keskiviikko 11. joulukuuta 2019

Puuroa puuhellalla

Nyt kun edellisessä postauksessa luettelin suosikkiperinteitäni, niin täytyy sanoa että tykkään luoda myös uusia perinteitä! Päätinkin tänä vuonna, että nyt aion opetella käyttämään puuhellaamme ja kunnostaa sen joulupuuron keittämistä varten. Se vaati puhdistusoperaation ja pientä opettelua. Oppiminen jatkuu edelleen, sillä taisin ensimmäisellä yrittämällä onnistua vain moukan tuurilla. 

Hiukan harmittelen, ettei puuhellassa ole leivinuunia. Sillä olisi hauska kokeilla paistaa leipiä!

Meillä kävi nuohooja silloin, kun olimme juuri muuttamassa uuteen kotiimme. Hän sanoi, että puuhellaa ei paljon ole edellisen vuoden aikana käytetty. Ei ole nytkään, sillä kakluunin sytyttämisen opettelussa on mennyt aikansa ja tuntui paremmalta opetella yksi asia kerrallaan. Nyt olen oppinut sytyttämään melko hyvällä menestyksellä kakluunin. Aiempaa kokemusta tulen sytyttämisestä minulla ei juuri ollut, sillä lapsuudenkotini avotakkaa ei ole käytetty vuosikausiin. Maailmantuskassani ahdistuin tietysti puun polton päästöistä ja opettelin sytyttämään tulen päältä, jotta pienhiukkaspäästöt jäävät minimiin. Saman tekniikan pitäisi onnistua puuhellassa. 

Uunin pesä on kyllä ollut hyötykäytössä. Siellä on säilytetty kierrätysmetallia ja -lasia sekä hiilihapotuslaitteen patruunoita. 
Mutta ensin puhdistusoperaatio. Koska hella on ollut meillä vain laskutilana, on sen renkaiden väleihin kertynyt jos jonkinlaista leivänmurua ja silppua. Ne varmaan melko ikävästi olisivat kärtsänneet, jos olisi samantien lähtenyt sytyttelemään. Lisäksi keittotasojen pohjat olivat melko nokisia eli jossain vaiheessa niitä on kuitenkin käytettykin. Löysin netistä muutamia ohjeita puuhellan puhdistukseen. Meidän hellamme ei onneksi ollut juuri ruostunut, ainoastaan "renkaiden" pohjat olivat hieman ruosteessa. Monessa ohjeessa puhdistus suoritettiin ulkona, mutta en mennyt kuitenkaan sateeseen rapsuttelemaan renkaita puhtaaksi, vaan hoidin homman ihan tiskialtaassa teräsharjaa ja saippuavillaa käyttäen. Kun upotin renkaat veteen, ei nokea edes priiskunut pahasti mihinkään. Lopuksi kuivasin renkaat hyvin. Muutama kohta piti krapsuttaa veitsellä sekä renkaista että tasosta. Käytin myös imuria hellan puhdistuksessa, jotta sain kaikki rakoset mahdollisimman puhtaiksi. Monessa ohjeessa suositeltiin hellamustan hankkimista, jotta hellan saisi hyvään kuntoon. Se on hankintalistalla, mutta en malttanut olla kokeilematta puuhellaa heti. 

Puhdistaminen vaati yllättävän paljon käsivoimaa

Ensimmäisellä kokeilulla sainkin pienten alkuvaikeuksien jälkeen hellan syttymään hyvin. Puu paloi iloisesti ja puuro alkoi pikkuhiljaa porista liedellä. Ensimmäisellä yrityksellä tein puuron vain minulle ja miehelle, sillä haudutus vei sen verran aikaa, ettei se olisi enää ehtinyt lasten iltapalalle. Oli kuitenkin tunnelmallista lisätä puita hellaan lasten iltapalalla ja keittelin siinä samalla itselleni teeveden. Kun puuro oli valmista, se maistui kyllä kaiken vaivan arvoiselta! 

Siellä se puuro pata porisee. 

Sarpanevan pata on sekä käytännöllinen että tyylikäs. Ei ihme, että siitä on tullut klassikko. 
Innostuksissani halusin heti seuraavana päivänä kokeilla tehdä koko perheelle joulupuuroa eli riisipuuroa. Heti alussa hellan syttyminen tuotti hankaluuksia, eikä puu lähtenyt kunnolla palamaan. Sitä sai koko ajan vahtia ja tökkiä, sillä tuli uhkasi koko ajan sammua, vaikka mielestäni tein kaiken samoin kuin edellisenä päivänä. Ehkä puut olivat vähän isompia, sillä taisin käyttää parhaat hellapuut jo edellisenä päivänä, mutta en usko, että tämä oli ainoa syy. Tämäkös minua harmitti! Sain puuron hieman kuumenemaan, mutta en kunnolla porisemaan, joten lopulta jouduin siirtämään sen tavalliselle hellalle valmistumaan. 

Tintti halusi ottaa myös valokuvan. Yksityiskohta tippuneista sytykkeistä. Hän myös ojenteli kovasti sanomalehteä auttaakseen sytyttämistä. 

Minä syön riisipuuron kanelilla, sokerilla ja tilkalla maitoa. 

Aina kaikki ei mene ihan niin kuin romanttisissa kuvitelmissa, mutta onneksi on vaihtoehtoja. Ja riisipuuro on hyvää, vaikka sen olisi keittänytkin vain sähköhellalla. Jatkan kuitenkin harjoituksia, sillä onhan puuhellassa ihan oma tunnelmansa. Ehkä ainakin jouluglögit saadaan sillä keitettyä? 

Onko sinulla joulupuuroon liittyviä perinteitä?

8 kommenttia:

  1. Tuli lapsuus mieleen ja äiti puhdistamassa hellaa tai paistamassa munkkeja pyöreäpohjaisessa padassa kun oli ensin poistanut muutaman renkaan hellasta niin, että padan pohja sopi siihen.

    Mumi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyppäsi tämä puuhellailu yhden sukupolven yli. Munkkien paisto olisikin haastavaa puuhella, kun pitää arvioida rasvan lämpö.

      Poista
  2. Meillä on ollut puuhella talossamme jossa olemme asuneet jo yli 10 vuotta. Mieheni polttaa puita uunissa kylminä päivinä lämmön takia, mutta mitään ruokaa en ole koskaan tehnyt. Jotenkin vain ei osaa. Jopa pieni leivinuuni siinä on. Se on täynnä tiiliä, jotka toimivat lämmönvaraajina. Pitäisi olla joku puuhellakurssi tällaisellle uusavuttomalle! Sinä menet yrityksen ja erehdyksen kautta rohkeasti vaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, joo etenkin sen erehdyksen! Kyllä minä googlailin aika paljon ennen kokeilua. Muutamassa blogissa oli ihan hyviä vinkkejä. Eli siitä vain opettelemaan!

      Poista
  3. Ooh, ihanaa vanhan ajan tunnelmaa! Jos usein tekee tulia (esim. kodin juuri kodin lämmittämiseen), on sillä sytytystekniikalla todella merkitystä. Hyvä homma, että otit puhtaan polttotavan haltuun siis! Itse olen ikäni tehnyt leiritulia, mutta päältä sytyttämisen harjoittelu on edelleen vähän vaiheessa. Kuivalla säällä hyvistä materiaaleista teen tulet jo päältä, mutta jos sataa ja kama on märkää, niin en uskalla lähteä kokeilemaan onneani, vaan teen "perinteisen" hirveästi savuttavan mutta varmasti syttyvän nuotion. Pitäisi opetella paremmaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leiritulien sytyttämisessä kyllä varmasti on oma haasteensa, jos on tuulta ja kosteaa. Varmaan välillä on pakko oikaista, mutta hyvällä säällä varmaan päältä sytyskin onnistuu. Leirinuotioista minulla on vielä vähemmän kokemusta kuin puuhelloista.

      t. Maailman lusmuin ex-partiolainen

      Poista
  4. Joulupuuroperinteitä ei ole ollut, mutta lapsuudenkodissa oli aina riisipuuroa samana päivänä kun kaalilaatikkoakin. Isän mielestä riisiä on niin vaikeaa keittää oikea määrä, kun kaalit ovat niin erikokoisia. Siispä reilusti riisiä kiehumaan ja ylimääräisistä puuro!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska perinne tuokin, vaikkei jouluun liitykään! Ja fiksu perinne, kun ei tullut riisistä hävikkiä.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.