keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Grand tour, osa 6 ja sisustuskielen jatkokurssi, osa 1

Huh! Kylläpäs tässä on haastetta yrittää ympätä kaksi näin suurta aihetta samaan postaukseen. Mietin, voisinko tehdä asian toisin, mutta päädyin siihen, että tämä on paras ratkaisu. Esittelemättä on nimittäin enää yksi tila, enkä voi pitää sisustuskielen jatkokurssia ilman sitä. Huomioikaa, että 5. grand tour -osa on erinomainen sisustuskielen kertausmateriaali. Alkeiskurssin voi käydä täällä. Kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti alkeiskurssin kommentteihin, sillä siellä vilahtaa sana "tambuuri", jonka olen luvannut kuuluvan jatkokurssille.

Lasiveranta siintää edessä.
Esittelyvuorossa on siis meidän "kuistimme". Tambuuri, tai tampuuri, tarkoittaa ainakin täälläpäin ulkoeteistä, joksi tätä voisi myös kutsua. Sana ei kyllä ole ainakaan meillä ollut yleiskäytössä. En kyllä oikein tiedä mikä tämä kyseinen huone edes on. Asuntoilmoituksessa se oli kuvattu termillä "lasiveranta". Jokatapauksessa se on porraskäytävä ja tasanne, jonka kautta kuljetaan sisälle eteiseen. Kuistiksi me sitä yleisimmin kutsumme.

Ovisilmämme on vähän turhan iso. 
Miten "tambuuri" sitten liittyy sisustuskieleen? No, appivanhempieni koti on aivan mielettömän upea vanha puutalo täynnä antiikkia ja perinnemaaleja. Heidän kotinsa esiteltiin eräässä sisustuslehdessä ja innoissani tietenkin luin jutun. Heidän paraatieteistään tituleeratiin siinä sanalla "tambuuri", vielä oikein b:llä. En ollut koskaan kuullutkaan moista sanaa! Kysyin mieheltäkin, että tiesikö hän viettäneensä lapsuutensa talossa, jossa on tambuuri. Ei tiennyt, ainakaan sen jälkeen kun kerroin, ettei se ole lyömäsoitin. Minusta oli hilpeää, miten sisustuslehti sai huoneen, jota talvisin myös kylmiönä käytetään, kuulostamaan vielä paljon ylevämmältä kuin mitä se arjessa on.

Sitä se sisustuskieli on: asioista käytetään sanoja, jotka saavat ne kuulostamaan vielä mielenkiintoisemmilta. Ei sisäpiha nyt vaan kuulosta yhtä hienolta kuin atriumpiha tai kakkosolohuone yhtä erityiseltä kuin sali. Kyse on myös tietysti siitä, että halutaan käyttää rikkaampaa kieltä. Silti joskus kun lukee sisustuslehtiä voi arkisten asioiden sisustuskielentäminen tuntua koomiselta.

Lupasin sitä kukkaloistoa jahka narsissit kukkivat. Tässä narsissit kuistin puolelta. 
Takaisin meidän tampuuriimme! Se ei ole aivan parhaimmillaan, sillä sen sisustaminen kesäkuntoon on vasta suunnitteluasteella. Tarkoitus olisi tuoda vähän kodikkuutta tilaan. Haluaisin sinne jonkun kauniin metallituolin, kesäksi räsymaton ja jotain muuta kaunista. Tässä huoneessa saa olla myös ripaus romantiikkaa!

Valko-vaaleansininen torikorini odottaa malttamattomana kesän satoa!
Kuten kuvista voi päätellä, kuistilla on kokoonsa nähden yllättävän monta funktiota. Koska sisällä pyykinkuivatustilat ovat rajalliset, olemme vetäneet muutaman narun myös kuistille. Koska kuistilla ei tällä hetkellä ole mielestäni tarpeeksi väriä, jätin kirkkaat pyyhkeet naruille kuivumaan! Muita funktioita ovat mm. puutarha- ja erinäisten ulkoiluvälineiden säilytys. Lisäksi se pitää talvella mukavasti kylmää pois sisäeteisestä.

Miksi sinä tätä tilaa kutsuisit? 
Kuistin tärkein tehtävä on kuitenkin toivottaa tervetulleeksi. Minusta on hauskaa, kun uudet vieraat yllättyvät tästä erikoisesta sisääntuloratkaisusta. Tietenkin joskus on hieman ärsyttävää rampata portaat alas avaamaan vieraille ovi, varsinkin jos heitä tulee useampi... Kovin kauaa se ei kuitenkaan yleensä harmita. Vieraat toivotetaan tervetulleeksi myös kuistin koristeissa. Seinällä roikkuu erilaisia sydämiä, joista yhdessä on liitutaulu. Siihen on kirjoitettu osa mieheni  mummon aikanaan laulamasta tervetulolaulusta. Voiko paremmin enää tervetulleeksi toivotaakaan?

Tervetuloa, hauska tavata... 

7 kommenttia:

 1. Heips!

  Kylläpäs tambuuri näyttikin hienolta erityisesti näissä kuvissa. Pyykeistä huolimatta. HIH!
  Tiedät kyllä missä on läjäpäin mamman räsymattoja odottamassa. Voi olla, että sieltä löytyy sopiva tambuuriinkin.

  Terv Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö näytäkin? Eikä ole edes siivottu! Kuvanrajauksella sai jälleen ihmeitä aikaan. Täytyy käydä katsomassa räsymattoja ja muita aarteita kesän alussa.

   Poista
 2. Teidän ulkoeteisenne on ihan selvä tambuuri eli tila, joka kauniisti kutsuu sisälle! Kutsukaa sitä aina tambuuriksi niin pian se nimi kotiutuu teille.

  Meillä oli entisessä asunnossa keittiön ulko-oven vieressä omituinen pikku huone, jossa oli kylmiö ja kenkäteline ja kirjahylly. Aivan omituinen huone, jolla ei ollut nimeä. Sitten kerran kun meillä oli jonkun aikaa koira, se jätettiin tähän huoneeseen, kun ketään ei ollut kotona, ettei se pääsisi pureksimaan koko taloa. Siellä se ulvoi yksikseen. Siitä huone sai nimen "ulvomishuone" ja ulvomishuoneen nimellä se kulki sitten seuraavat 15 vuotta. Ei lopulta edes muistanut, että nimessä oli mitään kummallista vaan sitä sanoi esim. keittöapulaiselle juhlassa: "Kuohuviini on siellä ulvomishuoneen kaapissa" ja ihmetteli kun apulainen hämmästyi.

  Nykyisessä kodissamme taas on iso vaatekomero, jossa on vino katto. Kun kaikki lapset tulevat kotiin, joku pääsee sinne lattialle nukkumaan. Saksalainen vävy nimitti tämän tilan "Harry Potter-huoneeksi" ensimmäisen kerran täällä käydessään ja Harry Potterina se on tunnettu siitä lähtien. Ensi kesänä kun meillä on häät, sulhasen äiti, joka on kunniavieras pääsee tietenkin Harry Potteriin nukkumaan!
  t. VE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ulvomishuonejuttu oli niin hauska, että nauroin ääneen. Kun kerroin O:lle hän nauroi niin, että melkein putos sohvalta.

   Ava

   Poista
  2. Eli A ja O siis ulvoi naurusta ulvomishuoneelle! Kieltämättä tosi hauska juttu. On siinä ollut keittiöapulaisella ihmettelemistä! Jos teillä olisi käynyt sisustuslehti, niin siinä olisi voitu kirjoittaa ulvomishuoneen viehättävästä tunnelmasta.

   Harry Potter -huone on myös osuva! :D Vähän kuin hotelleissa voi olla teemahuoneita.

   Täytyy kyllä yrittää ottaa tambuuri käyttöön.

   Poista
 3. Minun lapsuudessani kaikki eteiset olivat tampuureja ja keittiöt olivat köökkejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska, että kommentoit! Pitäisi opetella sanomaan köökki, Se on niin hauska sana!

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.