maanantai 20. toukokuuta 2013

Aarrelava

Olen usein ihaillen ihmetellyt ihmisten roskalavoilta tekemiä löytöjä. Aivan käsittämättömiä asioita voi löytyä roskalavoilta! Miehen setäkin on kuulemma löytänyt kattokruunun. Toisaalta olen suhtutunut näihin löytöihin vähän samalla tavalla skeptisesti kuin "kirpparilöytöihin". Ei roskalavoilta oikeasti voi löytää mitään hyvää ja ehkää, paitsi ehkä jossain Helsingin hienostoalueilla. Yleensä kun minä kurkkaan roskalavalle, siellä on pelkästään asbestia ja muuta purkujätettä. 

Aarreromun yksityiskohta.
Vaan kylläpä pääsin yllättymään eilen, kun näin erään kerrostalon pihalla roskalavallisen 50- ja 60-luvun huonekaluja! Päätimme lähteä erään ystäväni kanssa sitä katsastamaan. Sana levisi ja mukana oli lopulta pieni porukka. Olin aivan täpinöissäni! Nostelimme huonoa tavaraa pois lavalta, jotta pääsimme syvemmälle lavan uumeniin. Aivan perälle emme valitettavasti päässeet, mutta kyllähän sieltä jo yhtä ja toista ehti löytyä. Kavereiden mukaan tarttui ainakin pari vanhaa hienoa matkalaukkua, kukkapöytä, ehjä silityslauta ja pieni 50- tai 60-luvun senkki.Lavalle jäi vielä yksi hieno lamppu (joka oli liian syvällä), ehjät lastenrattaat, ehkä syöttötuli ja pari hyllyä. Aivan käsittämättömän hyvää tavaraa ihmiset vaan heittää pois!

No mitä minä sitten bongasin? Sain meille kunnon yöpöydät ja ison senkin! Molemmat löydöt vaativat vähän huoltoa, mutta periaatteessa kummatkin ovat hyvässä kunnossa. Sisältä kaikki laatikot ovat siistit ja puhtaat.

Senkki vie nyt melkein koko kuistin. Täytyy siis pian siirtää se sisätiloihin!
Arviomme mukaan senkki on varmaan 60-luvulta. Sen pinta on hieman kärsinyt, muttei kovin pahasti. Jalat ovat hauskasti mustat, mikä lienee tavallista sen ajan huonekaluille. Ajatuksenani on, että siitä tulee meille uusi tv-taso. Vanhan tv-tason hankimme, kun muutin Turkuun ja tarvitsin mahdollisimman pienen ja halvan tv-tason. Halpuudesta johtuen se roikkuu, eikä näytä enää kauniilta. 

Vielä toisesta suunnasta, kun se on niin hieno.
Senkin takaosaan täytyy tietysti tehdä reiät johtoja ja tuuletusta varten. En tiedä vielä kuka sen homman hoitaa, mutta eiköhän se kuitenkin tule tehdyksi. Keskimmäinen ovi on lukossa, eikä siihen ole mitään sopivaa avainta. Lukko näyttää vähän abloy-tyyppiseltä. Saa nähdä, saako sen auki jos takaosan avaa vai täytyykö yrittää tiirikoida. Mahtaakohan sieltä paljastua jotain, kun sen saa auki?

Vanha tv-taso. Tästä kuvakulmasta se näyttää ihan hyvältä, mutta suoraan edestä ei. 

Yöpöydät. Toinen on vähän huonommassa kunnossa, mutta se ei näytä noinkaan pahalta luonnossa.
Yöpöydät ovat varmaankin umpipuuta, ainakin ne painavat aivan hirveästi. Harkitsin vähän aikaa otanko ne, mutten millään raaskinut jättää niitä lavalle. Ja ovathan ne paljon paremmat ja jämerämmät kuin vanhat Lack-yöpöytämme. Nyt olen tyytyväinen, etten jäättnyt niitä! Mietin, että nupit voisi ehkä vaihtaa toisiin, mutta ehkä niiden tyyli kärsisi siitä. 

Sisältä laatikot ovat täysin puhtaat. Pahimmillaanhan näissä voisi olla vaikka mitä töhnää!
Vanha yöpöytä. En heitä näitä sentään roskalavalle, vaikka vain Ikeasta ovatkin!
Täysin ilmaisia näistä ei lopulta tullut, sillä minun piti ostaa näitä varten vähän puunhoitoaineita. Kovin kalliiksi huonekalut eivät silti tulleet! Nyt uskon, että roskalavoiltakin voi oikeasti löytyä vaikka mitä. Mistäköhän näitä voisi bongata lisää?

Oletko sinä joskus tehnyt löytöjä roskalavoilta tai roskiksta?22 kommenttia:

 1. Tuo pyöreä vedin on hieno pieni yksityiskohta muuten yksinkertaisessa senkissä.

  Uskon, että pienellä käsittelyllä puupinnoista saa melkein täydelliset.

  En ole koskaan dyykannut mitään roskalavalta, kirppiksiltä olen joskus tehnyt pieniä löytöjä, joiden todellista arvoa myyjä ei ole tiennyt.

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään tuosta pyöreästä vetimestä.

   Sinä olet tehnyt kirppiksillä monta löytöä melkein ilmaiseksi!

   Poista
 2. Hurjaa! Onnea löydöistä. Minä kuljen roskalavojen ohitse melko sujuvasti, mutta kerrostalojen roskiskatoksista löydän joskus jotakin. On hyvä aina kurkata roskiskatokseen, kun menee kylään jollekin ystävälle, siinä samalla on tavallaan anonyymi tonkija, vaikka en kyllä ymmärrä miksi dyykkaaminen on edelleenkin muka niin salamyhkäistä ja jotenkin noloa. Eipäs ole, mutta silti takaraivossani joku kolkuttelee, että mene sinne keskiyöllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä en ole nähnyt roskakatoksissakaan koskaan mitään. Tosin en kyllä kovin aktiivisesti ole katsonutkaan. Voi olla, että minullakin olisi jäänyt dyykkaukset dyykkaamatta, ellen muutenkin olisi kulkenut kyseisen kerrostalon pihalla.

   Poista
  2. Tai siis en olisi ehkä mennyt täysin vieraan talon pihaan. Tietysti minun piti käydä pihalla, että ylipäätään näin roskalavan!

   Poista
 3. Ihanat löydöt! Tuollaista senkkiä minäkin etsin, en kylläkään aktiivisesti. Meillä täällä maalla ei ole roskalavoja, joten kirppareilta yritän löytää.
  Mutta olenpas minäkin löytänyt jotain, puuvarastosta kauniin penkin ja ullakolta mandoliinin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirppareiltakin onneksi voi vielä löytää tämän tyyppisiä huonekaluja. Moni myyjä alkaa olla vähän turhankin hintatietoinen, muttei aina.

   Sinunkin löytösi ovat loistavia! Maalla niitä tulee vastaan vaan vähän eri paikoissa.

   Poista
 4. Mahtavat löydöt! Hyvä että otit yöpöydätkin. Senkin lukko voi olla vielä kinkkinen ongelma. Me emme ole löytäneet mitään kotiintuotavaa roskalavoilta, mutta kirpputoreilta kylläkin monta kivaa asiaa.

  Mutta toinen juttu, eilen sain ihan sätkyn kun yhtäkkiä tajusin, että olin kirjoittanut WAM-juttusi kommentiin, että Kandinskyn teos on vaikutanut minuun eniten kaikista taideteoksista. Ei se ollut Kandinsky vaan Kasimir Malevich!! Piti ihan etsiä netistä se oikea työ, tässä osoite: http://www.thecityreview.com/malevich.html ja sivun alaosassa harmaaseen kolmioon rakentuva sommitelma nimeltä Dynamic Suprematism. Pyydän näin julkisesti anteeksi Malevichiltä, että saatoin sekoittaa hänet toiseen taiteilijaan.

  T. VE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yöpöydät kannatti todellakin ottaa!

   En yhtään ihmettele, että taiteilijat menivät sekaisin. Kasimir, Kandinsky, sama maa ja vähän sama tyylikin. Hieno teos!

   Poista
 5. No huh, ihan mielettömät löydöt!

  Kaveri pelasti joitakin vuosia sitten liudan Artekin 70-luulta olevia lastentuoleja. Minäkin sain niitä kaksi ja hionnan ja lakkauksen jälkeen ne ovat upeita! Joku päiväkoti oli rempassa ja olivat heittäneet hienot, mutta kuluneet, kalusteet roskalavalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk! Miten joku heittää hyviä tuoleja pois! Onneksi tuolit päätyivät hyviin koteihin.

   Poista
 6. Vau, tosi hienoja löytöjä! Uskomaton lava!

  Mie meinasin kirjoittaa, etten koskaan ole löytänyt roskiksesta mitään, mutta olenhan mie: wiener-tuolin, toimivan silitysraudan, vanhan nahkaisen matkalaukun, lastentuolin rungon, hienon vanhan ämpärin ja emalikattilan, maljakoita ja säilytyskoreja. Niin ja cd-tornin ja sohvan, kummankin olen kuitenkin lähettänyt maailmalle jatkamaan elämäänsä toisten kodeissa.

  Nykyisen taloyhtiömme roskiksesta en ole löytänyt mitään. Pitäisi kai muuttaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletpa tehnyt paljon löytöjä! :O Minun täytyy olla ehdottomasti jatkossa tarkempi roskisten suhteen. Luulisi, että näin hienojen talojen ympäröimänä roskiksista löytyisi vaikka mitä.

   Poista
 7. Vau, hienoja löytyjä! Minä olen päässyt mm. pelastamaan vanhoja valurautapannuja roskalavalta, kun vanhan lukiomme viereinen yläaste suljettiin ja pois heitettiin muun muassa juuri noita kotitalousluokan vanhoja valurautapannuja :) pannut jäivät aikanaan exälle, hiukan harmittaa. Olivat nimittäin erinomaiset pannut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valutautapannut kuulostavat hyvältä löydöltä! Onneksi ne eivät olet kuitenkaan täysin korvaamattomia, vaikka juuri noita pannuja sinulla ei enää olisikaan.

   Poista
 8. Vau, mitä löytöjä ja ihanasti kirjoitettu! :) Nyt jäi vaivaamaan, mitä sieltä oven takaa paljastuu, jos joskus sen tiirikoitte auki. ;D Mie kerran löysin roskiksesta upouuden nallukan, ja enhän mie voinu jättää sitä siihen, kun se näytti niin reppanalta! Ja huonekaluja, siis ihan hyväkuntoisiakin, olen monet kerrat bongannut kadulta Espanjassa. Siellä ei oikein ole kirppareita, jota kautta hankkiutua huonekaluista helposti eroon, niin jotkut sitten jättää kadulle tarkoituksella, josta joku sen voi noukkiakin. Tai sitten ei... Vivi Vinna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä ihmeen hyviä löytöjä! Toivottavasti tiirikointi onnistuu. Toistaiseksi olen koittanut erilaisia ruuvimeisseleitä, virkkuukoukkua, hiuspinniä ja erilaisia avaimia.

   Hassua, ettei Espanjassa ole kirppareita. Toisaalta "ostajan" kannalta hyvä systeemi, kun saa ilmaiseksi. :)

   Poista
  2. Pietään peukkuja, että kohta saat sen auki! :) Joo, onhan siellä Espanjassa kirppareita, mutta ei se ei ole ihan samanlaista kuin Suomessa. Ensinnäkin se mentaliteetti on se, että kirppareissa käy vain vähävaraiset. Siellä missä itse asuin oli kaks "kirpparia", mut ne oli melkein täysin elektroniikkapainotteisia. Ja sit on niitä sunnuntaisin järjestettäviä markkinoita, joissa on paljon myyjiä, jotka myy uusia tuotteita edullisesti ja lähes aina siellä on sitten myös markkina-alue, jossa myydään vanhoja esineitä. Mutta siinä on se vaara, että siellä liikkuu varastettu tavara.. Suomen kirppareissa on ihana käyä! :)

   Poista
 9. Minäkin olen aina vähän kateellisena ihmettellyt näitä ihmisten upeita roskalavalöytöjä, itse olen roskalavalta löytänyt vain kaksi tuolia (molemmat tosin oikein hyviä ja olleet käytössä 20 ja 10 vuotta). Hienoa että sinuakin onnisti, ja vielä näin hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roskalavalöytöihin tarvitaan varmaan melko paljon tuuria. Paitsi luin kyllä jostain, että jotkut tekee sitä ihan harrastuksekseen. Silloin täytyy kyllä nähdä aika paljon vaivaa.

   Poista
 10. en kestä. nää on liian upeat! ihana blogi muutenkin, sisuskuume vaan nousee niiiiiin paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä oli kyllä uskomattoman hyvä löytö! Aina iltaisin, kun avaan yöpöydän laatikon ja näen sinne kirjoitetun tekstin "19.5.2013 roskalavalta", ihmettelen löydön loistavuutta.

   Tervetuloa toistekin lukemaan blogiani!

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.