lauantai 27. helmikuuta 2021

Hyvää siivouspäivää!

Ripaus arkirealismia muuten siistissä kodissa.

Minä olen vähän sellainen syklinen siivoaja. Helposti meillä tavarat (ja myös pölyt) repsahtavat levälleen viikon aikana ja sitten viikonloppuna, yleensä perjantaina, siivoan kaiken takaisin kuntoon. Sitten taas viikon aikana repsahtaa, kun ei jaksa illalla aina siivota. Välillä saan pidettyä hyvän rytmin siinä, että ehdin viikollakin siivota kertyneet tavarat pois, mutta helposti tämä katkeaa johonkin kiireisempään (tai tällä hetkellä vauhdikkaampaan) tai väsyneempään iltaan, jolloin sotku ehtii kumuloitua, eikä sitä enää ehdi kunnolla siivota ennen viikonloppua. En ole siis yleensä sellainen, joka kulkisi koko ajan kotona rätti kädessä ja oikoisi tavaroita suoraan. Periaatteessa kaikella on paikkansa, eikä tavaroita vaan tungeta minne sattuu, mutta olen vaan liian laiska viemään niitä myöskään aina paikoilleen. Äitini kertoo kuulleensa siivousneuvon "jos se vie alle kaksi minuuttia, tee se". Mutta minä ainakin helposti keksisin monta kahden minuutin hommaa putkeen, joten tuntuisi siltä, että koko ajan pitäisi siivota, eikä koskaan istahtaa sohvalle. 

Pidän siitä, miten suhteellisen nopeallakin ryhtiliikkeellä saa kodin siistiksi. Usein laitan musiikkia soimaan ja varaan 15 minuuttia per huone (paitsi keittiöön enemmän, jos siellä on iso tiskivuori). Siinä ajassa saa jo tavarat hyvin paikoilleen. Yleensä en imuroi, sillä se kuuluu miehelle, mutta pölyt saatan pyyhkiä. Minulle tavaroiden raivaaminen on pölyttömyyttä tärkeämpää (tosin nyt pitää taas tarkkana olla turkiskuoriaisten toukkien kanssa). On ihana nähdä selkeä muutos ja nauttia taas siisteydestä. Tietysti tämä minun tapani siivota vaatii sitä, että sietää sotkuakin. Ja toisaalta sitä että siivotaan kuitenkin säännöllisesti, jotta siisteys pysyy yllä. Huomasin muuten, että kirjoitin siisteysaiheesta myös tasan vuosi sitten. Ehkä tämä kevätaurinko saa siivousinnon liikkeelle ja toisaalta ehkä myös kotikuvia tulee otettua enemmän. Niitä ei talvella töiden jälkeen ole kovin helppoa ottaa.Nyt aion nauttia taas hetken siististä kodista. Tiedän myös ensi viikon olevan varmasti siisti, sillä Tintin kolmiperhepäivähoitoryhmä tulee taas meille viikoksi. Hoitopäivien jäljiltä jokainen lelu on aina siivottu paikoilleen. Lisääntynyt valo lisää inspiraatiota myös muuhun kodin laittoon. Minulla surraa nyt parin eri huoneen suhteen paljon ideoita päässä ja toivon niitä pääseväni pian toteuttamaan. Niistä lisää myöhemmin!

Millainen on sinun siivousstrategiasi?
6 kommenttia:

 1. Tällaisessa kahden henkilön huushollissa on helppo pitää siistiä. Ja se onkin strategiani, en niinkään siivoa vaan pidän siistiä. Minä olen sillä tavalla erittäin laiska, että minä inhoan aivan kauheasti kaikkea turhaa työtä. Siksi minulla on tapana tehdä homma silloin kun se on helpointa. Moni tahra on helppo pyyhkiä pois heti, mutta jos sen päästää kuivumaan se irtoaa vain veitsellä tai liottamalla. Kääk! Turhaa työtä!

  Kivoja kuvia, oli sitten enemmän tai vähemmän siistiä.

  Mumi
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapset tuo kyllä lisähaastetta siisteyteen. Mutta minusta tuntuisi siltä, että koko ajan saa siivota, koska koko ajan näkyy jossain joku tahra. Kerralla kaikki kuntoon vaan, niin ei ne kuivatkaan tahrat niin paha juttu ole. Erilaista laiskuutta vain.

   Poista
 2. Samalla systeemillä siivoan kuin sinä. Viikkosiivous viikonloppuna. Keittiön järjestelen joka päivä. Arkena kun tulen töistä laitan tiskikoneen pyörimään ja tarvittaessa myös pesukoneen. Kierrätysroskat vien perjantaisin. Pitenevien päivien myötä on valoisaa aikaa kotona ollessa ja se innostaa huushollaaman .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitenevät päivät kyllä innostavat pitämään siistiä! Ja illallakin jaksaa vähän paremmin siivota.

   Poista
 3. Hyvin tutun ja toimivan kuuloinen systeemi. Meillä siivouspäivä on yleensä sunnuntai. Silloin pitää setviä kuluneen viikon sotkut. Jos ei ehdi, niin seuraavana viikonloppuna on pahimmassa tapauksessa kahden viikon sotkut. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahden viikon sotkuja täälläkin välillä setvitään. Meillä usein perjantaina siivotaan, koska silloin minulla on vapaapäivä ja siivoan silloin, kun lapset ovat hetken aamupäivällä hoidossa. Kun miehellä on soittokeikkoja (eli nyt ei ole tietysti), siivoan aina niinä iltoina. Tai siis järjestelen tavarat. Mies sitten imuroi.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.