maanantai 7. joulukuuta 2015

Hupsua joulua

No niin, pyöräytetään vihdoin täällä blogissa joulukausi käyntiin! Minä taidan olla jo ihan mattimyöhäsenä liikkeellä, mutta enköhän ehdi kelkkaan kuitenkin. Eilen sain vihdoin viriteltyä jouluvalot rapunpieleenkin, varmaan ennätysmyöhään. Onneksi koristeluista ehtii vielä nauttia pitkään!

Ihana valokranssi sopii myös päähän, vaikka Lucialle tai sitten ihan vaan lapsenmieliselle höpsölle aattona. 

Minä olen vähän sellaista koulukuntaa, että joulukoristeiden ei tarvitse olla aina kovin tyylikkäitä. Varastostani ei löydy pelkästään valkoisia tähtiä tai hillityn hopeita koristenauhoja. No, kukapa sellaista minulta olisi odottanutkaan? Vuodesta toiseen kaivan esiin samat vanhat koristeet, mutta usein mukaan liittyy myös jotain uutta. Esittelen nyt tämän hetkiset pikkujoulukoristeeni. 

Joulubanaani, -päärynä ja höyhenhöttöä.
Mitä niihin hupsuihin koristeisiin tulee, niin ihastuin edelliskesänä Unkarilaisessa joulupuodissa hedelmäkoristeisiin. Hedelmillä joulukoristeina on pitkät perinteet, vaikka tässä talven ihmemaata ihannoivassa joulukulttuurissa ne ovatkin jääneet pimentoon. Saksan reissulta jouluhedelmä kokoeilmamme karttui päärynällä ja banaanilla. Ne pääsivät vanhempieni antaman sulkakoristeen kanssa ikkunaan roikkumaan. Toisella ikkunalla on lasilintu ja pienen pieni sydänliitutaulu, johon kirjoitan jonkun jouluisen viestin. 

En vielä ole keksinyt, mitä kirjoittaa pieneen liitutauluuni.
Monena vuonna minun on ollut tarkoitus tehdä himmeli mehupilleistä. Aina se on jäänyt, mutta nyt sain vihdoin tartuttua toimeen. Bonskua piti vähän viihdyttää välillä, joten tyydyin melko yksinkertaiseen versioon, mutta olen tyytyväinen. Miksi himmelin pitäisi olla yhtenäinen kokonaisuus? Kolme erillistä himmelitimanttia käy hyvin. Ehkä jonain vuonna innostun tekemään koknaisen himmelin. Bonbon hurmioitui himmelistä täysin. Kun näytin hänelle valmista himmeliä, alkoi valtava riemunkiljahtelu ja ilakoiminen. Välillä piti vakavoitua ja yrittää tarrata äidin himmeliviritelmään kiinni. Onnistunut koriste siis!

Hurmiohimmeliksi ristitty tilataideteos. Nuo narut voisi korvata siimalla, jos viitsisin. 

Meille on muodostunut perinteeksi seimiasetelman kokoaminen vähitellen adventtikynttelikön viereen. Maria ja Joosef matkaavat tällä hetkellä makuuhuoneessa, paimenet ovat passissa tallin lähistöllä kirjahyllyssä ja itämaan tietäjät matkaavat halki eteisen. Aina adventtina niitä siirretään lähemmäs tallia. Toivottavasti tämä perinne on Bonbonin mieleen tulevaisuudessa. Vielä hän ei ehkä ihan hirveästi saa näistä irti. 

Hieman epätavallisia paimenia laitumella. Seimi-asetelmassa oli vain yksi paimen ja tuntui niin karulta laittaa hänet yksin vartioitsemaan lampaita. 
Jos jouluhedelmät ovat hupsuja, niin on meillä jotain tyylikästäkin. Eteiseen olen koonnut kullan ja kuparin hohtoisen asetelman, jonka koristin kauniilla lasilinnulla. Lintu muistuttaa minua äitini lapsuuden kodin lintujoulukoristeesta, joka koristaa edelleen vanhempieni kuusta joka vuosi. 

Hohtava eteinen taitaa olla joulukoristeasetelmistani tyylipuhtain. Onneksi siellä on sentään nuo söpöt palleroiset tietäjät tuomassa hauskuutta.
Hämmästyin kyllä vähän itsekin, kuinka hillitty näiden koristeiden väripaletti on. No, onneksi kuusi tulee kohta, se saakin olla sitten kirjava kuin, noh, joulukuusi! 

Oletko hillityn, perinteisen puna-vihreän vai hassuttelevan koristelun ystävä?

22 kommenttia:

 1. Kiva nähdä millaisia joulukoristeita sinulla on :) Ei kaiken tarvitse aina olla sävy sävyyn. Ajatus ja tunnelma ovat tärkeintä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tarvitsekaan! Se tekee koristeluista ja sisustuksesta mielenkiintoisemmankin.

   Poista
 2. Kivoja koristeita ja mukavasti vähän erilaisia! Olen samaa mieltä, että joulun ei tarvitse olla tyylikästä. Mulla on hyvin vanhanaikainen ja kitchinen joulukoristemaku, ja oonkin ollut hyvin pettynyt kauppojen nykyisiin koristevalikoimiin, kun mustavalkoinen sisustustrendi ja englanninkieliset pseudosyvällisyydet tuntuvat hallitsevan niitäkin. Nyt ensimmäistä yhteisen kodin joulua suunnitellessa joudutaan kyllä tekemään paljon kompromisseja puolin ja toisin, myös koristelun suhteen. Esimerkiksi mun mieleisessä joulukuusessa on paljon keskenään erilaisia yksittäisiä koristeita eri vuosikymmeniltä, kun taan mies pitäisi ripustettavat koristeet vähäisinä ja mätsäävinä ja keskittyisi erilaisiin valosysteemeihin.

  A-T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joulukitch-fani täälläkin! Haha, meilläkin mies ennen oli sitä mieltä, että vähän koristeita, mielellään yksinkertaisia ja puisia, ja kuusta pitää näkyä paljon. Yleensä en pyri muuttamaan puolisoani, mutta tässä asiassa olen kyllä onnistunut muuttamaan hänen mieltymyksiään riittävästi, jotta saan kunnolla koristellun kuusen. :D

   Poista
 3. Olen oikeastaan sitä mieltä, että joulukuusessa ei voi olla liikaa koristeita. Rakastan jopa sellaisia amerikkalaisen kirjavia joulukuusia. Kyllä silmääni miellyttävät myös tyylikkään mustavalkoiset ja harkitusti koristetut kuuset. Oma kuusemme on kuitenkin erittäin kirjava ja joka vuosi tuodaan matkalta joku uusi joulukoriste. Skotlannista on tuotu skottiruutuinen pieni kuusi. New Yorkista keltainen pieni taksi, jonka katolla istuu joulupukki. Useasta maasta on tuotu enkeleitä jne. Yksi koriste on mieheni kotoa ja kaksi minun kotoani. Kerrostumia siis löytyy.


  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monenlaiset kuuset voivat olla kauniita! Pitääkin tänä vuonna tehdä kuusi vertailu meidän, teidän ja anoppilan kuusten välillä. Kaikki ovat eri lailla kauniita!

   Tuo matkamuistoperinne on hauska! Silloin koristeisiin liittyy aina jokin muisto.

   Poista
 4. Hauskoja, erilaisia joulukoristeita! Ja vau, miten huikea idea on teidän seimiasetelmassa! Ihan mainio! :D

  Mä olen aika perinteinen joulukoristelija: paljon punaista, hieman kultaa ja jonkin verran luonnonsävyjä (vihreä, beige, ruskea). Ei mitään välkkyvää eikä kimaltavaa pörröistä (siis sellaisia nauhoja esimerkiksi). Koristeet ovat kyllä muutenkin perinteisiä, sillä suurin osa on peräisin ainakin 10 vuoden takaa, kun koristelin vielä ihan vain omaa huonettani lapsuudenkodissa. :) Mä tykkäisin kovasti sellaisista hieman Indiska-henkisistä koristeista, mutten ole vielä raaskinut ostaa mitään lisää. Siksipä tänäänkin levittelin olkikoristeita keittiöön. :D Ehkä nyt muistan joulun jälkeen käydä alennusmyynneissä haalimassa hieman lisävarustelua ensi vuodeksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin koristeistani suurin osa on vanhoja, samoja joilla olen koristellut oman huoneeni aikoinaan. Uudemmat koristeet olen kerännyt vähitellen ja moni on saatu lahjaksi.

   Poista
 5. Meillä on kyllä joulukoristelu riemunkirjavaa, kun lapset sen pääasiassa hoitavat:) Kaikki mahdollinen pitää saada esille... Ja kuuseen laitetaan myös lasten itse väkertämiä koristeita. En osaa edes kuvitella, että jättäisin ne kuusesta pois vain siksi, etteivät sovi tyyliin. Kyllä sitä sitten ehtii koristella oman makunsa mukaan, kun lapset ovat lentäneet pesästä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan kyllä hyvin, että minustakin kaikki piti saada aina esille. Nykyisin maltan jättää jotain kaappinkin! Voi olla, että meidänkin koristelu tästä vielä kirjavoituu entisestään tulevina vuosina ja mukaan liittyy monta wc-paperirullasta väkerrettyä enkeliä ja tonttua.

   Poista
 6. No hei, hyvältä näyttää! Meillä on vielä sellainen kaaos kotona, etten varsinaisia koristeita ole laittanut (lapsi tosin ripusteli jo jotain, mitä käsiinsä sai), mutta pieni joulukuusi on ollut kukkaruukussa jo ehkä kuukauden ajan ja amaryllikset hankin reilu viikko sitten (ja ne ovatkin juuri aukeamassa. Jouluvaloja laitettiin jo myös varmaan kuukausi sitten, kun ne toimivat niin kivoina tunnelmavaloina. Ajattelin, että jos nyt millään saisin siivottua viikonloppuna niin paljon, että sitä joulua voisi laittaa jo enemmän. Ja kuusi tulee sitten joulua edeltävänä viikonloppuna. Siihen tulee sitten monenvärisiä koristeita ja pojat saavat koristella en. Meillä vaan on osa koristeista aika herkkiä ja viime jouluna niitä hajosikin. Täytynee pitää ne nyt yläoksilla, kun tuo perheen pienimmäinen on varmasti ihan ihmeissään kuusesta ja voin kuvitella, miten hän intoilee koristeista. Viime jouluna hän oli 8kk ikäinen ja meni lattianrajassa, eikä vielä ylettänyt kovin korkealle, joten kuusikin sai olla yllättävän rauhassa. :)

  Mukavaa joulun odotusta teidän perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on ollut vähän sotkuisempaa, niin jotenkin niitä koristeita ei kaivannut tänä vuonna niin aikaisin. Tai sitten kuvittelen vaan ja koristeiden laittamiselle vaan ei ole ollut aikaa.

   Tuo on muuten totta, että tänä jouluna päästään vielä helpolla, kun Bonsku ei pääse vielä mihinkään! Ensi vuonna on lasipallot vaarassa.

   Kiitos, samoin teille!

   Poista
 7. Joulubanaani, ihana! :D Olen pyrkinyt nyt joka vuosi käymään Stokkalla jouluosastolla ihastelemassa kaikkia kauniita koristeita ja hiukan ihmettelemässä niitä erikoisempia. Meillä mennään varsin perinteisellä linjalla, mutta toisaalta joku ihana jouluhauki tai -banaani kuusessa killumassa kyllä kiinnostaisi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stockalla on ollut muutamia vuosia jo aika villejäkin koristeita. Tämä banaani taitaa olla villeintä, mihin pystyn. Vaikka olisi sitä ollut Saksassa tarjolla joulusuolakurkkujakin!

   Poista
 8. Kiva juttu edellinen Berliinipostaus, jonka nyt vasta luin. Niin söpösti pieni pää sieltä pilkistää, että ei ihme, että saitte olla julkkiksia.
  Joulukoristeenne ovat hauskoja ja kauniita. Voi minä olen tänä jouluna ihan hurahtanut himmeleihin. Olen niitä ennenkin tehnyt, mutta nyt on uusi juttu lasiputket!!! Kun hyviä olkia ei saa mistään ja muovi on vähän niin ja näin, niin LASI on kaunis uusi materiaali, josta voi tehdä ihmeen kauniita himmeleitä. Ainoa (mutta todella suuri) harmi on se, että lasiputkia saa vain max 6 cm pitkinä! Pitemmät kuulemma eivät pysy ehjinä, tulee liikaa valituksia ja siksi valmistaja ei halua tehdä pitempiä kuin 6cm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasihimmeli kuulostaa todella kauniilta! Kävin katsomassa kuviakin ja kyllä siinä mehupillit kalpenevat. Noh, ehkä pillien olikin tarkoitus olla pikemminkin hassuja kuin kauniita.

   Poista
 9. Hihihii, kimaltava jolubanaani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Joulusuolakurkkuakin harkitsimme, mutta se ei olisi erottunut kuusesta tarpeeksi.

   Poista
 10. Pillihimmelit on tosi hauskat! Ja joulubanaani! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, kiitos! Ai niin, pitääkin kaivaa esiin kirjepaperia!

   Poista
 11. Ihan mahtava seimiasetelmaperinne! Aivan ihanat hahmotkin! Voisin ottaa perinteen omakseni (-mme), jos joskus löydän vastaavat ja saan taas kodin, jossa on ikkunalaudat tai muuten vain enemmän laskutilaa! Nykyisessä kodissa on vähemmän ikkunoita kuin entisessä, ikkunat ovat suurempia, alkavat alempaa eikä ikkunalautoja ole. Minne siis laittaa kaikki joulukoristeet? :O Anoppilasta löytyy jouluisin edelleen ikkunalaudalta mun miehen ala-asteella tekemä, osin niistä vessapaperikartongeista väsätty, seimiasetelma.

  Nyt vielä lapsettomana nautin siitä, ettei mies puutu joulukoristeluihin muuten kuin joululaatikkojen hakemisen ja viemisen osalta, eikä kauniiden esineiden puolesta tarvitse vielä pelätä nopeita sormia tai jalkoja :). Opiskeliaikana otin perinteeksi ostaa 1-2 uutta lasikoristepalloa, koska ne ovat kauniita ja koska omaan kotiin voi ostaa mitä haluaa (jos on varaa - silloin oli varaa vain 1-2 palloon). Nyt työssäkäyvänä olen ostanut niitä useamman jouluksi. Pallot olivat alkuaikana roikkumassa ikkunassa. Nyt ne ovat kulhossa suurena kekona kulhossa valojen kanssa. Olen muutenkn ihastunut jouluisiin kulhoihin, joissa on valot ja jotain koristeita. Kävyt näyttävät myös tosi kivoilta jouluvalojen kanssa kulhossa! Koristeet ovat meillä, yllätys yllätys, kirkkaita, valkoisia, hopeisia, lasisia tai luonnonmateriaaleista tehtyjä. Perintökynttilänjalat saivat itse tehdyt mansetit juuttinarusta ja piparimuoteista. Reissuista on tarttunut mukaan erilaisia sydämiä kankaisina, posliinisina, metallisina ja puisina. Nyt ne roikkuvat pirkänä pötkönä naulassa. Ehkä niillä saisi joskus kuusenkin koristeltua? Lasipallot kun tuskin tulevat kuuseen ikinä päätymään ;). Kulhossa voin käyttää niitä myös lapsen/lasten kanssa sitten joskus. Kulhon kun voi aina laittaa lapsen ulottumattomiin :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkään ei ole kunnollisia ikkunalautoja, mutta onneksi sentään pienet koristuksia varten.

   Kuulostaa ihan sinun tyylisiltäsi ja kauniilta koristeilta! Meilläkään ei onneksi vielä tarvitse ottaa yhtään mitään huomioon, kun Bonbon ei pääse minnekään. Ensi jouluna on eri juttu, mutta toisaalta silloin hänellä on EHKÄ vähän jo järkeä päässä. Tai sitten ei.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.