lauantai 7. maaliskuuta 2015

Pehmeneekö pää: Karkkis valitsee pehmeitä sävyjä!

Yleensä työstäm "isoja" (tai siis isompaa kuin vaikkapa tyyny tai maljakko) sisustushankintoja vähitellen. Vain harvoin rysäytän ja ostan täysin spontaanisti jonkin muutamaan kymppiä kalliimman asian kotiin. Tietysti osittain se on johtunut rahatilanteestakin, mutta myös siitä, että olen tietyissä suhteissa harkitseva ihminen. Se viimeinen askel päätökseen tapahtuu kuitenkin usein melko nopeasti. Marssin kauppaan, mietin hetken lopullista valintaa ja ostan tuotteen. Näin kävi taannoin eteisen uuden maton kanssa, jonka vihdoin tällä viikolla sain myös paikalleen. 

Uusin harkittu ostopäätös ja kauan odotettu ostopäätös. 
Olin ihaillut Futon shopin ikkunassa kauniita muovimattoja joka kerta, kun kävelimme ohi vakkari-thaimaalaisen mennessämme. En vain keksinyt, mihin olisin itse mattoa tarvinnut. Eräänä kauniina päivänä eteisen tummanharmaa matto alkoi tympiä. Lisäksi se alkoi olla jo melko kulunut ja mikä pahinta, sen kumipohja oli alkanut tarttua muovimattoon kiinni. Pääni päälle syttyi lamppu ja totesin,että siinäpä oiva käyttötarkoitus uudelle matolle. 

Tällaista paljastui edellisen maton alta joulu talvi tunnelmavalojen johdon lisäksi. Eihän se matto siinä ehtinytkään olla kuin nelisen vuotta. Kumi lähti irti erilaisilla tököteillä, mikrokuituliinalla ja ihmesienellä. 
Niinpä marssin Futon shopiin vertailemaan erilaisia mattovaihtoehtoja. Kävi ilmi, että niitä olikin jos jonkinlaisia. Ihailemani muovimatot olivat Brita Sweden -merkkisiä ja niissä oli valittavissa kuoseja ja värejä joka lähtöön. Oli graafisempaa ja herkempää, pirteämpää ja neutraalimpaa. Päädyimme lopulta yhdessä miehen kanssa hyvin epä-karkkismaisen väriseen mattoon Karin-kuosilla. Valinta osui neutraaliin harmaaseen, jotta matto sopisi moneen paikkaan ja toisaalta väri on yhdisteltävissä moneen väriin. Kuosiksi emme valinneet kaikkein graafisinta, jotta kuvio ei olisi liian levoton ruutulattiaan yhdistettynä. 

Matto pisti eteisen sisustuksen uusiksi. Tuplakupla sopii hauskasti maton kuosiin. Peilin viereisestä nurkasta löytyy nyt paikka miehen hirveän rumille, mutta käytännöllisille laukuille.  Oma käsveskanihan on ilo silmälle. 
Matto piti tilata, koska oikean pituista ei ollut valmiiksi myymälässä. Siinä vierähtikin sitten melkein kaksi kuukautta, sillä ilmeisesti Ruotsin päässä asiat etenivät hitaasti. Olin kuitenkin tyytyväinen, että olin valinnut ihan tavallisen kivijalkakaupan nettikaupan sijaan, sillä minun ei itse tarvinnut alkaa karhuta mattoa toimittajalta. Hintakin oli melkein sama kuin nettikaupoissa toimituskuluineen. 

Eteistä toisesta kulmasta. Keltainen nojatuoli saattaa lähteä Bonbonin tavaroiden tieltä, mutta toisaiseksi saa toimia käsilaukun paikkana. Huomaatko jotain muuta erilaista verrattuna edelliseen kuvaan?
Maton paikalleen saaminenkin oli pieni operaatio, kun ensin piti irrottaa edellisen maton jättämät jäljet lattiasta. Kun sitten uusi matto oli paikallaan, en heti ollutkaan niin ihastunut kuin oletin. Jotenkin aloin pelätä, tuliko sittenkin tehtyä liian pliisu valinta. Uudelleen sisustamalla eteistä matto alkoi kuitenkin muotoutua osaksi huonetta ja nyt nyt olen siihen jo oikein tyytyväinen. Väri sopii täydellisesti seinien harmaaseen sävyyn ja matto tuntuu miellyttävältä jalkojen alla. Ja mikä parasta, sen voi kääntää aina toisin päin ja saada taas vähän uutta ilmettä huoneeseen, kun kuvion ja pohjan värit ovat päinvastaiset. Eikä tämän pitäisi sulaa lattiaan kiinni.

Näkymä, joka odottaa kun saavun kotiin. Tosin mies yleensä löhöää töistä tullessani jossain muualla. 
Pehmensin hieman eteisen värimaailmaa maton myötä. Jotenkin aloin kaivata sen rinnalle valkoista ja vaaleita sävyjä. Onneksi kaapista löytyi valmiiksi Juhannusruusu-putkityyny ja jäänsininen Casa Stockmannin samettityyny. Turkoosi jakkara vaihtui valkoiseen. Nyt eteinen on jotenkin ihanan harmoninen. Ehkä yksi tällainen vaaleansävyinen huonekin mahtuu tänne karkkivärien keskelle.

Mitäs pidät uudesta matosta? Oletko itse harkitsija vai heräteostaja?


10 kommenttia:

 1. Matto on kaunis ja sopii moneen paikkaan myöhemminkin. Tuolla sisustuksella tuplakuplineen eteinen on hyvin "huonemainen". Ostajana olen tavallaan harkitseva, tavallaan nopea. Pienet ostopäätökset teen salamana ja periaatteessa olen muutenkin nopea päättäjä. Mutta nykyistä olohuoneen kattovalaisinta olen ihaillut tosi pitkään ja lopulta sain tehtyä päätöksen, kun huonekaluliikkeessä oli huomattava alennus ystävänpäivän kunniaksi. Lopullisen päätöksen teossa ei sitten enää kauaa tarvinnut harkita.

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin eteinen on taas enemmän kokonaisuus. Paitsi ehkä silloin, kun takit on työpäivän jälkeen heitetty minne sattuu ja laukkuja on joka puolella vaikka muille jakaa.

   Ehkä olemme aika samanlaisia ostajia. Tai ehkä minä olen vähän harkitsevampi... Tai pihimpi!

   Poista
 2. Hmm, mie olen jotain harkitsijan ja heräteostajan välimailta. En osta ensinäkemältä mitään, mitä en ole etukäteenkin ajatellut, mutta jos mielessä on ollut ostaa vaikka uusi matto työhuoneeseen ja mittojakin on ehkä jo otettu ja väriä mietitty, niin olen kahdessa minuutissa kassalla kun löydän Sen Oikean kapineen. Monesti se ei ole edes mietittyä väriä, mutta kyllä sen tietää!

  Matto on hieno! Pitääkin pitää tuo merkki mielessä, meidän koiraperheessä muovimatot ovat suurta huutoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin käy usein niin, ettei ostettu asia ole sitä mietittyä väriä, mutta jotenkin vaan sen tietää, että tämä se on. Ehkä kävi vähän tämänkin maton kanssa niin, sillä alunperin ajattelin jotain kirkasta ja graafista.

   Ensituntuma näihin mattoihin on hyvä. Matto pysyy pakoillaan ja tuntuu hyvältä paljaankin jalan alla. Monista nettikaupoistakin näitä saa eli ei tarvitse jälleenmyyjää välttämättä etsiä käsiinsä.

   Poista
 3. Matto on todella kaunis, vaikka ei olekaan karkkisvärinen. Mutta ehkä muiden huoneiden värikkyys korostuu hillityn eteisen jälkeen.

  Jäin miettimään tuota maton materiaalia. Muovia. Ja oliko edellinen matto kumia (kerroit, että kumi lähti vaikeasti irti...) Minulla ei ole koskaan ollut kumisia eikä muovisia mattoja, ajatus tuntuu hyvin oudolle. Voisin kuvitella sellaisen kylpyhuoneeseen, mutta olen kenties ihan harhakuvan vallassa. Ja ehkä nykyajan muovimatot ovat jotain muuta kuin ennenvanhaset.

  Mitä etua on siitä että eteisessä on muovimatto eikä räsymattoa? Onko siitä ehkä jotain haittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kodissa saa olla kontrasteja!

   Edellinen matto ei ollut kumia vaan jotain sisalin tapaista, jonka pohjassa oli jarruna kumia. Luulen, että kumi suli maton pohjasta lattiaan viime kesän helteiden aikana, sillä aikaisemmin en ole tällaista huomannut. Matto oli muuten hyvä ja pysyi pitkään kauniina, vaikka siinä käveltiin likaisilla kengillä.

   Minä taas en voisi kuvitellakaan muovimattoa kylpyhuoneeseen! En tiedä, millaisia muovimatot olivat ennen vanhaan, mutta ainakin minä olen tottunut koiraperheessä kasvaneena muovimattoihin eteisessä ja keittiössä. Muovin etu on se, että se pysyy helposti puhtaana, kun siihen ei juuri mikään lika tartu. Myöskään kengänpohjien kosteus ei haittaa yhtä paljon kuin räsymatossa. Matto pysyy helposti paikoillaan (ainakin meidän lattialla, joka sekin on muovimattoa) toisin kuin räsymatto.

   Poista
 4. Matto on kaunis ja juuri tuollainen pitkä eteisen matto tai ainakin näyttää kuvassa siltä. Kuviot matossa ovat minusta sydämiä, onko se tarkoituskin? Eteiseen voisi sopia nyt se punainen 90-luvun sydäntuoli joka on vilahdellut kuvissa! Minä olen kytevä heräteostaja: jos idea on jo, niin sopivan tilaisuuden tulessa ostan heräteperiaatteella kuten myös Minnaa kirjoitti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matto yltää juuri sopivasti ovelta (tai rappuselta) olohuoneen ovelle, jolloin voi sammuttaa päälle jääneet olkkarin valot ennen kuin lähtee.

   Minusta kuvio on lehti- tai taimikuvio, mutta voidan se olla tosiaan sydänkin. Hyvä idea tuo sydäntuoli! Varmaan jossain vaiheessa värimaailman voisikin vaihtaa puna-harmaa-valko-mustaksi, jolloin sydäntuoli olisi nappivalinta.

   Poista
 5. Kyllä sun pää on pehmentynyt! :D Tykkään todella matosta niin paljon, että voisin ottaa sen omaan eteiseen!
  Pidän itseäni harkitsevaisena ostajana, jonka on välillä vaikea tehdä päätöksiä. Olen myös ehkä hieman pihi ostaja. Mies nauroi, kun vasta helmikuussa raaskin ostaa laukun, josta olin haaveillut jo heinäkuussa. Laukun hinta kun oli vain 40 €! Ruokakaupassakaan en ole nopea, kun yritän lähes aina selvittää kilo- tai kappalehinnan lisäksi vielä laadun jollain tavalla. Olin ollut säästäväinen ja harkitsevainen jo ennen opiskeluvuosia, mistä on toki hyötyä edelleen, kun toisen tulojen kasvaessa toisen tulot pienenivät lähes saman verran. Heräteostoksia, jotka ovat lähinnä vaatteita, toki tarttuu joskus mukaan ilman pidempää harkintaa, jos hintalapusta löytyy jokin miinusmerkki. Kodin designesineet ja muut kauniit asiat ovat pitkäaikaisten haaveiden täyttymyksiä :). Oman tulotason hieman kohennuttua olen yrittänyt erityisesti vaatteissa kiinnittää aikaisempaa enemmän huomiota laatuun.

  Myöhempää blogipostausta kommentoiden: aivan ihana silkkimekko!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matto muuten sopisi teillekin tosi hyvin! Se onkin kaikkein paras tunne, mikä ostokseen voi liittyä, kun jostain on haaveillut pitkään ja lopulta sen saa kotiinsa. Minäkin olen ruokakaupassa aika tarkka, tosin nyt vähän vähemmän kun saa palkkaakin. Silti pidän mielessä kyllä hinta-laatusuhteen.

   Kiitos mekkokehuista! En kyllästy tuijottelemaan mekkoa vaatekaapin ovessakaan.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.