torstai 17. marraskuuta 2016

Isänpäivä tropiikissa

Oho, luulin jo julkaisseeni tämän monta päivää sitten ja ihmettelin kommenttien vähäisyyttä tässä kiireen keskellä. No nyt, olkaa hyvät:

Viimevuonna keksimme viedä isoisät ja samalla isoäiditkin isänpäivänä metsään. Reissusta sukeutuikin oikea extreme-retki. Tänä vuonna halusimme hyvitellä ja lupasimme viedä koko poppoon tropiikin lämpöön. Huomautin viestissä, että päämäärämme ei olisi Caribia, joten uima-asulla ei tarvinnut varautua. Kutsuviestin perään laittamani hymiöt kuulemma viimeistään paljastivat kohteen mummulle ja vaarille, mutta mumi ja pappa olivat aivan tietämättömiä määränpäästä ennen kylttejä. 

Bonsku oli parempi pitää kyydissä, muuten olisivat kasvit voineet saada kyytiä. 

Kohteenamme oli Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha Ruissalossa. Olin halunnut käydä siellä jo pidemmän aikaa, mutta aina oli tullut jokin este tai päiväunet väärään aikaan. Isänpäivä antoi sopivan syyn suunnitellulle retkelle. Minä ja vanhempani sekä Bonbon emme olleet koskaan käyneet paikassa, mies muisti hämärästi käyneensä ja miehen vanhemmat olivat käyneet useampaan otteeseenkin, mutta heidänkin vierailustaan oli aikaa. Oikein sopiva kohdevalinta siis!

Ihmeteltävää monessa suunnassa. Puuhun oli piilotettu pehmo-apina. 

Vaikka kukkaloisto kasvtieteellisessä puutarhassa on upeimmillaan varmasti keväällä, minusta kohde sopi hyvin myös keskelle marraskuuta. Vehreys virkisti mieltä ja etenkin kostean trooppisissa kasvihuoneissa vierailu virkisti pakkasen keskellä. Miten mieli olisikaan virkistynyt, jos marraskuu olisi ollut musta ja kylmänkostea! Paikassa pääsi irtautumaan arjesta, sillä eipä sitä missään yleensä täällä törmää banaaniterttuihin, greippeihin tai kypsyviin mandariineihin muualla kuin marketin he-vi-osastolla.

Lampihuone oli maaginen. Varmasti erityisen upea, kun lumpeet kukkivat. 

Oma suosikkini oli huone, jossa oli suuri lampi, jonka pintaa peittivät monenkokoiset lumpeet ja vesikasvit. Se oli kuin taideteos! Lammessa ui valtavia karppeja ja huoneessa lenteli vapaina suloisia värikkäitä undulaatteja. Undulaateista osa pysyi piilossa, osa taas lenteli rohkeasti. Bonsku ihastui karppeihin ja halusi katsella niitä useaan otteeseen. Tuttavalliset (ja ruokaa toivovat) karpit uivatkin tervehtimään katsojia. Bonsku olisi mielellään halunnut myös itse pulahtaa veteen, sillä hän alkoi toistella "brumbrum"-sanaa, joka tarkoittaa kylpyä (minulla ei ole aavistustakaan, mistä sama on peräisin). 

Kaloja kohti piti oikein kurottautua. 

Kun olimme kierrelleet tarpeeksi, suuntasimme takaisin meille kotiin. Illalliseksi tilasimme vielä trooppiseen teemaan sopivasti itämaista ruokaa VG-wokista. Jälkkärinä söimme banaanilettuja ja kookosjäätelöä. Päivä oli yhtä täyteläine kuin jäätelökin. Näistä elämysisänpäivistä täytyy tehdä perinne! Kasvitieteelliseen puutarhaan palaamme tosin mahdollisesti jo äitienpäivänä.

Aavikolla oli myös anopinjakkaroita. Sopiva kohde myös äitienpäiväksi siis. 

Oletko käynyt kasvitieteellisessä puutarhassa, täällä Turussa tai muualla? 

6 kommenttia:

  1. Päivä oli täydellinen. Oli hauska vierailla tropiikissa marraskuun keskellä. Mitähän sille isolle banaanitertulle tehdään kun se kypsyy?


    Mumi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää kysyä seuraavalla kerralla! Ehkä banaanit viedään työntekijöiden taukotilaan.

      Poista
  2. Tosi hyvä idea! Ruissalon kasvitieteellinen on kyllä ihana. Ehkä jopa maan paras (vaikka onhan Kaisaniemikin ihan mainio ja Joensuun Botaniassa on perhosia...) :D Vaikka toki kesällä useampi kasvi on kukassa, ovat kasvitieteellisten puutarhojen sisätilat kyllä parhaita vierailukohteita juuri syksyllä/talvella, kun ulkona on niin paljon vähemmän nähtävää. Tuntuu niin mukavalta päästä valoon ja lämpöön ja kasvien tuoksuun välillä. Vaihtelu virkistää. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, ei siis ollenkaan huono aika vierailla kasvitieteellisessä! Oli kieltämättä mukava päästä tropiikin lämpöön ja valoon, vaikka valo olikin hieman omituisen kellertävä.

      Poista
  3. Hienolta kuulostaa! Huomioni kiinnittyi kuitenkin eniten niinkin epäoleelliseen pikkuseikkaan kuin isovanhempien nimityksiin. Ovatko ne heidän itse valitsemiaan ja edustavatko jotain alueellista tai suvun perinnettä? Mumi yhdellä ämmällä (jos ei sitten ollut pianovirhe...) ainakin on vähän erikoisempi. Mulla taas on ollut tuffa, Satakunnan ulkopuolelta kotoisin olevien suureksi hämmennykseksi, mutta Porin seudulla se on ihan normaali termi. Mun mielestä erikoisemmat isovanhempien nimitykset ovat säilyttämisen arvoisia, etteivät kulttuuria dominoivat helsinkiläiset savolais-isovanhempineen (sieltähän ne stadilaiset yleensä on alunperin lähtöisin!) pääse mummovaariuttamaan koko isovanhemmuuskenttää!

    A-T

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on ollut pelkkiä mammoja ja pappoja, joten on ihan hauskaa, että Bonskulla kaikki isovanhemmat ovat "erinimisiä". Mumi tosin ei ole mitenkään perinteikäs termi murremielessä, vaan on meidän perheen oma keksintö. Äitini oli koirien "mumi" jo kauan ennen Bonskua. On kyllä hauskaa, että isovanhempien nimityksissä on variaatiota! Tuffa on tuttu sana, mutta ei kellään meidän suvussa.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.