sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Keittiöturhakkeiden valtakunta

Joulunmyötä keittiöömme on muuttanut jälleen asumaan uusia keittiöturhakkeita. Voi miten minä tykkäänkään keittiöturhakkeista! Ne tuovat ruoanlaittoon hauskuutta ja vaihtelua sekä usein myös helpotusta. Esittelen nyt keittiömme tuoreimmat asukkaat, sekä yhden vähän kauemmin meillä majailleen kaverin. Keittiöturhakekokoelmastani löytää tietoa turhakkeet-avainsanan alta. Lahjojen antajat huom: turhake on rakkaudella viljelemäni sana, joka viittaa vain siihen, että ilmankin näitä esineitä selviää, mutta ne tekevät arjesta hauskemman!

Mikäs tämä on? Jättiläiskynien terotin?
Aloitetaan siitä turhimmasta turhakkeesta, jota oikein toivoin joululahjaksi. Juuresterotin! Tällä pitäisi saada näppärästi julienne-tyyppisesti suikaloitua vihanneksia tai tehtyä vaikkapa kesäkurpitsasta pastaa. Toistaiseksi olen kokeillut porkkanalla huonohkolla menestyksellä, mutta ehkä tämä vaatii harjoittelua. Toivoisin kyllä, että saisin tämän toimimaan, sillä vihannesspagetti sopisi tämän hetkiseen vehnättömään kokeiluumme hyvin.

Huh, onneksi kirjoitin tämän postauksen, sillä muuten en olisi ihmetellyt, mihin tämä on joutunut. Se löytyi roskiksesta!


Toinen turhake tuli yllätyksenä, mutta se on jo nyt osoittautunut todella tarpeelliseksi turhakkeeksi (eli ilmankin pärjäisi, mutta tekee asioista miellyttävämpiä ja/tai helpompia). Sain äidiltä joululahjaksi valkosipulinkuorintavälineen. Olin kuullut tällaisista, mutta en ollut hankkinut omaa, vaikka minusta valkosipulin kuoriminen on todella ärsyttävä homma. Ja meidän keittiössä sitä joutuu tekemään usein, sillä en tiedä ruokaa, johon valkosipuli ei sopisi. Tämän silikonisen pötkylän kanssa homma hoituu helpolla: valkosipulin kynti pukeen ja pyöritellään. Ulos tulee kuoreton kynsi. Kynnen kannan leikkaaminen helpottaa hommaa entisestään. Vielä kun joku keksisi sipulille tällaisen vastaavan. Sipulin kuoriminen on nimittäin vielä ärsyttävämpää hommaa!Sodastream, nesteytyksemme perusta.

Seuraavana esittelyvuorossa on laite, joka on majaillut keittiössämme jo loppukesästä/alkusyksystä. Muotivillityksen hillittyä hankimme mekin Sodastream-laitteen. Pidämme molemmat hiilihapotetusta vedestä ja kesällä tyhjien vissypullojen määrä nousi niin järisyttäviin lukemiin, että laskeskelimme hiilihapotuslaitteen tulevan halvemmaksi ja ekologisemmaksi. Toki ihan ilman hiilihapotustakin voisi juoda kraanavettä, mutta näin meidän tulee juotua vettä paljon enemmän ja minä tykkään kuplista enemmän kuin tavallisesta. Ja laite on kauniskin, koska se on keltainen!

Uusi perheenjäsen Kenwood K-mix-kodinkoneiden sarjaamme. 

Sähkövatkain ei ole missään tapauksessa turhake (jos haluaa välttyä jännetuppitulehdukselta), mutta koska saimme joululahjaksi uuden KELTAISEN sähkövatkaimen, sekin on pakko mainita sodatreamin jälkeen. Vanhan vatkaimen vispilät hajosivat, emmekä viitsineet alkaa metsästää uusia vanhaan vatkaimeen. Saimme kummeiltani tämän upean vatkaimen, jota on varmasti ilo käyttää. Vatkaimen pariksi kuvaan olisi sopinut kakkutasoitin, joka taas ehkä menee jossain mielessä turhakkeiden sarjaan, mutta se unohtui kuvasta. 

No niin, meijeri pystyyn! 

Jos suurin osa turhakkeista on ollut moderneja innovaatioita, niin jotain perinteistäkin mahtui joukkoon. Äiti hankki minulle, niin ikään joululahjaksi, juustomuotin! Nyt vaan pitää opetella tekemään piimä- ja maitojuustoja. Ehkä tätä muottia voisi käyttää pashaankin, jos teen sitä taas pääsiäisenä. 

Nyt näyttää niin valkoiselta ja puhtaalta. Aterian jälkeen näky on toinen. 


Viimeisenä vielä Bonbonille ruokailualustaksi hankittu KG-designin Pilvi-alusta. Se oli niin söpö, että se piti saada, vaikka aluksi ajattelin ihan vaan jotain leivonta-alustaa suojaamaan pöytää sotkulta. Alusta on kätevä pestä, mutta siinä mielessä se ei ole paras mahdollinen, että Bonsku saa sen helposti irti pöydästä ja tällä hetkellä aika usein alustan syöminen kiinnostaa enemmän kuin ruoka. Ehkä sen hyödyt tulevat esiin myöhemmin. 

Saitko sinä jouluna käyttökelpoisia (keittiö)turhakkeita? Mikä on paras "turhakkeesi"?

8 kommenttia:

 1. Hienon näköinen sähkövatkain. Ihan keittiön koristus keltaisuudessaan.

  Kun ostin valkosipulinkuorijan minulla ei ollut aavistustakaan onko se hyvä vai ei. Mahtaisiko isompi malli sopia sipulin kuorimiseen jos sellaisia olisi?

  Äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähkövatkain on kyllä kaunis, jätin sen tuohon koristeeksi.

   Niin, mahtaisikohan sipulin kuori lähteä yhtä helposti tuollaisella kuin valkosipulin? Sipulissa ongelmana on löytää se kerros, joka on ríittävän hyvä käytettäväksi.

   Poista
 2. Uusi turhakkeeni on omenanlohkoja, jonka sain pojaltani. Se on oikeasti ihan näppärä. Kaappien kätköistä löytyy minultakin puiset juustomuotti (äidiltä saatu) ja pashamuotti (ostettu Ilomantsista). Näillä molemmilla ikää +30 vuotta ja käyttö ollut vähäistä. Ehkäpä tänä vuonna!
  Hyvää Uutta Vuotta koko perheelle toivoo Espoon Ulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenanlohkoja on hyvä keksintö! Käytän sitä erityisesti syksyllä, kun tulee tehtyä omenahyvettä tai -hilloa.

   Ehkä kokeilen kevään aikana jotain juustoa ja inspiroidut sinäkin ottamaan juustomuotin käyttöön!

   Poista
 3. Voi keittiöturhakkeet sentään, minäkin rakastan niitä!
  Meiltä löytyy omenanlohkoja (toimii!), mansikkaleikkuri ja mansikankannanpoistaja (en ole päässyt vielä kokeilemaan, ovat ihan uudet), vihannesteroitin (rakastan sitä, lähinnä käytän sitä kesäkurpitsaspagetin tekoon ja aasialaistyyppisen kurkkusalaatin tekoon), semmoinen julienne suikaloija joka näyttää perunankuorimaveitseltä (ajaa vähän saman asian kuin vihannesteroitin, tykkään tästäkin). Uusimmat turhakkeet muuttivat meille jouluna, ebayn syövereistä löytyivät. Elikkä banaanileikkuri (erittäin turha, erittäin näppärä hedelmäsalaattiapuri, ajattelin kokeilla joskus myös nakkien pilkkomiseen), avokadoleikkuri (siivuttaa avokadon, ei toimi käytössä kauheen hyvin, mutta tulee silti vähemmän sotkua) ja kiivileikkuri (tää on hauska, auttaa myös hedelmäsalaatin teossa. Rakastan kiiviä, mutta en sen pilkkomista). Oikea keittiäturhakkeiden kokoelma! Hei ja omenan karan poistaja! Se on kanssa hyvä, silloin kun ei jaksa kaivaa omenanlohkojaa esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on varsinainen arsenaali noita hedelmäturhakkeita! Tosin monet hedelmät ovat oikeasti hiukan hankalia kuoria, niin hyvä, että niihin saa apuja. Kyllähän sitä aina on keksitty apuvälineitä moneen, "man make tool"-meiningillä kivikaudellakin. Kiivileikkurin voisin vaikka ottaa omiinkin valikoimiini.

   Poista
 4. Mäkin sain keittiöturhakkeita! Ennestään niitä on ollut jonkin verran, mutta pikkuisten keittiöiden kanssa on täytynyt olla tarkkana tavaramäärän kanssa. Kun nykyinen aviomies tuli ensimmäistä kertaa mun luo kylään, hän totesikin minun olevan "keittiöhifistelijä". Luksusta, kalliita ja laadukkaita laitteita kun ei silloin muista huoneista löytynyt, mutta keittiön kaappien sisältä kyllä. Tietokonekin oli veljen vanha, kelloradio ostettu ala-asteella ja uusi puhelin saatu säälistä synttärilahjaksi, kun äiti ja veli eivät enää kestäneet mun vanhaa puhelinta, joka sekin oli pikkuveljen vanha :D. Juurikaan muuta hienoa, kallista tai hifiä (yleensäkään tekniikkaa) en silloin omistanut. Olin siis panostanut yo-rahani keittiön kaappien sisältöön :D. Erityisesti leipomiseen löytyy monenlaisia turhakkeita.

  Joululahjaksi sain kakunleikkurin. Saahan kakkua leikattua ihan vain veitsellä ja lastojen avulla kerroksia siirreltyä, mutta turhakkeella se käy hieman näppärämmin ja kerrokset menevät suoraan. Settiin kuului suuri kakunleikkausveitsi, kakun ympärille levitettävä muotti, joka takaa suoran leikkauksen ja suri kakun muotoinen lasta kerrosten nostamiseen. Veitsi on todella hyvä ja lasta erinomainen. Muotti (reunus) sopii harmiksi vain isoille kakuille (26-28 cm). Tästä turhakkeesta en ollut kuullut, vaan mies oli sen bongannut ihan itse! Hyvä mies tuntee vaimonsa :).

  Tuosta sähkövatkaimesta täytyy sanoa, että se on ihan huippu! Yhtä hyvään en ole törmännyt vielä missään! Saatiin sellainen (valkoisena ;) ) toiveen mukaisesti häälahjaksi. Ollaan iloittu siitä kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, varmaan aika kontrasti keittiön ja muun (opiskelija)asunnon välillä!

   Leipomiseen tarvitaan kyllä monenlaista hifistelyvälinettä, tuo kakkuleikkuri kuulostaa kätevältä. On välillä ihan tuskaa saada kakkupohja leikattua siistiksi. Ja kiva kuulla, että tuo vatkain on hyvä! En ole vielä ehtinyt testaamaan.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.