maanantai 21. huhtikuuta 2014

Pääsiäinen 2014: 1300,6 kilometriä ja yhtä monta hymyä

Hyvää toisen pääsiäispäivän iltaa! Olen perinteisesti tehnyt jonkinlaisen yhteenvedon pääsäisen vietostamme, joka on joka vuosi toisaalta samanlainen ja toisaalta erilainen. Vuonna 2012 pysyttelimme kotikaupungissamme, mutta viime vuonna suuntasimme Joensuuhun miehen mummia katsomaan. Silloin pääsimme hiihtämään monta kertaa, toisin kuin tänä vuonna. Vaihteita oli kuitenkin vähintään yhtä monta. Muutaman kilometrin ehkä kuitenkin oikaisen. 

Here are some pictures of our Easter holidays. We drove 1300,6 kilometres but meeting our dear relatives made sitting in the car worthwhile. 

Äiti sanoo aina, ettei hänellä ole mitään ideoita. Katsokaapas tätä hurmaavan kaunista kattausta tänään pääsiäisaterialla!

Pääsiäisen vietto alkoi oikeastaan jo Turusta kiirastorstain messussa. Oli vaikuttavaa, kun violetit alttaritekstiilit vaihdettiin mustiin ja tunnelma hiljeni. Perjantaina lähdettiin kohti itää, hieman vielä flunssaisena, mutta riittävän terveenä. Pitkäperjantaita ei vietetty perinteisen hiljaisissa merkeissä, sillä samalle päivälle osuivat miehen veljen tytön synttärit. Kyläpaikka oli kätevästi matkan varrella, joten vietimme juhlissa vauhdikkaan iltapäivän. 

Kamera annettiin välillä vähän pienempiin käsiin ja siitä syntyi muun muassa tällaisia taidekuvia. 
Joensuussa tärkeintä oli tietysti mummin luona vierailu, mutta monenlaista muutakin ehdittiin siinä sivussa. Taidemuseo oli onneksi auki, joten vihdoin pääsin käymään siellä. Olen meinannut joka reissullamme käydä siellä, mutta aina se on jäänyt tai museo on ollut kiinni. Kannatti, sillä museo oli oikein sopivan kokoinen ja näyttelyt mielenkiintoisia. Oli hienoa nähdä myös suomalaista modernia- ja nykytaidetta kultakauden teosten lisäksi. Lounaalla ja kahvilla kävimme perinteiseen tapaan Hyveessä ja paheessa

Näytinkin sopivasti ihan taideopiskelijalta baskereineni ja värikkäine asuineni. 
Illalla syöminen venyi myöhään ja hiljaisen viikon lauantaina moni paikka ei ollut enää auki. Onneksi löysimme Joensuun ainoan sushiravintolan yläkerrasta Pop UP -ravintolan, joka tarjosi venäläishenkistä ruokaa pohjoismaalaisittain (jos nyt muistan oikein). Saimmekin koko ravintolan itsellemme, sillä ihmisiä ei pääsiäislauantaina tainnut olla paljon liikkeellä. Ruoka oli oikein maukasta, voin suositella. 

Reissun aikana toteutui myös toinen juttu, mistä olemme puhuneet monta kertaa. Menimme seuraamaan ortodoksikirkon pääsiäisyön jumalanpalvelusta (vaikka vain osan ajasta). Koska olimme vähän "turisteja" jäimme sivuun. Kokemus oli mielenkiintoinen ja vaikuttava. Hienointa oli "Kristus nousi kuolleista"-hymni, koska siihen osasi itsekin yhtyä. 

Pariloitua poroa, parsaa ja tattimuhennosta tattaribriossin kera. 

Sunnuntai illaksi ajoimmekin vanhempieni luo ja myös miehen veljen perhe oli saapunut kotikaupunkiimme. Toisena pääsiäispäivänä pääsimme syömään pääsiäisateriaa. Seura oli erityisen hauskaa, sillä omien ja appivanhempien lisäksi mukana oli isovanhempien luona kyläilly miehen veljentyttö. Hänen nokkeluutensa ja hauskat juttunsa toivat aivan oman mausteensa tähän pääsiäiseen. 

Bongaa kuvaasta ruutupyjama.
Eggs Skagen. 
Pääruokana oli tietysti äitini herkullista pääsiäislammasta, josta kerrankin muistin ottaa kuvankin. Eihän se ehkä näytä ihmeelliseltä, mutta se maku on aivan mahtava. Samoin siihen kuuluva kahvilla ja kermalla maustettu kastike saa tätä kirjoittaessanikin veden kielelle. Resepti taitaa olla jostain 80- tai 90-luvun Kotiliedestä. Alkupaloina oli "Eggs Skagen" eli leivätön versio klassikosta. 

Pääruokana lammasta ja lisukkeena perunalunta ja uuniporkkanoita, joita on myös joka vuosi tarjolla. 

Ruokailun jälkeen mahat olivat täynnä, mutta suklaalle oli tietysti tilaa. Jo perinteikkääseen tapaan pääsiäiseen kuului yllätysmunien avaamista ja yllätysten ihmettelemistä. Palkinnot jakautuivat niin, että osan miehen veljentyttö sai mukaansa ja osan minä vien töihin pelinappuloiksi. Harmi vaan, että angry birdsejä tuli vain yhtä sorttia. 

Suklaamunia taisivat avata lähinnä aikuiset...

Pääsin myös leikkimään barbeilla, sillä ne kaivettiin tietysti nuoren neidin toiveista esiin. Hauskaahan se oli, vaikka vuorosanojen keksiminen ei ollut aivan yhtä sujuvaa kuin ennen. Menimme myös kävelyllä lapsuuden leikkimaisemiini "takamettään". Minun asuni oli kovin erähenkinen (ks. alin kuva), mutta hyvin sillä risukossakin pärjäsi. 
Hei taas! Tavataan, kun seuraavan kerran meillä on pikkutyttöjä kylässä.

Kahvit juotiin lämpimässä, lähes kesäisessä säässä ulkona. Jos tällä kertaa muistin kuvata sen pääsiäislampaan, niin nyt unohtuivat lähikuvat kaveista ja jälkkäreistä. Mutta ei hätää, olen ajatellut tarjota Nigellan marenkista jäätelökakkua myös vappuna, joten kuvia ja reseptiä on tulossa myöhemmin. Mikäs sen parempaa kuin istua läheisten kanssa auringossa pääsiäiskahveja juoden!

Kevätkesäinen kahvipöytä. Kakku oli tilattu Prassenilta
Siinä hurahti se pääsiäinen. Tuntuu hassulta aloittaa taas arki, vaikka kyllähän se siitä pian alkaa rullaamaan. Ja sitten  yhtäkkiä onkin taas vappu!

Millainen sinun pääsiäisesi oli? Sukuloitko vai pysyitkö kotosalla?

9 kommenttia:

  1. Aikamoinen pääsiäisajelu teillä Joensuun kautta kotikaupunkiisi. Ehditte kuitenkin paljon muutakin kuin istua autossa! Ihanat ruoat ja kauniit kattaukset. Mutta jos Ava sanoo, että hänellä ei ole ideoita niin kyllä hänen korvansa silloin heiluvat!
    VE

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdittiiin kyllä vaikka mitä! Autossa istuminen tietysti vähän vähentää sellaista totaalirentoutumisaikaa lomasta.

      Ehkä äiti tällä puheella uskoo olevansa kekseliäs.

      Poista
  2. Voi hyvänen aika! Olitko sä liikkeellä Joensuussa lauantaina? Mä taisin nähä sut, tai ainakin jonkun jolla oli samanlaiset vaatteet, tietenkään rekisteröimättä ajatusta koska ei ollu sydäntä kasvojen edessä, hehheh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo no näit sinä sitten minut (tuota asua on vaikea olla huomaamatta)! Minä näin myös sinut nopeasti, mutta ennen kuin ehdin varmistua asiasta, olit jo hävinnyt.

      Poista
    2. Ompa hauskaa! Olin liikkeellä sukulaistyttöjen kanssa, ja pienemmällä oli kiire kauppakeskuksesta askartelukauppaan. :)

      Poista
  3. Täytyy sanoa, että olen tosi tyytyväinen tuohon violetin ja keltaisen yhdistelmään pääsiäispöydässä. Ostin lautasliinat viime kesänä Tallinnasta ja niitä on kahdeksan. Ensi kesänä ostan lisää niin, että kattauksen voi tehdä kahdelletoista henkilölle.

    Ihanat kiiltävät hopeanväriset lautasliinarenkaat olen saanut lapsuudenystävältäni tuliaisiksi aika monta vuotta sitten.

    Hauska kuva tuo, missä on pelkkiä aikuisia avaamassa suklaamunia. Ja kyllä niitä sitten riittikin.

    Äiti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kattaus oli aivan erityisen kaunis tänävuonna! Vastavärit toimivat hyvin yhdessä. Kannattaa ostaa lisää noita liinoja.

      Poista
    2. Pikaisesti luin, että "Karkkis oli aivan erityisen kaunis tänä vuonna"! Voi toki olla niinkin, kuvien perusteella sitä on vaikeampi todeta...

      A-T

      Poista
    3. Niin, Karkkiksen kasvojen edessä oli aivan erityisen kaunis sydän tänä vuonna!

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.