torstai 31. lokakuuta 2019

Teipaten kohti talvea

Vaikka asumme vanhassa talossa, on "talotekniikkaa" sen verran uusittu vuosien varrella, ettei ihan joka asiassa talon vanhuutta edes huomaa. Puulämmitys on lähinnä kiva lisä ja vesi virtaa hanoista.  Ikkunat ovat kuitenkin alkuperäiset ja näin syksyn kääntyessä talveksi tämän myös huomaa. Arvostan sitä, että taloyhtiö on jo joskus 80-90-luvulla päättänyt kunnostaa vanhat ikkunat, vaikka buumi taisi silloin olla vaihtaa vanhat pokat uusiin ja tiiviisiin. Meillä on kuitenkin säästyneet kauniit, puiset ja falskaavat. Onneksi tähän on tottunut, sillä sellaiset meillä oli vanhassakin kodissa. Nyt kuitenkin sähkölämmityksen vuoksi sitä on vielä vähän tarkempi ikkunoiden tiivistäjä kuin ennen. 

Vanhat kauniit ikkunat! Eivät täydelliset, mutta se juuri on niiden ihanuus. 

Haluan kunnioittaa vanhoja ikkunoita ja myös tiivistää ne mahdollisuuksien mukaan perinteisin menetelmin. Niinpä nyt ilmojen viiletessä kaivoin paperiset ikkunateipit esiin ja ryhdyin hommiin. Itseasiassa olen ennenkin kokeillut laittaa sellaisia vanhassa kodissa ja sen piti olla yksi blogini ensimmäisistä postauksista. Sain hienosti illalla ikkunateipit paikoilleen ja otin kuvat. Ehkä aloitin kirjoittaa postaustakin. Tai sitten en, sillä aamulla kun heräsin, kaikki teipit olivat poksuneet irti ikkunoista. Hups. Koko homma harmitti niin paljon, että teipit jäivät vuosiksi laittamatta. Kun vanhaan kotiimme tuli sitten ikkunaremontti, kysyin ikkunoiden kunnostajilta, mikä mahtoi mennä vikaan. Ja syy selvisikin: todennäköisesti olin laittanut teipit kun ulkona oli jo pakkasta. Silloin liima ei tartu kunnolla kiinni ja teipit tippuvat. Tällä kertaa siis paremmilla tiedoilla uusi yritys. 

Välien tilkitsemistä. Isompiin väleihin oli hyvä saada vähän paksummat langat, joten virkatut ketjut olivat ihan hyvä ratkaisu. Nyöriä pyöritti kyllä nopeammin. 

Ihan helppo homma teippaus ei lopulta ollutkaan. Ensin nimittäin piti poistaa vanhojen muovisten teippien jäljet. Edelliset asukkaat olivat käyttäneet vähän turhan moderneja ikkunateippejä ja liimat olivat tarttuneet pahasti ikkunanpokiin. En ollut aiemmin tätä niin huomannut, tai välittänyt, mutta nyt liimatahrat alkoivat ärsyttää todenteolla. Meillä oli vanhassakin kodissa ilmastointitepin jäämiä ikkunoissa, jotka ärsyttivät suuresti, mutta en vaan saanut niitä millään ilveellä irti. Nytkin aloitin homman kokeilemalla kynsilakanpoistoainetta. Ei, se vaan haihtui ennen kuin mitään lähti irti. Sitten kokeilin öljyä. Ei mitään vaikutusta. Lopulta googlasin vielä kerran ja joku vinkkasi, että soodalla ja vedellä lähtevät esimerkiksi lasipurkkien etikettien liimajämät. Ei tällä kertaa soodaa ja etikkaa, vaan soodaa ja vettä. Ja se tepsi! Soodan, veden ja mikrokuituliinan voimalla ja apinanraivolla hinkkasin lähes kaikki liimajäljet pois. Huh, oli hommaa mutta se kannatti!

Seuraavana iltana ryhdyin ensin ikkunoiden tilkitsemistöihin. Meillä ei ollut pumpulia tai pellavanarua, joita on ennen käytetty ikkunoiden tiivistämiseen. Sitten luin vinkin, että villalangasta voisi virkata ketjua, jonka saa helposti rakosiin. Ehdin tehdäkin monta ketjua ja se toimi hyvin, mutta äitini käytännön ihmisenä vinkkasi, että ehkä nyöriä pyörittämällä pääsisi helpommalla. Ja lopulta viimeisiin väleihin vaan tungin monta kerrosta villalankaa. Pärjäsi niinkin. 

Mitataan pituus. 
Kastellaan liimapaperi. Melko lyhyt kostutus tuntui riittävän. 


Ja paineillaan paikoilleen. Painelin vielä pyyhkeen kanssa koko mitalta läpi. 

Sitten vaan teipit ikkunoihin! Rullasta mitataan sopiva pätkä, kastetaan se nopeasti veteen ja painellaan kiinni ikkunan raon päälle. Helppo ja hauska homma. Tosin olen kyllä kiitollinen, että meillä on vain kolme ikkunaa tilkittäväksi ja teipitettäväksi, joista niistäkin jätetään yksi tuuletusikkunaksi. Kyllä tähän aikaa saa menemään! Ensin teipit ovat hieman läpikuultavia ja sitten kuivuvat valkoisiksi. Paperien kanssa ikkunoita ei tietenkään voi availla, mutta keväällä ne poistetaan kostuttamalla. Liimojen pitäisi lähteä ilman soodahinkutuksia. 

Todisteita! Teipit ovat yhä ikkunoissa!

Ja tällä kertaa tämä aihe päätyi ihan postaukseen asti, sillä teipit ovat nyt pysyneet ikkunassa! Jipii! Tällä kertaa tajusin tehdä homman ennen pakkasia. Nyt uskallan paperoida loputkin ikkunat. Ja kyllä tiivisteet tuntuvat myös auttavan, kun muistelee vetoa ennen tiivistystä ja teippausta. 

Toivottavasti pysyvät koko talven. 

Miten teidän kodissa varaudutaan talveen?




9 kommenttia:

  1. Oi, ihana perinteiset ikkunantiivistysaskareet! Meillä ei tehdä juuri mitään kummempia talvivalmisteluja. Parveke toki raivataan ja siivotaan. Nyt olen myös pessyt huonekasveja, koska kesä toi tuholaisia sisään ja ne pitää saada häädettyä. Mutta pääasiassa täällä vain ollaan ja odotetaan. :D

    Tosi nätit kuvat. Vaatteittesi väri mätsää niin hyvin verhojen ja koko muun kuvan värimaailmaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onhan tuossa jo talviaskaretta riittävästi!

      Heh, tosiaan oli ihan sattumalta juuri oikean värinen mekko päällä ja oranssit pyyhkeet tuovat hauskasti vastaväriä.

      Poista
  2. Syntymäkodissani muistan äidin laittaneen ikkunoihin liimapapereita. Oma koti on 60-70 -luvun rivitalo, joten sitä hommaa ei itse ole tullut tehdyksi. Varsinkin, kun ikkunatkin on vaihdettu uusiin. Vanhoissa ikkunoissa liimapaperi sekä tiivistää että kaunistaa. Tuosta villalankajutusta en ole aiemmin kuullutkaan.

    Mumi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoinen paperi tosiaan kaunistikin ikkunoita. En tiedä onko tuo villalanka edes mikään perinteinen vinkki, joltain talopalstalta luin. Ja kun sitä sattui löytymään kaapista, toisin kuin pellavanarua tai pumpulia.

      Poista
  3. Itse hyvinkin uudessa talossa asuvana voi joskus suhtautua vähän turhan romanttisesti vanhojen puutalojen tunnelmaan. Ja sitten on kuitenkin tämä toinen puoli asiaa. On se nykyaika vaan helppoa.

    Soodan ja etikan sekoittaminen on kyllä siinä mielessä outo siivousvinkki, että nehän neutraloivat toisensa! Jos tarkoituksena on pestä sellaista mikä ei vedellä lähde, niin käyttäisin niitä mieluummin erikseen - kunhan käsiteltävä pinta vaan kestää niitä. Vaikka kyseessä on luonnollisen ja turvallisen oloiset aineet, ei ole itsestäänselvyys että niillä voisi lotrata miten tahansa.

    A-T

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo onhan näissä puutaloissa vähän myös hommaa, etenkin jos on vähän vielä enemmän jätetty modernisoimatta.

      Ei etikkaa ja soodaa varmaan yhdessä yleensä kannatakaan käyttää, tuossa löytämässäni testissä vaan niitäkin oli yhdistetty. Mutta pienen tukoksen avaaminen viemäristä kyllä onnistuu sen kuohuntareaktion avulla. Ja aika moneen asiaan siivouksessa erikseen toimivat, kun vaan ottaa huomioon soodan hankaavuuden ja etikan happamuuden. Kylppäriä en esimerkiksi pese etikka-vesi-seoksella, koska se voi syövyttää saumoja, mutta pöntössä taas toimii oikein hyvin.

      Poista
  4. Tänään aion sulkea alapohjan tuuletusluukut. Ikkunoiden teippaaminen olisi hyvä idea myös. Ja polttopuita pitäisi liikutella talvisiin asentoihin. Ikävin talviaskare eli hiirenloukut odottaa sitä, että selkäpiin karmiminen lakkaa... Mutta lumityöt, niistä tykkään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yyyh, hiirenloukut kuulostavat kyllä aika ikävältä askareelta! Mutta nuo muut onneksi sentään ihan mukavilta talvipuuhilta.

      Poista
  5. Minä rakastan vanhoja ikkunoita. Meilläkin on semmoiset. Kovin vetoisat vain ovat, etenkin talvella. Pitäisi ikkunoiden tiivistys tehdä myös. En tahtoisi niitä lähteä kuitenkaan vaihtamaan. https://www.fenser.com/ikkunoiden-huolto-ja-tiivistys

    VastaaPoista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.