torstai 26. syyskuuta 2013

Askartelukärpänen

Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, päätin alkaa viikko pari sitten järjestellä valokuvia. Koko urakka on tuntunut mahdottomalta, vaikka paperikuvia meillä onkin vain rajallinen määrä. Yleensä saamme kuvia anopilta, joka onkin varsinainen mestarikuvaaja. Kuvat ovat päätyneet ensin valokuvaseinälle ja sieltä sikin sokin mappiin. Nyt otin itseni niskasta kiinni ja hurahdin koko hommaan.

Something quite bizarre happened the other week: I decided to arrange our photos in albums. We often get photos from my mother-in-law but I also decided to order photos from events where she wasn't around. This project isn't finished yet because I have to go through four years of digital photos. What I did get around to is decorating some albums for different photos: one for formal events, one for more relaxed parties, one for our gigs, one for travelling and one for Christmas and the holiday season.

Laitoin kuvat kiinni tuollaisilla valokuvakulmilla, jotta ne olisi helppo irrottaa siististi. En kyllä ole ihan varma mihin tarkoitukseen.

Valokuvien järjestelyyn tarvitaan tietysti albumeita. Halusin mahdollisimman yksinkertaiset ja edulliset albumit ja Akateemisesta löysinkin kauniita kierrealbumeita. Ostin ensin yhden valkoisen albumin. Kuvia järjestellessä alkoi kuitenkin tuntua siltä, että olisi kiva järjestellä kuvia jotenkin teemoittain. Se helpottaisi myös kronologisuuden ylläpitämistä. Niinpä kirjasin ylös lapulle, mitä kaikkia albumeita tarvitsisin ja  päädyin seuraaviin:

- Hienojen juhlien albumi: häät, valmistujaiset ja muut hieman muodollisemmat tilaisuudet
- Vierailujen ja vapaamuotoisten juhlien albumi
 - Joulu- ja uusivuosialbumi
- Matka-albumi
- Keikka-albumi

Tältä meillä näyttää, kun oikein innostun. Lattialla on hienojen papereiden kansio ja hajuvesipaketteja.

Ensin ajattelin, etten koristelisi albumeita lainkaan, mutta tässä kohtaa tullaan siihen askartelukärpäsen puremaan. Jos minä ihan jonkun yksinkertaisen kuvan koristelisin kanteen... ja siitä se sitten lähti. Väsäsin näitä albumien koristeita koko viikon aina vapaahetkinäni. Ai että se oli kivaa pitkästä aikaa oikein kunnolla askarrella! 


Viirit ovat toinen toistaan herkullisemman värisiä. Harvinaista kyllä, nämä paperit eivät ole kouluajoiltani eivätkä kierrätettyjä. 

Aloitin rentojen juhlien ja vierailujen albumista. Sen koristeet saivat inspiraatiota Karkkiksen puolipyöreiden synttärihippojen koristeista, joita esiteltiin blogissa viime vuonna. Aika moni pahveistakin oli itseasiassa samoja. Pienenä hauskana yksityiskohtana sidoin narun kiinni albumin kierrerenkaaseen. Yksinkertaisuus on valttia, eikä albumi tarvitse yhtään enempää koristeita. 


Pitäisiköhän yrittää oikeastikin tuollainen kakku seuraaviin juhliin?

Seuraavaksi kävin hienojen juhlien albumin kimppuun. Kakkua on yleensä tarjolla, joten koristeen valitseminen oli melko helppoa. Keksin tehdä kakkulautasen oikeasta kakkupaperista ja mielestäni siitä tuli hauska. Mielessäni oli vaaleanpunainen hyydykekakku, jossa olisi kermaa ja vadelmia. Eikö tuo aikalailla näytä sellaiselta? Vadelmat tosin taitavat olla mansikoita, kun en jaksanut röpeltää niiden reunoja. 

Oikeasti minä en kyllä pääse paistattelemaan parrasvaloissa yhtä usein kuin mies. Keikkojen suhde on ehkä 1:20:een.
Juhla-albumin jälkeen homma lähtikin vähän lapasesta. Onneksi ei kovin vakavasti kuitenkaan. Yksinkertaisten koristeiden ajatukseni ei riittänyt keikka-albumiin asti, kun mielessä alkoivat väikkyä valokeilat, rumpusetit ja saksofonit. Onneksi olin ostanut keikkavalokuviavarten mustan albumin, taisivat parrasvalot olla mielessä jo kaupassa. Vaikka idea oli vähän monimutkainen toteuttaa, olen tyytyväinen lopputulokseen. Ainoa, mikä vähän harmittaa on, että teippi näkyy kuultopaperista läpi. 


Pariisi, Tanska, Kylmäpihlaja, Gotlanti, New York, Sveitsi, Perugia, Tukholma ja Islanti. Seuraavakin maa on jo tiedossa.

Viimeistään matka-albumin kohdalla ei voida enää sanoa, että yksinkertaisuus on valttia. Keksinpä nimittäin tehdä jokaisesta tekemästämme matkasta  pienen kuvan edustamaan maata tai paikkaa. Toiset olivat helpompia kuin toiset, niin keksiä kuin toteuttaakin. Muista tuli ihan huippuja, mutta tuo ensimmäisenä tekemäni Eiffel-torni on vähän tylsä. Ehkä muokkaan sitä vielä tulevaisuudessa. 


Joulukuusi ei ole oikeasti harmaa, vaan se nyt vaan ei suostunut näyttämään valokuvissa syvän tummanvihreältä ilman että muut värit vääristyivät. 

Tietysti unohdin listan albumeista, kun lähdin kauppaan. Siellä en millään muistanut, mihin ihmeeseen tarvitsisin viidettä albumia. Joulu-albumi jäi näin ollen vielä ostamatta, sillä siihen olisi ollut valmiiksi vähiten kuvia. Päätin kuitenkin vähän huijata ja käänsin yhden albumin takaperin ja kiinnitin askartelemani koristeet sinitarralla. Tässä vaiheessa askarteluväsymys vähän iski, joten en keksinyt mitään joulukuusta luovempaa. Ja miksi olisi tarvinnutkaan? Sekin on ihan hauska värikkäine koristeineen ja kiemuraisine kuusenjalkoineen.

Nyt te lukijat varmasti luulette, että olen saanut tämän projektin jo joulukuusta vaille valmiiksi. Ehei - vielä pitää nimittäin tilata jo valitut 125 kuvaa ja valita vielä tältä vuodelta ja kaikilta matkoilta otetut kuvat tuohon mukaan. Ja laittaa ne albumeihin anopin kuvien rinnalle. Huh. Olen tilannut digikuvia tasan kerran viime vuonna, joten aika monen vuoden kuvat on tilaamatta. Päätin rajata tilausvuodet avioliittovuosiin matkoja lukuunottamatta eli kuvia pitäisi tilata neljältä vuodelta! No enköhän minä sen saa aikaiseksi, kun kerran olen hyvään vauhtiin päässyt. Katsotaan mahtavatko nämä albumit riittää. Sitten pääsisikin taas askartelemaan!

19 kommenttia:

 1. Aloin miettiä mikä noista albumien kansista olisi suosikkini. Ehkä se on tuo musiikkijuttu. Muut tulevatkin aika tasaisessa rintamassa kakkossijalle. Kyllä tässä on aika pahasta askartelukärpäsen puremasta kyse. Kaikki viittaa siihen suuntaan. HIH

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musiikkialbumissa on tunnelmaa! Valo vielä hienosti osuu tuohon "peltiin" ja valokeilat näyttävät aidoilta.

   Onneksi askartelukärpäsen purema ei ole eryityisen vakava ongelma.

   Poista
 2. Ei voi kuin sanoa, että VAU!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :D Nyt täytyy vaan miettiä, että mihin nuo säilöö. Kirjahyllyssä kuvat jää piiloon.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos, minäkin olen tosi tyytyväinen lopputulokseen!

   Poista
 4. Voi juku, ihania hulluja albumeita, siis sähän olet ihan kuin mä! Ensin sitä ajattelee, että joo nyt mä olenkin todella selkee ja yksinkertanen ja laitankin tällä tavalla näin ja sit huomaa, että siinä onkin kaikki maailman värit.

  Kotoa opin sen verran, että jos paperivalokuvia ei laita heti albumiin, ne ei päädy sinne koskaan. Nykyisin kun tilaan kuvia, tilaan monta sataa kerralla ja heti laitan ne albumeihin. Jos sille ei ole heti aikaa, alkaa kamalasti ahdistamaan, ettei ne ole vieläkään siellä sivuilla ja niihin tulee sormenjälkiä. Mulla menee kyllä aikajärjestyksessä, mutta filmikuville on omat albumit ja juhannuksellekin on. Liimaan noilla samoilla kulmilla, ne on tosi hyviä. Hyviä mustalehtisiä kierrealbumeita on tästä kaupungistä tosi vaikea löytää, siksi mun albumikaappi on varsinainen sillisalaatti kaikenkokoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, hyvä että on muita samanlaisia!

   Miten se valokuvien albumiin saaminen onkin niin vaikeaa? "Sitten joskus sadepäivänä..." Nyt kyllä aion heti aloittaa homman, kun saan kuvat kotiin asti!

   Minä yllätyin, kuinka vaikea tuollaisia albumeita oli löytää. Oli joko ylihintaisia tai ei ollenkaan. Onneksi tosiaan Akateemisesta löytyi ja vielä yllättävän edullisesti.

   Poista
 5. Ihan mahtavia albumeita! Minä joskus öö 90-luvulla järjestin kaikki kotikodin valokuvat kronologisesti albumeihin ja oon siitä kyllä edelleen ylpeä. Nythän meillä ei juuri paperikuvia ole, muttta haaveilen aina välillä siitä, etttä saisin digikuvat järjestettyä niin, että jokaisessa olisi joku hakusana, jolla niitä voisi kivasti selata. Ei tosin vaikuta, että saisin ihan lähivuosina sitä tehtyä.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ehkä jonain sade päivänä päiväunien aikana saat valokuvien järjestelypuuskan!

   Poista
 6. Ihania kansia! Toivottavasti energiaa riittää vielä kansioiden täyttämiseenkin. Minä päätin naimisiin mennessämme että uutta filmiä ei saa ostaa, ennenkuin edellisen kuvat on kansiossa. Hyvä päätös. Nyt meillä on kansio numero 16 menossa. Viime aikoina tosin olen siirtynyt paperikuvista ifolorin kuvakirjoihin, ne on vielä hauskempia! Mutta siis vuosilta 1975-2010 kuvat on aikajärjestyksessä ja kyllä NIIIN usein sieltä katsotaan, että minä vuonna oltiin missä ja minä vuonna tapahtui se ja se ja missä tapahtui se ja se. Ne on tosi hyviä tiedon lähteitä. Ja lapset on kaselleet niitä tosi paljon. Ja nyt katsoo lapsenlapsi.

  Tein kaikki samanlaisiin kansioihin, mutta sitten yhtäkkiä 30 vuoden kuluttua sen kansion valmistus kai loppui, niitä ei saanut enää. Yhdestä vanhasta liikkeestä löysin ja ostin heidän viimeiset 4 kpl, joista viimeinen on nyt aloitettu (numero 16 siis).

  Mahdetaanko sinun valitsemaasi kansiota valmistaa vielä 30 vuoden kuluttua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhuu! Nyt blogini päivittyi sekä täällä että Dr.Gutwillin blogilistalla! Viimeksi antamasi osoitteesta luin ohjeen, jonka mukaan lisäsin osoitteen syötteen uudelleenohjauskenttään, joka aikaisemmin oli tyhjä. Sillä ei ollut mitään vaikutusta. Äsken sitten tyhjensin sen kentän takaisin entisekseen ja kas: se auttoi. Siis se yleissääntö, että pitää tehdä joku muutos ja palauttaa entinen, oli taas totta tietokonemaailmassa, mutta olihan vaikea keksiä mikä se muutos ja muutoksen palautus sitten olisi. No, voihan olla että iloitsen ennenaikaisesti, voihan tämä olla tilapäinen häiriö ja ohjelma palaa taas takaisin sinnikkäisiin vapaakyytiläisiin. Mutta toivotaan parasta!

   Poista
  2. Vau,hieno päätös ja hyvä että Se on pitänyt. Minäkin olen vakaasti päättänyt, että saan kaikki tilaamani 184 kuvaa albumeihin. Jatkossa tilaan kuvia kerran vuodessa. Niitä on niin hauska selata jälkikäteen.

   Saa nähdä kuinka kauan noita albumeita on tarjolla. Minua ei haittaa, jos eivät ole ihan identtisiä.

   Ja hienoa, että sait blogijutut toimimaan. Nyt sitä on helpompi seurata.

   Poista
 7. Tosi hauska idea jakaa kuvat tuolla lailla albumeihin! Meillä ne ovat perinteisesti aikajärjestyksessä. Albumitkin ovat inhottavasti erilaisia: olen vähän ajatellut, että ehkä joskus (eläkkeellä?) ostan kerralla kolmekymmentä samanlaista valokuva-albumia ja siirrän kaikki kuvat niihin. Sisäinen esteetikkoni ei ole kovin innostunut siitä, että kirjahyllyssä olisi kolmekymmentä erilaista valokuva-albumia... :/

  Mie teetän kuvia kahdesti vuodessa, paitsi nyt Ellun synnyttyä olen teettänyt jo kaksi extrakerta... Ilmeisesti olisi parempi teettää harvemmin, niin albumeihin tulevia kuvia tulisi sitten karsittuakin enemmän? Ellun ensimmäinen oma valokuva-albumi on jo melkein täynnä tytön omaa ja sukulaisten naamoja!

  Upeita nuo siun albumien kansiin tekemät askartelut! Erityisesti tuo matka-albumien kansi on huikea.

  VastaaPoista
 8. Se on totta, että harvemmin tilatessa karsiminen helpottuu. Tältä vuodelta tuli paljon enemmän kuvia kuin neljän vuoden takaa. Kerran pari vuodessa kuulostaa hyvältä tahdilta muuten. Toivottavasti saat vielä ne 30 samanlaista albumia!

  VastaaPoista
 9. Varsinkin tuo kakkukansi on erihieno!!

  Isoon projektiin oot ittes pistäny, pelkkä kuvien tilaaminen ja editoiminen on iso homma. Plus tietty se, että ne saa lajiteltua ja laitettua kansiin. Mulla ongelmaksi muodostuu aina se, että haluan koristella kaiken. Sivut, kannet, kuvien reunat ja jossain vaiheessa iskee totaalinen stoppi. Tsemppiää! :---------)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Urakka on iso, mutta minä vähän oioin mutkia, enkä editoinut kuvia. Osa on vähän pimeitä, mutta kaikki kuitenkin kelpasivat. (Kuvat nimittäin tulivat jo, nopeaa toimintaa Ifolorilta!) Onneksi minä sain jarruteltua koristeluintoani ja jätettyä sen kansiin.

   Hauskaa, kun jokaisella on vähän eri suosikit. Toistaiseksi eniten ääniä on tainnut saada keikka- ja matka-albumit.

   Poista
 10. Ihana idea!! Joka on ehdottoman pakko varastaa :) Jos vaikka saisi äitiyslomalla väkerrettyä viimein kansiot kuntoon ja vuosikausien valokuvat albumeihin. Mukava blogi muutenkin. Tänään tänne eksyin ekaa kertaa ja erityisen mukava on tunnistaa paikkoja ja juttuja "omalta paikkakunnalta", vaikka oikeasti asutaankin nykyään Riihikoskella täällä Auran kupeessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, että löysit tänne! Varasta idea ihmeessä! On ihmeen palkitsevaa, kun kuvat ovat vihdoin albumissa. Tosin nyt pitäisi taas tilata uusia kuvia ja ehtiä laittaa ne paikoilleen.

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.