tiistai 31. heinäkuuta 2018

Satokausitalkoot ja inspiraatioresepti


Viime vuonna ainakin instagramissa ja blogeissa villiinnyttiin #kukkakaalitalkoot - häshtägistä, tänä vuonna on rummutettu kesäkurpitsatalkoita. Minusta tällaiset satokauden herkkujen esiin nostamiset ovat hyvä asia, sillä se antaa tietoa siitä, mikä milloinkin on parhaimmillaan ja ohjaa siten ainakin vähän järkevämpään kulutukseen. Kannattaa käyttää sitä, mitä on paljon, jotta kaikki tulee käytetettyä ja toisaalta mitä ei tarvitse väkisin kasvattaa vääränä sesonkina. Kukkakaalitalkoisiin osallistuin minäkin, tosin vain melko pienellä panoksella, sillä perheessämme on usempi herkkävatsainen, joka ei oikein kaaleja kestä. Onneksi kesäkurpitsa tuntuu sopivan kaikkien vatsalle ja sitä olenkin nyt loppukesästä käyttänyt ahkerasti. 


Kesäkurpitsa on ihanan monipuolinen vihannes. Se on tomaatin jälkeen ehkä suosikkini monipuolisuudessaan. Se sopii niin pannulle kuin uuniin, lisukkeeksi ja pääraaka-aineeksi ja sen voi myös helposti piilottaa kasvistenvälttelijöiltä... paitsi ei kyllä voi, sillä Bonsku jätti herkkunsa risoton liki koskematta, kun raastoin kesäkurpitsaa sen joukkoon. Isommat palat risotossa hän söi vain ympäriltä. Meillä kesäkurpitsaa käytetään monessa ruoassa. Joskus tein ihanaa kesäkurpitsa-linssipastaa, pilkon kesäkurpitsaa paistettujen perunoiden joukkoon, käytän sitä nuudelien tapaan ja uuniruoissa ja pastassa. Maku on mieto ja miellyttävä ja sopii monen pariksi. 



Tänä kesänä olen innostunut käyttämään kesäkurpitsaa etenkin lämpimien salaattien joukossa. Tai ehkä oikeastaan puolilämpimien, sillä olen yhdistellyt salaateissa sekä lämpimiä että kylmiä aineksia. Idean sain luettuani Nigellan helpon kuskus-salaatin ohjeen ja varioin sitä oman pääni mukaan. Alkuperäisessä ei ollut kesäkurpitsaa, mutta ajattelin sen sopivan salaattiin hyvin. Pohjaksi olen laittanut milloin mitäkin: kuskusia, bulguria, kvinoaa... seuraavaksi ajattelin kokeilla ohrahelmiä. Muuten laitan salaattiin kesäkurpitsan ja halloumin lisäksi tuoreita tomaatteja, nektariineja, kesäsipulia. Tämä on tämmöinen inspiraatioresepti, jota ei tarvitse noudattaa tarkasti, mutta saa ehkä idean herkulliseen arkisalaattiin. 


Kesäkurpitsatalkoosalaatti


  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • 2 dl kvinoaa, kuskusia, bulguria tai muuta "ryyniä"
  • 2 valkosipulin kynttä
  • Paketti halloumia
  • kesäsipulin varsi
  • (Kasvisliemijauhetta tai kuutio)
  • Haluamiasi yrttejä tai mausteita
  • (oliiviöljyä)
  • (sitruunamehua)
  • Lisäksi esim. tomaatteja, paprikaa nektariinia, avokadoa... mitä mieleen juolahtaa ja kaapista löytyy!


1. Keitä ryynit ohjeen mukaan. Lisää keitinveteen halutessasi kasvisliemijauhetta tai -kuutio.

2. Pilko kesäkurpitsa ja sipulit (kesäsipulin varret voi laittaa myös raakana) sekä halloumi ja muut mahdolliset paistettavat asiat. 

3. Paista pannulla paistettavat jutut kauniin ruskeiksi. Minä laitan aina kaikki samalle pannulle. Hetki pitää odotella, että neste haihtuu, jotta paistopinnan saa kauniiksi. 

4. Pilko tuoreet ainekset ja sekoita lämpimien joukkoon. Jos teet ison satsin, josta säästät myöhemmäksi, suosittelen lisäämään tuoreet aineet vasta ennen tarjoilua, jos haluat lämmittää paistetun osan salaattia uudestaan. Salaatti toimii kuitenkin myös kylmänä. 

5. Mausta salaatti lopuksi halutessasi yrteillä, sitruunamehulle ja oliiviöljyllä. 


Salaatti on nyt jo monta kertaa maistunut ainakin melkein kaikille perheenjäsenille, tai lähinnä kaikille muille paitsi Bonskulle, joka syö vain kvinoaa ja halloumia. Tintin nyt ei tietysti syö vielä mitään. Ehkä vielä jonain päivänä hänkin kuitenkin tajuaa tämän salaatin ja kesäkurpitsan herkullisuuden. Nyt satokautena aion ainakin sitkeästi yrittää. 

Mitä sinä teet kesäkurpitsasta?



11 kommenttia:

  1. En ole kesäkurpitsan suurkuluttaja, mutta muutama hyvä resepti minulla on. Paras on uunipaistos, jossa on kesäkurpitsan ja tomaatin siivuja. Sekaan lisäksi öljyä, fetaa ja mausteita. Paistan kurpitsan siivuja myös pannulla öljyssä. Sitten vaan suolaa ja pippuria päälle ja lisuke on hetkessä valms.

    Hyvän näköinen salaatti kuvissa!

    Mumi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on nuo molemmat reseptit käytössä ja ovat kyllä herkkua! Kesäkurpitsa sopii mainiosti yksinkertaisiin ruokiin.

      Poista
  2. Kesäkurpitsa on ihan parasta! Sitä voisi käyttää miltei mihin tahansa. Suosikkiani se on toki uunissa kypsennettynä ja jollain juustoisella täytteellä varustettuna. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juusto ja kesäkurpitsa sopivat kyllä ihanasti yhteen!

      Poista
  3. Namskis maiskis! Kiitos reseptistä.

    -Ruut

    VastaaPoista
  4. Mie paistan yleensä kesäkurpitsat pannulla aika paksuina siivuina, silloin Ellukin syö niitä . Laitan kesäkurpitsaa myös kasvissosekeittoon ja raastettuna kasvispihveihin.

    Tämä salaatti kuulostaa herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paksut kesäkurpitsaviipaleet onkin herkkua! Kasvispihvejä pitäisikin taas tehdä.

      Poista
  5. Mua vähän hämää, kun kesäkurpitsa ei oikein maistu millekään ja on siis niin helposti vetinen. Mutta sinnikkäästi sitä ruokiin laitan, johtuen ehkä siitä, että se kasvaa ja tuottaa satoa kasvimaalla vuodesta toiseen. Yhteishyvässä oli joku pihviresepti, sitä aion kokeilla. Kaikki fetaa tai paprikaa sisältävät ohjeet skippaan, eikä vielä ole sellaista hittiohjetta löytynyt. Sen verran olen jo oppinut, että kesäkurpitsa pitää syödä pienenä, koska muuten niihin hukkuu! Opiskeluaikana tehtiin pitsaa, se oli hyvää. Mutta pitsa nyt on aina hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkurpitsa ei kyllä maistu paljon millekään, mutta silti se on minusta hyvää. Joskus tein chocochilin hyvää linssipastaa, jossa oli kesäkurpitsaa.

      Poista
    2. Täytyypä käydä kurkkimassa. Chocochilin löysinkin vasta äskettäin.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.