perjantai 4. toukokuuta 2012

Mulla olis vähän astiaa

Kävin tänään erään ystäväni taidenäyttelyn avajaisissa. Kuulostaa niin ylevältä ja aikuiselta, että pitää vähän brassailla. Sieltä jäi päälle sellainen olo, että nyt pitää päästä itsekin tekemään jotain taiteellista. Koska olen kärsimätön, keksin että nythän on hyvä aika valokuvata jotain. Valoakin riitti vielä  ja lopputuloksen näkee heti! 

Kohteeksi valikoituivat astiat. Oi miten minä pidänkään astioista! Kauniit, ja minun tapauksessani värikkäät, astiat piristävät ja juhlistavat arkisenkin aterian juhlavaksi. (Näin ylevällä tuulella minä olen.) Astioita voi yhdistellä lukemattomin eri tavoin ja miettiä mikä sopii mihinkin ruokalajiin. Ja koska en ole mikään koristelujen kanssa piipertelijä, näyttävillä astioilla saa kattauksesta upean ilmain muita koristeita. Kaikki astiani eivät vielä päässeet tähän postaukseen, vaan luvassa on vielä ainakin toinen esittely. 

Iittalan Origon oranssi on suosikkini sarjan väreistä. Tummansinisen  Teema-syvätlautaset sopivat niihin hyvin.
Meillä ei ole juhla- ja arkiastioita erikseen, mutta minua se ei ainakaan toistaiseksi haittaa. Minä haluan joka päivä syödä ihanilta Iittalan Origo-lautasilta, enkä säästellä niitä vain hienoimpiin hetkiin. Toki esimerkiksi kahvikuppeja tai viinilaseja tulee käytettyä harvemmin, mutta lautaset ovat saman arjessa ja juhlassa. 

Näistä tuli niin kivoja, että piti pistää toinenkin.
Minä pidän siitä, että melkein kaikki astiamme sopivat toisiinsa ja niitä voi sekoitella miten vaan. Suurin osa astioista on Iittalaa ja heillä taisi joskus ollakin joku slogan siitä, miten kaikki ovat vapaasti yhdisteltävissä. No, KoKo-astiastolla ainakin on lause "KoKoa vapaasti." Ja minähän olen totellut! KoKoa minulla on tosin lähinnä vain xs-kokoisia kulhoja. Olen ostanut tai pyytänyt niitä lahjaksi aina, kun on tullut sopiva väri markkinoille. Pistaasin vihreän ostin "huonosti" menneiden pääsykokeiden jälkeen lohdutuksena. No, kappas, pääsin sisään. 

Olenkohan koonnut kuitenkaan täysin vapaasti? Värit on melkein samat kuin origoissa!

Leipälautaset taitavat olla kotimme käytetyimmät astiat. Lautaset ovat Marimekon/Iittalan Primaveraa ja sitä Origoa. 
 Tavallisten käyttöastioiden lisäksi meillä on herkkupaloja, joita käytetään niiden käyttötarkoituksen vuoksi harvemmin. Niistä esittelen nyt kaksi, värikkäät kohokasvuuat ja teeastiaston. Jossain vaiheessa meillä oli kovin muotia tehdä kohokkaita ja tietenkin niitä varten piti hankkia astiat. Ostimme äidin kanssa toisillemme sellaisia joululahjaksi. Äiti sai pari klassista uunikokki-vuokaa ja minä sain upean värikkäät Emile Henryn pienet kohokasvuoat. Pitäisikin taas tehdä kohokkaita, vaikka onhan näitä käytetty juuri viimeksi vappuna.

Still life.
Varoitus: en osannut valita, joten tästä astiasto riittää kuvia!
Ja sokerina pohjalla on teeastiastomme, joka on jo näkynytkin aiemmissa postauksissa. Astiasto on kummeiltani ja se on ostettu yhteiseltä Tallinnan matkalta joskus kauan ennen kuin olin muuttanut pois kotoa. Se oli vaan täydellinen! Merkki on Pagnossin ja vaikka tuote on niin vanha, ettei sitä enää taida olla, näkyi sivuilla olevan kaikkea muuta kivaa. Tässä astiastossa, jos jossain, pätee kokoa vapaasti -sääntö. Tee- tai kahvipöydässä saattaakin silti tulla debattia siitä, miten kupit kuuluisi oikeaoppisesti yhdistää tai kuka haluaa minkäkin värisen yhdistelmän. 

Lautaset voi yhdistää ulkopuolelta samanvärisiin kuppeihin...
... sisäpuolelta saman värisiin kuppeihin...
... tai ihan sikin sokin!'

Millaisista astioista sinä pidät? Entä onko sinulla "astiafilosofiaa", jonka mukaan valitset astiasi? 

14 kommenttia:

 1. Heips!

  En pysty minäkään päättämään miten nuo teekupit olisi paras asetella. Niitä voisi ostaa heti toiset puoli tusinaa, jos löytyisi.

  Herkullisia värejä kerrassaan!

  Astiafilosofiasta puheen ollen, minulla se taitaa olla enimmäkseen valkoisten astioiden valtaa.

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan pitää yrittää hakea jostain italialaisesta huutonetistä. Astiasto taitaa olla lähemmäs kymmenen vuoden takaa!

   Taitaa tosiaan kaapista löytyä lähinnä valkoisia astioita siellä. Tämä taitaa olla mun kapinaani: lautaset värikkäitä mutta lasti värittömiä toisin kuin kotikotona!

   Poista
 2. Voi ei, minä niin haluan tuon teeastiaston! Ja ehdottomasti niin, että lautasen väri on sama kuin kuppin sisäpuoli.
  :-D

  Meilläkin on arkena ja juhlana samat astiat: Ikean halvat harmaat. Tunnen olevani tylsä hiirulainen juuri nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teeastiasto on kyllä yksi parhaista löydöistä ikinä! Olisi voinut ostaa toisenkin, nyt saa jännittää koska eka hajoaa...

   No jos astiat ovatkin harmaat, niin kyllä teiltäkin niitä värejä löytyy yllin kyllin! Ehkä en tuovat sopivaa kontrastia. Meillä on taas seinät harmaat, niin pitää olla värikkäät astiat.

   Poista
 3. Kun mentiin aikoinaan naimisiin ostettiin maanvärisiä Arabian kivitavara lautasia ja ne onnettomat lautaset ei menneet rikki sitten millään! Lopulta yksinkertaisesti hylkäsin ne ja ostin vaaleita puolalaisia pienillä sinisillä kukkasilla koristeltuja heikon näköisiä lautasia siinä toivossa, että ne särkyvät kohtuullisessa ajassa. Mutta kumma kyllä nyt 20 vuoden kuluttua ne ovat edelleen käytössä, enkä ole edes kyllästynyt niihin!
  Teemukeja kertyi pikkuhiljaa muumimukeja. Mutta sitten muumit tulivat muotiin ja muumeja pursui joka paikasta. Piti laittaa omat muumimukit säilöön. Käytettiin välillä muita, mutta sittemmin muumit on taas otettu käyttöön. Ne on juuri sopivan kokoiset ja kiva kun on eri värejä. Olkoot vain muotia, mutta kivan näköisiä ne on.
  t. VE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, hyvä jos nyt on kuitenkin mieluisat lautaset! Joskus on hyvä luopua jostain, vaikka se olisikin vielä käyttökelpoista. Ja joskus taas voi hetkeksi laittaa pois jotain ja ottaa myöhemmin uudestaan käyttöön, niin tuntuu kuin saisi jotain uutta!

   Ymmärrän tuon, että vähän harmittaa, jos joku mieluinen asia on kovin muotia. Jos kuitenkin jostain tykkää, niin on parempi vaan käyttää oli joku asia sitten muotia tai ei. Jos teillä kuitenkin on muumimukeja ajalta ennen niiden suursuosiota, niin sehän vasta onkin hienoa! Minullakin on yksi 90-luvulla ostettu, vaikkemme niitä erityisesti kerääkään.

   Poista
 4. Tuo samanväriset lautaset ja kupin sisäpuolet on ihana!=) Astiafilosofiana on "mummun vanhat ja muutamat itse ostetut sekaisin"... suunnittelen kroonisesti alkavani keräämään jotain valkoista lautassarjaa,en vain ole vieläkään päättänyt mikä sarja se olisi. Muutamat astiahankinnat olen tehnyt kahden värin periaatteella, esim. jälkiruokakulhot KoKo Xs violetit ja siniset, sekä käyttömukeina keltaiset ja violetit perusmukit. Sekä mustavalkoinen on aina hieno, esimerkiksi Muumi Seikkailu-kannu joka käy mihin kattaukseen vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummun vanhat on hyvä astiafilosofia! Ja valkoiset astiat sopii mihin vain ja mustavalkoinen myös. Meillä on myös valkoisia lautasia, mikä on kiva jos haluaa hempeämmän kattauksen. Nuo origot on aina kovin kirkkaita.

   Kahden värin periaate kuulostaa myös hyvältä. Tosin minun olisi kyllä vaikea valita...

   Poista
 5. Ihania astioita!

  Meillä on edessä kohta astiaston vaihto, olen blogissani sitä joskus pohdiskellutkin. Käytössä on siis miun abiturienttivuotenani keräämät vaaleanvihreät Oliivi-astiat, väri valikoitui, kun se oli kyseisenä vuonna hyvässä tarjouksessa... Hyvät astiat, mutta alkavat tulla jo tiensä päähän.

  Miulla on outo päähänpinttymä siitä, että haluan valkoiset ruokalautaset: ruoka näyttää niissä jotenkin paremmalta. :D Siistit, aika eleettömät, kestävät, ja hyvin yhdisteltävissä sitten värikkäämpiin tarjoiluastioihin ja muuhun. Olemme nyt ilmeisesti päätymässä valkoiseen Teemaan, ja sitä piristämään haluaisin talviaikaan sinisiä Taika -astioita. En halua juhla-astioita kokonaan erikseen, mutta olisi kiva, että olisi joitain niitä astioita, joita nostettaisiin juhlatilaisuuksissa pöytään vuodesta toiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haluat ruoan näyttävän paremmalta, pitäisi valita mustat teemat! Musta taustaväri korostaa värejä, valkoinen tausta latistaa värit.
   t. VE

   Poista
  2. Minusta taas musta on kovin tumma väri ruokalautasiin tai muihin astioihin jotain yksittäistä astiaa lukuunottamatta. Tummansininen on minusta ok. Itse valkoisen ystävänä valitsisin sen perusväriksi. Kahvikupin sisäpuoli ei minusta voi olla koskaan tumma, koska minulla on tunne, ettei se ole koskaan puhdas. Omituinen pinttymä ehkä!?

   Ava

   Poista
  3. Haha, Minna on näköjään saanut konkareitla astiaopastusta, kun minun silmäni on välttänyt! ;)

   Minäkin ymmärrän tuon, että valkoisilla lautasilla ruoka näyttää hyvältä. Siksi olenkin tyytyväinen, että origoissa tuota raitaa on vain lautasten reunoissa. Valkoinen Teema toimii aina ja minusta on hyvä idea yhdistää siihen välillä Taikaa.

   Poista
  4. Mustat lautaset olisivat kyllä komeat, mutta niissä näkyvät kaikki sormenjäljet ja muut, enkä ole kovin innostunut käsittelemään arkilautasia puuvillahansikkaat kädessä. :D Onhan niitä mustia lautasia tietysti erilaisilla pinnoilla.

   Katsotaas nyt näiden astia-asioiden kanssa. Synttärit on kesällä, jospa lahjoisin itseäni ja kävisin astiakaupoilla. :D

   Poista
  5. Itsensä lahjominen on aina kannattavaa!

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.