lauantai 28. maaliskuuta 2020

Poikkeuskuulumisia

Tämä on kummallista aikaa, kun koko maailma on yksi iso poikkeustila ja samat outous koskee ihmisiä lähes joka puolella maailmaa. Koska tämä korona-kriisi on nyt niin poikkeuksellista aikaa, että ajattelin kirjoittaa ajatuksiani tästä uuden arjen keskeltä, jotta itsekin voin ehkä palata näihin ajatuksiin. Tähän outoon aikaan, joka tuntuu nyt ja toivottavasti tulevaisuudessakin epätodelliselta, vaikka on totta. Tässä vaiheessa mikään kauhuskenaario ei ole realisoitunut omassa elämässä, joten tässä vaiheessa asiasta on helppo kirjoittaa.

Leivonta on uusi rutiini. Joka viikonloppuna leivotaan nyt jotain. 
Vaikka uutisointi alkoi tietysti jo vuoden alusta, tuntui koko korona pitkään todella kaukaiselta. Ja vaikka se alkoi hiipiä lähemmäs ja lähemmäs ja rajoituksista ja sosiaalisesta etäisyydestä alettiin puhua, niitä ei heti meinannut sisäistää. Vielä torstaina 12.3. kävin töissä sopimassa kesälomia ja muita käytännön asioita toukokuista töihinpaluuta ajatellen. Siellä ei vielä edes keskusteltu siitä, miten tähän kaikkeen mahdollisesti korona tulisi vaikuttamaan. Sen aamupäivän jälkeen kaikki alkoi muuttua. Perjantaina ja maanantaina Bonsku oli vielä puistokerhossa. Maanantaina olisi ollut vielä keramiikkakurssi, mutta en voinut mennä, kun minulla oli kurkku hieman kipeä. Tuntui siltä, että parempi ottaa varman päälle. Ja sitten tulivatkin jo hurjan vakavilta, mutta välttämättömiltä tuntuvat rajoitukset.
Tässä valmistuu Annin uunissa -blogin reseptillä suklaamuffinseja. Oli tosi hyviä!

Kuorrutteen tein kermavaahdosta, tuorejuustosta ja verigreippimehusta. Laitoin hiukan liian vähän greippiä eikä se oikein maistunut. Hyviä olivat silti!

Sen jälkeen olemmekin olleet hyvin tiiviisti perheen kesken. Ei nyt ihan neljän seinän sisällä, mutta melkein. Sama koskee tietysti lähes kaikkia lapsiperheitä. Meillä asiat oli helppo järjestellä niin, että elämä jatkui suunnilleen samoilla raiteilla lasten näkökulmasta. Puistokerhoa ei nyt tietenkään ole, mutta se ei ole juuri lapsia tuntunut haittaavan. Tai Bonsku valittaa kyllä leikkikaverin puutetta, mutta äiti tai isä (ei niinkään pikkuveli) kelpaa siihen hommaan hyvin. Isompi harmi on se, ettei isovanhempia voi nyt tavata ja heitä kaipaamme kovasti. Tintti alkaa hokea mummua ja pappaa aina, kun naapurin ovi kolahtaa. He ovat käyneet kaikki meillä niin säännöllisesti, että tilanne tuntuu oudolta. Arkeen ovat tulleet videopuhelut, joita ennen emme juurikaan ole hyödyntäneet. Bonsku totuttelee myös leikkihetkiin puhelimen välityksellä. Myös kirkko on vaihtunut livestreamiin.

Hassua, miten kuvittelin ennen tätä olevani enemmän introvertti kuin olenkaan. Taidan olla ainakin todella seurallinen introvertti, sillä etenkin alkuun sosiaalinen etäisyys tuntui todella ahdistavalta. Että en näe ystäviä pitkään aikaan! Olen aika huono viestittelemään tai puhumaan puhelimessa. Nyt sitä on pakko harjoitella. Vähitellen se alkaa sujua. Ja ehkä pidän yksinolosta silloin, kun se on vapaaehtoista. Pakon sanelemana se ei ole yhtä rentouttavaa. 

Joka päivä meillä on ollut askartelu- ja muovailuhetki. Se on tuonut päiviin ryhtiä. 

Ulkona olemme käyneet, mutta välttäneet leikkipuistoja ruuhkien aikana. Hieman stressaa, miten pitkään virus elää mahdollisesti leikkipuistovälineissä. Tintti ainakin vielä saattaa vaikka nuolla niitä ja häntä pitää vahtia haukan lailla. Metsäretket ovat olleet nyt erityisen virkistäviä. Pihallakin on onneksi ihan kiva touhuta. Kavereita emme ole enää tavanneet edes ulkona, sillä kävi liian stressaavaksi vahtia turvavälejä. Ja minä en todellakaan ole mikään stressaava äiti tai pöpökammoinen! Tämä nyt vaan on aivan eri asia kuin mitkään tavalliset flunssat. 

Ensimmäinen askartelu tässä menossa. Sen jälkeen eläimiä on tullut kahdeksan lisää. Niistä myöhemmin!

Olemme käyneet edelleen normaalisti kaupassa ja hakeneet ruokaa ravintoloista kotiin. Nyt kun kaikki muutkin ovat alkaneet tilata ruokansa noudettavaksi (tai kotiin kuljetettavaksi), emme ole meinanneet saada omaa ruokatilausta enää läpi! Se on hassusti kiukuttanut: MINÄ tilasin ruokani täältä jo ennen koronaa! Hieman pohdin joidenkin harrastusvälineiden hankkimista: uskallanko käydä kivijalkaliikkeessä vai pitääkö tilata kotiin? Tarvitsisin hieman tarvikkeita pariin projektiin, joiden avulla pysyä järjissäni tässä kaiken keskellä. Ja tukisin mieluummin pikkuliikkeitä kuin isoja nettikauppoja.

Mielikuvitusleikit ovat yhtä vauhdikkaita kuin ennenkin. 

Vaikka kaiken kaikkiaan tätä tilannetta ei kyllä mitenkään päin toivoisi, on tässä ollut paljon hyvääkin. Miehen kaikki musiikkityöt ovat tauolla (mikä on kurjaa), mutta hän on ollut sen sijaan paljon kotona (ja etätöissä), mikä on kivaa. Bonsku on kovin innostunut leikkimään koulua ja olemme joka päivä askarrelleet paljon ja opetelleet uusia asioita eläimistä sekä tehneet muita pieniä tehtäviä. Jotenkin hän on nauttinut kovasti näistä yhteisistä hetkistä. On myös aika ihanaa, että nyt saan ainakin nämä viimeiset kotiäitiviikot olla todellinen hc-kotiäiti, vaikka etenkin aluksi puistokerhon loppuminen hirvitti. Tintti oppii joka päivä paljon uusia sanoja ja sitä on nyt ihana seurata läheltä. Ei tämä aina helppoa ole, mutta ei täysin kurjaakaan. 

Hetkittäin sujuvat yhteisleikitkin. 

Tältä välillä tuntuu tämän kaiken poikkeustilan keskellä. 

Yritän olla ajattelematta kuinka kauan tämä vielä kestää. Ensin jotenkin naiivisti suuntasin ajatukseni sinne huhtikuun puoleen väliin, mutta en enää. Nyt yritän elää päivän kerrallaan. Töihinpaluu kyllä jännittää, mutta toistaiseksi töitä ainakin on. Tuntuisi äärimmäisen turhauttavalta joutua lomautetuksi, sillä töitähän riittäisi todellisuudessa valtavasti. Moni muukin asia pohdituttaa, mutta kuten sanoin, yritän nyt elää hetkessä. Kaikki on outoa, mutta toisaalta moni asia on omassa elämässä kuitenkin vielä hyvin. Välillä suren niitä ihmisiä, joiden elämään tämä on vaikuttanut rankasti, mutta jotta oma arki sujuisi, siihen ei voi jäädä vellomaan myöskään. Jos ei olisi lapsia, keskittyisin tänä aikana varmaankin kaikenmaailman käsityöprojekteihin ja kodin järjestämiseen. Mutta nyt lapset pitävät kuitenkin ihanasti väkisin arjessa ja sen iloissa kiinni.

Onneksi huomenna siirretään kelloja, jotta on tunti vähemmän tätä kaikkea. 

Mitä sinulle kuuluu uuden arjen keskellä?

8 kommenttia:

  1. On tämä aikamoista. Kumma ajatus, että elämme juuri tulevien historiankirjojen tarinaa... Hyvin kuvastaa tuo ajatus, että ei oikein osaa pitää tätä totena, vaikka sitä onkin.

    Meillä arki pyörii etätyön ja lasten kotikoulun ympärillä. Itse ripustaudun aika paljon työhöni, koska sitä voi kontrolloida ja sen sujumiseen pystyy itse vaikuttaa. Lapset tuntuu pohtivan tätä, ja varsinkin vanhin ärsyyntyy, jos kuulee tv:stä "koronakoronakoronaa"...

    Tsemppiä ja tervettä kevättä teidän perheelle! 💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, en ollut ajatellut edes miten tämä on oikeastaan tulevaisuuden historiankirjoissa.

      Meilläkin Bonsku jo vähän tietää, mistä on kyse ja juttelee "sitten kun tämä koronavirus on ohi, niin sitten..."

      Tsemppiä teillekin!

      Poista
  2. Arki eristyksissä omassa kuplassa on ollut oikeastaan tosi mukavaa. Ryhmäliikuntatunteja, kahviloita ja ihmisten kanssa hengailua sun muuta on ikävä, mutta oikeastaan on tosi hyvä juttu, kun muita harrastuksia ei enää juuri ole, niin tulee retkeiltyä tosi paljon enemmän kuin normaalisti, etenkin lähimetsissä ja vähemmän suosituilla linturetkikohteilla. Etäyhteydet ovat nykyään sen verran hyviä, että kavereitakin on tullut nähtyä ihan kohtuulliseti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Retkeilyä mekin olemme harrastaneet nyt huomattavasti enemmän! Olemme menneet säännöllisesti miehen mukana suunnistusretkille ja retkeilleen perheenäkin. Kerran pari on osunut samaan paikkaan vähän enemmän ihmisiä, mutta onneksi metsässä on tilaa.

      Poista
  3. On niin hauska katsoa, kun pojat saavat osallistua leivontaan. Vaikka se luultavasti johtaa siihen, että suklaata on paidassa, pöydässä ja ehkä lattiallakin.
    Meidän korona-arki sujuu arkisissa askareissa ja runsaasto ulkoillen. Kirjoja on tullut luettua ja areenaa ja netfliksiä on tullut hyödynnettyä.
    Teidän näkemistä kaivataan kovasti, vaikka kuvat, pikkuvideot ja puhelut auttavat.

    Mumi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, näissä kuvissa ei ole ääniraitaa, jossa kuuluu "ÄLÄ LAITA SITÄ SUUHUN! MITÄ MINÄ ÄSKEN SANOIN?!?!?!?" :D

      Poista
  4. Samat ajatukset, miten kummallista aikaa tämä onkaan, ja epätodellista! Kyselevätköhän lapset aikanaan, että äiti, millaista oli, kun oli se korona? Vai tuleeko tällaisista taudeista muutaman vuoden välein uusiutuva vakio, toivottavasti ei...

    Tsemppiä teille tähän erilaiseen arkeen!

    Meillä menee ihan hyvin, alkujärkytyksen jälkeen. Lapset katselevat kyllä kaiholla ohi kulkevia lapsia, seura siis varmasti kelpaisi, mutta oman perheen seura on riittänyt vielä hyvin. Tylsääkään ei ole ollut, ollaan ulkoiltu paljon ja käytetty pihaa. Meillä se on helpottanut, että mie olen välillä töissä ja silloin mies etätöiden parissa tyttöjen kanssa, ja välillä mie olen ollut kotona ja ollaan voitu tyttöjen kanssa tehdä asioita, joita ei silloin oikein voi tehdä kun kotona olevan vanhemman päähomma olisi kuitenkin tehdä niitä töitä. Harrastukset tekisivät hyvää kaikille, mutta onneksi ilmat ovat olleet kivat niin on voinut ulkoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ei ainakaan kovin usein tule tällaista... Vaikka tässä on hyviäkin puolia, niin kyllä normaali arki tuntuu tämän jälkeen varmasti ihanalta!

      Onneksi on ollut täälläkin hyvät ilmat! Sateisena talvena tämä olisi ollut vielä paljon karmeampaa.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.