lauantai 30. tammikuuta 2021

Lelukaaoksenhallintayritys

Suhtaudun lastenhuoneen siivoamiseen ja järjestelyyn suhteellisen rennosti. Välillä siellä on ihan kaaos ja välillä laitamme sen yhdessä lasten kanssa kuosiin. On kivaa, että siellä on järjestys, mutta vielä tärkeämpää on että siellä saa vapaasti leikkiä. Mutta legojen sekasorto minua alkoi syksyn aikana vaivata ja halusin siihen jonkin ratkaisun. Kaikki legot olivat yhdessä laatikossa sikin sokin, eikä sieltä tahtonut enää löytää yhtään mitään. Päätin tehdä asialle jotain. 

Tästä lähdettiin liikkeelle. Legot olivat sotkussa tuolla punaisessa laatikossa, eivätkä Bonskun "arvokkaat legot" mahtuneet enää mihinkään. 


Legot ihanasti pienissä muovilaatikoissa, värijärjestyksessä. Perfection!

Värijärjestys on minusta lähes aina paras järjestys, joten päätin hankkia pieniä muovirasioita ja järjestellä legot niihin värijärjestykseen. Melko pienet laatikot olivat hyvä ratkaisu, sillä yhtä väriä on meidän legomäärässä vielä suhteellisen vähän. Pienet laatikot on myös helpompi säilyttää. Oli suorastaan nautinnollista järjestellä legoja värien mukaan. Ehkä se toi jonkinlaista hallinnan tuntua tähän lapsiperhekaaokseen, jonka keskellä välillä elämmme?

Etenkin tuo pikkulokerikko ilahduttaa minua. Legot on helppo lajitella, vaikka ne välillä menevät sekaisin. 

Ukkeleille on vielä oma salkku. Tämä ei kyllä ole kaikkein käytännöllisin, mutta otin tämänkin käyttöön, ettei jää toimettomaksi. 

Laatikoita tuli yhteensä yhdeksän teeman mukaan. Omat pikkulaatikot punaisille, keltaisille, sinisille, valkoisille, harmaille (joita oli eniten) ja mustille paloille. Sitten nelilokeroinen pitkän mallinen laatikko pyörille ja harvinaisemmille väreillä (vihreät, ruskeat ja pinkit/violetit). Keltaiseen legosalkkuun tulivat ukkelit ja muutamat erikoispalat ja sitten on vielä suosikkini, pieni lokerikko kaikkein pienimmille paloille. Lokerikon järjestelin vielä väreittäin ja teemoittain. Sen sisällä on mm. ylimääräiset legoukkojen päät, legopikkutavarat sekä pieniä erikoispaloja. Ah, ihanaa näpertelyä! 

Bonskukin huomasi nopeasti uuden säilytysjärjestelmän hyödyt. Jos haluaa rakentaa jotain ohjeen mukaan tai muuten vaan etsii tietynvärisiä paloja, on huomattavasti helpompaa löytää sopiva pala, kun ne ovat värijärjestyksessä. Myös pikkupalat löytää nyt paremmin, kun ne eivät ole isojen joukossa. 

Legot mahtuivat hienosti senkin hyllyille. Samalla se tuli paremmin käyttöön. Vihreissä laatikoissa on dinoja, eläimiä ja playmobileja. 

Samalla kun siivosin legot, huomasin että meille on kertynyt erinäisiä leluja, joilla ei ollut enää selkeää paikkaa, kuten autolaatikko tai Brio-laatikko. Niinpä hankin samalla muutamia laatikoita mm. pikkueläimille ja dinoille, Playmobileille, soittimille ja yksi sekalaisille hahmoille, kuten Postimies Patelle ja Pipsa Possulle. Vaikka laatikot eivät aina pysy järjestyksessä, niihin on helppo heitellä lattialle levinneet lelut. Duplot, autot ja Brio-junaradat meillä on edelleen puisissa rumpulaatikoissa, kuten aikanaan Bonskulla. Tosin enenevissä määrin ne ovat täynnä myös muoviroinaa, jota tuota postausta kirjoittaessa ei vielä ollut... HAH!

Ehkä tämä laatikko vielä joskus tulee paremmin käyttöön. Tai sitten teenkin siitä duplolaatikon, sillä eräällä ystävälläni oli lokerikoissa Duplot sängyn alla. 

Bonsku halusi osan tärkeistä legoistaan ylös ja piiloon, etenkin kun meillä on välillä Tintin ryhmän hoitolapset hoidossa. 

Kaikki ratkaisut eivät ole tulleet ihan niin paljon käyttöön kuin olisin toivonut. Esimerkiksi sängyn alla oleva legolaatikko ei ole ollut niin suuri hitti kuin odotin. Ehkä tämän aika vielä tulee, kun Tintti alkaa enemmän osallistua legohommiin, eikä legomaailmojen hajoamista enää tarvitse pelätä niin paljon. On tämä laatikko ollut kuitenkin käytössäkin. Siellä oli hetken aikaa mm. lentoasema. Vielä suurin osa Bonskun "arvokkaista legoista" eli melkein kaikki rakennelmat, ovat turvassa lelusenkin päällä ja kaikkein arvokkaimmat vaatehuoneen hyllyllä tai punaisessa isossa legopalikan mallisessa laatikossa. 

Niin, tämä oli ennen siivousta. Jälkeen-kuva unohtui ottaa ja nyt tilanne on tätäkin pahempi, joten...

Hienoista säilytyssysteemeistä huolimatta kaaosta riittää, enkä kyllä jaksa laittaa lapsia siivoamaan huonetta joka ilta. Onneksi he välillä innostuvat siivouskilpailuista, jolloin huone on loppujen lopuksi melko nopeasti siivottu. Ja onpahan ainakin paikat jokaiselle lelulle! Vielä pitää hioa sen verran, että voisi olla joka laatikossa kuva, mitä siihen tulee. Inspiroiduinkin heti tekemään Papunetissä sopivat kuvat. Tässä linkki, josta voi vaikka itselle tulostaa kuvat ja muuttaa kuvia sopiviksi. Ehkä kuvat vielä konkretisoivat pojillekin, mitä kuuluu siivota minnekin. 

Millainen on sinun paras järjesjestelyvinkkisi?
6 kommenttia:

 1. Teillä on hienossa järjestyksessä Legot! Välillä pitääkin näkyä, että on rakennusprojektit kesken 👍
  Paras järjestelyvinkkini on, että laittaa tavarat heti paikoilleen, kun ei enää niitä tarvitse. Näin kaikki löytyy omilta paikoiltaan (hyllyiltä, rasioista ja laatikoista), kun taas tarvitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa olen kyllä surkea, että jaksaisin panna heti tavarat paikoilleen... Minä järjestelen aina rysäyksittäin kerrallaan kaikki, mutta olisihan tuo kätevämpää.

   Poista
 2. Noiden laatikoiden hankinta oli tosi hyvä idea. Legot eivät koskaan voi olla kauaa järjestyksessä, mutta laatikot auttavat kun haluaa saada ne hetkeksi kuosiin. Ja kuinka hauskaa on alkaa rakentaa kun palat löytyvät helposti.

  Viime aikoina on usein lehdissä annettu järjestelyvinkki, että jos homma kestää alle kaksi minuuttia tee se heti. Perusajatus on hyvä, vaikka ei sitä aina pysty noudattamaan.

  Mumi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noooh, keksisin heti vähän liian monta alle kahden minuutin hommaa enkä pääsisi sohvalle löhöämään lainkaan!

   Poista
 3. Ah, legot, nuo ihanat pienet, monipuoliset, hauskat ja kehittävät muovinpalat!

  Paras järjestelyvinkki.. Varmaan se, että kaikelle pitää olla helposti saavutettava paikka, että lapsella olisi matalampi kynnys laittaa tavarat oikealle paikalleen kun on siivouksen aika. Ja jokaiselle lelutyypille se oma laatikko/kori, meillä oli lapsuudessa vain lelulaatikoita, joihin kaikki lelut siivouspäivänä mätettiin: siinä se matala kynnys tietysti toteutui, mutta seuraavat leikitään piti aloittaa sillä, että lelulaatikot tyhjennettiin lattialle, jotta halutut lelut taas löytyisivät. Ja aina oli jokin osa hukassa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä hyvä vinkki, että kaikille on omat laatikot. Minäkin nyt laitoin nuo kuvat laminoituina laatikkoihin kiinni, mutta Tintti yrittää koko ajan vain repiä niitä irti ja kaataa legot laatikko kerrallaan lattialle... Ehkä se kantaa hedelmää pitkällä aikavälillä!

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.