keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Kotossi mukulkivejä

Uskokaa tai älkää, mutta aloitin tämän postauksen kirjoittamisen 26.1.2012 eli tämän oli tarkoitus olla ehkä kolmas postaukseni. Niin se vaan sitten jäi ja nyt kun mietin kuumeisesti, mistä seuraavaksi kirjoittaisin, mieleeni pälkähti suklaa, tarkemmin sanottuna rocky road -suklaaherkku. Kyllä nyt jokaisessa hömppä-lifestyle-blogissa pitää kerran tehdä rocky roadeja. Aloin blogiurani alussa kirjoittaa aiheesta postausta, mutta jostain syystä en saanut sitä valmiiksi. No, näin reilu puolitoista vuotta myöhemmin on hyvä jatkaa!

I was craving for something chocolaty tonight so I made rocky roads with salted and unsalted peanuts and mini-marshmallows. The bumpy texture reminds me of the cobblestone roads of my hometown Rauma. I tried tempering the chocolate but didn't quite succeed. Nevermind that, it's delicious anyway.

Ainesosat yhdessä kuvassa. Toiset pähkinät on suolaisia, toiset ei. 

Rocky roadin perusainesosa on siis suklaa, jonka joukkoon tulee reseptistä riippuen esimerkiksi vaahtokarkkeja, (suola)pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, keksinmuruja ja niin edelleen. Olen aina ajatellut, että rocky road nimitys tulee siitä, että kyseinen herkku (vai leivos?) näyttää vähän mukulakiviseltä kärrypolulta. Wikipedia kuitenkin väittää, että nimi tulisikin jostain Australian kultakaivostyöntekijöiden kivisistä teistä. Pöh, uskoisikohan tuota.

Vuoden 2012 rockyroadeissa oli värikkäitä vaahtokarkkeja, Unohdin tällä kertaa herkkuni, macadamiapähkinät. 

Raumalaisesta rocky road-palat ainakin muistuttavat erehdyttävästi mukulakivikatuja. Taidankin nimetä palat uudelleen mukulakiviksi. Olenhan lanseerannut blogissa jo ainakin jippiipiiraan (whoopiepie), sukluran (brownie) ja mahdollisesti myös mössökän (smoothie). Raumalaislapset muuten jostain syystä usein taivuttavat kivi-sanan monikon "kivejä". En ole törmännyt ilmiöön muualla, joten se pääsi otsikkoon muistuttavaan rauman giälen riisutusta nykyversiosta. 

Kura on vähän roiskunut kirjaville mukulakiville. Vuoden 2012 versioita nämäkin.

Kurkkasin Joy of baking -sivuston reseptiä, vaikkei rocky roadeihin, eikun siis mukulakiviin, varsinaisesti reseptiä tarvitse. Yritin kuitenkin epätoivoisesti temperoida suklaan, jotta siitä ei tulisi sellaista harmaata jäähtyessään. Sulamaan laitettiin ensin noin 2/3 suklaasta. Koitin paistomittarilla mitata suklaan lämpötilan ensin 48 asteiseksi, mutta se kipusikin huomaamattani yli viiteen kymmeneen. Sitten loput suklaat sekoitettiin jäähdyttämään massaa noin 32 asteiseksi, mutta sain massan vain noin 40 asteiseksi. Aika näyttää onnistuiko temperointi. 

Leikattuja mukulakiviä. Lähikuvasta näkee, että temperointi ei ainakaan ihan täydellisesti onnistunut.

Tammikuun 2012 versiossa ladoin pähkinät ja vaahtokarkit vain suklaan päälle, enkä sekoittanut niitä. Lopputulos oli kauniimpi, mutta vähemmän mukulakivimäinen kuin sekoituksen avulla. Kun ainekset sekoittaa, "roskat" saa myös helpommin pysymään suklaassa, joten pähkinät sun muut eivät tipu pois ennen kuin päätyvät suuhun. 

Mukulakiven anatomia. Nyt tuo suupala on jo hävinnyt.
 Näitä on hauska ja helppo tehdä. Minä pidän erityisesti suolapähkinöistä tuolla suklaan sisällä. Ne taittavat muuten niin makean herkun makua. Macadamiapähkinöitä olisi kyllä pitänyt ostaa, ne tekevät tästä oikein erityisherkkua. Näillä eväillä jaksaa työviikon kevyesti loppuun!

Nämä säilyvät kuulemma viikon pari ilmatiiviissä rasiassa. Puoltatoista vuotta ne eivät kuitenkaan säily ja nuo ovat jo kauan sitten syöty pois.  Onneksi on uusia tilalle.

Toivottavasti en nyt aiheuttanut kauheaa suklaanhimoa lukijoille! :) Vaikka sehän on ihan suotavaakin välillä. 

16 kommenttia:

 1. Heheeeheeeee! Miten voikin niin väärin ton ostikon lukea.
  Mä täällä ihmettelin, mitä herkkusuklaanameja täällä on vaikka ostikossa oli Kotossii Mulkvistejä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kauheaa! Meilläpäin onneksi löytyy vaan niitä mululkivejä.

   Poista
 2. Vanha turkulaine sanosis "kivei".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raumlaine sans varma vaa mukulkivi, nyt lapse sanova et kivejä.

   Poista
 3. Tuosta kuranroiskumiskuvasta voisi tehdä vaikka julisteen. Rocky road on siitä hyvä karkki, että pieni pala riittää ja toiseksi siinä on terveellisiä ainesosia niinkuin tumma suklaa ja pähkinät. Vai tehdäänkö se yleensä tummasta suklaasta vai onko sen väliä?

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni pala tosiaankin riittää, vaikka onhan tämä aika terveysherkky. Mitähän terveellistä vaahtokarkeissa olisi? Jossain luki, että Se tehdään maitosuklaasta, mutta minusta tumma on parempaa.

   Poista
 4. Hei!
  En muista enää mistä tänne hetki sitten lukijaksi päädyin, mutta päädyinpä kuitenkin. En kuitenkaan silloin tiennyt, että olet Raumalta myös. Hauskaa! :)
  Niin ja suklaanhimo kyllä heräsi.. Näitä meinasin tehdä tyttären synttärijuhliin, eikä sinne onneksi ole enää kuin muutama viikko! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että päädyit tänne! Minäkin kurkkasin blogiasi ja katsoin, että taidat olla raumalainen. Nykyisin olen turkulainen, mutta raumalaisuus on osa identiteettiäni myös.

   Tämä sopii varmasti loistavasti lastenjuhliinkin ja sitä on helppo tehdä paljonkin.

   Poista
 5. Mitäköhän allerginen vois laittaa ton suolapähkinän tilalle sitä suolaisuutta tuomaan? Oisko ideoita? Onneks yleensä kaikki supertrendikkäät herkut sisältää vähintään mantelijauhoa tai pähkinöitä, mulle ei sitten tuu mitenkään pakottavaa tarvetta kokeilla sellaisia ja säästyn monelta vaivalta ja hengenlähdöltä. Mutta tätä mukulakiveä haluaisin joskus tehdä, vaikuttaa sopivan yksinkertaiselta yksinkertaiselle leipurille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisiko laittaa popcorneja? Kun kaupoissahan on ainakin (todella hyvää) popocorni-suklaata, niin sopisivatko ne sitten rocky roadiinkin?

   Mutta varsinainen kommenttini: Just tänään mietin, että hei, olen huomaamattani pysytellyt pari viikkoa erossa kaikenlaisista herkuista, jes! Sitten tulen tänne ja muistan, että rocky roadkin on olemassa.... Eiiiiih. :D

   Poista
  2. Tuikkis: Minä meinasin myös ehdottaa poppareita, mutta Minna ehti ensin. Minun piti laittaa myös popcornia, mutten muistanut.

   Minna: Pahoittelen herkkuhimon aiheuttamista. Mutta kuten tuolta ylempää voit lukea, tämähän on melkein terveellistä!

   Poista
 6. Länsirannikon lapsena ja semi-turkulaisena sanoisin minäkin "mukulkivei". Ja tähän suklaa-aiheeseen sopii myös se tämän murteen erikoisuus, jota voisi kutsua nimellä maha-ekstra: Mennäks uimaha? Vai alkkaisinks mä leipomaha? :D Kiva postaus, tämä resepti kuulostaa niin yksinkertaiselta ja myös tiskitavaraa säästävältä, että vaikka olen blogissani kirjoittanut tekstin nimeltä "oodi keittotaidottomuudelle", niin silti tekee mieli kokeilla mukulkivejä viikonloppuna! Pistänen sekaan paljon vaahtokarkkeja ja popcornia, sekä pari rusinaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivei olen kuullut monen sanovan. Kivejä muotoa käyttänevät vain lapset, jotka sekoittavat murretta ja yleiskieltä, kivei plus kiviä. Maha-lisä on hyvä termi! Lisämahaa voi tulla myös, jos liia usei alka leipomaha.

   Poista
  2. Länsrannikon lapsi taitaa olla Ukin (siis Uudenkaupungin) lähettyviltä... Mahat viittaavat sinne!

   Poista
 7. Olipa hyvää! Mutta en tehnyt "temperointia" vaan sulatin suklaata vesihauteessa ja kun se oli sulanut sekotin joukkoon pistaasi- ja cashew-pähkinöitä ja levitin seoksen voipaperille ja laitoin jääkaappiin jähmettymään. Nuo molemmat pähkinät olivat paahdettuja ja lievästi suolattuja ja sopivat hyvin. Helppoa ja hauskaa! No, macadaminpähkinät olisivat varmaan olleet VIELÄ parempia, ne ovat herkkuani, mutta ei sattunut kaupassa olemaan.

  VastaaPoista
 8. Hauskaa, että ehdit jo kokeilla! Ensi kerralla sitten macadamiapähkinöitä meille molemmille!

  VastaaPoista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.