sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Nyt sytytämme kynttilän... ja valamme niitä myös!

Karkkiksen adventtiasetelma. Takana näkyy kehys, jossa on adventtilaulun sanat. 

Ensimmäinen adventti, hiphei! Joulukalenterin luukkujakin on saanut avata jo kaksi (tai kahdeksan, koska meillä on neljä kalenteria...). Ensimmäiset koristeetkin laitoin jo. Aloitan yleensä koristelut tosin aika maltillisesti ja keskitetysti. Keskiössä näin adventtien aikaan on aina yhtä upea kynttelikkömme, jonka saimme häälahjaksi kummeiltani. Se on WooDoo designin soihtu. Onneksi meillä on se, sillä nelihaaraista kynttelikköä on yllättävän vaikea löytää. Jokaisena adventtisunnuntaina sytytämme uuden kynttilän ja laulamme säkeistön Nyt sytytämme kynttilän -virrestä. Tapa on tullut minun kotoani, jossa oli aina adventtikynttelikkö. En tiedä edes kuin yleinen tapa loppujen lopuksi on, mutta minä pidän siitä. 

Pötkylä-ukkeleiden seimiasetelma. 

Laitoin esille myös  appivanhemmilta saamani seimiasetelman. Se on niin söpö, etten voinut olla laittamasta sitä esille jo nyt! Ja ottamasta siitä paaaljon valokuvia... Mutta katsokaa nyt, miten söpöjä ukkeleita ne ovatkaan! Itämaan tietäjät ovat melkeinpä suosikkejani, mutta heidät pistin vähän vielä kauemmas matkaamaan marokkolaisen peilin luota seimen luo. 

Lähikuvaa päähenkilöistä. Aluksi etsin paketista Joosefia ja luulin sen puuttuvan, sillä luulin sitä paimeneksi. 
Itämaan tietäjät. Näitä katsoessani hyräilen Kolmen kuninkaan marssia oikein pyöreällä ja pomppivalla äänellä.

Näin joulukuun alussa laitan esille usein lähinnä koristeita, jotka eivät ole joulunpunaisia. Tämänkin tavan olen oppinut kotona. Siivoan myös joitain tavallisesti esillä olevia esineitä pois niin ei tule liian täyttä. Tänä vuonna esille pääsivät ison seimen lisäksi vain ystävältäni Nooralta saatu pieni seimiasetelma ja harmaat suukottelevat tontut. Lisäksi laitoin vähän lisää jouluvaloja, mutta niistä ei ole nyt kuvaa. 

Punaiset lasiesineet ovat olleet jo pidempään esillä, joten ne eivät sinänsä liity jouluun. Jätin ne esille, koska ne tuovat kivasti vastaväriä seimiasetelman rinnalle.
Suukkotontut pääsivät kummipojan kuvan edustalle hempeilemään.
Lauantaina ehdin  tehdä lisää kynttilöitä, tällä kertaa kastamalla. Tilasin tuollaisen korkeahkon metalliastian, jolla tehdä kynttilöitä. Se on säilyketölkkiä parempi siinä mielessä, että se ei ole niin leveä, jolloin kynttilämassaa ei tarvita niin paljon. Kynttilöiden kastaminen oli helppoa kuin mikä! Tietysti vaivaa oli jonkin verran, kun piti aina ripustaa toiset kynttilät välillä jäähtymään.

Kaikennäköisiä järjestelyitä. Vähän sanomalehteä, jatkojohto ja keittolevy. Tuolien välissä roikkuvat säälittävät kynttilänalut.
Ostin valmista kynttilöiden kastamiseen tarkoitettua steariini-parafiiniseosta ja laitoin sen astiaan sulamaan. Sulatus kestikin melko kauan. Uhrasin ruokalämpömittarin kynttilätarkoitukseen. Massan tulisi olla 70 asteista. Käytännössä se on melko helppoa, koska massa on sulettuaan suurinpiirtein sen lämpöistä. Jos vesihauteen ei anna kiehua, se myös pysyy melko lailla siinä. Huolellinen kannattaa silti toki olla. 

Odottavan aika on pitkä. Minä ehdin laittaa lasagnen alulle odotellessani sulamista. 
Kun massa oli sulaa, aloitettiin kastaminen. Mittasin langat noin 30 sentin mittaisiksi ja solmin kaksi lankaa grillitikun ympärille. Kaksi siksi, että ne sai sopivasti kastettua yhtäaikaa astiaan. Aluksi lankoja piti suoristella kastamisen jälkeen, mutta vähitellen ne pysyivät itsestään suorassa. Ensin minulla oli kolme tikullista lankoja, joita kastoin vuorotellen, mutta vähitellen lisäsin määrää. Lopulta minulla oli 16 kynttilää. 

Kun massa alkoi vähentyä astiasta, luin ohjeen että astiaan voi kaataa 70 asteista vettä. Vesi painuu pohjalle ja kynttilämassa nousee pintaan. Tämä tosiaan toimi! Viimeisistä kynttilöistä tuli hieman suipompia toisestakin päästä, mutta kuuma vesi ei vaikuttanut valmistamiseen muuten mitenkään. Ohjeessa sanottiin, että vesi ei missään tapauksessa saa  olla kylmää tai liian kuumaa. Kynttilämassa voi räiskähtää. En silti mitannut veden lämpötilaa, vaan keitin vedenkeittimessä ja annoin jäähtyä vähän aikaa. Lämpötilan mittaaminen toki olisi vielä turvallisempaa. Lopuksi annoin massan jäähtyä astiassa, kopautin sen pois ja vesi tuli perässä (tässä olisin voinut toimia fiksummin ja tehdä tämän lavuaarissa enkä keittiön senkin päällä...)

Eri vaiheissa olevia kynttilöitä. Osa vähän heiluu. Ensin laitoin kolme grillitikkua yhteen, mutta totetin että yksin kestää kynttilän painon ihan hyvin. 
Kun sain kynttilät valmiiksi, totesin ettei minulla ole mitään mihin laittaa niitä! Adventtikynttelikköön kynttilät olivat liian lyhyitä, eikä minulla ole mitään muuta kynttilänjalkaa. Onneksi asia korjaantuu pian, sillä käyn kotikotona, mistä saan mukaan myös pari kynttilänjalkaa. Iittalan Nappula houkuttaisi myös, mutta en tiedä sopiiko tämmöinen kynttilä oikein siihenkään. Ehkä nämä vaativat jotain perinteisempää. Saa nähdä, mitä löydän!

Noita suippoja kynttilöitä voisi melkein polttaa molemmista päistä!

Hyvää joulunodotusaikaa lukijoille!

16 kommenttia:

 1. Jouluradio soitti Kolmen kuninkaan marssia eilen, pomppivalla ja pyöreällä äänellä. Toinen suosikkini samasta aiheesta on Rajattoman Kuninkaat kulkevat. Oletkos kuullut? Suosittelen sitäkin joulunodotukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kuullut! Täytyykin tutustua. Heti youtubeen!

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KARKKIS on mun jouluidoli!

   (Edelliseen kommenttiin livahti etunimi... Poistin ;) )

   Poista
 3. Teillä on kaksi maailman suloisinta seimiasetelmaa. Ottaisin kumman vaan vaikka heti. Sait muuten aikaiseksi tosi suoria ja kauniita kynttilöitä. Sydämiä täytyy ilmeisesti vetää suoriksi kastamisen alussa koska muuten mutkat "kertautuvat" joka kastamiskerralla.

  Soihtu-kynttelikkö on upea!

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kynttilöistä tuli tosiaan yllättävän suoria, koska minusta viimeksi kun tein, ne eivät olleet näin suoria. Kohta pääsevät kynttilänjalkoihin!

   Poista
 4. Aika hifiä! Varmasti parempi tuollainen astia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on taipumusta jonkinasteiseen hifistelyyn. Tosin toisaalta minulla on taipumusta myös "tyttylöintiin", eli siihen, että tehdään asia omilla keinoilla vähän niin ja näin.

   Poista
 5. Oletpa ollut ahkera! Meillä oli ala-asteella kerran vuodessa ennen joulua koulussa kynttilänvalamista, oli hauskaa mutta sen jälkeen en ole itse viitsinyt nähdä vaivaa. Itsetehdyissä kynttilöissä on oma aivan erityinen viehätyksensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta on ihan hullua alkaa tehdä kynttilöitä itse, mutta onhan ne kyllä erityisempiä kuin perushavit. Tuo ala-asteen perinne kuulostaa tunnelmalliselta!

   Poista
 6. Mistä tilasit tuon korkean metalliastian? Näyttää aika käytännölliseltä kynttilätouhussa.

  Kynttiläsi vaikuttavat ihailtavan suorilta. Me olemme tehneet kynttilöitä useita kertoja ja olemme havainneet, että jos huoneessa vetää, niin kynttilöistä tulee vinoja. Vaikka en tiedä mitään selitystä tälle ilmiölle, niin tosi se on!

  t. VE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilasin sen Slöjd-detaljerilta. Huono puoli tuossa oli se, että piti tilata 40€ arvosta, että voi tilata yhtään mitään, mutta sain juuri prikulleen sen verran tarpeellisia juttuja kasaan.

   Aika jännää, että veto voi vaikuttaa kynttilöiden suoruuteen! Ilmeisesti keittiön ikkunat eivät vedä yhtä paljon kuin olohuoneen ikkunat.

   Poista
  2. Kiitos vinkistä, mielenkiintoinen sivusto. Mutta en löytänyt sieltä tuota astiaa vaikka mielestäni kävin läpi koko luettelon. Ehkä en ollut ihan järjestelmällinen, kun ei vaan löytynyt. Muistatko mistä osastosta löysit sen?
   t. VE

   Poista
  3. Löysin kohdasta pienaskartelu ja alakohta kynttilänvalanta. Ajattelin tilata tuollaisen itsekin kun voisi pitkästä aikaa kokeilla kynttiläntekoa.

   Ava

   Poista
  4. Juu se on vähän hankala sivusto löytää mitään. Mutta Avan ohjeet on oikeat. Alakohta kynttilänvalannan alla on vielä "Muut" ja tuo on se korkeampi pötikkä.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.