lauantai 1. helmikuuta 2014

Ai leivoksii?

Näin kynttilänpäivän alla on sopiva kirjoittaa kynttiläaiheinen postaus. Ai etkö otsikosta arvannut, että kirjoitan kynttilöistä? Näin asian laita kuitenkin on. Vanhempani saivat appivanhemmiltani pienet perinteiset joulumuistamiset. Lahjakassissa oli muun muassa pieni, kakkumuottiin valettu kynttilä (en nyt millään muista, mistä se oli hankittu). Se sai aivoni heti surraamaan: minäkin haluan valaa kakkukynttilöitä! Jälkikäteen kuulin, että se oli tarkoituskin, että inspiroituisin kyseisestä kynttilästä. 

My parents got a candle shaped like a little cake for Christmas. It inspired me to make my own cake candles. All I needed was my candle-making equipment and some old metal pastry tins. It wasn't exactly easy finding the tins from flea markets and such but finally I managed to put together quite a handsome collection of different shapes and sizes. The candles turned out great with lovely pastel colours to brighten up the winter evenings. 

Vaivalla haalitut vuoat. 
Aloin heti joululomalla etsiä itselleni vanhoja leivosmuotteja, joihin valaa kynttilöitä. Vedin aika monta kertaa vesiperän, vaikka kiersin vaikka kuinka monessa paikassa niin Raumalla kuin Turussakin. Ensimmäinen kerran minua onnisti Ekotorilla, josta löysin tuon kuparisen päärynämuotin. Sitten tilasin Pivis-nettikaupasta muutaman hiekkahentus-vuoan (tuo pieni tuossa keskellä). Viimein minua onnisti paikassa, josta en olisi uskonut näitä muotteja löytäväni, Art + design -kaupasta. Sieltä lähtivät mukaan nuo soikeat ja sitten isot, joiden pohjassa on tekstiä.

Minikokoiset vuoat Huuto.netistä. Halkaisija on muutama sentti.

Ihana kirppikseltä piti ostaa vaatteita ja tsekata Turun Tildan loosi, mutta yllättäen löysinkin sieltä paketin hiekkaleluja. Niiden joukossa oli kakkuvuoan mallinen hiekkamuotti, jollaista olin haeskellut. Minulla oli sellainen pienenä, ja luulen että se alkuperäinen anopin ostama kynttilä oli tehty sellaiseen. Viimeisenä joukkoon liittyivät Huuto.netistä hankitut minipienet vuoat (yllä). Aika kauan sain haalia näitä, että sain sopivasti eri kokoisia ja mallisia muotteja!

Ostin oikein metalliporanteränkin, kunnes äiti huomautti, että naula voisi olla kätevin tapa tehdä reiät. 

Tein sydänlankoja varten naulalla pienet reiät muotteihin. Täältä voi lukea tarkempia ohjeita kynttilöiden valamiseen. Minunkin olisi kannattanut, sillä unohdin karkaista sydänlangat, mikä vaikuttaa kynttilöiden palamiseen. Laitoin sydänlangat reiästä läpi ja soltin toisen pään grillitikkuun tai hammastikkuun, riippuen muotin koosta. Kokeilin sulkea reiät sinitarralla, cernit-massalla ja teipillä. Teippi  toimi parhaiten ja suttasi vähiten. 

Vanha kunnon kynttilänkeittolevy pääsi taas käyttöön. 
Sitten vaan kynttilätehdas pystyyn! Näiden tekeminen on aika paljon nopeampaa kuin kastokynttilöiden tekeminen, joten olen tehnyt näitä jo useampaan otteeseen. Suurin vaiva on sydänlangan pujottamisessa. Niin joo, ja kannattaa laittaa myös keittolevyn töpseli seinään, jos meinaa saada kynttilämassan sulamaan. 

Violetit ovat ekan erän kynttilöitä. Isossa kynttiässä on käytetty pelkkää parafiinia ja siksi se on läpikuultava. Se on vähän kuin hyytelöä!
 Värisävyjen kanssa on ollut vähän hakemista, sillä olisin halunnut tehdä aivan haalean pastellisia kynttilöitä. Pienen pieniä värinappeja kannattaa näköjään laittaa vain puolikas, niin voimakkaasti ne värjäävät. Toisen ja kolmannen erän väreihin olen jo melko tyytyväinen. Vihreästä tuli ehkä aavistuksen liian harmaa. 


Viimeisimmän erän vaaleanpunainen on söpön hempeä. Myös keltainen on onnistunut. 

Myös kynttilöiden poltto-ominaisuuksia olen jo testannut. Nuo pienet ja söpöt palavat tietysti vain lyhyen aikaa, alle kaksi tuntia. Ne palavat kuitenkin aika tasaisesti. Isoimmat palavat tietysti parhaiten. Reunat jäävät sulamatta, mutta se ei minua haittaa. Muoteista suosikkejani ovat tuo päärynämuotti, hiekkakakkumuotti ja nuo aivan pienet. Muut muotit taas tuovat ryhtiä kokoelmaan, koska kaikki eivät ole liian erikoisia. 

Tekisikö mielesi maistaa näitä leivoksia?

Feikkileivosten lisäksi tein tällä viikolla jotain muutakin feikkiä. Anopilla oli taannoin synttärit ja lahja päästään antamaan huomenna. Keksin paketoida sen kukkapuskaksi! Kaksi kärpästä yhdellä iskulla! Tai oikeastaan kolme, koska se toimittaa myös kortin virkaa. Lahjan sisällön paljastan spoilerilla, asianomaiset älköön mustatko seuraavaa tekstiä: paketin sisällä on strutsinsulkainen pölyhuiska, jollaista anoppi toivoikin. Kokeilin itsekin ja se voittaa Swifferit sun muut menen tullen!

Paketin sisältöä ei ihan heti arvaakaan!
En kyllä osaa sanoa, mitä kukkia nuo nyt sitten olisivat. Ehkä rehottavia ruusuja tai kenties pioneja?

Kukkaset pakettiin tein tällä ohjeella. Se passaa siis myös vähän pienempiin kukkasiin, ei ainoastaan katosta roikkuviin. Kukat ja hempeät kynttilät ovat selvästi merkki valoisimmista päivistä. Kevättä en kuitenkaan vielä toivo, sillä juuri nyt nautin lumesta.  

10 kommenttia:

  1. Nuo ovat kaikki kauniita, mutta tuo minikokoinen pinkki on suosikkini. Vihreä väri onkin näköjään hankala. On vaikea tietää lisättävän värin määrä. Mutta sehän on hauska kokeilla mitä erilaisilla määrillä tulee.

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaalean vihreää on hankala saada, koska jos lisää sinistä tai keltaista niin väri myös tummenee. Sitten pitää lisätä taas kynttilämassaa. Löysin varastojen uumenista myös limen vihreää kynttiläväriä. Ehkä siitä tulisi hyvä, jos siihen lisäisi pikkuisen sinistä. Ensi kerralla kokeilen.

      Poista
  2. Pala keltaista kakkua kiitos!
    Hassusti yllätyin siitä, että kynttilät ovat näinpäin. Ensimmäisistä muottikuvista ehti oletin, että ne poltettaisiin toisinpäin.
    VE

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osaa noista voisikin polttaa myös toisinpäin, lähinnä noita vihreitä ja keltaisia. Kokeilin polttaa tuota toisiksi pienintä toisin päin ja ne lysähtävät liian nopeasti niin. Varmaan siksi, kun kynttilä suippenee silloin alaspäin ja se ei kestä yläpuolella sulavan massan painoa.

      Poista
  3. Ihan vinkiksi vastaisen varalle- kynttilät voi noissa "muoteissa" kyllä polttaa toisinkin päin. Jos jättää molempiin päihin riittävästi sydänlankaa, voi valmiina päättää kuinka päin sitä poltetaan ja jättää siihen päähän pitkä lanka, pohjasta napsaistaan tyngäksi. Tai sitten voi käyttää metallisia sydänlangan pidikkeitä (voi ottaa talteen poltetuista tuikkukynttilöistä, kannattaa vain avata ensin sen reikä esim. sukkapuikolla ja puristaa sitten pihdeillä takaisin kiinni sydänlangan kanssa),tippa massaa pidikkeen alle,jotta pysyy paikoillaan ja sitten massa päälle. Näin ei tarvitse puhkoa kauniita vormuja ja niitä voi käyttää muuhunkin jos ei joka päivä jaksa kynttilöitä tehdä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten tuossa ylemmässä kommentissa sanoinkin, osaa kokeilinkin polttaa toisin päin, mutta silloin lysähtivät kasaaan nopeammin. En huomannut sitä tuohon poltto-ominaisuuksiin laittaa. Ja toinen syy, miksi en edes isompiin koittanut noita sydänlangan pidikkeitä oli se, että ne olivat askartelukaupasta loppu. Tuo sukkapuikko vinkki on muuten hyvä!

      Poista
  4. Herkullisen näköisiä kynttilöitä! Itse olen joskus tehnyt samanlaisilla muoteilla saippuoita lahjaksi. Niistäkin tuli aika herkkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saippuoista tulisi varmaan hauskoja myös! En ole koskaan kokeillut tehdä, ehkä täytyy. Onneksi minulla on ehjiäkin muotteja tallella. Ja teipillä saa reiän tukkoon, että varmaan voisi saippuoita tehdä noilla puhkotuillakin.

      Poista
  5. Hei kiitos aivan ihanasta yllätyksestä, nami nami! Ihanaa, että osa on hyvin säilyviäkin :)
    t. VE

    VastaaPoista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.