torstai 17. joulukuuta 2015

Haukkaa, haukkaa hedelmää...

VAROITUS! Tämä postaus sisältää joululahjaspoilauksen. Jos epäilet saavasi tai olet jo saanut minulta joululahjan, älä lue tätä postausta. Mikäli kuitenkaan et lahjan avattuasi käsitä, mikä se on, voit halutessasi tulla lukemaan tämän postauksen. 


Ken tästä käy, saa kaiken toivon yllätyksestä heittää.  

Olen jo vuosia käyttänyt tyllistä tehtyjä kestohedelmäpusseja kaupan hedelmäpussien sijaan. Olen säilyttänyt niitä käsilaukussa, jotta ne ovat aina mukana ja niitä tulee käytettyä (paitsi nyt, kun mukana onkin reppu ja ne pitäisi uudelleen sijoittaa jonnekin kätevään paikkaan siellä). Ne ovat kevyitä ja helppoja käyttää,  kunhan vaan muistaa. Hintalappu ei oikein tartu tylliin, joten olen innovoinut niihin erillisen muovisen lapunkiinnityspaikan. Nykyisin ei tule enää edes kaupan kassoilla ihmettelyä pusseista, vaikka aluksi välillä tuli. Tottumuksesta lätskäisen lapun aina valmiiksi esille, kun asetan hedelmät kassahihnalle. 


Jo monena vuonna minun on pitänyt tehdä kyseisiä hedelmäpusseja lahjoiksi ja tänä vuonna vihdoin päätin toteuttaa ajatukseni. Minulla ei ollut valmiiksi kuin pinkkiä tylliä (hääautomme koristeluista), joten ostin Eurokankaasta muutamaa eri väristä tylliä. Organza tai muu ohut kangas kävisi myös, mutta tylli on kaikkein edullisinta ja sitä saa kivoissa väreissä. Ostin samalla myös satiininauhoja. Muutkin nauhat käyvät pussien sulkemiseen, mutta olen huomannut liukkaat materiaalit parhaiksi. Villa- tai puuvillalanka tuppaa menemään sotkuun ja hajoamaan. 

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tyllistä leikataan ensin sopivan kokoinen pussin aihio (yksi sivu taitettuna, jotta vain kaksi sivua jää ommeltavaksi). Sitten vedetään ompelukoneella tai saumurilla pussi kokoon. Tällä kertaa käytin oikein saumurin rullapäärmeominaisuutta, mutta olen pärjännyt ihan ompelukoneellakin. Sitten ommellaan kuja pussin suun nauhaa varten. Nauhan pujotin kujaan perinteistä hakaneulakikkaa käyttämällä, eli nauha sidotaan hakaneulaan ja se vedetään kujaa pitkin pussin ympäri. Todella helppoa hommaa, paitsi että lanka tuppasi koko ajan irtoamaan, kun ompelin tylliä. 


Ennen kuin solmit nauhan renkaaksi, pujota nauhaan pieni muoviläpyskä hintalappua varten. Olen käyttänyt ihan jotain kierrätys muovinpaloja erinäisistä pakkauksista, mutta tällä kertaa mitään sopivaa ei ollut tarjolla. Niinpä keksin, että laminointikalvosta saa hyvät hintalappuläpyskät ja samalla niitä voi vähän koristella. Liimasin laminointikalvon sisään washiteippiä ja leikkasin erilaisia paloja, jotka sitten rei'itin ja pujotin naruun. 


Näitä pieniä lahjapussukoita olen nyt paketoinut sukulaisille ja ystäville. Minulle ei toistaiseksi jäänyt itselleni yhtään jäljelle, eli pitänee vielä kaivaa saumuri uudestaan esiin. Omat vanhat hedelmäpussini kun ovat sen verran kurjassa kunnossa. Pari kertaa joku hedelmä on jo tippunut reiästä pois. Ainakin niitä on käytetty! Ja ovat ne myös kestäneet useampia vuosia, joten ihan kertakäyttökamaa ne eivät ole.


Ehkä joku sai tästä nyt idean toteutettavaksi, sillä vielä ehtii hyvin! Nämä ovat niin kevyitä, että ehtivät vielä maanantaina kirjekuoressakin perille. 

10 kommenttia:

 1. Hurjan näköisiä nuo vanhat monta vuotta käytetyt. Uudet sen sijaan hohtavat uutuuttaan. Ihanan värisiä tyllejä.

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo vähän on karun näköisiä! Pussit pehmenevät kyllä käytössä, mutta pysyvät onneksi ehjinä pitkään.

   Poista
 2. Mikä ennakkovaroitus!! Huippua ;DD

  Kiitos ideasta, oon juuri tekemässä viime hetken pakkauksia ja mietin miten pakkaan. Hienoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko varorittaa, kun ei tiedäkwtä tätälukee. No, äiti tiesi jo, niin sai luvan lukea.

   Ollos hyvä ideasta!

   Poista
 3. Mikä ennakkovaroitus!! Huippua ;DD

  Kiitos ideasta, oon juuri tekemässä viime hetken pakkauksia ja mietin miten pakkaan. Hienoja!

  VastaaPoista
 4. Tosi hienoja! Mulla tuppaa SPR:n kestohedelmäkassi jäämään kotiin, kun siinä ei pysy se hintaetiketti kunnolla. Niihin voisikin laminoida tuollaisen läpykän. Kiva idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo läpyskä on ihan ehdoton, suosittelen! Myös mikä tahansa vähän kovempi muoviläpyskä käy.

   Poista
 5. Oi, mikä idea ja hieno toteutus! Ja mitkä värit! Noita olisi ilo käyttää. :) Tällaisia pitäisi kyllä tehdä, sillä läheskään kaikki muovipussit eivät päädy käyttöön vaan suoraan roskikseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä eivät ole edes vaikeita tehdä ja ihan tavallisella ompelukoneella pärjää. Pitää vaan tosiaan laittaa sellaiseen paikkaan, josta ne tulee kauppareissulla otettua käyttöön.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.