sunnuntai 26. elokuuta 2018

Kanneton omenapiirakka pähkinätoffeella

Olen tainnut joka syksy tehdä jotain uutta omenoista. Tällä kertaa minua kutkutti tehdä kannellinen, amerikkalaistyyppinen omenapiirakka. No, ihan sellaiseen ei riittänyt käyttämäni taikinan kanssa kaulimiskantti, sillä taikina repeili sen verran ja lasten nukutusaika lähestyi. Niinpä keksin tehdä käänteisen kannen eli tehdäkin päälle vain muutaman koristeen. Kinuskikissan kannellisen omenapiirakan reseptissä on kauniit lehden malliset aukot piirakassa, joten minä leikkasinkin vain ne lehdet piirakan päälle. Nerokasta!

Tämä kansi oli huomattavasti helpompi toteuttaa kuin perinteinen koko piiraan peittävä. Vielä minä aion kyllä sellaisenkin toteuttaa!

Itse piirakan kehitin melkein alusta asti itse. Ajattelin, että pähkinäinen toffee sopisi varmasti omenan kanssa hyvin ja päätin hyödyntää joskus kokeilemani pähkinätoffeen reseptiä ja tehdä sen avulla kinuskikastiketta. Piirakkapohjaan hain osviittaa amerikkalaisesta reseptistä. Tein taas piirakasta gluteenittoman ja ilman valkoista sokeria makeutetun, mutta piirakka onnistuu myös sokerisena ja vehnäisenä. Piirakka ei ole kaikkein makeimmasta päästä, eikä ollut Bonskun mieleen, mutta minusta se onnistui silti oikein kivasti ja ainakin mies tykkäsi piirakasta kovasti ja siksi päätin reseptin jakaa. Muistin vasta maistettuani, että minä en erityisesti pidä maapähkinävoin ja omenan hapon yhdistelmästä, mutta tiedän monen pitävän, joten tämä piirakka sopii erityisesti heille. 

Toffee tarttui omenoihin kauniisti. 


Pähkinätoffeinen omenapiirakka

Piirakkapohja
  •  4 dl jauhoja (minä käytin Vuohelan herkun vaaleaa jauhoseosta)
  • (1 tl ksantaanikumia, jos käytät gluteenittomia jauhoja)
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 1,5 dl maustamatonta jogurttia
  • 100 g voita isoina kuutioina
  • Haluamaasi makeutusta (2 rkl sokeria/hunajaa/vaahterasiirappia...)
Täyte
  •  6 omenaa
  • 1,5 dl hunajaa
  • 2 dl pähkinävoita
  • ripaus suolaa
1. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi voi joukkoon, että taikinasta tulee murumaista. Sekoita joukkoon jogurtti ja nestemäinen makeutus. Vaivaa tasaiseksi. 

2. Muotoile taikinasta pallo, laita päälle elmukelmua ja laita taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi. 

3. Valmista täyte. Poista kodat ja paloittele omena reilun kokosiksi kuutioiksi. Minä viipaloin omenat ensin viipaloijalla ja sitten vielä kuutioi. 

4. Laita hunaja isoon kasariin ja lämmitä, kunnes hunaja kuplii. Hämmennä hunajaa noin viisi minuuttia. Käännä levy pienemmälle ja lisää pannulle pähkinävoi. Sekoita seosta, kunnes se paksuuntuu. 

5. Lisää pannulle omenat ja anna pähkinätoffeen tarttua omenoihin. Omenat saavat hieman pehmetä pannulla, jotta piirakan ei tarvitse olla uunissa niin kauan. 

6. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Ota taikina jääkaapista ja painele noin 3/4 siitä piirakkavuokaan. Jos haluat kannellisen piirakan, käytä pohjaan vain noin puolet taikinasta. Esipaista pohjaa kymmenisen minuuttia. 

7. Täytä piirakka omena-toffee-seoksella. Tee koristeet tai kansi lopusta taikinasta ja asettele piirakan pinnalle. Paista piirakkaa noin 45 minuuttia. 

Vaniljakastike pehmensi maut sopivasti. 

Piirakka parani vanhetessaan ja maut tasoittuivat. Vaikka juuri sanoin, ettei omenan ja pähkinävoin yhdistelmä ole suosikkini, maistui piirakka lopulta oikein hyvältä iltapäiväkahvin seurana, kun makuja pehmensi vaniljakastikkeella. Marttojen ohje on huippuhyvä ja helppo! Ehkä hion reseptiä vielä syksyn aikana ja teen toffeen ilman pähkinävoita. Silloin piirakka olisi varmasti minunkin makuuni vielä herkullisempi!

Oletko jo kokeillut uusia omenaherkkuja tänä syksynä?

2 kommenttia:

  1. Kaunis piirakka!! Minä tein venäläistyyppisen sarlotkan. Siinä omenapalojen päälle kaadetaan sokerikakkutaikina ja paistetaan noin 50 minuuttia. Aika makeaa mutta hyvää kahvin kanssa.

    Mumi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa herkulliselta! Näinkin jossain juuri reseptin tähän klassikkoon.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.