lauantai 22. helmikuuta 2020

Sisustusjaarittelua kotihäpeästä ja sisustuselitismistä

Hesarissa oli tällä viikolla juttu kotihäpeästä eli siitä, miten jotkut kokevat häpeää siitä, ettei sisustus ole täydellisen viimeistelty tai seuraa trendejä (juttu valitettavasti vain tilaajille) ja ilmiöstä voi lukea esimerkiksi täältä. Tietysti paineiden aiheuttajaksi parjataan niin somea kuin sisustuslehtiäkin. Vuorotellen kirjoittaja pohtii, miksi kotia pitäisi päivittää, sillä se ei ole ekologista, mutta kuitenkin haluaisi sisustuksen näyttävän hyvältä toisten silmissä. Vanhentuneita tai keskeneräisiä sisustusratkaisuja selitellään: sisustus ei ole vielä valmis. Suhtauduin artikkeliin mielenkiinnolla, sillä esittelenhän minäkin kotiani somessa ja olen harrastanut sisustusta jo vähintän teini-iästä lähtien, jolloin huoneeni oli viimeistä huutoa puhallettavine tyynyineen ja muovigerberoineen

Sotkuisen kodin esittelystä en ole ainakaan tuntenut kotihäpeää. 

En ihan osannut samastua kirjoittajaan enkä toisaalta siihenkään, että siloittelisin kotiani toisten silmiä varten vaikkapa blogi- tai instakuviin. Tai toki teen sitäkin, mutta olen myös aina esitellyt häpeilemättä kotiamme vähemmän mairittelevassa valossa. Bloginikuvani eivät ole salonkikelpoisinta sisustusblogimateriaalia, eikä ole sitä nykyisin jo parjattua valkoista blogikotia. En kuitenkaan väitä, että meidän kotimme on "aidosti persoonallinen ja uniikki", vaan kuulunee sellaiseen eklektis-vintage-värikäskotikategoriaan. Meillä on myös designhuonekaluja, seinällä vähän taidetta ja  sellainen himoittu vanha liinavaatekaappi. Tietoisesti ja tiedostamatta olen ottanut ideoita lehdistä, pinterestistä, instagramista. Haluanko kotini näyttävän itseni lisäksi myös muiden silmissä hyvältä? Teenkö tätä itseni vuoksi vai muiden? No, varmaan pääasiassa sentään itseni vuoksi, mutta en voi kieltää, etteivätkö kehut tai tykkäykset hivelisi sisustusitsetuntoa. Enkö tunne kotihäpeää siksi, että olen "sisustanut oikein"? Kokisinko häpeää jostain vähemmän suositusta ratkaisusta, vaikka "niin 2010-lukuisesta" keittiöstämme? Tai jos olisimmekin päätyneet asumaan vaikka "ihan tavalliseen kerrostalokotiin"? Kokisinko tarvetta selitellä ratkaisua?


Kuvassa yksi epäillyistä sotkun aiheuttajista. 

En kyllä millään saa aikaan itsessäni kotihäpeää, mutta myönnän tuntevani ajoittain kotikateutta. Ehkä se on hieman sukulaistunne tuolle kotihäpeälle. Välillä ihastelut pinteresissä, blogeissa tai instassa aiheuttavat epämiellyttävän kalvavan tunteen, että tuolla on noin hieno koti, onpa hienoja kirppislöytöjä ja nönnönnöö. Minä inhoan näitä tunteita ja pyrin niistä eroon. Minulla ei tarvitse olla samanlaista kotia, vaan voin vain iloita toisen hyvistä löydöistä tai kekseliäistä ratkaisuista. Yksi ratkaisu on taas kääntää kateus inspiraatioksi ja toteuttaa kateutta aiheuttava asia tavalla tai toisella omassa kodissa. Tähän päädyn kyllä varsin harvoin, sillä en halua jatkuvasti ostella uutta tai edes käytettyä sisustukseen. 

Hei meillä myös siivotaan!

Artikkelissa kritisoitiin sitä, että kotihäpeä saa meidät päivittämään sisustusta jatkuvasti ja kuluttamaan, kuluttamaan, kuluttamaan. Kolmekymppisenä työssäkäyvänä voi helposti jättää pikamuodin ostelun, mutta ostella sitten senkin edestä uusia huonekaluja ja sisustustavaroita. Vanha sohvaryhmä on päivitettävä uuteen, kun se alkaa näyttää vanhentuneelta. No näin ei tietenkään suurin osa ihmisistä tee, sillä harvalla siihen on todellisuudessa varaa, ei esimerkiksi minulla. Kodin sisustaminen ei vaadi välttämättä jatkuvaa ostelua tai vanhan päivittämistä. Artikkelissa mainittiin myös, että pyrkimys ekologisuuteen on toisaalta vähentämässä sisustuksen jatkuvaa päivittämistä uuteen, mikä on kyllä vain hyvä asia. 

Aijai, sängyt petaamatta. 

Meidän huonekaluista valtaosa on vanhoja, isovanhempien peruja tai jopa roskalavalta. Ensin ajattelinkin hybriksessä, että minun ei tarvitse tuntea kotihäpeää, koska minähän olen jo sisustanut kotini järkevästi ja ekologisesti. Sitten luin Juliaihmisen mielenkiintoisen postauksen siitä, mitä kodin vanhin esine kertoo ihmisestä. Tajusin, että jossain määrin ainakin kuulun "sisustuseliittiin", jolla on mahdollista käyttää sitä kotoa perittyä Muuramen kirjoituspöytää, isovanhempien kauniit huonekalut ovat säästyneet minun käytettävikseni ja toisaalta on ollut mahdollista saada muutamia uusia huonekaluja tai taidetta esimerkiksi valmistujaislahjoiksi. Minun on ollut helppo sisustaa, koska minulla on siihen mahdollisuus. Minulla on mahdollisuus saada käsiini huonekaluja, joilla on pidempi tarina kuin tehtaalta Ikeaan ja sieltä kotiin. Ja hybris loppui siihen. 

Kirjahylly on jälleen taaperosisustuksen jäljiltä upeassa kuosissa. Mutta hei, meillä on elävä viherkasvi!

Tuli mieleeni vielä yksi näkökulma kotihäpeään: välillä tunnen käänteistä kotihäpeää! Välillä pelkään, että meille on vaikea tulla, jos joku kuvittelee, että olen jotenkin liian tarkka siitä, miltä meillä näyttää. Tällä viikolla esimerkiksi selittelin eräälle Bonskun kaverin äidille, että "Ei meillä aina ole näin siistiä, mies halusi juuri imuroida ja siivota". Haluan vaalia tiettyä rentoutta ja olen painottanut monelle, että meille saa aina tulla. Minua ei haittaa, jos meillä on sotkuista yllätysvieraiden tullessa. Mutta aiheutanko jollekin kotihäpeää postaamalla kauniita kuvia intagramiin? En koe kotihäpeää, mutta en todellakaan halua tuottaa sitä myöskään muille. Kaikkien ei edes todellakaan tarvitse olla kiinnostuneita sisustuksesta, vaan riittää että itse viihtyy kodissaan. 

Eteinen meillä pysyy nyt hyvässä järjestyksessä... ainakin välillä. 

Kaikenlaista sitä ihminen pohtii, kun on muutaman päivän kipeänä neljän seinän sisällä. Ehkä en ihan saanut avattua kaikkea, mitä halusin sanoa, mutta paljon herätti ajatuksia pyöriteltäväksi. Ehkä saan joskus kiteytettyä ajatuksiani paremmin. (Heh, taidan kokea nyt vähän postaushäpeää...)

 Tunnistatko itsessäsi koskaan kotihäpeän tunteita?

10 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen postaus. Luin myös Hesarin artikkelin. Ihan uusi käsite minulle tämä kotihäpeä. En tunnista sitä ja ihmettelen, onko totta artikkelin teksti, että kotihäpeä on yleistä. Minun kotini on minun kotini ja toisenlaisia koteja on hauska nähdä ja ihmetellä erilaisia ratkaisuja tai saada vinkkejä itselle. Kohteliaakseen käytökseen ja yleissivistykseen kuuluu, ettei arvostele kotia, johon on saanut kutsun!! Kuka sellaista edes tekisi?
    VE

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin ihmettelin vähän sitä, että siinä annettiin ymmärtää kotihäpeän olevan jotenkin yleistä. Olisi mielenkiintoista, jos asiaa tutkittaisiin.

      Poista
  2. Kotihäpeäjuttu oli mielenkiintoinen. En usko kokevani varsinaista kotihäpeää. Jotain sen tyyppistä on varmaan se ilmiö, että haluan kotini olevan siisti vieraiden tullessa. Mutta toisaalta haluan kotini olevan siisti suurinpiirtein aina, koska haluan minimoida asiat, jotka eivät ole visuaalisesti kauniita minun mielestäni. Ehkä joskus nuorena saatoin hengessäni ihmetellä joidenkin ihmisten sisustusmakua, mutta nykyään nautin kun näen erilaisia koteja ja koti voi olla todella viihtyisä ja kutsuva ilman design huonekaluja ja sen kummempaa sisustusideologiaa.

    Mumi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ehkä se on vähän kotihäpeän tapaista, jos aina pitää kaiken olla tip top ja sitten selittelee, että tuokin jäi siivoamatta. Mutta kyllä vieraita varten saa tietenkin siivota ihan ilman häpeää! Tai olla siivoamatta.

      Poista
  3. Hyviä ajatuksia! Miekin luin Hesarin ja Juliaihmisen jutut.

    Missähän kohtaa kodeista tuli näin iso juttu, somen myötä? Ennen sai olla sellainen koti kuin oli, pääasia oli, että oli siistiä. Nykyään tuntee alemmuutta, jos on "huonompi" koti kuin jollain toisella, ja toisaalta taas joutuu selittelemään, jos kotona on harkittu sisustus ja siistiä. "Ei meillä aina tältä näytä" ja "olkaa ihan vapaasti vaan". Itse tunnen omasta kodistani pientä häpeää muutaman lasten kaverin luona , heillä on artekit ja muuramet ja taidetta seinillä, meillä on Ikeaa ja kirppistä. Ja meillä on myös aika vaaleaa (mutta koska ei olla maalaisromanttisia eikä moderneja sisustajia, "vältytään" valkoisen blogikodin leimalta), sitä saan välillä selitellä. Kun instan storyssa kyselin mielipiteitä nojatuolin kankaaseen, sain pari ehdotusta kirkkaan pinkistä tai jostain iloisesta kukkakuviosta "niin saisitte vihdoin vähän piristystä, tarviiko kaiken aina olla valkoista ja harmaata?". Olen joutunut selittelemään myös meidän joulukoristeita, jotka eivät ole lapsiperheeseen sopivia, koska ne eivät ole punaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä some on tehnyt sen, että kuka tahansa voi esitellä omaa kotiaan. Enää hienoja koteja ei näe vain sisustuslehdissä, vaan ihan "tavallisilla" ihmisillä.

      Hassua, että omaa tyyliään pitää selitellä! Minusta teillä on ihana koti. Minä otan mielelläni ne pinkit ja kukalliset tuolit, teille sopii harmaat.

      Poista
  4. Tuttuja ajatuksia. Meillä on aina keskeneräistä ja epäyhteensopivaa jo ihan siksikin, ettei raha riitä mihinkään sisustuksen kokonaisvaltaiseen uusimiseen, enkä edes haluaisi dumpata niitä kaikki kalusteita, mitä olen saanut jostain ja jotka eivät todellakaan ole hienoja mutta riittävän hyviä kuitenkin. Täällä näyttää juuri sillä tavalla epämääräiseltä, että jos haluaa ottaa edes etäisesti kelvollisia valokuvia, pitää rajata tarkkaan!

    Aina välillä, kun kyläilemään on tulossa joku, joka ei ole käynyt aiemmin, alan katsoa kämppäämme yhtäkkiä sillä silmällä, että mitähän itse mahtaisin ajatella, jos saapuisin tällaiseen huoneistoon ensimmäistä kertaa. Kaikki sellaiset ratkaisut, keskeneräisyydet ja muut jutut, joihin en juuri koskaan kiinnitä huomiota tai kummemmin mieti, alkaa näyttää omaan silmään oudolta ja tekisi mieli pikasisustaa uudestaan. Sitten tyydyn vain vähän siivoamaan, raivaamaan kirjakasoja ja muuta pois epämääräisistä paikoista. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, ettet dumppaa hyviä huonekalujasi! Ehkä juuri se keskeneräisyys oli tuon kotihäpeä-jutun kirjoituksen taustalla. Kun monen kuvissa näkyy viimeistelty koti, tulee keskeneräisyydestä häpeän aihe. Vaikka ei todellakaan pitäisi!

      Poista
  5. Koen kotihäpeää suurimmin kun mummuni tulee kylään. Viimeksi viikonloppuna heitin ylimääiset tavarat ja sotkut vaatehuoneeseen ja onneksi oven sai lukkoon. Huh! Ei paljoa moitittavaa onneksi, vaikka aina hän jotain löytää... �� Muuten viihdyn ihan mun kotona ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, onpa kurjaa että mummusi löytää aina huomautettavaa! Minua ainakin tuollainen stressaisi todella paljon. Ehkä sukupolvien välistä kuilua siisteyskäsityksessä? Ainakin minun toinen isoäitini oli ymmärtääkseni todella tarkka, millaiselta vieraiden silmissä näytti. Toinen oli taas melko rento, joten ei ihan sukupolviasia pelkästään kuitenkaan. Minä olen jostain puolesta välistä. Tykkään siististä ja kauniista kodista, mutta luonnostani olen vähän sotkuinen.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.