. 
60-luku

Parin vuoden takaisesta löydöstäni, krimplenemekosta, olen kirjoittanut ennenkin. Se on edelleen yksi suosikkimekoistani ja istuu täydellisesti. Sen sujautan päälle jälleen valmistujaisiini viikon kuluttua. Hiukseni laitan banaaninutturalle. Kengät ovat viiden euron löyty ylppärikengiksi. Täydellinen asu! Vaikka 50-luvun mekot viehättävät minua, olen viime vuosina todennut, että 60-luvun tyyli on ehkä kuitenkin minulle sopivampi: hieman suoraviivaisempi ja graafisempi. Usein myös mallit sopivat minulle paremmin. Vaikka tuntuu välillä, että pitkän ja hoikan on vaikea löytää vintage-vaatteita. Ìhmiset olivat lyhyempiä ja sopivan pituiset vaatteet taas tuntuvat olevan ihan telttoja. No, onneksi helmiä kuitenkin välillä löytyy. 


Karkkiksen 60-luku kului modernin asunnon etsimisessä ja sisustamisessa. Vanhanaikaiset asunnot saivat jäädä historian havinaan ja kompakti asunto muuntautuvin sisustusratkaisuin houkutteli. Karkkis kävi mm. tutustumassa tulevaisuuden futuro-taloihin. Sellainen olisi täydellinen kesämökki! Vieraita voisi majoittaa sängyiksi muuntautuviin nojatuoleihin vaikka kuinka monta ja talon muotoilu moderniudessaan kestäisi aikaa. Futuro jäi kuitenkin hankkimatta, sillä asuntona se oli hieman liian kuuma. 


70-luku

Minulla on tallella joitain äidin vanhoja vaatteita 70-luvulta, kuten esimerkiksi kuvissa oleva paita. Vanhojen kuvien perusteella voisin toivoa, että vähän enemmänkin vaatteita olisi säästynyt. Osa äidin vanhoista vaatteista ei tosin minulle sovi, sillä vaikka olemme melkein yhtä pitkiä ja hoikkia, vartaloiden mittasuhteet ovat jotenkin erilaiset. Tämä paita kuitenkin sopii ja käytän sitä ihan arkenakin. Nyt paita pääsi kuitenkin sulostuttamaan teemajuhla-asua, sillä pukeuduin 70-luvun Kirka-faniksi. Yritin etsiä 70-luvun housuja UFFilta, mutt en löytänyt, joten valkoiset pellavahousut saivat kelvata. Koruiksi laitoin ädin vanhan Aarikan korun ja sormuksen. Kiharat tein tietysti Carmeneilla

70-luvulla ei ehkä otettu peilin kautta selfieitä. Vai otettiinko?
Villi 70-luku sai Karkkiksen sekaisin. Hän kuunteli innoissaan Kirkaa, joka oli NIIN komea! Kerran Karkkis pääsi jopa tapaamaan Kirkaa keikan jälkeen ja sai ottaa fanikuvan tämän kanssa. Valitettavasti Kirka ei ihastunut Karkkikseen, vaikka Karkkis kuinka yritti luoda tähän pitkiä (ujoja) katseita. Tästä loukkaantuneena Karkkis vaihtoi ihailun kohteekseen Dannyn.

That 70s Karkkis ja Kirka
 80-luku

Aitoja kasarivaatteita en taida juurikaan omistaa. Vuosikymmen ei ihan iske, se on vielä turhan lähellä ja muoti turhan yliampuvaa. Vaikka on 80-luvulla tietysti muutakin ollut kuin olkatoppauksia ja neonvärejä. Toisaiseksi ainakaan kyseinen vuosikymmen ei kuitenkana minua viehätä. Naamiaisasuksi kasarityyli kuitenkin sopii ja viime kesänä eräissä juhlissa oli teemana 80-luvun rock. Inspiraatiota asuun hain mm. The Banglesin tyylistä sain ihan omista varastoista kyhättyä asuun melko uskottavan kasarilookin. 

80-luvulla Karkkiksella meni lujaa. Hiukset ja olkatoppaukset sen kun kasvoivat ja  70-luvun ankeat hippivaatteet olivat muisto vain. Karkkiksen lempidrinkki oli muodikkaasti sininen enkeli (mutta oikeasti se maistui Karkkiksen mielestä aika kamalalta). Karkkis kuunteli nyt Madonnaa ja Bon jovia.  Karkkis yritti kovasti saada hiukset kuohkeaksi leijonanharjaksi, mutta tupeeraus- ja lakkausyritykset päättyivät surkeaan lätsähtämiseen. 

Paita on hankittu alunperin mummo-naamiasasua varten. Olkatoppaukset ovat miehen sukat! Patella vyö on aitoa 80-lukua  äidiltä. 
90-luku

Myös 90-luku taitaa vielä olla hiukan liian lähellä, vaikka on minulla käytössä joitan 90-luvun alun hameita. Nyt oikeastaan taitavat olla kyllä muotia sellaiset vähän 90-lukuhenkiset kukkamekot, ehkä jopa maihareilla. Ne eivät ole kuitenkaan ihan minun tyyliäni. Ysäriasu on hyvin tuore ja se on näkynyt jo blogissakin, kun vappuna pukeuduin ysärihenkeen Neiti Grooveksi. Laitoin sen kuitenkin tähän jatkumoksi. Aitoa ysäriä asussa edustivat perhospinnit ja "tatuiointikaulakoru". Hameen kuosi oli eurokankaan kilohintalaareista ja mielestäni kuosissa oli jotain hyvin 90-lukuista. Paita ja kengät olivat molemmat 2000-luvun alusta tai puolesta välistä, mutta menivät ihan täydestä. 

Karkkiksen elämä muuttui 50-luvun kotirouvasta melko biletyspainotteiseen suuntaan, sillä 90-luvulla Karkkis vietti (asun perusteella) aikaansa lähinnä kuunnellen eurodancea ja tietysti Aikakonetta. Ja mitäs siinä muuta voi oikein tehdä kuin tanssia! Tyylillisesti inspiraatiota haettiin tietysti myös Spice girlseiltä. Olkatoppaukset olivat tippuneet pois, vaikka 80-luvulla Karkkis ei olisi ikinä uskonut, että jonain päivänä niin käy. 

Ei 90-luvullakana taidettu vielä ottaa selfieitä, mutta ainakin oli polaroidkameroita. 

Sellainen tyylipostaus tällä kertaa. Saa nähdä, minkä aikakauden valitsen käsittelyyn seuraavaksi. 2000-luvun vaatteet ovat ehkä vähän tylsiä, mutta ehkä päädynkin taaksepäin, 20- tai 30-luvuille. Tai kenties teenkin aikamatkan eteenpäin ja visioin itselleni tulevaisuuden lookin!


12 kommenttia:

 1. Hieno kuvasarja eri vuosikymmeniltä! Rupesin miettimään mikä olisi suosikkini ja päädyin 60-luvun hopeiseen crimplene-mekkoon. Muuta tulivat sitten aika hyvinä kakkosina.

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin niin kuin oikeasti pidän varmaan 60-, 50- ja 70-luvuista eniten, tuossa järjestyksessä. Mutta kyllä tietyllä tavalla noissa 80- ja 90-luvun överivaatteissa on sitä jotain.

   Poista
 2. Ihana! :D Kauniita (ja vähemmän kauniita, ehkä tosiaan liian läheiseltä aikakaudelta olevia) vaatteita, ja hauskasti kirjoitettu!

  Mie yllätyin viikonloppuna itseni Marimekon tehtaanmyymälässä haaveilemassa kaikenlaisista ajattomista kotelomekoista. Omituista. Aiemmin 50-luvun kellohametyyli ln tuntunut läheisemmältä - olenkohan oikeasti tulossa vanhaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Höpö, höpö, et ole tulossa vanhaksi! Tai pakko kai näin on sanoa, kun ollaan saman ikäisiä... Ei vaan. Minusta kellohelmatyyliä ja kotelomekkoja voi olla molempia, vaikka sitten kuusikymppisenä, jos vain muuten tyyliin istuu.

   Poista
 3. Oletpa taitava erittelemään eri tyylejä! Kukkamekko on mielestäni kaunein asu, mutta kriplene tosiaan istuu täydellisesti. Tuntuu, että sinun päälläsi kaikki näyttää hyvältä!
  VE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on hauska harrastaa vähän muodin historiaa. Kukkamekon kuosi on aika täydellinen, onneksi satuin löytämään esn silloin eurokankaasta.

   Kaikki ei näytä päälläni hyvältä, mutta olen oppinut aika hyvin löytämään asiat, jotka näyttävät.

   Poista
 4. Kasari-Karkkis näyttää huipulta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasariasu oli kieltämättä aika huikea ja mahtipontinen. Olen oikeasti tosi kapeaharteinen, joten oli mukava viettää ilta vähän harteikkaampana.

   Poista
 5. Hauska postaus. :D Kyllä nuo 50-60-lukujen vaatteet vaan ovat ihan helmiä kaikkien vuosikymmenten joukossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin 50- ja 60-luvuilla tehtiin erityisen kauniita vaatteita. Tai tietysti silloinkin oli paljon ihan arkisia vaatteita, mutta noin niin kuin yleisellä tasolla.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.