torstai 18. heinäkuuta 2019

Stop right now, thank you very much...

Vaikka Spice Girlsien Stop alkoikin soida päässäni, kun aloitin tätä postausta, ei postaus liity mitenkään Spaissareihin. Sen sijaan kirjoitan pienestä ja nopeasta DIY-projektistani, jonka tein viime viikolla. Tässä kesän aikana olemme huomanneet tarvitsevamme ovistopparin ulko-oveen. Meillä on tapana pitää ovea auki lämpiminä päivinä kotona ollessamme, mutta tuuli heiluttelee välillä ikävästi ovea. Tämä on erityisen ikävää, jos Tintti on nukkumassa ulkona ja herää oven paukautukseen. Argh. 

"Ei muumitaloa lukita yöksi..." No meillä sentään lukitaan ovi, kun ei olla paikalla, mutta ovien auki pitämisessä on kivaa muumilaaksotunnelmaa. 

Tietysti mikä tahansa saapas kävisi tarkoitukseen myös, mutta koska naapureillakin on kivoja ovistoppareita, halusin tietysti jonkun kivan näköisen version. Ja kuulemma miehen suunnistuskenkä on tarkoitukseen liian arvokas... Naapureilla on muun muassa kivoja eläimiä, kauniisti maalattu kivi ja rento juuttisäkki. Googlailin erilaisia vaihtoehtoja sekä DIY että ostoversioista ja kangaslaariani tutkiessani sain idean pyramidin mallisesta, yksinkertaisesta mutta värikkäästä stopparista. Nopeasti löytyi myös sopiva ohje Kaksi kaunista -blogin kätköistä. Helposti tuollaisen tekemisen olisi keksinyt itsekin, mutta ohjeen avulla ajattelin välttää turhat kantapään kautta väkertämiset. 

Kannattaa säästää pienetkin tilkut kalliista kankaista. Hukkapaloista saa vaikka mitä kivaa! 
Yksinkertaisuudessaan siis leikataan sopivan kokoinen tasakylkinen kolmio mallipalaksi ja pohjasivun kokoinen neliö pohjaksi. Koska en ajatellut ryhtyä sarjatuotantoon, tein palat suoraan aaltopahvista, joka sujautetaan tukemaan stopparia lopuksi. Käytännössä siis leikkasin suoraan pahvista lisäksi kolme muuta kolmiota ja sitten käytin yhtä kolmioista kankaiden mallipalana. Kankaisiin leikkaisin leikkasin pienet saumanvarat. Lisäksi leikkasin kankaasta kaksi pohjaneliötä saumanvaroineen.  

Tötterö saumuroituna. Hiukan nuo valkoiset langat irvistävät valmiissa stopparissa, joten suosittelen ompelukonetta ja sopivan värisiä lankoja. 

Koska säästän aina pienetkin Marimekon kankaiden palat, löysin laatikosta muutaman kivan kankaan, joista tein kolmiot. Pari kankaansoiroa oli liian kapeita, mutta ompelin kaksi kolmioista yhdistämällä kahta kangasta. Sitten saumuroin kolmioiden sivut yhteen lukuunottamatta viimeistä saumaa. Tämän sauman väliin leikkasin kanttinauhasta lenkin, josta stopparia on helppo nostaa. Sitten ompelin pohjaneliöt kiinni pyramidiin kolmelta sivulta. Yhden sivun jätin siis vielä auki. 

Kolmiot on helppo pujottaa paikoilleen. Neliöpahvi kannattaa jättää viimeiseksi. 

Ompelun jälkeen sujautin paikoilleen ensin pahvikolmiot ja lopuksi pahvin pohjaneliökankaiden väliin. Sitten aloin täyttää stopparia. Käytin keittiön kuiva-ainelaatikosta unohtuneita kuivia papuja ja linssejä, joita ei tulisi todennäköisesti enää käytettyä. Taisin laittaa mukaan jotain siemeniäkin, joten toivon, etteivät linnut kiinnostu stopparista... Lisäksi laitoin mukaan pari kiveä lisäämään painoa. Mikä vaan sopivan painava käy. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin riisiä ja kiviä. Lopuksi ompelin viimeisen sivun käsin.

Muun muassa näillä täytin stopparin. En tiedä onko papujen parasta ennen -merkinnöillä merkitystä, mutta nyt ainakin pääsivät hyvään käyttöön, vaikka eivät syödyksi tulleetkaan. 

Ovistoppari on nyt ollut paikoillaan noin viikon ja toiminut aika kivasti. Se on helppo nostaa pois oven tieltä ja se on pysynyt ainakin kohtalaisessa tuulessa paikoillaan. Ja oli kiva tehdä jokin nopea ja helppo käsityö pitkästä aikaa. 

Ja valmis! Stoppari sopii kukkasiin ja myös portaiden räsymattoon (ks. ensimmäinen kuva)

Pidetäänkö teillä ovet kesällä auki vai kiinni? 

12 kommenttia:

 1. Kolme kärpästä yhdellä iskulla: 1. Valmistui ainutlaatuinen ovistoppari. 2. Tuli hyödynnettyä vanhoja tilkkuja. 3. Ei tarvinnut heittää vanhentuneita papuja roskiin vaan sai käytettyä ne stopparipainoiksi. Stoppari on lisäksi tosi hauskan näköinen.

  Mumi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On myös toiminut hyvin! Stoppari on juuri riittävän painava pitämään oven paikallaan tuulessakin. Syysmyrskyssä sen ei tarvitsekaan pitää.

   Poista
 2. Iloisen värinen stoppari ja käytännöllinenkin. Kaupungissa meillä ovi on kii mutta parvekkeen ovi rötköttää kyllä kesäisin auki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parvekkeen ovi on onneksi helppo pitää auki kesäisin.

   Poista
 3. Näyttää sopivan työhönsä ja ympäristöönsä kuin nakutettu!
  Pitäisin mielelläni ovea auki kesällä, mutta kuistilta puuttuu koiraportti. Lisäksi tänä vuonna ampiaiset päättivät tehdä pesän aivan oven viereen, laudoituksen sisään, joten ovi on pysynyt visusti kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, totta puhuakseni meilläkin pitäisi olla Tintti-portti, jotta myös väliovea voisi pitää aina auki. Nyt hän tykkää mennä kurkkimaan portaisiin nenä edellä.

   Ja äh, ampiaiset keksivät kyllä nyt ihan tyhmän paikan!

   Poista
 4. Onpa kiva! Mä en uskalla pitää edes parvekkeen ovea auki ilman huolellista itikkaverkon teippaamista ensin paikoilleen (minkä teen vain äärihädässä helteellä,koska niin suuri vaiva). Muuten kämppään pääsee ampiaisia ja muita hirvityksiä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ampiaiset on kyllä ikäviä ja allergiat sun muut vielä erikseen. Meillä on pakko pitää ikkunoita kesäisin auki tuuletuksen takia, joten ovi menee siinä samassa.

   Poista
 5. Oi, tosi kiva! Meillä on ulko-ovi yleensä kiinni, mutta tykätään pitää sisällä ovia auki ja kaikilla muilla makkareilla, paitsi Ellun huoneella, on ovistoppari. Eli ehkäpä voisin ommella tuollaisen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli juuri sellainen kiva projekti, jonka tekee nopeasti valmiiksi ovistopparin puuttuessa.

   Poista
 6. Meillä ovet ovat lukossa vain yöt ja silloin kun ollaan poissa kotoa. Mutta ne pidetään kiinni sen vuoksi, että niissä on yläosassa niin paljon lasia, että linnut lentelevät niitä päin, kun luulevat pääsevänsä läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No silloin on tosiaan parempi pitää ovia kiinni, etteivät linnut törmäile turhaan.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.