sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Mää ossaan!

Lankoni on kuulemma huudahtanut tuon otikossa olevan lausahduksen, kun sai pienenä "auttaa" sänkynsä maalaamisessa. Lapsena, kun tavallisten askareiden osaaminen ei ollut vielä itsestäänselvyys, tuollaisia elämyksiä sai ehkä useammin. Onneksi aika usein aikuisenakin voi kokea uuden oppimisen riemua. Tänään sain oikein kunnon lapsenomaisen "mää ossaan"-tunteen kun kokeilin ensimmäistä kertaa joululahjaksi saamaani pastakonetta. 

Muistakaa muuten arvonta! Vielä on muutama päivä aikaa vastata. 

Summary in English: I'm trying this as a new "feature" on my blog for people who may stumble upon my blog from all over the world. It's also a nice way to brush up on my English. 

I got a pasta machine for Christmas and tried it today for the first time. I was told that it's not the mercedes bentz of pasta machines but it's the next best thing. It turned out to be really easy to use the machine. Although, the first time I put the dough through the fettuccine-cutter, the pasta was too sticky so it clung into a big mess. I rolled the dough through the rollers again and then added some flour to the pasta sheets. In the end we got delicious fettucine al ragu. Yay, I can do it!

Upouusi pastakone valmiina käyttöön!

Koneen sai kätevästi kiinnitettyä tasoon kunhan otti yhden laatikon pois.
Olin jo pitkään haaveillut pastakoneesta, sillä pasta monissa muodoissaan on yksi lempiherkuistani. Tämä ei kuulemma ole pastakoneiden mersu, mutta siitä seuraava. Mikä on mersusta seuraava? No, aivan varmasti tämä on riittävä meidän käyttöömme. Olen koittanut tehdä pastaa aiemminkin, mutta ilman konetta se jää todella paksuksi ja kauliminen on vaivalloista. 

Koska tein pastan itse,halusin päästä kastikkeessa helpolla. Joskus laitan tänne kyllä luotto-raguni reseptin.
Pastataikina on todella helppoa tehdä ja ainekset ovat yksinkertaiset. Minua harmittaa, etten muistanut ottaa sellaista hienoa kuvaa, jossa munat ovat jauhojen keskellä olevassa kolossa. Taikinaa tuli aika paljon ja siitä saadaan vielä huomisen ja ylihuomisenkin pastat. Ihan kelpo pastaohje löytyy pussin päältä, joten en ala sitä tähän kerrata. Hifisteleväisempi voi etsiä aidompia reseptejä vaikkapa googlesta.

Yllättävän helposti tuo taikina meni tuolta välistä.
Sitten alkoi itse koneen käyttö. Olin jo vähän harjoitellut tätä, koska kone käskettiin "puhdistaa" laittamalla pieni määrä taikinaa joka pyörän läpi muutaman kerran. Etukäteen murehdin, miten osaan säätää koneen "telat" oikeaan asentoon, mutta se olikin todella helppoa. Myös oikea paksuus oli melko helppo arvioida. Mää ossaan siis!

Karkkiksen pasta venyy ja paukkuu.
Nopeasti taikina olikin ihan ohutta ja piiiiiitkä. Eikä se ponnahtanut takaisin kokoon, kuten käsin kaulittuna! Tajusin sentään jossain vaiheessa katkaista sen kahteen osaan. Koneessa oli kaksi erilaista leikkuria, jolla sai pastan joko tagliatelleksi tai ohueksi fettuccineksi. Valitsin tällä kertaa fettuccinen, koska sellaista en ollut käsin saanut tehtyä. 

Ensimmäinen yritys. 
No eihän se ihan sentään kerralle onnistunut. Vaikka taikina meni nätisti sileiden telojen välistä, se tarttui fettuccine-teriin ja klimppiintyi yhdeksi kasaksi. Onneksi minulla riitti kärsivällisyyttä ja pyöritin taikinan uudestaan levyiksi, minkä jälkeen jauhotin levyt kevyesti. Johan onnistui! 

Jee, sieltä sitä fettuccinea tulee! Tämän jälkeen pastan annettiin kuivahtaa vähän.
Oli kyllä erittäin riemukasta katsella kun pasta kiehui kattilassa. Ja sitten vasta riemukasta olikin, kun pastan sai nostaa lautaselle ja syödä! Makukin oli kohdallaan. Olen edelleen ihan fiiliksissä tästä onnistuneesta kokeilustani. Yleensä vähintään jotain menee pieleen. Ekan satsin klimppiintymistä en laske pieleen menemiseksi, koska se oli niin helposti korjattavissa. Jee! Mää ossaan!

Kerrankin muistin ottaa kuvan valmiista annoksesta!
Milloin sinulla oli viimeksi "mää ossaan"-fiilis? 

2 kommenttia:

 1. Aina kun olen saanut joulukalkkunan täytteineen onnistuneesti paistetuksi koen "mää ossaan" tunteen. Nykyään se on kyllä jo ihan piece of cake kun sen on tehnyt niin monta kertaa ja on tarkat ohjeet ja ajastukset joka vaiheeseen. Silti on hieno tunne kun ottaa kypsän kalkkunan uunista ja laittaa tarjolle.

  Hyvän näköistä fettucinea muuten. Onnistuit hyvin vaikka hiukan piti säätää.

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalkkuna on nykyisin vielä parempaa kuin ekoina kertoina, joten kokemuksen huomaa! Sääki ossaat!

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.