torstai 13. syyskuuta 2012

Turun torilla


Yksi ihanimmista asioista keskusta-asumisessa on se, että pääsee vaikka joka päivä käymään torilla. No, ihan joka päivä en sentään siellä käy mutta vähintään pari kertaa viikossa tulee piipahdettua. Vaikka tori on ehkä vähän karumpi kuin jossain eteleisemmissä maailmankolkissa, niin siinä on silti tunnelmaa. 

Ihania pinkin ja vaaleanpunaisen sävyjä, joista valita mieluiset. Tai kaikki!
Torilla saa ihailla kukkia ja välillä ostellakin. Upean punaiset syklaamit ovat houkutelleet minua jo pidemmän aikaa. Toisaalta en haluaisi ostaa niitä, koska ne ovat niin syksyisiä. Mielessä siintää kuitenkin jo kuistille tai rapuille joukko erisävyisiä syklaameja. 

Lisää erilaisia syyskukkia. Onneksi syksyisinkin saa näin paljon kaikkea!
Eniten ostan torilta tomaatteja. Ne ovat huikean paljon parempia kuin kaupassa! Tomaattilajikkeissakin on eroja. Yleensä ostan silti kakkoslaatua, sillä tavallisesti ne ovat nimittäin vain hieman värivirheellisiä tai muuta pientä. Joskus tosin niistä on löytynyt hometta sisältä, joten tietenkään ne eivät ole aivan priimaa. Mitään vakiomyyjää minulla ei ole, vaan vaihtelen myyjää fiiliksen mukaan. 

Juuri eilen ostin noita päivän tarjous -tomaatteja. Olivat erinomaisia! Samalla saa myös keltaisia vaihteen vuoksi.
Tomaattien lisäksi ostan usein salaatinlehtiä ja kurkkuja jokapäiväistä salaattiamme varten. Viimeksi kun olin torilla, kyselin myyjältä mitä on tarjolla. Oli perinteistä keräsalaattia, rapeaa salaattia ja tammenlehväsalaattia. Minä päätin ottaa tammenlehvää ja sanoin myyjälle: "No voisin ottaa tammenlehmäsalaattia". Hetken kesti, että tajusin, mitä olin sanonut ja myyjää alkoi naurattaa niin, että unohti tomaattien hinnan! Tapaus nauratti minuakin vielä pitkään jälkeen päin. 

Syksyn satoa. Edessä näkyy valkosipulia, joka on vakkaritorituotteeni. Kotimainen säilyy paljon pidempään kuin ulkomailta tuotu. 
 Tykkään torilla erityisesti ostaa suoraan "maalaisten pöydistä". Niissä on eniten tunnelmaa, kun niiden tuotteet eivät tule minkään tukun kautta. Osta tuotteista on kyllä kalliimpia kuin kaupassa, joten puoliksi opiskelijabudjetilla eläväkin joutuu vähän miettimään, voiko ihan kaikkea ostaa torilta. Toisaalta olisi kiva antaa rahat mahdollisimman suoraan tuottajalle, mutta kaikkea ei kukkaro salli. 

Joku kerta kotiin lähtee kurpitsa. Viime vuonna tein todella hyvää kurpitsakeittoa. Toivottavasti se onnistuisi tänäkin vuonna!
Torilla näkee selvästi sesonkin muuttumisen. Nyt omenat ja luumut ovat korvanneet kesän mansikka- ja vadelmatarjonnan. Ensimmäiset valkeakuulaat olen jo pistellyt poskeeni ja suomalaiset luumut ovat jotain aivan vaniljaisen ihanaa. Torilta saa myös eksoottisempia hedelmiä ja ne ovatkin usein erittäin edullisia verrattuna kauppoihin. 

Laareittain omppuja.
Torikorinani toimii italiasta ostettu laukku, joka on juuri sopiva tehtävään. Hedelmät kerään yleensä tyllistä tehtyihin kestopusseihin. Niihin on kiinnitetty paikat myös hintalapuille, mutta torilla niitä ei tietysti tarvita. 

Aion nauttia tästä toriluksuksesta täysin siemauksin vielä kun voi. Onneksi lauantaisin pääsee varmasti tulevaisuudessakin torille, vaikka asuisi kauempanakin. 

Se kuuluisa tammenlehmäsalaatti ja muu päivän saalis. 

13 kommenttia:

 1. Oi ihana Turun tori! Olen siellä kauan sitten ollut mansikanmyyjänä. Nykyään runsaudensarvi on vielä värikylläisempi kuin ennen vanhaan.

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värikylläisyys torilla on ihanaa katseltavaa! Tuossakin kuvassa, missä on kurpitsa ja kaali, on ihania värejä.

   Poista
 2. Onko Ava ollut Turun torilla mansikanmyyjänä? Niin on miehenikin, mansikan ja perunanmyyjänä 6-8 vuotiaana!!!! Kotikaupungissammekin on ihana tori, liian harvoin tulee siellä käytyä.
  T. VE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, silloin tällöin nykyäänkin näkee lapsia myymässä tuotteita. Ehkä vähän vanhempia, mutta kuitenkin. Ovat usein erittäin osaavia!

   Poista
 3. Juuri tänä kesänä, kun olen joutunut käymään muutaman kerran Helsingissä ja eksynyt siellä torille, olen vasta tajunnut, miten eri asia tori on isossa kaupungissa ja tällaisessa maalaispitäjässä. Olisi ihan käsittämättömän hienoa voida hakea jokapäiväiset kasvikset ja kalat suoraan torilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, se tuntuu jotenkin nurinkuriselta, että mitä isompi kaupunki, sitä helpommin saa lähiruokaa. Toki voi hakea varmaan jostain tiloilta, mutta siinä on oma vaivansa.

   Poista
 4. Mutta toria enemmän kadehdin Turusta kauppahallia! Sieltä saa poronkäristykseen sopivaa poronlihaakin! Se mitä samalla nimellä myydään marketeissa, ei ole poronkäristykseen sopivaa poronlihaa.
  t. VE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle kauppahalli on jäänyt vieraammaksi. Täytyykin piipahtaa joku päivä!

   Poista
  2. Minä taas olen koko ikäni halunnut kulkea kaikkien mahdollisten kauppahallien läpi vivahteikkaan tuoksusinfonian vuoksi.

   Ava

   Poista
 5. Nyt tekee mieli lähteä torille ostoksille!

  VastaaPoista
 6. Bongasin linkin tänne toisaalla ja poikkesin katsomaan. Ihanan värikästä ja visuaalista!
  Oletko muuten tehnyt nuo hedelmäpussit itse?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa ja kiitos!

   Oon tehnyt pussit itse. Ne on tosi simppeleitä. Yläreunaan taitoin "kujan" nauhaa varten. Sitten kiinnitin nauhoihin jostain jämämuovista (joku pakkaus tms.) tuollaisen pienen suorakulmion kuiteille. Ne ei tahdo pysyä tyllissä, niin tuo on ihan must.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.