torstai 19. kesäkuuta 2014

Ah = pyykkikorin tilavuus

Mystinen otsikko vai mitä? Vai hoksasiko ainakin vakkarilukijani Paavalinkukka heti, mistä on kyse? Kyse on, uskokaa tai älkää, geometriasta! Hyödynsin yksinkertaista geometriaa ja todistin, ettei matematiikan opiskelu ole arjen kannalta ollenkaan turhaa, vaikka toisinaan niin kuulee sanottavan. 

Our old laundry hamper was too big to fit our bathroom after we got a new cabinet above the laundry machine. After desperately searching for the perfect hamper, I decided to crochet them myself. Two of them actually, one for the whites and one for colours. All I needed to do was work out the capacity of the old hamper and calculate the desired height for the new ones so that the combined capacity would be approximately equal. A little geometry and an equation did the trick. I admit it was a little crazy but now we have two perfectly sized laundry hampers that fit our bathroom perfectly. And they even look their best when they are full!

Täydellisen kokoiset ja näköiset pyykkikorit. 

Kerrataanpas, miten tähän on tultu. Jokin aika sitten kylppäriimme saatiin uusivanha kaappi, joka aiheutti sen, että pyykkikorimme ei mahtunut enää entiselle paikalleen pesukoneen päälle. Lisäksi se oli hieman liian iso myös pesukoneen ja pytyn väliin. Epätoivoisten etsintöjen jälkeen aloin virkata itselleni uusia pyykkikoreja, toinen valko- ja toinen kirjopyykille. Käytin soveltaen tätä ohjetta. Toiseen käytin kiinteitä silmukoita ja toiseen puolipylväitä. 

Tässä vaiheessa en vielä yhtään ollut miettinyt, minkä kokoisia koreista tulisi. 

Pian kuitenkin aloin miettiä, että mistä tietäisin, että uudet korini vetäisivät edes suurinpiirtein yhtä paljon pyykkiä kuin vanhat. Ratkaisu oli varsin yksinkertainen: pitäisi vain laskea vanhan pyykkikorin tilavuus ja sitten laskea kuinka korkeiksi uudet korit pitäisi virkata, jotta niiden yhteenlaskettu tilavuus olisi edes suurinpiirtein sama kuin vanhan pyykkikorin. Aloin nostalgisena kaivella esiin Maolin taulukoita, mutta harmikseni huomasin sen olevan väärässä kaupungissa ja miehen vastaava jossain laatikoiden perukoilla. Niinpä piti turvautua wikipediaan. Olisin halunnut laittaa otsikoksi πr2h, mutta otsikko ei hyväksynyt yläindeksejä ja silloin kaava olisi ollut virheellinen. 

Kahvat ovat kätevät, jos koreja nostelee paikasta toiseen. Tässä korissa on nirkkoreuna. 

Vanhan pyykkikorin tilavuus oli nopeasti laskettu. Sitten se piti jakaa kahdella, jotta saisin yhden pikkupyykkikorin tavoitetilavuuden. Seuraava tenkkapoo tulikin siinä vaiheessa, kun tajusin, että tarvitsisin lisää kaavoja ratkaistakseni uusien pyykkikorien korkeuden, jotta tavoitetilavuus täyttyisi. Tutustuin siis jälleen ensimmäisen asteen yhtälöihin. Pienen pähkäilyn (ja wikipedian) jälkeen muistin taas, miten niitä ratkaistaan. Ja pian minulla olikin valmiina pyykkikorien tavoitekorkeus, joka oli noin 40cm, kun pohjan säde oli 15cm. 
Toiseen koriin virkkasin simpukkareunan. 

Moni lukija varmaan mietti nyt, että "pöhkö mikä pöhkö". Mutta juuri tällaisista yksinkertaisista tehtävistä tykkäsin myös lukion matikassa (no okei, ehkä silloin vähän monimutkaisemmista, kun oli vielä taitoa hyppysissä). Sellaisista tehtävistä, jotka ratkeavat pienellä pähkäilyllä, mutta kuitenkin suhteellisen vähällä vaivalla. Ei varmaan tule yllätyksenä, että kävin lyhyen matikan, sillä pitkässä ei tällaisiin tehtäviin varmaan hirveän usein törmää. Oli ihan hauska virkistää muistia tällaisella käytännön matematiikalla. Lyhyen matkian tehtävät olivatkin aina välillä hyvinkin "käytännönläheisiä", sillä yo-kokeissa piti muun muassa laskea boolin lantrinkien suhteet... 

Nyt ei ole kylppärissä ahdasta. 

Pyykkikorit ovat toimineet nyt jo pari viikkoa loistavasti. Niissä on sellainenkin hyvä puoli, että ne ovat parhaimmillaan täysinä. Ei tarvitse siis stressata täysistä pyykkikoreista! Lisäksi trikookude venyy kivasti, joten ne vetävät kiitettävän määrän pyykkiä. Näin siis peruskoulun ja lukion matikan taitoja voi hyödyntää arkena. 

M.O.T.

8 kommenttia:

 1. Tämä oli oikein virkistävää luettavaa ajettaessa kohti kotia lentokentältä. Taas tuli todistettua että koulua käydään ihan elämää varten. Ja korit on hienot ja kätevät.

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten historianopettajani oli kirjoittanut stipendikirjaan: "Non scholea sed vitae discimus." :D

   Poista
 2. Korit ovat hienot ja niiden tarina ilahdutti. :)

  Paljon onnea maisteruudestasi! (Nyt vasta luin.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hauskaa, että näiden korien takana on oikein tarina kaavoineen kaikkineen!

   Kiitos onnitteluista! :)

   Poista
 3. Hihii :) juuri tuonlaatuinen pöhköys on sitä sympaattista sorttia! Kiva postaus ja tosi hauskat korit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, hyvä jos on sympaattista, eikä pelkästään pöhköä;

   Poista
 4. Mahtavaa, että matematiikka on vielä hyppysissä, nimenomaan se tärkein asia: ongelmien ratkaisutaito!! En kylläkään heti ymmärtänyt otsikkoa vaan tulkitsin sen huudahdukseksi: Ah ja voi, kun pyykkikorien tilavuus on aina liian pieni! Mutta heti kun tuli vinkki, että on kyse geometriasta, oivalsin, että lieriön tilavuushan otsikossa on kyseessä.
  Itse korit näyttävät suloisilta, voi olla että joku päivä teen samanlaiset, mutta vähän epäilyttää kun kerroit että ne ovat "parhaimmillaan" täysinä. Eli siis millaisia ne ovat tyhjinä? Lysähtääkö koko rakennelma? Ehkä siihen pitäisi ideoida joku tukirankasysteemi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, otsikko on monimerkityksinen. Sen voi tulkita myös niin, että ah, tilavuus on täydellinen!

   Korit tosiaan lysähtävät kasaan tyhjinä. Harkitsin aluksi tulirankaa, mutta totesin, että meidän pyykkimäärillä korit ovat lähes aina täynnä!

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.