perjantai 17. toukokuuta 2013

Heppashiivehekkivau ja pari haastetta

 Mysteeri on ratkennut! Mysteeri liittyy niinikään mystiseen otsikkoon. Pienenä isäni kuuli erään englanninkielisen lastenlaulun sanat vähän väärin. Hän kuuli laulussa laulettavan jotakuinkin näin:

"Heppashiive hekkivau, hiive shuuvee shii. Jee jikii, jee jikii!"

Näitä hupaisia väärin kuultuja laulunsanoja on naurettu useasti, mutta kukaan ei tiennyt mikä laulu voisi olla kyseessä. Tiedossa oli, että se liittyi jotenkin Mikki Hiireen, mutta muuten laulu oli täysi arvoitus. Sekä äiti että minä olimme usein pohtineet, että olisi hauska tietää mitä laulussa oikeasti sanotaan.

Tällaisissa maisemissa Heppashiiveä laulettiin.

Eräänä erittäin tuotteliaan  (köh köh) gradupäivänä muotoisin APA:n ohjeiden mukaisia taulukoita. Koska työ oli kovin mekaanista, pystyin kuuntelemaan samalla musiikkia. Löysin Spotifystä cd-kokoelman nimeltä Now that's what I call Disney. Yleensä etsin levyltä vain nostalgisimmat laulut, mutta nyt annoin tulla mitä oli tullakseen. 

Sitten alkoi kuulua jokin vanhalta kuulostava marssi. Nimestä arvasin, että kyseessä oli varmaankin Mickey Mouse clubin vanha tunnussävel. Yhtäkkiä erotin laulusta selvästi tuon tuttuakin tutumman hoilotuksen: heppashiive hekkivau, hiive shuuve shii. Laulussa lueteltiin Mikin nimeä kirjain kerrallaan M-I-C-K-E-Y M-O-U-S-E. Eihän pieni suomalaispoika tietenkään voinut kuulla kirjaimia oikein ja tiedää miten ne lausutaan! Jännityksellä odotin, kuuluuko "jee jikii!"-huudahdusta missään välissä ja lopussahan se kajahti oikein kolme kertaa. Minä oikein liikutuin, kun kuvittelin isän pienenä hyppelevän ja laulelevan tätä kotipihallaan. 

Varmistimme vielä isältä, että onko kappale tuttu. Äiti käski sulkea silmät ja soitti kappaleen. Olin osunut oikeaan, kappale oli todellakin oikea! Olen vieläkin aivan innoissani tästä suuren mysteerin selviämisestä! Seuraaville polville juttua voidaan sitten kertoa höystettynä sillä, mitä laulussa oikeasti sanotaan. 

Tässä vielä laulu ja video. Kannattaa kuunnella, laulu on aika hauska. Eikö lopussa lauletakin aivan selvästi "Jee jikii"?


Sitten asiasta toiseen. Sain muutaman päivän sisällä kaksi samaa haastetta Faux leather shoesin Inkivaerilta ja oman työhuoneensa Susannalta. Haasteessa piti kertoa 11 faktaa itsestä ja vastata 11 kysymykseen. Sen jälkeen pitää vielä keksiä 11 omaa kysymystä ja haastaa 11 bloggaajaa, joilla on alle 200 lukijaa. En ole kova kapinoimaan, mutta kapinoin nyt niin, että vastaan vain kysymyksiin, jolloin saan kokoon 22 faktaa. Lisäksi en haasta kyllä noin montaa bloggaajaa, vaan 1+1 eli 2. Hähää. 

Susannan antamassa haasteessa oli hauska juju. Kysymyksiin pitääkin vasta omasta kirjahyllystä löytyvien kirjojen nimillä. Hauska idea! Tämä osoittautui kuitenkin aika vaikeaksi, sillä kirjahyllystä tuntuivat puuttuvan kaikki ylevännimiset romaanit, joilla olisi saanut täydennettyä monta kohtaa. Minulla oli vain lastenkirjoja, joiden nimissä oli jo joku toinen tyyppi. Tai sitten tietokirjoja. Valitstin kuitenkin jonkun sellaistakin.

1. Kuka olet?

Kaunis nuori nainen - Marquardt Springer (äidiltä 2002 saamani teineille suunnattu "kauneuskirja",jonka viesti on että kaikki ovat kauniita)

2. Kuinka voit?
Ultra Bra - Kaikki laulut

3. Kuvaile asuinpaikkasi.

Kävely jugendtalojen Turussa. - Rauno Lahtinen ja Hannu Laaksonen.

4. Minne haluaisit matkustaa?Insight guides: Iceland (tämä haave toteutuu muutaman kuukauden päästä)


5. Mitä elämä sinulle merkitsee?

Suuri aarrejahti - A. J. Wood & Maggie Downer (tosin en tarkoita välttämättä materiaa)

6. Mitä pelkäät?

Murder at the vicarage - Agatha Christie

7. Millainen on parisuhteesi?


Yhdessä ikuisesti - Francine Pascal (tähän kohtaan oli vaan yli-imeliä vaihtoehtoja, valitan)

8. Jos elämäsi olisi elokuva, mikä sen nimi olisi?


Oikullinen mummo - Jan Pienkowski (tämä täytyisi tehdä tosin sitten vasta, kun olen mummo)

9. Mottosi?

Ystävän saa jos haluaa - Hans Wilhelm

10. Haaveesi?


Kaarinan kesäloma - Anni Swan


11. Käsityksesi kuolemasta?Beyond forever! - Matt Groening 

Niin nättejä värejä eikä ollenkaan hyviä nimiä!

Tässä  Inkivaerin antamat 11 kysymystä ja vastaukseni niihin.

1. Miten ja minkä kanssa nautit uudet perunat?

Suosikkilisuke uusille perunoille on varmaan savukala. Siika on parasta, mutta muutkin käy. Minä en harrasta tilliä perunoiden kanssa, mutta voita pitää olla. 


2. Mikä viimeksi ei menny niinku Strömsössä?


Monikin asia, mutta päällimmäisenä on mielessä herneenversot paistetuista herneistä3. Kaupunki vai maaseutu; keskusta, lähiö, taajama vai ei naapureita viiteen kilometriin?

Olen kaupunki-ihmisiä. Keskusta ja kiva lähiö käyvät molemmat elämäntilanteesta riippuen. Tykkään naapureista, joten miellellään myös niitä. 

4. Kuvaile unelmakotisi!

Tällä hetkellä juuri tämä on ihan unelma. Unelmissani voisin kuvitella asuvani joko jugendlinnassa, funkistalossa tai realistisemmin ennen öljykriisiä rakennetussa 60- tai 70-luvun tyylikkäässä momorivarissa/omakotilaossa, jossa on avotakka ja suuret ikkunat. 

5. Nettikaupat vai kivijalkakaupat? Miksi?


Kivijalkakaupoissa on enemmän tunnelmaa. Riippuu toki ostokista. Opiskelijana tosin sortuu välillä siihen, että käy hakemassa kivijaloista inspiraatiota ja tilaa kuitenkin netistä tai ostaa tavaratalosta.


6. Kolme tavaraa, jotka ottaisit mukaan autiolle saarelle? (Nyt ei haeta tulitikkuja, taskulamppuja tms. selviytymisvälineitä, vaan niitä omia tärkeitä tavaroita.)


Kameran, Pupsun ja Pörön (ovat symbioottisia, ks. kohta 11) ja Raamatun.

7. Ootko festarieläin? Mikä on paras festari?


En ole hirveä festarieläin. RMJ 2005 ja 2006 saivat riittää perusfestareista. Rauma Summer jazz ja Maata näkyvissä -festarit ovat ainoat, joissa tänä vuonna taidan käydä. Jälimmäisessäkin teen enemmän töitä kuin kuuntelen musiikkia.

8. Kengät korolla vai ilman? Miksi?
Juhlissa koroilla, arkena ilman. Selkä ja jalat ei kestää jatkuvaa korkojen käyttöä. Juhlissa ne kuitenkin tuovat sopivasti glamouria ja ryhtiä. 

9. Syötkö lisäravinteita purkista? Jos, niin mitä?

Kalaöljykapseleita + d-vitamiinia ja sinkkiä. 

10. Mitä pelkäät? Onko sulla ihan fobiaksi luokiteltavia pelkoja?
Pelkään monenlaisia pahoja asioita, kuten läheisten menettämistä ja sairauksia. Luulosairaus on tuttua, mutta onneksi ei kovin pahanlaatusta yleensä. Mitään yksittäisen asian kammoa minulla ei ole. 

11. Mikä oli sun lapsuusajan lempilelu? (Jos sulla on se vielä tallessa, haastan sut myös ottamaan siitä kuvan ja lisäämään sen tähän!)


Pupsu-pupu ja Pörö-"pesukarhu" olivat rakkaimmat unileluni. Nukuin niiden kanssa vähän yli parikymppiseksi. Viimeisinä vuosina ne eivät tosin olleet kainalossa vaan tyynyn takana. Niska ei kuitenkaan tykännyt, kun yöllä tyyny hilautui lelujen päälle. 


Pupsu on alunperin pyjamapussi. Sen alkuperäinen kangas oli niin haurastunut, että vaihtoin sen ylioppilasjuhliini uutee n Marimekon kuosiin. Pörö sai samalla uudet tassut. 


Pörö tuli kylpytarvikepussin mukana ja siitä tuli heti todella rakas. Kuosin vaihdon yhteydessä kiinnitin sen Pupsuun, joten nykyään he ovat melkein symbioottisia.
Huh, olipa siinä urakkaa! Haastan vaikkapa Hosulin ja Sateenkaaria ja serpenttiiniä blogin Lauran. Vastausvelvollisuutta ei ole!!! Kysymyksiin voisi tällä kertaa vastata vaikkapa laulujen nimillä. Koska olen superlaiska tämän kysymysrumban jälkeen, muokkasin vain vähän Susannan kysymyksiä. 


1. Kuka olet?
2. Kuinka voit?
3. Kuvaile asuinpaikkasi.

4. Minne haluaisit matkustaa?
5. Mitä elämä sinulle merkitsee?
6. Mitä pelkäät?
7. Millainen on parisuhteesi?
8. Lapsuuden kotisi?
9. Mottosi?
10. Haaveesi?
11. Harrastuksesi?

8 kommenttia:

 1. Heppashiivehekkivau olisi hyvä taikasana simsalabimin tai abrakadabran tilalle. Se jää hyvin mieleen soimaan.

  Aika hyviä "musiikkivideoita" tehtiin jo 50-luvulla.

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä nykyinen surkea halpis-3D Mikki Hiiren kerhotalo kalpenee tuon musiikkivideon rinnalla!

   Poista
 2. Jee jikii! Ihana tarina! :D

  Ja kiitos kun otit haasteen vastaan. Kirjojen nimillä syntyy ihmeen osuvia vastauksia. Harmitti, kun omat vastaukseni samoihin kysymyksiin ovat kadonneet Facebookin syövereihin. Nykyisin kirjahyllyssämme on noin kaksi kirjaa, kun kaikki myytiin kirpparilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarina on kyllä hellyttävä.

   Yleensä toisten haastevastaukset lukee aika huolimattomasti, mutta näitä kirjannimillä tms. vastattuja lukee ihan mielellään!

   Poista
 3. Heppashiive heikkivau kuulosti NIIN tutulta jo ennenkuin luin tekstin loppuun. Koetin, mutta en saanut kiinni mistä laulusta on kyse. Mutta siinähän se sitten oli. Olen kenties kuullut saman omissa lapsuudenmaisemissani. Aika ihme juttu, että sait laulun bongattua. Ehkä juuri siksi, että teit samalla muuta ja aivosi olivat musiikin suhteen sellaisessa rennossa tilassa.

  Itsellä on muisto lapsuudesta sellaisesta kauheasta laulusta, jossa tapahtuu jotakin pahaa ja sitten lauletaan: hahaa hahaa. En suinkaan ymmärtänyt sanoja, jotka olivat englanninkielisiä. Mutta pelkäsin tosi paljon, että se laulu alkaa kuulua. En muista, oliko isoilla siskoilla kenties se levynä vai tuliko se silloin radiosta silloin tällöin.

  Kerran sitten jossain radion vanhat levyt ohjelmassa tulikin se laulu: They are coming to take me away hahaa... ja kyllä se oli aikuisenakin karmea! Jos laitat youtuben hakukenttään nuo sanat niin voit kuunnella alkuperäisen laulun vuodelta 1938. Älä menetä yöunia!
  t. VE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että laulu on sinullekin tuttu. Varmaan moni on kuullut tuon kohdan aivan pieleen.

   Tiedänkin tuon sinun pelottavan laulun ja se on kyllä aika karmiva. Voin vain kuvitella, miten karmivalta se on kuulostanut lapsen korvissa!

   Poista
 4. Sullakin on Laura-kirjoja hyllyssä!! Mun teiniaikojen lempparikirjasarja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura-kirjat oli ihan parhaita! Tai no, itseasiassa luin koko sarjan kesälukemisena viime kesänä. Oli hauska nostalgisoida! Tarinat on aika ajattomia, mutta välillä lankapuhelimet ja muu tekniikka huvittivat.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.