lauantai 15. elokuuta 2020

Mustikkamuffineita ja ysäriestetiikkaa

Olen ymmärtänyt ja myös itse empiirisesti havainnut, että nyt on äärimmäisen hyvä mustikkavuosi. Miten ironista, että juuri tällaisena vuonna tulee hyvä sato, kun poimijat joutuvat miettimään pääsevätkö edes maahan! No, toisaalta koska on hyvä vuosi, on myös tällaisen tavallisen sunnuntaipoimijan mahdollista saada itselleen jonkinmoinen potti pakkaseen. Olen käynyt nyt kahdesti lasten kanssa poimimassa mustikoita, noin tunnin tai pari kerrallaan ja saanut yli neljä litraa. Se on minulle paljon, etenkin kun puolet ajasta menee siihen, että Tintti pitää hakea pois 50 metrin päästä keikkumasta sen kaikkein kiikkerimmän kivenlohkareen päältä. Jos hommaan saisi keskittyä vähän paremmin, varmaan saalis olisi tuotakin mahtavampi. Ihan hyvä saalis silti olosuhteisiin nähden.

Näitä peratessa olisi voinut katsoa vaikka Frendejä, mutta päädyin nyt toiseen sarjaan. 
 
Tajusinpa, että en ole tainnut jakaa koskaan blogissani iki-suosikkireseptiäni, mustikkamuffinseja Frendien keittokirjasta. Olen kyllä joskus muinoin jakanut samaisen kirjan juustokakun ohjeen, jonka tein silloin mustikkaversiona. Kannattaa muuten lukea tuo postaus, se sisältää niin hyvän juustokakkuanekdootin. Harva resepti on seurannut mukanani niin pitkään kuin tuo mustikkamuffinsien ohje. Olen hankkinut kirjan joskus yläasteella ja aina vaan mustikkamuffinsseja tehdessäni palaan tuohon reseptiin. Se on simppeli ja toimiva, joten mitäs sitä kokeilemaan mitään muutakaan. Vaikka nyt kyllä alkoi tehdä mieli juustokakkua, kun luin tuon toisen postauksen. 

Ihanaa ysäriestetiikkaa! Frendit ovat kuin suoraan UFFin myymälän vintageosastolta. 

Pääasiassa etsin nykyään reseptit netistä, mutta aina välillä on hauska selata inspiraatioksi myös ihan perinteisiä keittokirjoja. En välttämättä edes tee lopulta mitään niiden resepteistä, mutta niiden selailu ehkä jopa inspiroi nettireseptejä paremmin improvisoimaan itse - tai sitten päätymään tuttuun ja turvalliseen, mutta silti niin herkulliseen reseptiin. Tuo keittokirja aukeaa automaattisesti mustikkamuffinien ohjeen kohdalta. Toinen kirjasta jäänyt resepti on Joeyn simppeli tomaattikastike, jota tein viimeksi tänään, varmaankin tämän postausidean inspiroimana. 

Yleensä en tykkää keittokirjoista, joissa ei ole kuvia ruoista. Tämän kirjan kohdalla olen näemmä tehnyt poikkeuksen. 

Central perkin mustikkamuffinit

  •  2 cup vehnäjauhoja (eli n. 5 dl), itse käytin Pirkan gluteenitonta seosta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl sitruunankuorta raastettuna
  • 16 rkl suolatonta voita - tai sitten ihan vaan 130 g tavallista voita
  • 1 cup (eli n. 2,5 dl) sokeria
  • 2 isoa kananmunaa
  • 1/2 cup (eli n 1,2 dl) piimää, kermaviiliä tai jogurttia 
  • 1 cup mustikoita

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Valmistele 12 muffinivuokaa tai muffinipelti. 

2. Sekoita jauhot, ruokasooda ja raastettu sitruunankuori. 

3. Sulata voi ja sekoita se sokerin ja munien kanssa kulhossa. Lisää joukkoon piimä/kermaviili/jogurtti. Sekoita taikinaan melkein kaikki jauhot, mutta jätä vähäsen kulhon pohjalle (n. 1 rkl). 

4. Pane mustikat kulhoon, jossa on loput jauhot ja sekoittele niin, että mustikat jauhottuvat. Nostele mustikat taikinaan. 
5. Jaa taikina muffinsivuokiin miltei reunoihin saakka. Paista 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat kullankeltaisia. Kypsyyden voi tarkistaa cocktailtikulla. Anna muffinien jäähtyä hetki ja nauti lämpimänä (seuraavana päivänä vaikka mikron kautta). 

Tavallisilla vehnäjauhoilla tulee korkeampia muffinseja ja voi olla, että joillain gluteenittomillakin. Maku ja rakenne olivat kuitenkin oikeat ihan suoraan korvattunakin. 

Toivon kyllä vielä jaksavani mennä metsään marjastamaan ja sienestämään. Onneksi minulla on vielä viikko lomaa edessä, joten ehkä silloin ehtii. Olisi ihana saada pakastimeen vielä vähän enemmän varastoa, jotta voi sitten talvella leipoa muffinsseja, juustokakkua, tätä ihanaa mustikkakakkua ja niin edelleen ja niin edelleen... 

Oletko sinä kerännyt marjoja tai sieniä?

8 kommenttia:

  1. Me keräämme enemmän sieniä kuin marjoja, yleensä kanttarelleja ja herkkutatteja. Niitäkin varsin vaatimattomia määriä. Tänä kesänä pakkaseen on kertynyt noin kymmenen pientä mustikkapussia. Myös muutama mustikkapiirakka on syntynyt. Puolukka on niin hapanta, että se ei suuhumme sovi muuta kuin aivan pieninä määrinä esimerkiksi jäädykkeessä.

    Mumi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkäisin kerätä myös sieniä, mutta en oikein tunne hyviä paikkoja ja lasten kanssa etsiminen on vähän hankalaa. Ehkä joskus taas!

      Poista
  2. Viinimarjoja tullut kerättyä eipä oikein muuta tänä vuonna. Nauttinut olen kyllä muiden keräilyistä joita kiitollisena syönyt ;) Ihanaa lomaviikkoa vielä sinne, säät ovat vielä aika kesäiset <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, viinimarjat ovatkin hyviä, etenkin mustaviinimarjat! Ja toisten keräämät marjat ovat kyllä erinomainen vaihtoehto.

      Poista
  3. Mustikoita olen kerännyt, sienet päätin nyt jättää keräämättä, kun en vaan oikeasti syö niitä. Toivon, että hyvä marjavuosi jatkuu vielä puolukkasadolla. En ole kyllä nähnyt mitään suuria saaliita kypsymässä. Pitää varmaan vähän vaihtaa metsää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti löydät myös puolukkaa! Minulla on vielä viime vuotisia pakkasessa, kun syömme niitä niin vähän.

      Poista
  4. En yleensä ole juuri marjastanut, koska en oikein tykkää siitä, mutta tänä kesänä olen käynyt jo muutaman kerran marjastusreissulla. Kaikkeen sitä ryhtyykin, kun on tarve. :D Sienestys on enemmän mun juttu, mutta nyt on ollut niin kuivaa, ettei mitään oikein meinaa löytyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, minäkään en ole löytänyt sieniä tänä vuonna kuin kerran. Mutta marjoja senkin edestä. Marjastukseen ei kyllä liity samanlaista löytämisen riemua kuin sienestykseen.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.