sunnuntai 6. joulukuuta 2020

Yllärikynttilöitä

 Jos jotain hyvääkin tässä liki kaikkien sosiaalisten menojen peruuntumisessa, niin olen ainakin saanut ja jaksanut keskittyä muutamiin kivoihin joulujuttuihin täysillä. Pettymyksekseni odottamani kynttilänvärjäyspaja tietysti peruuntui, mutta onneksi olen tehnyt kynttilähommia jo aiempina vuosina omatoimisesti, joten päätin kaivaa kynttiläntekovermeet varastosta esiin.


Itsenäisyyspäivän kynttilät koristelin kaupan kynttilöistä. Niistä tuli kuin maalauksia!

Olen tehnyt kynttilöitä sekä kastamalla että muottiin valamalla. Kastaminen on  helppoa puuhaa, mutta erittäin hidasta puuhaa, joten lapsiperhearjen keskellä luovuin tällä kertaa siitä ajatuksesta. Myös muottiin valaminen on sinänsä helppoa, mutta vuosien varrella muutama jippo ja juttu oli unohtunut, joten sekään ei sujunut aivan niin käden käänteessä kuin olin kuvitellut. Olen joskus ennenkin valanut kynttilöitä maitopurkkeihin, mutta onnistumisprosentti oli sen verran pieni, että projekti jäi vaiheeseen eikä koskaan päätynyt esimerkiksi postaukseksi asti. 

Vanha kunnon kynttiläkeittolevy. Toinen levyistä ei kylläkään enää lämpiä. 

Sekalainen kokoelma muotteja ja katkenneita kynttilöitä. 


Käytin muotteina perinteisiä maito- ja mehutölkkejä. Katkaistun maitotölkin pohjaan reikä, reiästä läpi sydänlanka, joka vedetään suoraksi ja kiinnitetään grillitikkuun maitotölkin päälle. Reikä kannattaa vielä tilkitä jollain, jotta massa ei pääse valumaan reiästä ulos. Tällä kertaa käytin muovailuvahaa, joka toimi hyvin. Sitten vaan sulatetaan ja värjätään sopiva kynttilämassa. Minulla oli tällä kertaa sekä askartelukaupan kynttiläsekoitusta että vanhoja kynttilänpätkiä. 

Kokeilin tehdä kynttilöiden pintaan kuvioita ripottelemalla väriainetta ensimmäisen kerroksen pohjalle ja tekemällä kuvioita. 

Halusin tehdä raidallisia kynttilöitä ja luin niksejä kerrosten tekemiseen. Totesin näitä tehdessäni, että raitojen onnistuminen riippuu kyllä monesta asiasta. Edellisen värikerroksen on oltava juuri sopivasti kovettunut ennen seuraavan kerroksen lisäämistä. Jos edellinen kerros on vielä liian sulaa, kerrokset sekoittuvat. Jos taas kerros on jähmettynyt jo liikaa, kerrokset eivät tartu toisiinsa vaan ovat vain sydänlangan varassa kiinni. Luin hyvän niksin, että sukkapuikolla voi kokeilla kerroksen sopivuutta. Jos puikolla ei pysty enää tökkäisemään jälkeä massaan, voi seuraavan kerroksen kaataa. Aina tämä ei kuitenkaan ollut aivan yksinkertaista. Välillä mielestäni todella jähmettyneet kerrokset murenivat ja värit sekoittuivat täysin. Onneksi vain kerran kerrokset jäivät irrallisiksi. Pohdin myös, olisiko massan lämpötilaa kannattanut mitata. Ehkäpä liian kuuma massa sulatti jo jähmettyneet kerrokset liiaksi. 


Nyt näyttäisi aika sopivalta seuraavan kerroksen kaatamiseen. 


Muutamissa kynttilöissä ongelmaksi tuli myös massan jähmettyessä sen epätasainen "kutistuminen" ja muutamiin kynttilöihin tuli pohjaan reikiä. En tiedä tarkkaan, miten tätä voisi ehkäistä. Auttaisiko sydänlangan kastaminen ensin sterariiniin (kuten olisi kai kuulunut tehdä) vai onkohan tälle mitään tehtävissä? Niin suuri ongelma ei ollut, että olisin jaksanut selvittää kuitenkaan. 


Näissä kerrokset muodostuivat hieman ennalta arvaamattomasti - tuossa melkein kokonaan punaisessa piti olla vihreä kerros. Myös kynttilämassa oli näissä epätasalaatuisinta. Aika hienoja silti. 

Näissä kerrokset onnistuivat jo paremmin ja melkein jopa muistin aina, mitä edellisissä kerroksissa oli. Seuraavalla kerralla kirjoitan muistiin. Tein myös muutamia "kakkukynttilöitä". 


Lopputulosta oli mahdotonta arvailla ennen muottien poistamista. Tässäkin lajissa varmasti kokemus auttaisi ennakoimaan lopputulosta ja välttämään hankaluudet. Onneksi lopputulos oli kaikesta huolimatta positiivinen yllätys, vaikka osa kynttilöitä oli kyllä ihan eri värisiä kuin olin alunperin ajatellut. Erityisen hauskoilta näyttivät muutamat kokeilut, joissa ripottelin kynttiläväriä suoraan muottiin, kun olin jo laittanut massan muottiin. Väristä tuli hienoja kuvioita kynttilän pintaan. Kynttilän keskellä läpikuultavankaan parafiinikerroksen keskeltäkään väri ei kuitenkaan näkynyt. 

Tässä näkyvät muotin pohjalle ripotellut väriainepalaset hienosti. Aika hauskoja tuli näistäkin.

Aivan lopuksi päätin vielä värjätä meille itsenäisyyspäivän kunniaksi sinivalkoisia kynttilöitä. Sulatin pienen määrän kynttilämassaa, jonka värjäsin siniseksi. Sitten pyörittelin ja ripottelin ja valutin kynttilämassaa valmiisiin valkoisiin kynttilöihin. Mielestäni niistä tuli todella onnistuneet ja kauniit! Pienelläkin vaivalla ja parilla värivaihtoehdolla voisi saada kotonakin koristelemalla todella kauniita ja uniikkeja kynttilöitä. 

Mitä joulujuttuja sinä olet ehtinyt tehdä?

10 kommenttia:

 1. Kyllä on herkullisia värejä!!!

  Olen hankkinut tai valmistanut jo aika paljon joululahjoja. Adventtikoristeita on myös jo esillä.

  Mumi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä melkein voisi syödä, mutta ei sitten kuitenkaan. Hiiret tosin olivat yrittäneet syödä kynttilävärejä varastossa.

   Poista
 2. Minä hain eilen joulukuusen. Tai siis sahasin sen tuosta ylikasvaneesta kuusiaidasta. Ja adventtikynttelikkö on esillä myös. Vanhimmilta kummilapsilta on noukittu lahjatoiveet ja tänä vuonna laitoin oikein jouluverhonkin. Onneksi se on niin haaleasti jouluinen, että ei varmaankaan pistä silmään syyskuussakaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa saada omasta kuusiaidasta kuusi! Kuulostaa hyviltä jouluvalmisteluilta.

   Poista
 3. Ihania! Mitenkäs noiden maitotölkkikynttilöiden poltto onnistuu? Oman kokemukseni mukaan leveät ja kulmikkaat kynttilät eivät oikein suostu palamaan reunaan asti, vaan jossain vaiheessa liekki katoaa näkymättömiin steariinireunuksen alle, kun vain keskiosa sulaa. Ihan kaupan kynttilöiden kanssa siis näin, kapeat kynttilät toimivat yleensä parhaiten. Oletko edes malttanut polttaa noita omatekoisia?

  A-T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin niissä tuppaa käymään kyllä, etteivät pala täydellisesti. Sellainen niksi auttaa hieman, että laittaa melko paksun sydänlangan niin palaa vähän tasaisemmin. Olen kyllä näitä polttanut, aika usein tosin lyhdyssä ulkona jolloin en ole liekkiä koko ajan seurannut. Sisällä ovat lähinnä koristeita.

   Poista
 4. Oi miten hienoja! Miulla olisi vaikka kuinka paljon jänäkynttilöitä ja vahinkopalvelusta ostettua kynttilärouhetta (hajonneita kynttilöitä) jemmassa. Kunhan saan nämä joulupuuhat pois alta, voisi alkaa perehtyä aiheeseen enemmän

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kynttilöiden tekeminen on hauskaa, joten suosittelen! Ja jos tekee ihan yksivärisiä niin on myös tosi simppeliä.

   Poista
 5. No mutta noistahan tuli kauniita! Itsekin olen tehnyt kynttilöitä paljon eri tekniikoilla, mutta raitojen onnistuminen ei tosiaan ole ihan helppoa. En tiedä muuta keinoa sen pohjaan muodostuvan reiän estämiseksi kuin viimeisen kerroksen hyvin hidas vaihe vaiheelta lisääminen niin, että osa ehtii aina jähmettyä ennen kuin liruttaa taas vähän lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä ratkaisin tuon pohjareiän siten, että täytin sen vielä koko kynttilän jäähdyttyä muuten. En kuitenkaan muodostanut enää uutta kerrosta, vaan täytin vain edellisen, joten ei tullut irrallista kerrosta.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.