Survaisinpa minäkin lusikkani somenapiirakkaan, sillä ei pysty ihminen olemaan leipomatta, jos päivät pääksytysten katselee instagramin täydeltä omenapiirakoiden kuvia. Jos joku on välttynyt #somenapiirakalta, niin se on siis ruokaidolini Satu Koiviston kehittämä omenapiirakkaresepti, joka on villinnyt, jos ei koko sosiaalista mediaa niin ainakin instagramin. Piirakkaa hehkutetaan meheväksi ja helpoksi, joten pakkohan sitä on kokeilla, etenkin kun omenoita riittää.
Korillinen omppuja anoppilasta. Vaikka rakastan valkeakuulaita sellaisenaan, raaskii tämmöisestä määrästä irrottaa värän piiraaseen tai pariin. |
Meidän perheessä mies välttelee ylimääräistä sokeria, eikä lapsillekaan ole oikein ylimääräiset sokerit hyväksi (no, ei minullekaan, jos totta puhutaan), joten pohdin, miten piiraan saisi maustettua ilman sokeria. Päätin kokeilla korvata sokerin banaanilla, sillä olin törmännyt Simppeli sormiruokakeittiö -facebookryhmässä ohjeeseen, jossa sokeri korvattiin banaanilla kakkupohjassa. Piiras ei varmaankaan olisi sen kummempi. Tein samalla piiraasta myös vehnättömän (gluteenittoman) version.
Alkuperäisessä ohjeessa voi ja sokeri vaahdotetaan ensin ja vasta sitten lisätään munat. Banaanikakkupohjasta tulee helposti tiivis ja halusin kuohkeutta, joten vatkasinkin yhteen munat ja banaanin. Niistä syntyykin yllättävän kuohkea vaahto! Lisäsin vasta lopuksi voin ja vatkasin edelleen. Tässä kohtaa kuitenkin järkytyin, kun koko taikina juoksettui ikävän näköiseksi. Pehmeä voi muuttui ihan kökkäreiseksi. Onneksi tilanne oli vain väliaikainen, eikä reaktiota kannata pelästyä, sillä jauhot tasoittivat taikinan kokonaan. Käytin vehnäjauhon tilalla 2 dl riisijauhoja ja 3/4 dl perunajauhoja. Voisi ehkä koittaa vaikka kokonaan perunajauhoillakin, sillä niistähän tulee kuohkea kakkupohjakin. Tietysti lisänä oli alkuperäisessä ohjeessa ollutta mantelijauhoa. Ehkä seuraavaksi lisään sen määrää ja laitan lisäksi pelkkää perunajauhoa. Ai niin, ja olennaista on lisätä taikinaan myös hieman etikkaa, jotta rakenteesta tulee kuohkeampi, kun se reagoi soodan/leivinjauheen kanssa.
Piirakka on yksinkertainen tehdä, ei turhia krumeluureja. Tässä alkuperäinen versio valmistumassa. |
Banaanilla makeutetun version rakenne ja taustalla tyytyväinen syöjä. Rakenne oli sopivan mureneva, mutta pysyi kuitenkin koossa. |
- 200 g pehmeää voita
- 1-2 ruskeaa banaania
- 2 kananmunaa
- 1 rkl omenaviinietikkaa (tai vastaavaa)
- 1 tl kaardemummaa
- 3 dl jauhoja (minulla 2 dl riisi- ja 3/4 dl peruna-)
- 1 dl mantelijauhetta
- Kotimaisia kirpeitä omenoita
- 1 rkl kanelia
- (Tujaus hunajaa)
1. Vatkaa banaanit ja munat vaahdoksi. Lisää voi, äläkä pelästy jos seos klimppiintyy. Lisää mukaan myös etikka.
2. Sekoita kuivat aineet yhteen. Lisää jauhot muutamassa erässä taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina uunivuokaan tai pienelle pelille.
3. Lohko omenat pieniksi. Laita kaneli ja omenalohkot kulhoon ja anna kanelin tarttua lohkoihin (jos ei käytä kanelin joukossa sokeria, kaneli ei muuten levity kovin kauniisti piiraan päälle). Lado lohkot tiiviisti piiraan päälle. Valuta piirakan päälle halutessasi hieman hunajaa.
4. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes piiras ruskettuu kevyesti.
Banaaniversio. Syy, miksi kaneli kannattaa levittää omenanlohkoihin, eikä ripotella päälle. Makua ei haitannut, mutta olisihan tuo kauniimpi tasaisemman kanelipeitteen alla. |
Alkuperäinen versio, joka joutui vielä vähäksi aikaa uuniin, mutta josta ei tullut enää uutta kuvaa. |
Luulin jo kommentoineeni, mutta mitään ei näy. Siispä uusinta:
VastaaPoistaEnpäs ollut ollenkaan kuullut moisesta. Omenat eivät kotipuussa ole vielä kypsiä, eikä niitä tänä vuonna tulekaan kuin kopallinen, joten en ole aktiivisesti katsellut omenareseptitutkalla somea. Tuon sinun perinteisen versiosi omenainasettelu näyttää kivalta. Banaaniversiota en voi itse maistella, joten se jää nyt testaamatta.
Perinteistä versiota suosittelen testaamaan! Parhaiten siihen sopivat hieman kirpeät omenat.
PoistaIhanan näköiset herkkupiiraat. Ja näyttävät kuohkealta. En tiedä tuleeko kokeilluksi, mutta on kiva tietää, että tällainen resepti on olemassa. On hauskaa lukea kokeiluistasi.
VastaaPoistaMumi
Minä luulen, että tämä jää vakkariksi, kun on niin helppo. Lisäksi ei tarvitse esimerkiksi kermaviiliä tai muuta sellaista, jota ei läheskään aina jääkaapista löydy valmiiksi.
Poista