sunnuntai 24. helmikuuta 2013

KÄÄÄÄÄÄÄK!

Ei minulla mitään sen kummempaa kääkättelyn aihetta ole kuin se, että ajattelin tehdä tällä kertaa postauksen Aku Ankasta. Akuhan tunnetusti suuttuessaan/yllättyessään/pelästyessään/jne. huutaa "KÄÄK", joten otsikko valikoitui helposti. Lisäksi se kiinnittää tehokkaasti huomion. Isäni täytti tässä vähän aikaa sitten vuosia, joten päätin ostaa hänelle lahjaksi jonkin Aku Ankka -kirjan. Päädyin "Kadonneen kirjaston vartijat ja muita Don Rosan kertomuksia"-kirjaan. Yleensä en hirveästi selaile lahjakirjoja etukäteen, mutta tällä kertaa en malttanut olla lukematta muutamaa kertomusta.

Ahmin Aku Ankkoja jo viiden kuukauden iässä. 
There's a persistent urban legend that Donald Duck (or Aku Ankka) was once banned in Finland for not wearing any pants. Actually, it's quite the opposite because Donald Duck is perhaps more popular in Finland than anywhere else. It has been the most popular weekly magazine in Finland for years and years. My father used to read me Donald Duck as bedtime stories. Stories by Don Rosa were the best. This year I bought him a book of Don Rosa's comics for a bithday present and decided to make this post as a tribute to Donald Duck.

Kirjasta löytyi myös suuri suosikkini Takaisin Xanaduun!

Aku Ankka on ollut aina minun ja isäni yhteinen juttu. Melkein koko elämäni meille on tullut Aku Ankka -lehti ja jo melko varhain iltasatukirjat korvautuivatkin ilta-Akulla. Enää lehti tosin ei tule, mutta ehkä se tilataan taas uudestaan jonain päivänä. Isä luki minulle Akua varmaan täysi-ikäiseksi asti ja varmaan senkin jälkeen. Muistot yhteisistä lukuhetkistä ovat hauskoja ja parhaita olivat Don Rosan pitkät jatkokertomukset. 

Iskä tykkää eniten Karhukopla-sarjiksista. 

Minun suosikkini taas on Milla Magia. Miten monella eri tavalla ensilantin voikaan yrittää varastaa?

Aku Ankka lienee täällä Suomessa suositumpi kuin missään muualla maailmassa. Jenkeissä esimerkiksi Mikki Hiiri on paljon Akua suositumpi (me taas iskän kanssa välillä vähän halveksuttiin nössöjä Mikki-kertomuksia). Osittain se varmasti johtuu siitä, että lehden kääntämiseen on panostettu niin paljon, kieli on hyvää ja siinä on nokkelia käännöksiä. Minä ainakin olen oppinut paljon Aku Ankasta, esimerkiksi yläasteen ruotsin valtakunnallisissa tiesin kuka oli Thor Heyerdahl vain koska Akussa oli ollut Tuure Heierlaardi. Pinterestissä ja muualla netin ihmeellisissä syövereissä kiertää sitkeästi urbaanilegenda, että Aku olisi kielletty Suomessa housuttomuuden takia. Tämä ärsyttää minua suuresti ja haluaisin korjata tämän vääryyden!

Taulu on kirjoituspöydän vieressä antamassa kirjoitusinspiraatiota.

Sisustuksessakin meillä on häivähdys Akua, sillä sain silloisilta naapureiltani rippilahjaksi tämän Pluto-taulun. Tai no, Plutohan on Mikin koira eikä Akun, mutta hahmona se on kuitenkin hauska. Taulu on yksi suosikki sisustuselementeistäni, koska se on samalla tyylikäs ja hauska. Näillä tuttavilla, joilta taulun sain, on keittiössään valtava puinen Aku Ankka, joka roikkuu köyden päässä, sellaisen oikeastaan voisin haluta seuraavaan kotiimme!

Pluto on yrittänyt saada luuta kiinni jo yli kymmenen vuotta -onnistumatta. 
 Lopuksi ajattelin vielä hankkia itselleni sudenpentujen kunnianimen täältä. Olen ollut ihan oikeastikin joskus Sudenpennuissa, mutta ihan yhtä hienoja arvonimiä ei oikeassa partiossa jaettu kuin mitä Akun veljenpojat (oikeasti siskonpojat) ovat saaneet. Tällä kertaa minäkin sain kunnon arvonimen ja K.A.R.K.K.I.S.-merkin eli olen Kaunis Asiakastyytyväisyystutkija, Rehevä Kitaraspesialisti ja Kihelmöivän Iloinen Salakuuntelija. 

Minkä arvonimen sinun nimimerkkisi saa? Entä mikä on suhteesi Aku Ankkaan?

17 kommenttia:

 1. Olen edelleen katkera siitä, kun äitini oli sitä mieltä, että 17-vuotiaalle ei tarvitse enää tilata Aku Ankkaa. Syyskuuhun 1996 loppui siis minun viikottainen Aku Ankka -rituaalini. :( (En kyllä tiedä miksei myöhemmin ole tullut tilattua lehteä omalla rahalla.)

  Terveisin,
  Karhumaisen Ihastuttava Rienaaja ja Sateentekijä, Interkontinentaalinen Kamelikuski sekä Kitsas Anglosaksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, ehkä sinun pitää nyt tilata Aku, jotta trauma hälvenisi! Vaikka onhan se aika kallis lehti ainakin nykyisin, en tiedä kyllä oliko se 90-luvulla.

   Hieno arvonimi!

   Poista
 2. Heips! Tässä kirjoittelee Alati Röyhkeä ja Järjettömän Agorafobinen Vahtimestari, Auttamattoman iätön sekä Nautittavan iätön organisaattori.

  Muistatko vielä miltä Aku Ankka maistui?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, sait kaksi iätöntä, kuulostaa hyvältä! Paitsi et sinä kyllä ole röyhkeä...

   En kyllä muista miltä maistui. Paperiselta varmaan.

   Poista
 3. Oi, Aku Ankka! ♥

  Meille tuli kotikotiin lehti ties kuinka monta vuotta ja joka viikko taisteltiin sisarusten kesken, kuka saa lukea sen ekana. Veljelläni oli varsin ärsyttävä tapa lukea lehti ainakin kaks kertaa ennen seuraavalle luovuttamista. Itse olen Aku Ankan -tilaaja jo kuudetta vuotta.

  Pluto-ressu, liekkö saa koskaan luutaan! ;)

  T: Vallanhimoinen Animaattori, Dualistinen Eläinlääkäri ja Loistavan Mateleva Amiraali

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, hienoa että tilaat Akua! Kyllä minunkin täytyy jossain vaiheessa taas, viimeistään sitten kun on lapsia. Hyvää sormiruokailtavaa, jos ei muuta.

   Loistavan mateleva amiraali! :D

   Poista
 4. Kääk! En pääse nimigeneraattoriin, mutta ei anneta sen haitata. Don Rosan sarjojen fanittaja minäkin, Mikki-tarinat olivat aina niin ennalta-arvattavia: Mikki joutuu kiipeliin ja köysiin, äkkää terävän kiven pistävän seinästä ja nirheää itsensä vapauteen. Blääh. Minä muuten tilasin akkarin viime viikolla. Vaihdoin sisustuslehden sarjakuvalehteen. Ainakin vähäksi aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä veto vaihtaa sisustuslehti Akuun! Varmasti vähintään yhtä sivistävä lehti, ellei sivistävämpi.

   Poista
 5. Aku rulettaa! Olen ollut ankisti pienestä pitäen, ja hauskaa on huomata miten vanhempi poikani on nyt puolestaan hurahtanut. Suomenkielisessä Aku Ankassa on tosiaan panostettu suomennokseen joka on useimpia muita kännöksiä innovatiivisempi ja huolellisempi, mikä varmasti vaikuttaa Akkarin suosioon Suomessa varsinkin aikuisten kesken. Itse pidin myös siitä että Akkareista oppi paljon. Kouluikäsenä kun tiesin jotain mikä yllätti vanhemmat tai opettajat ja kysyttiin miten voin sen tietää, oli vastaukseni useimmiten "Opin Aku Ankasta".

  Hauskaa että otit asian esiin, mainio lapsuuden kuva myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aku Ankasta oppii tosiaan paljon ja pysyy kärryillä myös tämän hetken ilmiöistä. Urheilijat, yhtyeet ja poliitikotkin ovat usein nokkelasti uudestaan nimettyjä. "Opin Aku Ankasta" oli myös minun vakiovastauksiani jossain vaiheessa.

   Poista
 6. Miekin luin lapsena intohimoisesti Aku Ankkaa: iskä alkoi tilata sitä miun nimellä miun ollessa parin kuukauden ikäinen, joten siinä oli sitten useampi vuosikerta luettavana, kun tulin itse Aku -ikään. :D

  T. Melkein Intohimoinen ja Nähtävästi Neutraali Ajatustenlukija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, taitaa olla tyypillistä, että isät tilaavat Akua vauvaikäisilleen. Kuka ne mahtoikaan lukea siihen asti, kunnes lapsi tuli Aku-ikään? :D

   Sinähän tykkään nähtävästi neutraaleista väreistä, joten nimi on osuva. Melkein intohimoinen tosin kuulostaa vähän pliisulta.

   Poista
 7. Kun luet Akuja, varsinkin Akun taskukirjoja, katsopa kirjan suomentajien nimilistaa, sieltä löydät useinkin keskimmäisen tyttäreni nimen! Akuja tehdään Amerikan lisäksi Italiassa ja Hollannissa (!) ja tyttäreni kääntää italialaisia sarjoja. Hauska homma on niiden kuuluisuuksia muistuttavien nimien keksiminen sivuhahmoille, mutta joskus se tuottaa kovaa päävaivaa johon koko suku osallistuu.

  Terveisin Vahva Edelläkävijä (mikä arvonimi!!!!!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tätä en tiennytkään! Miten hienoa! Täytyy yrittää bongata. Ja sitten voi myös miettiä, että oletkohan sinä osallistunut jonkun sivuhahmon nimen keksimiseen.

   Arvonimesi on kyllä oikein arvonimien arvonimi! :D

   Poista
 8. Minunkin isäni tilasi "minulle" akkarin vissiin heti kun synnyin. Nykyisin Akua tilaa Sulo, koska on niin huono sanomaan lehtimyyjille ei kiitos. Me emme ole tyytyväisiä nykyakuun. Sarjat olivat hauskempia, nerokkaampia ja kaikin puolin parempia vielä 90-luvulla. Väristyskin on nykyään niin vääränlaista.

  Mutta Mikki! Se ärsyttävä pätijä! Hyppäsin mikkisarjat yli lapsena ja hyppään vieläkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä pitääjatkaa... Lempparini on Kultu Kimallus. Niitä vanhoja sarjoja varmaan on julkaistu joissain noissa kokoelmakirjoissa. Olisi ihanaa päästä niitä lukemaan.

   Poista
  2. Minäkin pelkään, että nykyaku olisi pettymys. Ehkä kannattaa vain ostaa kirjoja. Ipad-Akutkin maksavat 3,60 kappale! Ehkä kannattaa vaan ostaa tuollaisia kokoelmakirjoja, niin laatu on taattu.

   Oi, Kultu Kimallus oli minunkin yksi suosikkini! Hän toi aina aivan uusia puolia Roopesta esiin.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.