sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Arvaamaton arvo

Järjestelin muutama viikko sitten kirjahyllyämme uudestaan. Luokitusjärjestelmänä meillä on ollut jo vuosikausia värijärjestys. Toimii tällaiselle visuaaliselle ihmiselle oikein hyvin. Nopeasti sitä oppii minkä värinen selkä milläkin kirjalla on. Uusien kirjojen myötä kirjahyllyn järjestys on ikävästi mennyt sekaisin ja vääriä värejä on pesiytynyt vääriin väleihin. Tämän järjestysken ongelma on se, että värin lisäksi on otettava huomioon kirjan korkeus eivätkä kaikki valkoselkäiset kirjat välttämättä mahdu samalle hyllylle. Pienellä pähkäilyllä tästä ongelmasta selviää melko hyvin.

I've always dreamed of owning a library like the one in Beauty and the Beast. I got almost the next best thing: a bookcase that reaches all the way to the ceiling. I've organized all the books by colour, which makes the bookcase look so much nicer. The Book case itself is not that great. It's Billy from Ikea and all the shelves are bent under the weight of the books. Still, I found out that in one book about modern furniture, Billy is considered a classic and it's presented among furniture by Arne Jacobsen and other classics.

Lukunurkkaus ja riippukirjahylly.

Uudelleen järjestelyn myötä sain mahdutettua hyllyyn joululahjaksi saatuja kirjoja. Yksi kirjoista oli paksu, moderneja huonekaluja käsittelevä opus. Se on täydellinen selailukirja, josta on kiva lukea itseä kiinnostavien huonekalujen historiaa. Se on niin paksu, etten varmaan koskaan lue sitä kokonaan, mutta se ei ole tarkoituskaan. Olin juuri laittamassa sitä hyllyyn, kun päätin selailla sitä vielä hetken.Yllätyksekseni huomasin, että sivuilla komeili myös tuttu kirjahylly, Ikean Billy. 

Täältä löytyy niin klassikot kuin kokeelliset taideteoshuonekalut.

Hylly on edellisten asukkaiden hankkima, ja vaikka koko huoneen korkuinen kirjahylly on ihana, hyllyjen laatu ei ole koskaan tyydyttänyt minua. Hyllyt roikkuvat kirjojen painosta ja hyllyjen takaseinät tipahtelevat. Olin siis yllättynyt, että hyllymme oli nostettu designklassikkojen joukkoon. Toisaalta, samanmoinen hylly löytyy varmasti aika monesta muustakin kodista. Sekö tekee siitä klassikon? 

Oikein oma aukeama. Kuvan hyllyt ovat oletettavasti suorat.
Hyllyn on suunnitekkyt Gillis Lundgren vuonna 1978. Siitä tuli nopeasti suosittu kaikenlaisissa kodeissa. Saksassa Billy otettiin Ikean valikoimista pois vuonna 1990, mutta suuresta protestoinnista johtuen se palautettiin mallistoon pari vuotta myöhemmin. Ilmeisen pidetty hylly siis. Olikohan laatu parempaa joskus 70- ja 80-luvulla? Hassua kyllä, katson hyllyä nyt eri silmin kuin aiemmin. En edelleenkään laadun vuoksi itse sitä ainakaan ensisijaisena vaihtoehtona hankkisi, mutta ehkä halpishyllykin voi olla klassikko. Jäin pohtimaan, mistä "klassikkous" syntyy. Tuleeko suuren suosion saaneesta huonekalusta automaattisesti klassikko? Suosion täytyy ainakin olla pitkäaikaista. Onko Billy "klassikko" muotoilun perusteella vai onko kyse pelkästä edullisuudesta? Filosofisia sisustuskysymyksiä, joihin en osaa itse vastata.

Kirjahyllystä kevyempiin aiheisiin. Olohuoneeseemme on muutanut uusi tyyppi. Hän voisi olla myös helikopteri tai auto, mutta me pidämme hänestä robottina. Hän on Lego transformer, jonka mies sai synttärilahjaksi. Annoimme hänelle nimeksi Dansformer. Kuvista voitte päätellä miksi.

Are you ready? Let's go!
Y-M-C-A... ei kukaan koskaan osaa tehdä C:tä oikeaan suuntaan. 

 Night fever, night fever...
Ilta pimenee ja Dansformer vaan vetelee spakaatteja.

Ja toiseen suuntaan. Käsien asento viitannee klassiseen balettiin.

Ja lopuksi taidonnäyte modernin tanssin ja break dancen risteytyksestä.
Nyt Dansformer esittelee käsilläseisontataitojaan. Se luulee, ettemme huomaa, mutta todellisuudessa se nojailee Block-lamppuun. Jäämme seurailemaan sen tanssitaitojen kehittymistä.

12 kommenttia:

 1. Hih, sohvatyynyissä ja kirjahyllyssä on samaa värimaailmaa.

  Billystä ja muista Ikean tuotteista puheenollen: Ikean tuotteet pääsevät nykyään jatkuvasti parhaimpienkin sisustuslehtien sivuille eli niistä on tullut ihan hovikelpoisia halpuudestaan ja suosiostaan huolimatta. Nuo mutkalle menevät hyllyt ovat Billyn ainoa huono puoli. Muuten ne kyllä sopivat mihin tahansa kotiin. Se on eleetön hylly, jossa kirja on pääosassa.

  Transformer eiku dansformer voi kohta pitää teille tanssikurssin.

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikea on tosiaan ihan hovikelpoista kamaa, ainakin osittain. Ja kyllä sieltä myös hyvää laatua saa, kun osaa etsiä. Vaikka osa on kyllä törkeästi matkittuja, niin on siellä myös oikeasti hyviä, uusia ideoita ja muotoilua.

   Dansformerin liikkeet on sen verran villejä, ettei taidettaisi pysyä perässä...

   Poista
 2. Dansformerilla naytti olevan moovit hallussa!

  Meilta loytyy myos Billy. Kaartuvat hyllyt ja takaseina ovat taallakin olleet ongelma, mutta tykkaan kylla siita miten muuntautumiskykyinen se on ja miten kivoja kokonaisuuksia saa, kun yhdistaa eri osien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, että hylly sopii ihan mihin vaan ja siitä saa monenlaisia kokonaisuuksia. Meidänkn tapauksessa on kaksi korkeaa ja kaksi matalampaa päällekkäin, jotta hylly ulottuu kattoon saakka.

   Poista
 3. Värijärjestys on niin hauska! Mutta jos pääset toivomaasi tilanteeseen, että kaikki seinät ovat hyllyjä kuten Kaunotttarella ja Hirviöllä, niin voisi olla vaikea muistaa ulkoa kaikkien kirjojen värit...
  Minäkin luulen että Billyn eleetön muotoilu on osasyy sen päätymiseen sisustuskirjaan. Kirjat ovat pääosassa, kuten Ava tuossa sanoi. Mutta hyllyjen taipuminen on kyllä anteeksiantamatonta jollekin joka esittää kirjahyllyä! Jos se onkin koriste-esinehylly?
  VE

  Dansformer on ihan mahtava! Liikkuuko se paristoilla kauko-ohjaten vai väänsitkö sen eri asentoihin kuvia varten? Jos se liikkuu niin video olis kova sana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, että Kaunotar ja Hirviö -kirjastossa pitäisi olla ehkä jokin toinenkin luokitteluperuste. En kyllä oikeasti lue niin paljon, että minun kannattaisi kerätä sellainen kirjasto edes pienessä mittakaavassa.

   Minustakin Billy olisi kivan eleetön ja suoraviivainen, mutta ilmeisesti se itse kuvittelee, että kaarevat linjat olisivat kauniimpia kuin suorat.

   Ei saa kertoa Dansformerille, mutta minä kävin vääntämässä sen eri asentoihin eli se ei liiku paristoilla.

   Poista
 4. :D ihana Dansformer!

  Ja hyvin mielenkiintoinen on Billykin. Klassikoksihan tosiaan voi päästä vaikka silläkin perusteella, että on ennenkuulumattoman huono.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen kovin ihastunut Dansformeriin. Toivon kovasti, ettei mies saa legorakennusintoa päälle ja muuta sitä helikopteriksi.

   Jep, ehkä Billy on klassikko siksi, että se saa ihmisille intellektuellin olon, kun hyllyt notkuvat kirjojen painosta.

   Poista
 5. Billyjä löytyy täältäkin... :)

  Mun visuaalisuuden jyrää henkinen kirjastonhoitajattaruus, eli en ole kyennyt tähän asti laittamaan kirjoja värijärjestyksen mukaan. Ne ovat olleet sievästi aiheiden mukaan hyllyssä. Nyt kuitenkin aattelin, että ehkä uudessa kodissa voisin kokeilla värijärjestystä. Olen vähän ahdistunut siitä jo etukäteen, koska miten sieltä nyt voi mitään löytää! Ja sitten joudun erottamaan Patricia Cornwellin Scarpetta-sarjankin toisistaan, kun ne penteleet on menneet jossain vaiheessa rikkomaan sarjan ulkoasun. Alkupään kirjoissa on kivasti kaikissa mustat kannet, mutta näissä uudemmissa ihan mitä sattuu. :\

  Lohdutan itseäni sillä, että onneksi voin koska tahansa lajitella kirjat uudelleen "oikein". :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä huoli, minukaan kirjani eivät ole täysin värijärjestyksessä. Muutamia kirjasarjoja en ole halunnut erottaa toisistaan ja kuvastakin voi erottaa esimerkiksi joitain sinisiä kirjoja punaisten ja keltaisten joukossa. Joskus sarjan yhtenäisyys menee värijärjestyksen ohi, mutta sillon yleensä pyrin sijoittamaan kirjasarjan johonkin saumakohtaan, jossa väri muutenkin vaihtuu.

   Poista
 6. Minä täällä taas moi! :)
  Blogissain olisi sulle haaste: http://kirsikkapuistonblogi.blogspot.fi/2014/03/viiden-kysymyksen-haaste.html

  VastaaPoista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.