lauantai 4. huhtikuuta 2020

Simenprnoitta ja vaippaistutuksia

Kun kirjoitin ensimmäisen (ja ehkä ainoan?) kirjeeni joulupukille toivelistalla oli muun muassa Barbien pesukone ja sadetakki, rumut joisa on myös lautaset sekä lisäksi hieman työtarpeita puutarhaan. Listalla oli lautoja, patika (pattinkia) ja ma(a)lia sekä simenprnoitta. Luonnollisesti jokainen 6- tai 5-vuotias tyttölapsi toivoo joululahjaksi siemenperunoita! Barbien pesukoneen sain, mutta en valitettavasti saanut muuta listalta. Rumpuja joisa on myös lautaset olen saanut rumpalimiehen myötä ihan riittävästi kiitos ja nyt vihdoin myös siemenperunoita!

Simenprnoitta

Olen taas autuaasti unohtanut, että minulla on viherpeukalo onnettoman keskellä kämmentä. Tai ehkä muutaman viherkasvin elossa pitäminen on saanut minut luottamaan hieman siihen, että ehkä voin oppia joskus kasvattamaan jotain. Bonsku toivoi porkkanoiden kasvatusta. Minä ehdotin perunoita, sillä niiden kasvatus kuulostaa suhteellisen helpolta. Bonskun toiveesta päätimme kasvattaa myös porkkanoita. Toivottavasti saamme lapsena kasvattamiani Barbie-porkkanoita suurempia kasvatettua.

En muistakaan koska viimeksi olisin kasvattanut rairuohoa!

Aloitimme helposta ja pistimme rairuohon kasvamaan. Eikä mihin tahansa kasvualustaan vaan vaipan sisukseen! Ilmeisesti tämä on ollut muutama vuosi sitten varsinainen some-hitti, mutta koska silloin Bonsku oli vasta vatsassa, en ollut aiemmin kuullutkaan tästä mahdollisuudesta. Nyt luin Leikki leikkinä -instagramtililtä tästä ja pitihiän sitä kokeilla. Meillä oli yksi kerhorepussa säilytetty hieman huonoon kuntoon mennyt vaippa, joka sopi hyvin tarkoitukseen. Ensin vaan tyhjennettiin (käyttämättömän) vaipan sisus kulhoon ja sitten vaan lisäiltiin vettä, kunnes koko roska oli muuttunut geelimäiseksi mössöksi. Ja kylläpä vaippa vaan imeekin hirveästi nestettä! Geeliä syntyi niin paljon, että saimme neljä isoa ja yhden pienen mariskoolin aivan täyteen. Sitten laitoimme vielä rei'itettyä elmukelmua päälle ja nyt odotellaan satoa. Vielä eivät ole itäneet, mutta toivo on korkealla.

Bonsku teki tarkkaa työtä. 
Tintti keskittyi kokeilemaan, miten vaippageeli käyttäytyy, jos sitä tökkää marakassilla. 

Seuraavaksi siirryimme haastavampiin kasvatettaviin. Pistelimme Siikli-siemenperunat munakennoon ja veimme ne kuistille itämään. Jännittävää! Pohdin pitkään, missä kasvattaisimme perunat. Googlailin lavakauluksia ja istutuslaatikoita. Koska tällä kokeilulla on suuri vaara epäonnistua, en halunnut satsata siihen hirveän paljon rahaa. Sitten luin käytettyjen lavakaulusten ongelmista Lähiömutsilta ja hylkäsin tämän ajatuksen. Onneksi törmäsin googlaillessani kassiperunoihin. Kestokassit, mikä nerokas kasvatuspaikka! Ja halpa! Ja hauskan näköinen! 

Bonsku ja Tintti lapioivat molemmat multaa innokkaasti. 

Kassissa näkyy hieman "siemennauhaa". Ainakin tulevat suoriin riveihin!

Porkkanoiksi valitsin varhaisen lajikkeen, jonka sai kylvää jo 4.4. Ja se on tänään, joten aloimme siis heti toimeen. Laitoimme kassiin multaa vähän yli puolen välin. Tuntui, että sitä mahtui loputtomiin! Siemenet olivatkin sellaisen jännän kylvönauhan sisällä ja laitoimme sitä kassiin kolmeen riviin. Voi olla, että sitä tuli vähän taajaan, mutta harvennetaan sitten. Harventaminen onkin tainnut olla vähän kompastuskiveni aiemmissa viljelyprojekteissa. Toivotaan nyt parempaa onnea ja taitoa!
Lopuksi laitoin porkkanoiden päälle vielä "hallaharsoksi" ohueksi kuluneet lakanan palan. En muistanut mitään harsoja hankkia, mutta onneksi jossain luki että vaikka lakanakin kelpaisi. 

Nyt voitte jäädä jännityksellä odottamaan tuleeko tällä kertaa viljelyprojektistani yhtään mitään. Bonskun takia toivon, että saamme edes pienen sadon. Mutta ei pienikokoista satoa kuitenkaan! 

Mitä luulet, kuinka projektin käy?

8 kommenttia:

  1. Tuo rairuohon itäminen onkin mielenkiintoista, jäänyt tämä geelimateriaali kokonaan minulta kuulematta ;) Perunat itää ja kasvaa ihan varmasti kassissa kunhan eivät huku liialliseen veteen. Porkkanat myös kasvaa aika helpolla hoidolla, varsinkin kun on tuo nauha niin ei tarvitse niin hirveästi karsia. Onnea kasvatukseen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasseihin tehtiin reikiä, jotta liika vesi pääsee pois. Toivottavasti se riittää! Kiitos onnentoivotuksista!

      Poista
  2. Näen ne miniporkkanat vieläkin silmissäni. Kaksi senttiä pitkiä ja halkaisija pari kolme milliä. Luulen, että projekti onnistuu ainakin perunoiden osalta. Jatkat suvun perinteitä, sillä isotätisi Hilda aina kasvatti perunoita takapihallaan ämpäreissä.

    Mumi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, no sitä porkkanapenkkiä ei kyllä pahemmin hoidettu. Ehkä nyt onnistumme edes vähän isompia porkkanoita kasvattamaan.

      Poista
  3. Kerrassaan jännittäviä juttuja! Vinkkaan vielä oikealle kesälle retiisit, jotka onnistuvat kassiviljelyssä myös loistavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oo, retiisit ovatkin herkkua! Täytyy kokeilla siis niitäkin.

      Poista
  4. Hyvin käy projektin! Onnekasta istutusta, näin se valo lisääntyy ja kevät kulkee kohti.

    -Ruut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valon lisääntyminen on kyllä ihanaa! Ja kohta jo kaikki vihertää suloisesti.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.