Se oli vain ajan kysymys, sillä minä taidan olla vähän sellainen että kaikkea pitää kokeilla tehdä itse vähintään kerran. Leipäjuuri kohottaa leivät ja siemenperunat ovat itämässä. Tai ehkä se on tämä survivalmode-jonka poikkeustila on minussa saanut aikaan. Kaupallisen mämmiroppeen sijaan päätin tänä vuonna kokeilla tehdä mämmin itse! Eikä se ollut edes vaikeaa. Vanhempiani jostain syystä huvitti tämä projektini keskimääräistä enemmän, ehkä koska mämmin tekeminen ei ole sellainen samanlainen perinne kuin monessa perheessä vaikka joululaatikoiden tekeminen. Blogeistakaan ei löydy mahtavien mämmireseptien ylistystä, poikkeuksena muutama bloggaaja vuodelta 2012 sekä Kinuskikissa, jonka reseptiin luotin ja Lähiömutsi, joka kerkesi kokeilla hieman ennen minua. Niin, eihän se mämmi oikein ole sellainen edustusruoka, josta saisi upeita instagram-kuvia.
Tämän kauniimpaa mämmistä ei varmaan saa. Tai saisi, jos kulhossa olisi kermaa eikä maitoa, mutta nyt sattui olemaan vain maitoa. |
En ole aina pitänyt mämmistä, mutta nyt aikuisiällä sen tumma maku on alkanut miellyttää enemmän. Valitsin silti Kinuskikissan reseptin esimerkiksi Marttojen reseptin kustannuksella, sillä Kinuskikissan reseptit ovat usein melko makeita ja mämmiin kaipaan hieman lisämakeutta. Reseptin postauksessa olikin hyvin avattu sitä, miten mämmin makeus saadaan aikaan imeltämällä, mutta lisätyllä siirapilla saa vielä hieman makeamman lopputuloksen. Hieman harmitti, ettei meillä ole käytössä leivinuunia. Olisi niin hienoa tehdä mämmi siellä! Toki se olisi myös astetta haastavampaa.
Mämmiin tarvitset vain
Reilu litra vettä
Noin 400 g ruisjauhoja
200 g mämmimaltaita (tai jauhettuja kaljamaltaita)
3/4 dl siirappia
1 rkl jauhettua pomeranssia
Pinnalle 0,5 dl kädenlämpöistä vettä ja 1,5 rkl siirappia
Tämmöisiksi jauhoin kaljamaltaat. Pieni karkeus ei ainakaan rakenteessa haitannut. En tiedä kuinka hienoja mämmimaltaat ovat. |
Mämmin tekeminen oli siis todellakin helppoa, vaikka se veikin aikaa aika pitkään. Ensin lämmitettiin vesi 60 asteeseen. Tässä oli mainiona apuna digitaalinen paistolämpömittari, joten ei tarvinnut arvailla milloin "vesi tuntuu polttavalta". Sitten veteen sekoitettiin ruisjauhoa ja (mämmi)maltaita. Koska en tykkää hankkia ylimääräisiä asioita kaapinperukoille, käytin kaljamaltaita, jotka jauhoin tehosekoittimella ensin hienoksi. Sitten kattila pistettiin 50 asteiseen uuniin kahdeksi tunniksi. Jälleen jätin paistolämpömittarin vahtimaan lopputulosta. Puolessa välissä sekoitettiin. Tämän jälkeen mämmiä keitettiin hellalla 15 minuuttia koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Tämä oli se kaikkein raskain vaihe, sillä mämmi oli melkoista tököttiä! Loppuvaiheessa lisättiin siirappi ja pomeranssin kuorijauhetta.
Tulipas varsinaisia taidekuvia, kun kamera tarkensi koko ajan paistolämpömittarin johtoon. |
Tämän sekoittaminen oli yllättävän raskasta! |
Tämän jälkeen mämmin annettiin jäähtyä huoneenlämpöiseksi välillä sekoittaen ja sitten jaettiin astioihin. Vanhempani naureskelivat, tekisinkö roppeetkin itse, kuten isoisäni aikoinaan, mutta minä käytin modernia versiota, Iittalan Origo- ja Teema-astioita. Ajattelin, että niissä suomalainen perinne jatkuu hienosti modernisoituna. Yhden satsin laitoin foliovuokaan pakastettavaksi. Ehkä ensi vuodeksi teen itse keraamisen roppeen. Mikä idea! Aika iso satsi mämmiä tuli, vaikka tein vain puolikkaan annoksen. Meidän perheelle oikein ruhtinaallisesti, sillä lapset eivät mämmistä niin välitä ja me aikuisetkaan emme voi sitä ihan rovekaupalla syödä.
Mämmiä olisi saanut ehkä olla hieman paksumpikin kerros. |
Voitelin mämmit vesi-siirappi-seoksella ja lopuksi "roppeet" laitettiin uuniin 125 asteeseen vielä pariksi tunniksi. Ehkä olisi kannattanut ottaa pois hieman aiemmin, sillä mämmin pintaan muodostunut kuori oli melko paksu. Mutta maku oli kyllä erinomainen! Minusta maku oli lakritsaisempi kuin kaupan mämmeissä ja ilmeisesti maku vielä paranee ajan kanssa. Aion kyllä jatkossakin tehdä mämmiä itse.
Oletko sinä joskus tehnyt mämmiä itse?
En ole koskaan tehnyt mämmiä ja kyllä nuo monet vaiheet saivatkin minut melkein hengästymään. Onneksi sinä jatkat molempien mammojesi perinnettä.
VastaaPoistaMumi
Eihän niitä vaiheita ollut sen enempää kuin vaikka lampaanviulun tekemisessä! Tai vähemmän niitä oli. Se vaan tuntuu siltä, kun resepti ei ole tuttu.
PoistaMämmin valmistamisessa voit jättää pois raaka-aineiden jaksottaiseen lisäämiseen perustuvan varsin epämääräisen imeltämisen ja mämmin keittämisen voit jättää pois kun lisäät hiukan imeltämisaikaa ja paistoaikaa. Ja sähköä säästyy kun valmistat mämmin niin että mämmin lämpötila alenee eri valmistusvaiheissa mahdollisimman vähän.
PoistaImelletty mämmi.
Tässä lyhyt ohje, ainekset mainittu ohjeessa:
Sekoita 400 g mämmimaltaita ja 950 g :ruisjauhoja kuivina valmiiksi kulhoon. ja kuumenna samalla 3 litraa vcettä 70-75 asteiseksi. Kattilan tulee olla vähintään 5 litran vetoinen. Mämmiseos saa olla tässä vaiheessa sakeahkon puuron kaltaista. Tarvittaessa voit lisätä varoen maltaita ja jauhoja. Mämmiseos notkistuu imeltymisen aikana
Lisää kulhosta koko mallas-jauhoseos vähitellen ja koko ajan sekoittaen 70-75 asteiseen veteen.
Laita mämmiseos imeltymään noin 5 tunniksi noin 70 -74 asteiseen uuniin. Sekoita 3-4 kertaa imeltymisen aikana. Maistamalla voit seurata imeltymistä.
Lisää imeltyneeseen mämmiin 2 teelusikallista pomeranssin kuorta tai 200-300 g appelsiinikuorihilloa. Lisää suola. Jos mämmiseos tuntuu liian sakealta, niin voit lisätä varoen hiukan kuumaa vettä. Mämmiseoksen tulisi olla tässä vaiheessa notkean puuromaisen/sakean vellimäisen kaltaista.
Sekoita hyvin.
Laita mämmiseos lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Paista aluksi noin 180 asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia. Lisää pinnalle muutama ruokalusikallinen vettä estämään kuorettumista. Alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin voit paistaa täysiä vuokia. Vettä voit lisätä pinnalle muutaman ruokalusikallisen paistamisen aikana 2-3 kertaa. Näin mämmi ei kuivu eikä korppuunnu eikä kuoretu ja saat erinomaisen mehevän imelletyn mämmin.
Paista mämmiä sähkölieden uunissa noin 4-5 tuntia.
Mämmi on parhaimmillaan kun se on seisonut peitettynä viileässä 2-3 päivää.
Saat kesäisen mämmiannoksen kun laitat mämmin annoskulhoon alimmaiseksi mämmin ja mämmin päälle vihreää kermavaahtoa ja kermavaahdon päälle keltaisia koristeita. esimerkiksi keltaista appelsiinihilloa tai aprikoosihilloa.
Voit vamistaa mämmin myös siirapilla makeutettuna.
Yritin täsmentää ohjeen alkua, mutta meni vaan enemmän pieleen eli väärään paikkaan.
PoistaHehe, meillä on tehty mämmiä itse, koska en ruisallergian vuoksi voi syödä tavallista kaupan mämmiä. Ehkä tänäkin vuonna tehdään! :)
VastaaPoistaTuttua juttua sinulle siis! Millä muuten olette korvanneet ruisjauhot?
PoistaMämmimaltaiksi voi jauhaa kaikkia mallastettuja viljoja - lähinnä mietoja perusmallastettuja. Ja mämmiin voi käyttää kaikkien viljojen jauhoja.
PoistaHyvä tietää! Ehkä ensi vuonna teen mämmiä jollain toisella viljalla.
PoistaKaikki maltaat ja jauhot ei sisällä imellyttämisentsyymiä. Ainakin jos mämmin tekee tattari maltaista ja tattarijauhoista, niin silloin mämmi ei imelly ja mämmin voi makeuttaa siirapilla. Käsitykseni mukaan maltaiden toimittajat jauhaa pienestä lisämaksusta mallastetun tattarin mämmimaltaiksi. Mämmin voi valmistaa tattarimaltaista ja tattarijauhoista ilman siirappia ja sokeria niin että lisää mämmiin jotain muuta imeltymisaktiivisuutta sisältävää jauhoa. Siis samaan tapaan kuin imelletty perunalaatikko imelletään jollain imeltymisaktiivisuutta sisältävillä jauhoilla - yleensä vehnäjauhoilla - näin imelletty tattarimämmi ei ole "gluteenitonta mämmiä".
PoistaSaako kauran avulla imellettyä tattarimallasmämmin ???. Sisältääkö kaura imeltymisaktiivisuutta, eli amylaasientsyymiä ???.
VastaaPoistaOlisi tarkoitus valmistaa gluteenitonta aidosti imellettyä mallasmämmiä tattarimaltaista ja tattarijauhoista sekä imeltymisaktiivisuutta sisältävästä jauhosta. Siis toimisiko imeltäminen kauran avulla ???.
Hmmm, enpä tiedä mutta kylläpä nämä imeltämisprosessit kuulostavat mielenkiintoisilta!
PoistaKun oppii imeltämään, niin silloin onnistuu jopa aidosti imelletyn gluteenittoman mallasmämmin valmistaminen.
PoistaKaura on luonnostaan gluteeniton, mutta ainakin suomalainen kaura saa viljely- ja viljankäsittely teksisistä syistä johtuen gluteenitartunnan. Siksi suomalaista kauraa ei voi pitää gluteenittomana raaka-aineena. Kun kaurajauhopussissa on maininta "puhdas kaura" kaurajauhoa, niin sitä tuotetta voi käyttää turvallisesti gluteenittomaan imeltämiseen. Osa kauratuotteista lämpökäsitellään ja silloin kauratuotteesta imeltämisentsyymi voi tuhoutua.
PoistaGluteenittoman imelletyn tattarimallasmämmin voi valmistaa luontaisesti gluteenittomista mämmimaltaiksi jauhetuista tattarimaltaista ja luontaisesti gluteenittomista tattarijauhoista, kun imeltämiseen käytetään imeltävää entsyymiä sisältävää "puhdas kaura" kaurajauhoa.
TAI
Gluteenittoman imelletyn kauramallasmämmin voi valmistaa mämmimaltaiksi jauhetusta, imeltävää entsyymiä sisältävästä gluteenittomasta kuorettomasta kauramaltaasta ja imeltävää entsyymiä sisältävästä "puhdas kaura" kaurajauhosta.
Löysin jostain ohjeen ja muokkasin sitä hiukan. Taidat tunteakin... !!!
VastaaPoistaNykyaikaisesti sähkölieden uunissa imelletty perinteinen vanhanajan mämmi.
Ei lisättyä siirappia. Makeus saadaan aidosti imeltämällä.
No... voit lisätä siirappia maun mukaan !!!!!!!!!!!!!!!!
Näistä aineksista valmistetaan perinteinen vanhanajan mämmi sähkölieden uunissa:
2 1/2 l vettä
850 g ruisjauhoja
400 g mämmimaltaita
1/2 teelusikallista suolaa
2 ruokalusikallista jauhettua pomeranssia. Mämmiin voit lisätä ennen paistoa noin 200-300 grammaa appelsiinikuorihilloa.
Pinnalle 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä tai 1-2 kertaa muutama ruokalusikallinen voimakasta siirappivettä
Seossuhde 1/2 dl vettä ja 1/4 dl siirappia
Tarjoiluun kuohukermaa tai kermamaitoa ja sirotesokeria. Appelsiinikuorihillon voi tarjoilla pöydässä.
Vinkki:
Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän päästä valmistamisesta. Mämmin voi hyvin myös pakastaa, jolloin pinta muuttuu kosteaksi ja paiston aikana muodostunut kuori katoaa.
Käytä mämmiin tavallisia ruisjauhoja: ei erityisen karkeita eikä toisaalta sihtijauhojakaan.
Valmistus ohje:
Kuumenna vesi isossa kattilassa (vetoisuus 5 litraa) 70-asteiseksi. Lisää käsivispilällä hyvin sekoittaen joukkoon jauhot ja maltaat pienissä erissä ripotellen. Klooripitoinen vesi tulee keittää ja jäähdyttää ennen maltaiden ja jauhojen lisäystä noin 70 asteiseksi.
Peitä kattila kannella ja laita 70-asteiseen uuniin noin 3 tunniksi imeltymään. Huomioi, että uunien todelliset lämpötilat vaihtelevat varsinkin matalissa lämpötiloissa. Siksi on luotettavinta seurata mämmin lämpötilaa. Jos käytössäsi on johdollinen lämpömittari, laita se kattilaan koko imeltämisen ajaksi. Uunin lämpötila tulisi säätää sellaiseksi, että mämmin lämpötila on 65 astetta, imeltyminen on silloin tehokkaimmillaan. Mämmin lämpötila on muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi ja tästä johtuen uunin lämpötilan tulee olla 70 astetta. Imeltymisen aikana mämmin rakenne muuttuu notkeammaksi. Kun uunin lämpötila pysyy noin 70 asteessa niin mämmin lämpötila pysyy oikeana. Sekoita mämmiä imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Maistamalla voi seurata imeltymisen edistymistä.
Erillinen uunin lämpömittaeri on helpoin tapa seurata lämpötilaa. Mämmin lämpötila ei nouse uunin lämpötilaa korkeammalle.
Keitä mämmiä imeltämisen jälkeen 15 minuuttia koko ajan pohjaa myöten sekoittaen varoen pohjaan palamista. Lisää keittämisen aikana suola ja jauhettu pomeranssi. Siirrä mämmikattila sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.
Laita mämmiseos lasisiin tai posliinisiin uunivuokiin. Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun mämmiseos alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Valele paistamisen aikana vuokien pinnat 2-3 kertaa vedellä tai 1-2 kertaa voimakkaalla siirappivedellä kuorettumista estämään.
Paista mämmiä noin 3 tuntia.
Anna mämmin seisoa viileässä suojattuna noin 3 päivää, mämmi on silloin parhaimmillaan. Tarjoile sokerin ja kerman kanssa.
Mämmivuoat tyhjenee joskus salaperäisesti itsekseen. Kannattaakin valmistaa samalla kertaa useampiakin vuoallisia, niin silloin yhden vuoan salaperäisestä tyhjenemisestä ei ole sen suurempaa haittaa.
Huomasin tämän kommentin vasta nyt, kiitos ohjeesta! Tänä vuonna mämmin tekeminen jäi väliin, mutta ensi vuonna aion taas kokeilla, kun voisi ehkä kutsua taas ihmisiä sitä syömään.
PoistaTässä sama, mutta hiukan selityksiä karsittu ohje.
Poista1. Kuumenna ohjeen koko vesimäärä isossa kattilassa noin 70 asteiseksi. Sekoita veden kuumentamisen aikana kaikki ohjeen maltaat ja jauhot kuivina kulhoon.
2. Lisää veteen mallas-jauhoseos kulhosta vähitellen ripottelelemalla ja samalla tehokkaasti sekoittaen.
3. Laita mämmiseoskattila imeltymään noin 70 asteiseen uuniin 3-4 tunniksi. Sekoita 3-4 kertaa imeltymisen aikana. Varmista imeltyminen maistamalla.
4. Laita mämmiseoskattila liedelle. Lisää hiukan suolaa ja mausteet. Kuumenna varovasti ja koko ajan tehokkaasti sekoittaen, niin että mämmiseos alkaa kuplimaan - mämmiseos palaa erittäin helposti pohjaan. Voit antaa mämmiseoksen kuplia noin 15 minuuttia, ja muista edelleen sekoittaa tehokkaasti, ja siirrä kattila sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.
5. Laita mämmiseos mämmin arvoisiin lasisiin tai posliinisiin "oikeisiin kunnon vuokiin". Paista aluksi noin 200 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun mämmiseos alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila noin 135 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täydempiä vuokia. Valele paistamisen aikana vuokiin pinnalle 2-3 kertaa vettä tai 1-2 kertaa vahvaa siirappivettä.
Paista mämmiä noin 3-4 tuntia.
6. Anna mämmin seisoa viileässä noin 3 paivää. Mämmin maku paranee kun se saa seisoa muutaman päivän. Tarjoile perinteiseen tapaan.