Vaahtokarkkeihin liittyy monia lapsuusmuistoja, niin hyviä kuin huonoja. Olen aina pitänyt vaahtokarkeista, vaikka eiväthän ne maistu oikeastaan millekään. Paitsi sokerille, eikä niissä kyllä juuri muuta olekaan. Jokin siinä rakenteessa kuitenkin viehättää.
I really like marshmallows, altough they don't really taste like (or contain ) anything other than sugar. I think it's the consistency I like, the foaminess and softness. In Finnish, marshmallows are even called foam candy. I tried making marshmallows for the first time this weekend. They turned out pretty good but I think I'm going to try another recipe next time. Marshmallows are great on their on but I also really like s'mores. Campfire would be ideal but an oven will do.
Mitä vaahtokarkit sisältä: sokeria, tomusokeria, glukoosisiirappia, liivatetta, perunajauhoja ja vähän vettä (ei kuvassa). Varsinaisia terveyspommeja siis. |
Ai miksikö vaahtoan vaahtokarkeista? Koska päätin eilen tehdä vaahtokarkkeja itse! Se kuulostaa hirveän vaikealta, mutta on itseasiassa todella helppoa. Sotkuakaan ei syntynyt hirveästi. Tein vaahtokarkit Dansukkerin ohjeella, joka vaikutti yksinkertaiselta ja selkeältä. Sitä se olikin, vaikka pieniä ongelmia tulikin lopuksi vastaan. Siksi lisäsin reseptiin omia huomioita, jotka on merkitty kursiivilla. Reseptistä oli kuitenkin hyvä aloittaa ja ensi kerralla aion kokeilla Fanni ja kanelin ohjetta.
Vaahtokarkkien tekeminen muistutti marenkien tekemistä. Valkuaisvaahdon kovuuden kokeileminen pään päällä on aina yhtä jännää. Laitoin joukkoon vähän vaaleanpunaista väriä. |
Tästä kuvasta voisi luulla, että teen makkaroita. |
Helpot kotitekoiset vaahtokarkit
- 7 liivatelehteä
- 3 munanvalkuaista
- 2 rkl tomusokeria
- (elintarvikeväriä)
- 2 ¼ dl taloussokeria
- 2 rkl Glukoosisiirappia
- ½ dl vettä
- ½ dl vettä liivatteiden liuottamiseen
- 2 dl Tomusokeria
- 2 dl perunajauhoja
Ei ihan blogikelpoinen kuva leivänmuruineen, mutta menköön. |
1. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
2. Vaahdota valkuaiset ja tomusokeri kestäväksi vaahdoksi. Jos haluat, voit lisätä seokseen elintarvikeväriä.
3. Mittaa kattilaan taloussokeri, glukoosisiirappi ja vesi. Veden määrä kannattaa pitää minimissään, koska muuten vaahtokarkit "vetistyvät" helposti säilytyksessä.
4. Anna kiehua, kunnes seos on 100-asteista. Käytä lämpötilan mittaamiseen digitaalista lämpömittaria.
5. Kuumenna ½ dl vettä esimerkiksi juomalasissa ja liuota joukkoon vedestä puristetut liivatelehdet.
6. Jatka sokeriliemen kuumentamista.
7. Kun seos on 127-asteista, ota se pois liedeltä ja kaada valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Minä vatkasin sähkövatkaimella.
8. Lisää liivateneste vaahtoon ja jatka vatkaamista, kunnes massa on kiinteää ja kiiltävää ja alkaa jäähtyä.
9. Sekoita tomusokeri ja perunajauhot keskenään ja kaada uunipellille. Sihtaa ja sekoita hyvin, sillä muuten vaahtokarkkeihin tulee kökkäreitä ja ne maistuvat perunajauholle.
10. Laita vaahtokarkkimassa pursotinpussiin ja pursota uunipellille tomusokeri- perunajauhoseoksen päälle tankoja tai yksittäisiä vaahtokarkkeja.
11. Anna jäähtyä huoneenlämmössä. Leikkaa tangot paloiksi.
12. Pyörittele palat tomusokeri-perunajauhoseoksessa. Jauho-sokeriseosta saa olla reilusti, sillä perunajauhot imevät ylimääräisen veden. Karkkien kannattaa antaa myös hiukan kuivahtaa ennen purkittamista.
2. Vaahdota valkuaiset ja tomusokeri kestäväksi vaahdoksi. Jos haluat, voit lisätä seokseen elintarvikeväriä.
3. Mittaa kattilaan taloussokeri, glukoosisiirappi ja vesi. Veden määrä kannattaa pitää minimissään, koska muuten vaahtokarkit "vetistyvät" helposti säilytyksessä.
4. Anna kiehua, kunnes seos on 100-asteista. Käytä lämpötilan mittaamiseen digitaalista lämpömittaria.
5. Kuumenna ½ dl vettä esimerkiksi juomalasissa ja liuota joukkoon vedestä puristetut liivatelehdet.
6. Jatka sokeriliemen kuumentamista.
7. Kun seos on 127-asteista, ota se pois liedeltä ja kaada valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Minä vatkasin sähkövatkaimella.
8. Lisää liivateneste vaahtoon ja jatka vatkaamista, kunnes massa on kiinteää ja kiiltävää ja alkaa jäähtyä.
9. Sekoita tomusokeri ja perunajauhot keskenään ja kaada uunipellille. Sihtaa ja sekoita hyvin, sillä muuten vaahtokarkkeihin tulee kökkäreitä ja ne maistuvat perunajauholle.
10. Laita vaahtokarkkimassa pursotinpussiin ja pursota uunipellille tomusokeri- perunajauhoseoksen päälle tankoja tai yksittäisiä vaahtokarkkeja.
11. Anna jäähtyä huoneenlämmössä. Leikkaa tangot paloiksi.
12. Pyörittele palat tomusokeri-perunajauhoseoksessa. Jauho-sokeriseosta saa olla reilusti, sillä perunajauhot imevät ylimääräisen veden. Karkkien kannattaa antaa myös hiukan kuivahtaa ennen purkittamista.
Jauho-sokerikerros numero yksi. |
Olin oikein tyytyväinen lopputulokseen, kun sain karkit valmiiksi. Hiukan liikaa maistui perunajauho, koska en sekoittanut sitä kunnolla tomusokeriin, mutta muuten karkit olivat ihan aitoja vaahtokarkkeja. Purkitin vaahtokarkit, koska ohjeessa sanottiin, että karkit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa viikon. Harmikseni illalla huomasin kuitenkin, että perunajauho-tomusokeripinta oli kostunut ja vaahtokarkit tarttuneet toisiinsa inhottavasti purkissa. Minua harmitti todella, sillä olin jo kirjoittanut tämänkin melkein valmiiksi. Onnistuin kuitenkin pelastamaan tilanteen pyörittelemällä karkit uudestaan tomusokerissa ja jauhossa.
Jauho-sokeri kerros nro kaksi. Seuraavasta kuvasta huomaa, että meni jopa vähän överiksi. |
Luulen, että minulta lorahti joukkoon hieman liikaa vettä, sillä tein pienemmän annoksen kuin reseptissä. En kuitenkaan ole varma, voiko karkkien vetistyminen johtua siitä. Hyviä ne silti olivat ja aion tosiaan seuraavaksi kokeilla toista reseptiä, sen verran hauskaa ja helppoa vaahtisten tekeminen oli. Esimerkiksi suklaafonduen kanssa itsetehdyt vaahtokarkit olisivat erityisen herkullisia!
Valmiit s'moresit. Olin vähän kärsimätön, eivätkä karkit oikein saaneet väriä. |
Parhaimmillaan vaahtokarkit ovat tietysti paahdettuna nuotiolla tai grillissä. Tähän minulla ei ollut valitettavasti mahdollisuutta, mutta uunissa paistetut s'moresit ovat melkein yhtä hyviä.
Nehän näyttävät aivan aidoilta vaahtokarkeilta. Itse en koskaan osta vaahtokarkkeja, mutta täytyy myöntää, että niiden suutuntuma on kiva vaikkeivat ne tosiaankaan paljon miltään maistu. Enkä muuten taida ruveta niitä tekemäänkään, koska resepti on aika pitkä.
VastaaPoistaNostan hattua hienolle reseptikokeilulle.
Ava
Ihan aitoja vaahtokarkkejahan ne ovatkin, mitä nyt vähän enemmän maistuvat perunajauhoilta. Resepti vain näyttää pitkältä, koska kaikki vaiheet on laitettu omiksi kohdikseen.
PoistaVautsi mikä taidonnäyte! Tekisi ihan mieli kokeilla noin haastavaa ohjetta, mutta valitettavasti en kuulu vaahtokarkkien ystäviin. Niiden muodonmuutos grillattuna on vain niin hauska, että silloin tällöin niitä on tullut grillattua, vaikka mausta en pidäkään. Mutta JOS tekisin, käyttäisin Fanni ja kanelin ohjetta, koska se oli vielä tarkempi. Tosin sitten pitäisi ostaa se lämpömittari. En ole koskaan tarvinnut lämpömittaria keittiössä, onko sillä joku muu käyttö kuin tämä vaahtokarkkivalmistus?
VastaaPoistaMuuten yks juttu, sinun laittamasi linkit vievät pois sivultasi, laita rasti sellaiseen ruutuun, että avautuu uudella välilehdellä, niin pääsee helpommin takaisin.
Ohje ei ollut loppujen lopuksi kovin haastava, lähinnä kuumennusta, vatkausta ja sekoitusta.
PoistaOstin tuon digitaalisen lämpömittarin alunperin jugurtin valmistusta varten ja olen käyttänyt sitä ihan lihalämpömittarina, maidon vaahdotuksen sopivan lämpötilan opettelussa ja nyt tässä.
Vau! Näyttävät tosi herkullisilta!
VastaaPoistaKiitos! Aion saada niistä ensi kerralla vielä parempia. Nyt perunajauho puskee vähän läpi. Ehkä pelkkä tomusokeri riittää.
PoistaVau! Ei ole koskaan tullut mieleeni tehdä vaahtokarkkeja itse, eikä se ihan helpolta (vakuutteluistasi huolimatta) näyttänyt. Todella aidon näköisiä!
VastaaPoistaNo joo, olihan reseptissä paljon vaiheita, mutta ei poikennut juuri vaikkapa kakunleipomisesta. Sanotaan, että ainakin yllättävän helppoa siihen nähden, miltä vaahtokarkkien tekeminen ajatuksen tasolla kuulostaa.
Poista