perjantai 18. syyskuuta 2015

Järkälemäinen kestovaippapostaus

Olen aina ajatellut, että jos saamme lapsia, haluan kokeilla kestovaippoja. Mitenkään itsestäänselvyytenä en kokeilun onnistumista pitänyt, sillä olen kuullut monenlaisia tarinoita, niin hyviä kuin huonoja. Päätin kuitenkin kokeilla, sillä yrittänyttä ei laiteta (ihme sanonta muuten). Ensin tutustuin erilaisiin vaippavaihtoehtoihin blogien ja Vaippailmiö-kirjan avulla. Kestovaippojen termit tuntuivat edelleen silti vähän mystisiltä ja hankalilta, mutta kun erilaisia vaippoja pääsi hiplaamaan, alkoivat eri vaihtoehdot avautua paremmin (kuori-, sisä- ja taskuvaipat, näpsyt, lisäimut, you name it). Jos harkitset kestovaippoja, ei kannata antaa termistön hämätä, sillä ne oppii lopulta nopeasti. Tai vaikkei oppisi, niin kyllä vaippoja voi silti oppia käyttämään. Täällä on kestovaippa-asiaa hyvin selitettynä. Myös tämä blogi on aika helmi, sillä minusta on mahtavaa, että bloggaaja sanoo heti esittelyssä osakestoilevansa, eli käyttävänsä välillä myös kertakäyttöisiä. Turha purismi tai pakko on huono lähtökohta. Me käytämme ehkä 90% kestoja nykyisin, mutta välillä on mennyt kertiksiä enemmän.

Tuttu näky tätä nykyä. Ilman kuivausrumpuakin selviää kestovaipoista ja muusta pyykkivuoresta. 
Hankin ennen Bonskun syntymää kattavan satsin lähes käyttämättömiä kestovaippoja Tori.fi:n kautta. Jollain perheellä ne olivatkin tuntuneet huonoilta, joten vaipat oli päätetty pistää eteenpäin. Ja hyvä niin, sillä me saimme niistä erinomaisen aloituspaketin. Paketti sisälsi monta eri tyyppistä vaippaa joita kokeilla. Ainoa, mikä mietitytti oli se, että moni vaippa oli S-kokoinen ja jännitimme, olisiko Bonsku jo syntyessään liian iso niihin. Tämä pelko osoittautui turhaksi ja vaikka painoa on sittemmin tullut ihan hyvää tahtia, hän on kuitenkin aika hoikan mallinen. Kertaostona vaipat tuntuivat kalliilta, mutta laskeskelin, että ne maksaisivat itsensä takaisin melko nopeasti, vaikka ehtisimme käyttää niitä vain muutaman kuukauden. Sain vaippoja lisäksi ystäviltä ja myös Kikiltä eli Pikku-Okon äidiltä, mikä olikin hauska ylimääräinen blogi-ilahdutus!

Vaippakorit on nostettu seinälle pallokoukkuihi. Vaipat ovat koreissa milloin missäkin järjestyksessä, välillä siistimmin ja välillä sotkuisemmin. 

Nyt lopulta asiaan. Meillä kestovaipat ovat toimineet erinomaisesti! Bonbon oli syntyessään melko pikkuinen ja kaikkein pienimmätkin kertisvaipat sairaalassa eivät istuneet ollenkaan. Ja ne myös falskasivat. Olin ajatellut, että alamme kestoilla vähitellen, mutta todella nopeasti huomasimme, että kestot toimivat kertiksiä paremmin. Mieskin tykästyi kovasti kestoihin ja valitsee aina mieluummin keston kuin kertsin. En väitä, että kaikilla vauvoilla kestoilu onnistuisi näin hyvin, mutta kirjoitan tämän kannustavana kokemuksena. Tietysti vauva-arjesta on turha tehdä ylikuormittavan haastavaa, jos kokee kestot vaikeiksi, mutta me koemme ne yllättäen paremmiksi kuin kertsit. Esittelenkin tässä meidän toimivimmat vaipat ja mainitsen samalla hitit ja hudit.

1. Sisävaippa + kuori

Dreamnappyn sisävaippa ja myllymuksujen kuori. 
Tämän yhdistelmän olemme todenneet kaikkein toimivimmaksi. Sisävaippa siis imee ja muovitettu kuorivaippa suojaa. Vaikka se tarkoittaakin sitä, että pitää pukea ikään kuin kaksi vaippaa päällekkäin, niin aika näppärästi se käy kun tottuu. Sisävaipoissa neppikiinnitys on minusta tarraa parempi, mutta siitä voi olla montaa mieltä.

Parhaat kuorivaipat ovat Imsevimsen (höh, niitä ei olekaan kuvissa), mutta flanelliset Imsevimsen sisävaipat taas koimme huonoiksi ja hankaliksi (niillekin on kuitenkin löytynyt käyttöä, ks. kohta 6). Sisävaippa ja kuori ei falskaa meillä juuri koskaan ja toimii hyvin myös öisin. Samoilla sisävaipoilla olemme pärjänneet kohta kolme kuukautta ja vaipoissa on edelleen säätövaraa. Jossain kohtaa kuitenkin täytyy ostaa uusia vaippoja, eli koko vaippaikää näillä ei pärjää.

Dreamnappyn vaippoja. Neljä vaipoista ostettiin käytettynä ja pari uutena. Kaikki ovat edelleen monen pesun jälkeen aivan iskemättömän näköisiä. 
 Emme ole kokeilleen sisävaipoissa kovin montaa merkkiä, kun hankkimassani vaippapaketissa löytyi heti hyvä. Suurin osa sisävaipoista on Dreamnappy-merkkisiä. Vaippoihin saa halutessaan lisättyä imutehoa sujauttamalla taskuun ns. lisäimun eli ylimääräisen läpyskän imevää kangasta. Osassa on lisäksi ulosvedettävä lisäimu valmiina. Näiden vaippojen huono puoli on se, että ne kuivuvat hitaasti, koska imevä osa on kiinteästi vaipassa. Ilman kuivausrumpua kuivumiseen menee tehokkaan linkouksenkin jälkeen vähintään vuorokausi. Patterien päällä kuivumista voi ehkä nopeuttaa, jahka alkavat lämmetä.

Hankkimassamme vaippapaketissa oli myös kolme Pikkupirpanat-merkkistä vaippaa. Kyseistä merkkiä ei enää ilmeisesti saa, mutta käytättynä näitä varmaan voi saada käsiinsä. Ne ovat aika samanlaisia kuin Dreamnappyt eli hyvin yksinkertaisia  ja helppokäyttöisiä sisävaippoja. Yhdessä on lisäksi nepeillä kiinnitettävä lisäimu. Pirkkupirpanat imevät hyvin, mutta kuivuvat hitaasti, kuten Dreamnappytkin.

Pikkupirpanoita. Tuo alimmainen XS-kokoinen on jo jäänyt pieneksi, nyyh!

2. Harso + näpsy + villahousut/kuori

Harso on kelpo vaippa edelleen. Nykyisin sen saa hyvin kiinnitettyä "näpsyllä" eli tuolla violetilla härpäkkeellä. Villahousut pitää tehdä villasta, joka ei ole superwash-käsitelty. Resorit tosin ovat superwahs-villaa ja ihan hyvin vaippa on pitänyt. 
Etenkin aivan pienenä käytin Bonskulla paljon ihan perinteistä harsovaippaa. Sen päälle sopii jotenkin luontevasti tuollainen villakuori, vaikka myös muunlaisia kuoria voisi käyttää. Pienellä vauvalla harson imuteho riitti hyvin ja Bonbon selvästi tykkäsi harsoista ihollaan, eivätkä ne alkaneet ärsyttää kuten kertakäyttövaipat. Harson taittelu sujui kätevästi tällä ohjeella ja taittelin harsot aina suoraan narulta koriin. Kiinnitän harson paikoilleen tuollaisella "näpsyllä", jonka hampaat uppoutuvat harson kuituihin, mutta eivät kuitenkaan yllä vauvan ihoon. Nykyisin harsojen imu ei ihan riitä, mutta joskus olen laittanut harsoon tuollaisen lisäimun. Muut vaipat tuntuvat tällä hetkellä toimivan paremmin, mutta etenkin ihan pienellä harsot olivat hyviä.

Heh, harsoihin liittyy hauska sattumus. Ollessani jälkitarkastuksessa Bonskun vaippa piti vaihtaa lääkäriä odotellessa. Paikalla oli kandi ja selvästi kokenut kätilö. Kätilö patisti kandin katsomaan vaipanvaihtoa ja sanoi "menepä katsomaan, miten nykyaikana vaihdetaan vaipat". No, minulla oli juuri silloin käytössä se perinteistäkin perinteisempi harsovaippa! 

3. Sisätäyttövaippa + imut + kuori

Imuiksi laitan yleensä yhden mikrokuituisen "nopeaksi imuksi" ja yhden luonnonkuituisen "hitaaksi imuksi". Sisätaskuvaippa on Kestovaippakaupan ja kuori käytettynä ostettu Popolino,. 
Tilasin Kestovaippakaupan alennuksesta muutaman sisävaipan uutena. Yllätys olikin suuri, kun ne olivatkin sisätäyttövaippoja eli niissä ei ollut kiinteästi ommeltua imua lainkaan vaan pelkkä tasku ulkoimmankankaan ja ihoa vasten tulevan kankaan välissä. Alkuhämmästyksestä päästyäni totesin kuitenkin tehneeni hyvän hankinnan, sillä sisätäyttövaipat kuivuvat luonnollisesti hurjan paljon nopeammin kuin vaipat, joissa on monta kangaskerrosta. Lisäimuja, joita vaippohin laitetaan, on meillä aina sen verran ylimääräisiä, että kuivia riittää vaippojen täytteeksi. 

Sisätäyttövaippa ja kuori toimivat yhtä hyvin kuin tavallinen sisävaippa ja kuori. Jos taloudessa ei ole kuivausrumpua, niin näihin kannattaa panostaa. Useimmiten sisätäyttövaipat napataan meillä taskuvaippojen kanssa ensimmäisenä narulta käyttöön sillä aikaa, kun muut vaipat vielä kuivuvat. 

Kestovaippakaupan vaipoissa pinta on joustofroteeta, joka sekin imee hiukan. Sisäpinta on urheiluvaatteissa käytettävää coolmaxia (ylärivi) tai fleeceä (alin vaippa). Fleece tekee tuosta mustavalkoisesta vaipasta ehkä vähän turhan paksun.
4. Taskuvaipat

Mikrokuitu ja bambuimu sujautetaan taskuvaipan takana olevaan taskuun. Totsbotsin taskuvaippa oli ihan paras parin ekan kuukauden ajan, mutta nyt on jo liian pieni, vaikka vaipan mainostetaan menevän 8 kg asti!

Taskuvaippoja mainostetaan monesti helpoimmaksi vaippatyypiksi (all-in-one-vaippojen jälkeen), sillä niissä on itsessään vedenpitävä pinta eli ne tarvitsevat sisälleen vain imut. Minusta taas taskuvaipat on ollut kaikkein vaikein saada pitäviksi, vaikka olen kokeillut vaikka minkälaisia imuyhdistelmiä. Luulen, että se johtuu, sillä, ettei taskuissa ole ns. vuotosuojia, jotka tulevat reisien ympärille. Taskuvaipoista on valikoitunut käyttöön vain muutama, sillä osa hankituista taskuista on vaan aina falskannut. Luulen, että monella kestoilu kaatuu falskaaviin taskuvaippoihin.

Taskuvaippojen etu on luonnollisesti se, että ne kuivuvat nopeasti ja ovat myös nopeita pukea, sillä kuorivaippaa ei tarvitse päälle. Lisäksi niitä saa eri merkeiltä aivan valtavan ihanissa kuoseissa. En ole viitsinyt kokeilla kovin montaa taskuvaippaa, sillä muun tyyppiset vaipat ovat olleet parempia. Pari vaippaa on kuitenkin toiminut hyvin: Bumgeniuksen tasku ja äitiyspakkauksen Pilvi-taskuvaippa. Aluksi meillä oli ahkerassa käytössä myös pari Totsbots-taskua, mutta ne jäivät pieneksi ennen aikojaan. Aivan pikkuvauvalle ne istuivat kuitenkin loistavasti.

Vihreä on Bumgeniuksen (käytetty), violetti Pilvi (äitiyspakkaus) ja oranssi Totsbotsin (yksi käytetty, toinen kaverilta). 
Etenkin taskuja käytettäessä irtonaisia lisäimuja on hyvä olla paljon. Parhaiten meillä on toiminut jo aikaisemmin mainittu mikrokuitu + babmuyhdistelmä. Jonkin verran olen surautellut myös itse imuja hankkimastani bambufroteesta ja kierrätyskankaista. 

Erilaisia lisäimuja. Marimekon tunika sai uuden elämän vaipoissa. 

5. All-in-one-vaipat

Muksut-AIO ja Muumivaippa ovat molemmat kotimaisia. 
Kaikkein lähimpänä kertisvaippaa kestovaipoista ovat All-in-one-vaipat, joissa on kaikki kirjaimellisesti samassa paketissa: vedenpitävä pinta, imut ja kaikki. Meillä on muutamia AIO-vaippoja ja ne ovat olleet ihan hyviä, joskaan eivät yhtä vedenpitäviä kuin sisä(täyttö)vaippa ja kuori. Imsevimsen AIO on ehkä paras, sillä siinä on vuotosuojat. Muksujen AIO sen sijaan falskaa välillä reisistä. AIO vaipat kuivuat yllättäen kohtuullisen nopeasti, sillä niiden osat saa hyvin levitettyä (ks. kuva). Näitä suosimme (lyhyillä) reissuilla, sillä ne on yhtä helppo pukea päälle kuin kertiskin.

Kertakäyttövaipoista parhaita ovat kotimaiset muumivaipat. Niitä käytämme vähän pidemmillä yöreissuilla ja satunnaisesti muutenkin. Muista kertiksistä Liberot haisevat jo valmiiksi ja Pampersit eivät istuneet. Ja miksi käyttää ulkomaista, jos kotimainen on parempaa? Hintoja en tosin ole vertaillut.

Imsevimsen AIO on hieman värjääntynyt, mutta eipä tuo haittaa. Popolinon (oikealla) AIOn imut eivät ole yhtä hyvät kuin muissa ja kuosissa on etanoita ja toukkia. Ne eivät kuitenkaan ällötä kuten aidot

6. Tee-se-itse-vaipat

Vanhoista pyjamahousuista, kaapinperukoilta löydetyistä kankaista ja Marimekon tunikasta tehtyjä vaippoja. Marimekon vaippa on kaikkein hienoin tekemäni vaippa! 
Aluksi ajattelin, etten tekisi vaippoja itse, sillä se tuntui liian hankalalta. Sitten kuitenkin päätin kokeilla ensin tehdä muutamia taskuvaippoja, mutta ne falskasivat aina, joten ne jäivät nopeasti pois käytöstä. Vähän aikaa pidimme niitä kyllä villahousujen kanssa, jolloin villikset pysäyttivät vuodot. Kestovaippojen tullessa tutummiksi aloin tehdä itse sisävaippoja. Osa kankaista oli kierrätettyjä (mm. vanhoja reikiintyneitä flanellipyjamahousuja) ja osa uusia (bambufroteeta imuksi, fleeceä ja coolmaxia ihoa vasten). Imuiksi leikkelin myös Imsevimsen flanelletteja, jotka sellaisenaan eivät meillä toimineet. Nyt vaippoja on jo helppo saumuroida ja ommella ja ne ovat yhtä toimivia kuin ostovaipatkin. Ainoastaan neppien kiinnitys on ollut hankalaa ja osa nepeistä on vähän vaikea saada kiinni.Olen kehitellyt vaippoja eteenpäin ja nyt parhaaksi olen todennut tehdä imun niin, että sen saa vedettyä vaipasta ulos kuivumista nopeuttamaan.

7. Vaippahuolto

Likaisia vaippoja säilytetään ilmavasti korissa. Pesuaineena käytämme Erisania. 
 Tietysti kestovaipat tarkoittavat jonkin verran pyykkihuoltoa. Pesemme vaipat noin joka toinen tai kolmas päivä, vähän vaippojen kulumisen mukaan. Nyt vaippoja on kertynyt n. 25 aktiivisessa käytössä olevaa vaippaa (+ muutama kuorivaippa), jotka tuntuvat riittävän hyvin. Pesen vaipat kaikki 60 asteessa sekaisin. Samassa pyykissä pestään mm. pyllypyyhkeet. Sappisaippualla käsittelen joskus pahimmat kakkatahrat, mutta aika satunnaisesti. Toki säännöllisellä tahranpoistolla vaipat pysyisivät vielä kauniimpina, mutta aika vähän värjäytymiä on tullut näinkin. Väittäisin, että roskiksen vientiin ja vaippapakettien raahaamiseen menee yhtä paljon aikaa kuin vaippojen pyykkihuoltoon. Olen tajunnut alkaa hyödyntää pyykkikoneen ajastustoimintoa, joten usein vaippasatsi löytyy aamulla puhtaana koneesta.

Kestovaippojen käytössä on tietysti yhtenä tärkeänä kriteerinä niiden ekologisuus, mutta en sillä viitsi silti hirväesti nyt huudella tai moralisoida. Itselle niistä tulee kuitenkin parempi mieli ja omatunto. Yksi hyvä syy valita kestovaipat on tietysti niiden ulkonäkö. Kauniin vaipan pukeminen vauvalle on mielestäni paljon piristävämpää kuin aina samanlaisen ja tylsänvalkoisen kertiksen. Tässä piilee tietysti vaaransa, sillä aina voi ruveta kuosihulluksi ja ostella mielinmäärin vaippoja, mutta onneksi olen sen verran pihi, ettei niin ole käynyt. Välillä kyllä käyn kurkkimassa valmisvaippoja eri nettikaupoissa ja vähän huokailemassa. Toistaiseksi kuitenkaan uusille vaipoille ei ole tarvetta.

Tästä postauksesta tuli varsinainen järkäle, mutta oikeastaan sitä oli hauska kirjoittaa. Aikaakin siinä meni, kun piti kuvata kaikki vaipat. Ehkä joku uskaltautuu kokeilemaan kestoja tämän perusteella. Toisaalta varmaan osa lukijoista varmaan haukotteli jo otsikon nähdessään, mutta väliäkö tuolla! Seuraavaksi yritän taas kirjoittaa jotain ei-niin-vauvaisaa.

Mitä ajatuksia kestovaipoista sinulle heräsi? Oletko kenties hurahtanut tai skeptikko?






20 kommenttia:

  1. Et maininnut juurikaan kestisten ekonomisuutta :) Tämä oli aikoinaan töissä se myyntivaltti jolla sai miehetkin innostumaan kestoilusta: olimme tehneet tarkat laskutoimitukset huomioiden myös kestisten huollon ja tuloksena oli se, että jopa uutena täyteen hintaan ostetut kestikset tulevat puolet halvemmiksi kuin kertikset. Ja tämä siis ensimmäisen lapsen kohdalla, seuraavan lapsella kuluina on enää huolto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, jos tulee vielä lisää lapsia niin vaipat on kätevästi valmiina! Onneksi meillä mies vakuuttui jo siksi, että kestot oli paljon helpompi pukea päälle kuin lörpöt kertsit.

      Poista
  2. Luin järkäleen aivan kokonaan läpi ja mielenkiinto säilyi. On totta mitä sanoit, että kestot on hauskemman värisiä kuin kertakäyttöiset. Sanoit alussa, että vaipat maksavat itsensä nopeasti takaisin. Teitkö mitään laskelmia tai luitko jostain paljonko vaippoihin menee yleensä rahaa vaikkapa vauvan eka vuotena?

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole vaikea laskutoimitus:

      Vauva käyttää 6-8 vaippaa päivässä ja keskimäärin 1,5-2,5 vuotta eli yhteensä n. 9000-25000 vaippaa vauva-aikana. Kertakäyttövaipat maksavat halvimmillaan n. 0,18€/kpl eli kuluja n. 1620-4500€. Kestovaipoilla pärjää keskimäärin 15 kpl:lla (pesu joka toinen päivä), jotka mahdollisesti joutuu vielä hankkimaan myös suuremmassa koossa eli kaikkiaan 30 vaippaa, jotka uusina ovat kalliimmillaan n. 26€/kpl eli hankintakustannukset ovat n. 780€, pesukuluja (sähkö, vesi ja pesuaine - ei rumpukuivausta) tulee 1,5 vuodessa n. 125€ edestä, 2 vuodessa n. 160€ edestä ja 2,5 vuodessa n. 200€ edestä eli kuluja n. 905-980€.

      Ja kannattaa muistaa, että lapsi oppii kestovaipoilla huomattavasti nopeammin kuivaksi, koska märkänä ei ole kiva olla :)

      Poista
    2. Joo vähän samanlaisia laskelmia tein ja myös luin muiden tekeminä. Toistaiseksi vaippoihin on mennyt vajaa parisataa, joten vaikka pitää ostaa vielä isompia, niin silti säästyy paljon myös rahaa.

      Poista
  3. Olipas kattava ja hyvä postaus! Mä olen aina ihastellut kestovaippojen upeita värejä, mutta en silti itse innostunut asiasta. Ajattelimme esikoista odottaessa, että aloittelemme kertakäyttövaipoilla ja jos on jaksamista ja innostusta, niin perehdymme sitten kestoihin. Asia sitten kaikkien mahavaivojen ja muuttohässäköiden keskellä jäi ajatuksen tasolle eikä sitä tullut mietittyä myöhemmin eikä edes toisenkaan kohdalla. Olen kuitenkin varma, että kestojen kanssa olisi säästänyt valtavasti rahaa, varsinkin jos tekee niistä osan itse tai ostaa käytettynä!

    Sinulle on muuten haaste Tipulassa! :) http://tipulassa.blogspot.fi/2015/09/iloja-murehtimisen-keskella.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on osittain tietty tuuristakin kiinni. Meille osui heti hyviä vaippoja ja vauva, jonka kanssa ei ollut niin puhki, ettei olisi jaksanut kokeilla kestoja. Ja tosiaan, tuntuivat dopivan Bonskulle kertakäyttöisiä paremmin.

      Poista
  4. Todella mielenkiintoinen järkäle. "Lisäimu" jäi epäselväksi. Olisi todella hienoa, jos kestovaippailu lisääntyisi ja ehkäpä kirjoituksesi on pieni töyssäys siihen suuntaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo lisäimun selitys oli tuolla vähän piilossa. Se on siis irrallinen läpyskä (ks. Kuva kohdassa 4), jossa on ommeltuna yhteen x määrä imukykyisiä kangaskerroksia, esim. Mikrokuitua, bambua tai hamppua tai melkein mitä vain. Harso tai pyyhekin voi toimia lisäimuna. Tämä lisäimu laitetaan vaipan sisään lisäämään sitten vaipan imukykyä.

      Poista
  5. Mies väittää, että "yrittänyttä ei laiteta" tarkoittaisi, että ei moitita. En tiedä tuosta etymologiasta - jännä sanonta se on kuitenkin.

    A-T

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moittimiseksi minäkin sen olen tulkinnut. Eli jos edes yrittää, ei voi haukkua vaikka epäonnistuisi. Ja Elina tuolla selittikin etymologiaa tarkemmin!

      Poista
  6. Jee, tätä postausta toivoinkin! :D

    Mä olen kestoillut molemmat lapseni - alussa harso + villahousut -yhdistelmällä ja muutaman kuukauden ikäisestä sisävaippa + villahousut -yhdistelmällä. Kestoilu on kivaa ja värikästä ja ekologista, ja jos vielä saan lapsen, kestoilen toki edelleen. Tyttäreni alkaa kohta olla sen ikäinen, että muutaman vuoden sisään aloitetaan taas kestoilu - tosin tällä kertaa kuukautissuojilla...

    Ja tosiaan, laittaminen on alkuaan tarkoittanut moittimista. Kantasanana lienee kantagermaanin sana lagjan 'asettaa, panna' tai lahan 'moittia'. Eli sanonnalla tarkoitetaan, että yrittänyttä ei saa moittia (vaan paremminkin kannustaa?).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä! Talveksi ajattelin hankkia tai tehdä myös villahousuja kuoriksi. Se on kyllä uskomatonta, että se pitävät niin hyvin!

      Kestoiilu tuntui ehkä siksikin luonnolliselta ja helpoltakin, että minäkin olen oikeastaan kestoillut jo vuosia.

      Ja olipas mielenkiintoista kuulla tuon sanonnan etymologiasta!

      Poista
  7. Meillä ensimmäisen lapsen kanssa kestoiltiin, toisen ei. Tämä johtuen siitä, että ensimmäinen lapsi oli mallia rimpula ja toinen taas pullea. ImseVimsen sisävaipat kera kuoren totesin parhaimmaksi yhdistelmäksi meidän hoikkeliinille. Toinen lapsi oli tosiaan niin pyöreä, että hänelle eivät meillä valmiina olleet kestot millään istuneet, eikä kahden alle 2 v lapsen kanssa ollut sitten intoa lähteä etsimään niitä sopivan mallisia. Kertsejä käyttäessä ostin kuitenkin VAIN kotimaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ihan ymmärrettävää, ettei molempien lapsien kanssa kestoilu aina onnistukaan. Luulenpa, että nuo Imsevimset sopivat tosiaan parhaiten hoikkeliinille. Tai meidänkin Bonsku aluksi oli aika rimpula, mutta ne eivät varmaan vaan olleet riittävän imukykyisiä hänellä.

      Poista
  8. Olipa mielenkiintoinen postaus, vaikkei meidän elämässä vielä ajankohtainen. Kestovaipat kuitenkin kiinnostavat sen verran paljon sekä ekologisuutensa että hintansa puolesta, että ajatuksena on alkaa kokeilemaan niitä ainakin kotikäytössä, kun niiden aika tulee. Kieltämättä ajatus hiostavista ja ikävistä kertisvaipoista vauvalla tuntuu hieman samalta kuin ikävät kuukautissiteet naisilla, mutta vaipat ovat vain paljon isompia ja varmasti kurjempia! Itsekään en ole siteisiin koskenut sen jälkeen, kun kuulin kuukupista. Sun postaus valotti kestismaailmaa paljon! Vielä mulle on mysteeri, mitä kakkavaipoille tehdään. Ei kai niitä voi laittaa suoraan koneeseen, vai voiko? Kaavitaanko suurin osa ensin pois? Millä estää hajun pinttymisen? Kuinka märiksi vaipat voivat tulla? Paljon kysymyksiä ja varmaan lisää tulee, kunhan on ajankohtaista. Nyt kuitenkin tiedän, kenen puoleen käännyn, kun kaipaan vinkkejä! Mä odottelen vielä sellaisia nättejä vaalaeita, haaleita ja hempeitä värejä ja kuoseja ;). Ehkä niitä on enemmän sitten, kun on meidän vuoro? :D Tällä hetkellä kestovaippojen maailma vaikuttaa melkoisen värikkäältä. Ennen kaikkea: loistavaa, että teillä toimii ja kiitos jakamisesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti ainakin kokeilla! Ja ihan muutamaakin kestoa käyttämällä säästää aika paljon. Jos käyttää yhden keston päivässä, se on kuitenkin jo 365 vaippaa vuodessa. Toivottavasti löydätte vielä sopivan hempeitä kuoseja! Uskoisin, että niitä on siellä värien joukossa, kun vaan bongaa sopivat.

      Kakkavaipoista: tällä hetkellä vauvan kakka on vielä niin vetistä ja sitä on melko vähän kerrallaan, että olen yleensä heittänyt vaan koneeseen. Pahimmat tahrat luonnonkuituisista olen joskus sappisaippualla hieronut. Se, etten aina ole esipessyt kakkaa pois on värjännyt muutamia itsetekemiäni flanellivaippoja heiman kellertäviksi, mutta ostettuja ei oikeastaan ollenkaan. Luonnonkuituihin on jäänyt vähän tahroja, keinokuituihin ei ollenkaan. Sitten kun kakka on kiinteämpää, pitänee alkaa puhdistaa vaippa esimerkiksi suihkuttamalla kakat (käsi)suihkulla pyttyyn.

      Poista
  9. Kestoilu on antoisaa :-D
    Itse käytin myös isommalla lapsellakin harsoa imuna täyttövaipassa, toimi yllättävän hyvin levittäen kosteuden mutta kovin pitkää vaihtoväliä ei kestä. Sisään voi laittaa jonkin ohuen lisäimun.

    Kakat huuhdellaan käsisuihkulla pönttöön. Itse kokeilin säilytystä villaisessa pussissa ja ihan kannellisessa ämpärissä ja myös Pul- pussissa, kaikki toimivat. Paria pv kauempaa ei kannata likavaippoja säilyttää ettei ala homehtua.

    Nykyisin meillä kestoilee vain minä mutta kyllä ne kestovaipat olivat söpöjä ja aiheuttivat paljon ihastusta ihmisissä!

    VastaaPoista
  10. Kestoilu on antoisaa :-D
    Itse käytin myös isommalla lapsellakin harsoa imuna täyttövaipassa, toimi yllättävän hyvin levittäen kosteuden mutta kovin pitkää vaihtoväliä ei kestä. Sisään voi laittaa jonkin ohuen lisäimun.

    Kakat huuhdellaan käsisuihkulla pönttöön. Itse kokeilin säilytystä villaisessa pussissa ja ihan kannellisessa ämpärissä ja myös Pul- pussissa, kaikki toimivat. Paria pv kauempaa ei kannata likavaippoja säilyttää ettei ala homehtua.

    Nykyisin meillä kestoilee vain minä mutta kyllä ne kestovaipat olivat söpöjä ja aiheuttivat paljon ihastusta ihmisissä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä vinkkejä!

      Siitä ei pääse mihinkään, että kestot on söpömpiä kuin kertsit, vaikka kuinka olisi kuoseja niissäkin tarjolla!

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.