keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Lasten Turku: ilmaisten touhupaikkojen top 5

Turku on ihan huippu kesäkaupunki ja tietysti muutenkin ihana paikka vierailla ja myös asua. Olen silloin tällöin kirjoitellut Turku-vinkkejä ja nyt tuli mieleen kirjoittaa lapsiperheen näkökulmasta. Nyt kun Bonsku on varsin touhukkaassa iässä, on pitänyt keksiä paljon erilaista puuhaa ja tekemistä. Siispä ajattelin listata ilmaisten ja kesäisten lapsiperhejuttujen top vitosen.

1. Seikkailupuisto eli seikkis ja Kupittaan puisto

No, seikkis on ehkä itseoikeutetusti ykkönen, sillä se on varmaankin Turun hienoin leikkipuisto. Sieltä löytyy puuhaa monen ikäiselle ja etenkin kesäisin tekemistä riittää pidemmäksikin aikaa. Voi kahlata pienessä purossa, uittaa siinä veneitä tai hiekkaleluja, leikkiä mitä erilaisimmissa kiipeilytelineissä tai juosta suihkulähteen alla. Kupittaan puistossa on myös muita leikkipaikkoja, jos haluaa vaihtoehtoja vielä lisää. Ja kaikki tämä ilmaiseksi! Tarjolla on myös maksullisia juttuja, etenkin kesäisin, kuten pomppulinnaa ja teatteriesitystä. Kävimme juuri muutama viikko sitten katsomassa Timantti-teatterissa Eira, Coco ja riskitön rantaloma -tanssiesityksen, joka oli hauska niin aikuisille kuin lapsillekin. 

Yksi huono puoli seikkiksessa on ja siksi sinne ei tule lähdettyä kovin usein: se on myös aikuisille seikkailupuisto, sillä lapsia saa seurata hyvin aktiivisesti. Erään ystäväni sanoin seikkis ei ole mikään koomailupuisto, jossa aikuinen voisi istua penkillä ja katsoa, kun lapset leikkivät. Mutta aikaa siellä saa kulumaan vaikka koko päivän!

Seikkiksestä minulla ei ole yhtä ainutta kuvaa! Niin vauhdikasta siellä on. 

2. Kahluualtaat

Turussa on kaksi ihanaa maauimalaa, joista suosikkini on Samppis. Lasten kanssa on kuitenkin myös ilmaisia pulikointimahdollisuuksia myös kaupungissa. Turun keskustassa ja sen liepeillä on monta hyvää leikkipuistoa, joista voi valita vaikka joka päivä eri puiston. Nyt kesällä olemme käyneet eniten puistoissa, joissa on myös kahluuallas. Keskustan lähellä ainakin Vartiovuorenmäellä ja Mannerheimin puistossa Mikaelin kirkon lähellä on kahluualtaat ja lisäksi hieman syvemmällä Portsassa Annan puistossa. Ennen epäilin altaiden puhtautta, mutta yllättävän hyvin hoidetuilta altaat vaikuttavat, kun niissä on nyt tullut kahlailtua. Täydellinen budjettiratkaisu maauimalan sijaan, etenkin jos aikuisia ei huvita pulikointi. Kahluualtaita löytyy toki muistakin kaupungeista. 

Melkein kuin olisi vaikka Blue lagoonissa Islannissa - tai sitten Mannerheimin puiston kahluualtaassa.

3. Lasten apteekki Apteekkimuseon ja Cafe Qwenselin pihalla


Yksi Bonskun suosikkikahviloista on Cafe Qwensel eli "Venkkeli". Eikä ihme, kukapa voisi vastustaa kuparipannusta tarjottua kahvia ruusukupeista nautittuna. Tai sitten ihan vaan jätskiä ja pillimehua. Vaikka kahvila tietysti on maksullinen, lasten apteekkiin on vapaa pääsy eikä ostopakkoa. Lasten apteekissa voi leikkiä oikeaa vanhanajan apteekkaria ja tehdä vaikka pillereitä muovailuvahasta, mitata rohtoja punnuksella ja pakata niitä purkkeihin. 

Pieni apteekkari mittaa "apsiriinia". 

Apteekki koko komeudessaan. 

Reseptit pitää kirjoittaa tarkkaan. 

4. Föri

No tietysti föri! Jos joku ei tiedä, Föri on siis lautta, joka kulkee Turussa Aurajoessa edestakaisin täl ja toispual jokke. Ilmaiseksi! Joillekin se on ehkä arkipäivää, mutta me emme ainakaan matkusta Förillä niin usein, että sen hohto himmenisi. Mikäs sen hauskempaa kuin matkata lautalla ja katsella maisemia. Förin molemmilla puolilla on lähistöllä myös kivoja leikkipaikkoja. Toispual on Barkerin puisto ja tälpual on pienen matkan päässä suloinen Muumipuisto Vilkkilänmäellä (rannassa olevan kaupan takana). 

Tintinin ensimmäinen Föri-ajelu. Se on pienelle turkulaiselle merkittävä hetki. Bonsku on jo kokenut föri-ajelija. 

5. Kuralan kylämäki


Jos kaupunkimaisemat kyllästyttävät, ei maaseutukaan ole kaukana. Kuranlan kylämäki on varmasi yhtä legendaarinen kuin Seikkis ja se on oikea lapsiperheiden klassikko. Me emme kuitenkaan olleet käyneet siellä koskaan aiemmin, joten ehkä löytyy muitakin, joille se on paikkana uusi. Ja olihan se ihana! Lampaita, traktoreita, peltomaisemaa ja kivoja leikkipaikkoja. Rakennuksissa on mm. erilaisia roolileikkipaikkoja, kuten kauppa tai vanhanaikainen koti, jossa voi tutustua siihen, miten ennen elettiin. 

"Tässä teetä olkaa hyvät"

Vanhat lelut on parempia kuin pussillinen uusia. 

Paljon muutakin jännää ja hauskaa tehtävää ja nähtävää Turussa on ihan ilmaiseksi: Turun linnan ympäristö, monet kauniit puistot, kauppatori... Joten tervetuloa vaan Turkuun lastenne kanssa!

Olivatko vinkit tuttuja tai tuleeko mieleesi lisää?


8 kommenttia:

 1. Apteekkimuseossa kävin viime kesän Turun viikollani, mutta kalkkiksena en spotannut lasten apteekkia. Vaan kivalta vaikuttaa! Kuralan kylämäelle olin menossa samoin viime kesänä, mutta se jäi, ja Turun asumuksen kämppikseni sanoikin sen olevan nimenomaan lasten paikka. Mutta kyllä minua olisi lampaat ainakin ihastuttaneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Kuralassa aikuisellekin on sentään nähtävää minusta. Kaunis puutarha ja kiva kahvila nyt ainakin!

   Poista
 2. Kupittaan puisto oli hauska paikka jo 55 vuotta sitten minun lapsuudessani. Siellä oli mm. riikinkukkoja ja minigolfrata. Molemmat huippujuttuja maalaislapselle, joka harvoin pääsi kaupunkiin.

  Mumi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muistanut muuten mainita noita riikinkukkoja ja muita eläimiä! Lisää syitä mennä Kupittaan puistoon!

   Poista
 3. Ei ihan ilmainen, mutta naurettavan halpa on Fölin vesibussiristeily Ruissaloon. Me lähdimme Martin sillan pielestä klo 15.30, "risteilimme" Kansanpuistoon, hyppäsimme kahville Telakkarannassa, nousimme takaisin vesibussiin ja olimme Martin sillan pielessä 17.40. Matkustus maksoi aikuiselta 3€ (ja bussikortilla vielä vähemmän). Paljon oli lapsiperheitä ja pyöräilijöitä. Aion mennä seuraavallakin kerralla, kun Turkuun kesäaikana tulen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomainen vinkki ja lähes ilmainen sekin! Hupia jo ennen luontoelämyksiä Ruissalossa. Meidän piti mennä muutama viikko sitten... kunnes muistimme että on sellainen tapahtuma kuin Ruisrock. Ehkä vielä myöhemmin tänä kesänä.

   Poista
 4. Onpas siellä kyllä tosi kivoja paikkoja! :)

  VastaaPoista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.