sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Koiruuksia

Meillä oli eilen aivan erityinen vieras. Saimme muutamaksi tunniksi hoitoon miehen sedän Bertta-koiran. Se on aivan valloittavan innokas ja ystävällinen koira, joka tervehtii aina koiramaisen innokkaasti. Oli ihana saada koira vieras, sillä sairastan kroonista koirakuumetta. Valitettavasti olen myös ärsyttävän realisti, joten lähiaikoina meille ei ole tulossa omaa koiraa. 

Katse on hieman surumielinen, mutta kun häntä alkoi rapsuttaa, unohtui isäntäväen kaipuu nopeasti. 
Oli hauska rapsutella Berttaa, vähän leikkiä ja ulkoiluttaa. Asuisimme koiran kannalta todella hyvällä paikalla. Mutta. Koira sitoo ja meidän elämämme on kovin pomppivaa ja epäsäännöllistä tällä hetkellä. Silti haaveilen säännöllisen epäsäännöllisesti omasta koirasta. Tällä hetkellä haaveissa on musta tai harmaa villakoira. 

Ihanasti pyykit koristavat taustaa. Onneksi koiravieraiden kanssa ei ole niin nuukaa.
Lapsuudenkodissani on aina ollut koira paitsi nyt, kun rakas vanha Vipinämme kuoli viime keväänä. Ennen kuin minä tulin maailmaan, vanhempani olivat juuri hankkineet koiran. Ja enkös minä heti sen jälkeen ilmoittanut tulostani. Niinpä minulla oli syntyessäni "isoveli" Akseli, dalmatian koira.  


Edustuskuva vuodelta 1987

Aksu oli mielestäni erittäin kaunis koira. Sillä oli juuri sopivasti pilkkuja ja kuonon päällä kukkakuvio. Kauneudestaan huolimatta Aksu oli valitettavan kohno. Se oli kova menemään, karkaili, eikä tullut oikein toimeen toisten uroskorien kanssa. Lisäksi se veti niin paljon, että minä olen vienyt sen yksin ulos tasan kerran. Se onnistui välttämään koirakoulua ja kun minä synnyin, Aksun kasvatus jäi vähän puolitiehen.

Aksu syömässä kumilelua. Jonain jouluaattona sille kuulemma nousi kuume, kun se oli syönyt jonkun lelunsa. 
Kuten kuvista voi päätellä, se oli kova syömään milloin mitäkin. Itse en näitä kaikkia muista, mutta kuulemani perusteella Aksu on syönyt ainakin hoitajieni kenkiä, minun pehmolelujani ja oman tuolinsa. Viimeiseksi ateriakseen se sai varastaa vessan roskiksesta wc-paperihylsyn, jota se söi onnellisena koiran suklaan kera. 

Aksu syömässä viinirypäleitä. Kerran se söi lautasellisen karjalanpiirakoita täysin äänettömästi ja jälkiä jättämättä. Jäi kuitenkin kiinni.
Kaikesta huolimatta se oli aivan valloittava persoona. Se oli hyvin herkkä ja tunteellinen. Kun se oli oikein onnellinen, se hymyili! Oikeastaan hymy oli aika hurjan näköistä, sillä hampaat paljastuivat, mutta se oli silti suloinen koska siitä tiesi, että se tarkoittaa hyvää. Aksu oli minullekin tärkeä ja minulla on tallella päiväkirja, johon olen noin kolmasluokkalaisena kirjoittanut "Tänään Aksulta leikattiin kivekset."

Aksu syömässä jotain kiellettyä.

Aksun viimeiset vuodet olivat se onnellisimmat, sillä vuonna 1997 meille tuli toinen koira, bichon frise nimeltä Vipinä. Aksu oli Vipinään aivan lääpällään ja Vipinän pentuaikoina ne leikkivät yhtä mittaa. Aksu ja Vipinä saivat nauttia toistensa seurasta nelisen vuotta. Aksu jouduttiin lopettamaan 15-vuotiaana vuonna 2001. Se eli siis tosi vanhaksi ja Aksu oli siis elossa tähän astisesta elämästäni yli puolet. 

Vanhin tietokoneelta löytämäni kuva Vipinästä vuodelta 2003. 

 Vipinä oli Aksuun verrattuna monessa mielessä helppo tapaus. Se oli pieni, helppoluonteinen ja minäkin saatoin ulkoiluttaa sitä. Turkki tietysti vaati jonkin verran vaivaa, mutta on se suloinen! Onneksi se oli oikea hienohelma ja kiersi kaikki vesilätäköt. Vipinä oppi jopa joitain temppuja, sillä bichonit ovat ilmeisesti hyviä sirkuskoiriakin. Vipinä olisi varmasti voinut oppia paljonkin, mutta varmasti se eli onnellisen elämän ilman suuria taitojakin. 


Pääsiäisenä 2012 Vipinä sopi sisustukseen. Tässä Vipinä on siis 15!
Vipinä ei ollut koskaan mikään sylikoira, vaan kutsuimme sitä "kissakoiraksi". Se piti siitä, että ihmisiä on lähellä, mutta ei liian lähellä.  Aamuisin se suostui äitini syliin, mutta muuten se kyllä mielellään vältti sylissä istumisen. Se nukkui aina sohvan nurkassa kuono tassujen välissä ja nenä kohti nurkkaa. Erityisesti nuorempana se sai hauskoja hepulikohtauksia, jolloin se kiersi kehää pihalla hurjaa vauhtia. Usein ensilumi sai aikaan tämän reaktion. Ehkä se siis piti erityisesti ensilumesta!

Löysin sentään yhden yhteiskuvankin. Kuva on otettu vappuna 2012.

Vipinä oli pitkään hyvin nuorekkaan oloinen. Sitä luultiin pennuksi vielä yli kymmenen vuotiaanakin. Tietysti rotu on pentumaisen näköinen, mutta kyllä ihan koiraihmisetkin ihmettelivät Vipinän sutjakkuutta ja ketteryyttä. Vasta viimeinen vuosi ja erityisesti viimeinen puoli vuotta olivat dramaattisen huonontumisen aikaa. Viime keväänä siitä entisestä Vipinästä ei ollut enää paljon jäljellä ja se jouduttiin lopettamaan hieman yli 16-vuotiaana. En itkenyt sitä silloin paljoa, koska tosiaan tuntemani Vipinä oli jo niin hiipunut, mutta nyt kun kirjoitan tätä alkaa itkettää. Voi meidän pientä Vipsua.

Tämäkin kuva on keväältä 2012. Vipinästä on siis otettu ilmeisen hyviä kuvia tuolloin.

Koirat ovat positiivisuudessaan ja innokkuudessaan niin ihania. Oli niin kiva tulla eilen kaupasta, kun ovella odotti innokas vastaanottaja. Kamala miten tämän postauksen kirjoittaminen aiheuttaakin järjen äänen sumentumista. Menin jo katselemaan villakoirasivuja. Ehkä minullakin on jonain päivänä taas koira.

"Mutta ei vielä", kuiskasi järjen ääni hiljaa. 

11 kommenttia:

 1. Oli mukava lukea tämä postaus ja yrittää taas kerran ymmärtää koiriin hurahtaneita ihmisiä. Jaa, mutta vaikea on käsittää: ne syö kengät ja tuolit, kuolaa, sotkee ja sitoo ja kuitenkin ovat sitten niiiiin vastustamattomia koiraihmisten mielestä :)
  No ehkä arvaat että olen enemmänkin kissaihmisiä... Vipinän kuvat ovat kyllä suloisia, liekö siksi että tekin tunnistitte hänen kissamaiset piirteensä.
  t. VE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta kissat ovat niin etäisiä ja eivät lainkaan niin innoissaan aina kun omistaja tulee kotiin. Tämä taitaa olla ikuisuuskysymys, paitsi niille, jotka ovat sekä kissa- että koiraihmisiä.

   Poista
 2. Kerroit niin kauniisti elämäsi koirista! Kyllä teillä joskus on vielä koira jos toinenkin, mutta ennen sitä kannattaa elää pomppivasti. Koiran kanssa voi pomppia sitten toisenlaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Koiran kanssa voi sitten pomppia vaikka metsissä.

   Poista
 3. Hauska postaus! Aksu todellakin "sai aikaan" sen, että sinä synnyit. Kun valitsimme pennun emme odottaneet sinua, mutta kun pentu tuli meille parin viikon päästä olin jo tietämättäni raskaana. HIH!

  Ei kyllä uskoisi, että Vipinä on tuossa viimeisessä kuvassa 15-vuotias.

  Äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi minulla oli sitten karvainen "isoveli" olemassa. Sainpahan vastustuskykyä!

   Vipinä oli kyllä lähes ikinuori. Ei uskoisi, että ensimmäisen ja viimeisen kuvan välillä on melkein kymmenen vuotta. Pentuajan Vipinän sentään erottaisi.

   Poista
 4. Villakoirat ovat kyllä ihan parhaita koiria! Ainakin se yksi, jonka minä tunsin. Aina iloinen, aina innostunut, aina valmis seurustelemaan. Ainoa puute oli, että se oli jotakuinkin yhtä innostunut kaikista maaillman ihmisistä ja sitä myöten valmis lähtemään kenen kanssa hyvänsä. Ei siis todellakaan mikään "yhden isännän/emännän koira". Mutta jos sen sietää, niin villakoira on kyllä ihana lemmikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villakoira kuume kasvaa edelleen! Heh, kunhan ei tosiaan lähde vieraiden matkaan. Ehkä niissäkin on luonne-eroja. Se on hauskaa, että koiratkin ovat selkeästi omia persooniaan, vaikka tietysti niitä helposti inhimillistetään liikaakin.

   Poista
  2. Niin, ja villakoirissa, kuten myös bichoneissa, on se mahtava puoli, ettei niistä lähde karvaa. Aksun karvoja sen sijaan löytyy edelleen välillä jostain raoista kotikotona, vaikka se on ollut kuollut jo yli kymmenen vuotta.

   Poista
 5. Ompas tama postaus taynna ihania koirakavereita! Taalla kanssa koetaan koirakuumetta, mutta samoista syista ollaan koiratta. Viela toistaiseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä jonain päivänä meillä molemmilla on koira! Siihen asti voi haaveilla ja muistella koirakavereita.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.