lauantai 29. maaliskuuta 2014

It's not easy bein' green

Viime viikonlopun hehkutusksesta siirryn nyt arkisempiin aiheisiin. Kuten varmasti monet muutkin nykypäivänä, yritän arjessa miettiä ympäristöystävällisiä valintoja. Mietin paljonko syön lihaa, ostan uutta ja millaisia tuotteita käytän. Ekologisuus ei aina ole helppoa monestakaan syystä. Aina ei voi edes tietää, mikä olisi se paras vaihtoehto. Ja vaikka tiedän joidenkin valintojeni olevan huonoja, niistä on silti vaikea luopua. Syön lihaa (myös hemoglobiinisyistä), ostan uusia, tuhriakin esineitä ja matkustan lentokoneella. 

I try to make eco-friendly choices in my everyday life although it's not always that easy. One decision has been quite easy: I try to use environmentally friendly cleaning products. Vinegar is the best and the cheapest product there is for cleaning the bathroom and toilet. The smell is not that great though, so in the kitchen I use the grapefruit scented allpurpose surface-cleaner by Method. For dish washing we use Ecover products and dour dish cloths are made by Susanna. I've also discovered that the french maids knew best: ostrich feather dusters are the best!

Kauniin värinen suihkupullo ja kauniita rättejä kylppärin siivousta piristämään.

Kun muutin omilleni, aloin entistä enemmän miettiä arjen valintojen ympäristövaikutuksia. Yksi pieni muutos oli erityisen helppo tehdä ja siksi kirjoitan siitä: vaihdoin siivousaineet ympäristöystävällisempiin. En todellakaan halua mitään bakteeritonta kotia, jossa kaikki lika on räjäytetty pois. Siisteys ja puhtaus ei tarkoita mielestäni (kotona) täysdesinfiointia.

Netti on pullollaan tietoa etikan mahtavuudesta ja käyttömahdollisuuksista. Siitä oli helppo aloittaa. Varsinkin kun edellisen asuntomme aivan mustaksi pinttynyt wc-pytty saatiin etikalla puhtaaksi, luottamus etikkaan oli jo valmiiksi aika korkealla. Käytän laimennettua etikkaa melkein koko kylpyhuoneen puhdistamiseen, lukuunottamatta lattioita ja peilejä. Peileistäkin pitäisi kuulemma lähteä etikalla kaikki tahrat, mutta minun kokemukseni mukaan näin ei ole. 

Oikeasti kauniinvärisessä on oikeasti tätä tavaraa. 
Muutkin kylppärissä tarvittavat puhistusaineeet olen yrittänyt valita ekologisesti. Lattian pesen Lumme-sarjan sitruunan tuoksuisella mäntysuopapuhdistusaineella. Olen mainoksen uhri, sillä sitä tuli Lumme-pyykinpesuainepurkin mukana joskus ja koska tuoksu oli niin hyvä, päätin kokeilla sitä. Sitruuna tekee mäntysuovasta vähän mukavamman käyttää, sillä en pidä mäntysuovan hajusta. Peilien pesuun kokeilin Methodin suihketta, mutta se ei ole harmikseni yhtä hyvää, kuin nykyinen ei-niin-ekologinen Cif-suihke. Pyykit pesen Lumpeen nestemäisellä pyykinpesuaineella. Siihen olen ollut varsin tyytyväinen. Varsinkin tykkään tuosta pussista, jonka tyhjennän vanhaan asianpesuainepulloon.

Kaksi hyvää tuotetta ja yksi keskinkertainen. Methodin lasinpesuneste tuoksuu hyvältä, mutta jättää ikäviä rantuja peileihin.
 Vaikka Methodin lasinpesusuihke ei vakuuttanut, olen ollut hirmuisen tyytyväinen kohta vuoden takaiseen Hullari-löytöön eli Methodin greipin tuoksuiseen multisurface-aineeseen. Se on niin hyvän tuoksuista ja myös teho on hyvä! Käytän sitä keittiössä ruokatahroihin ynnä muihin. Suurin osa lähtee tietysti pelkällä vedellä ja rätillä, mutta jos ei, niin sitten käytän tuota. Tuote on tosi riittoisa, sillä se on riittänyt tosiaan jo kohta ainakin vuoden, ellei puolitoista (en ole varma koska sen ostin). Ja olen sentään välillä suihkuttanut sitä lattianpesuaineeksikin! Niin, ja sanoinko jo että se tuoksuu niiiin hyvälle?

Vaaleanpunainen pesuaine sopii uudenuutukaiseen Susannan rättiin
Melkein kaikki rätit olen jo jokin aika sitten vaihtanut Susannan bambuisiin kestorätteihin. Jo ennen niitä pesin ihan kaupan rättejä uudestaan, mutta nuo ovat vielä kestävämpiä ja kauniimpia. Tykkään näistä uusista ruskeista aivan erityisesti, koska niissä on toisella puolella karhea froteepinta. 

Aina ekologiset tuotteet eivät ole niitä tehokkaimpia ja joskus on tehtävä myönnytyksiä, jos haluaa puhdasta. Konetiski aineena meillä on Ecoverin tabletteja. Ne ovat melko hyvä ja niistä riittää meidän pikkukoneeseen puolikas. Muoviastioihin jää tosin sellainen ärsyttävä "kelmu". Nuo tabletit eivät ilmeisesti ole se kaikkein ympäristöystävällisin vaihtoehto, mutta käytimme jonkin aikaa jotain vielä ekologisempaa jauhetta, eikä se pessyt asitoita lainkaan puhtaiksi. Nyt käytämme sitä pinttyneiden uunivuokien liottamiseen. Myös käsitiskiaineista olen kokeillut ainakin Ole hyvää, mutta en ollut siihen tyytyväinen. Ecoverillä mennään myös käsitiskiaineessa.

Keittiön puhdistusaine ja tiskiharja-arsenaali. 
Pölyn pyyhkimiseen käytimme pitkään sellaisia Swiffer-huiskuja, jotka valitettavasti eivät kestäneet kovin kauaa. Mikrokuituliinat toimivat monessa, mutta pölyjen pyyhkimisessä tykkään enemmän huiskuista. Mietin aina välillä Swiffereitä parempaa, kunnes ostin anopille synttärilahjaksi strutsinsulkaisen pölyhuiskun. Halusin itsekin kokeilla ja ihastuin ikihyviksi! Pöly lähtee yhtä kätevästi kuin swifferillä ja sulat yltävät moniin paikkoihin.  Huiska on kätevä huiskutella puhtaaksi ja sen voi myös pestä. Kätevää ja kestävää!

Oman huiskani hankin Clas Ohlsonilta. Sen varsi oli vähän ankea...
... mutta ei hätää! Washiteipeillä ja samettinauhalla sen sai kauniiksi.

Onko sinulla vinkkejä ympäristöystävällisistä siivousaineista? Tai muita hyviä siivousainevinkkejä? Entä millaisia arjen ekotekoja sinä teet?

Loppuun vielä toisenlainen näkökulma vihreyteen:


12 kommenttia:

 1. Tärkeä postaus! Ja hyvä heräte, myös minulle. Tällä viikolla pysähdyin miettimään autolla ajaessani erästä radiomainosta: jos ostaisin 10€:lla joka kuukausi suomalaista, tekisin aikamoisen panostuksen suomalaisiin työpaikkoihin. Ja se olisi aika helppoa mm. ostamalla suomalaisia shampoita ja hoitoaineita, pesuaineita jne.

  Oma tärkeä ekologinen valintani on seuraava:
  Me kuluttajat teemme sekä eläin- että luonnonsuojeluteon ostaessamme kotimaista luomuLAIDUNlihaa. Laiduntaminen on ekologisessa lihassa kaiken a ja o. Pakko vinkata tänäisestä postauksestani, joka liittyy kovasti tähän :)

  http://millainenelama.blogspot.fi/2014/03/bosgard-ja-kevaan-vasikat.html

  HYVÄÄ viikonloppua, Karkkis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, sitä voisi enemmän panostaa kotimaisuuteen. Ruoassa niin yleensä teenkin, mutta muissa tuotteissa. Ehkä vaihdan etikankin Rajamäkeen.

   Poista
 2. Voi kuinka ihana tuo Kermitin laulu. Olin suuri Muppet- fani silloin kun sarjaa alettiin esittää.

  Pesuaineissa meillä ei varmaan olla mitenkään erityisen ekoja. Yritän kyllä käyttää vain vähän. Ja minäkin voisin haluta tuollaisen strutsisulkapölyhuiskan. Lihansyönti on nykyään meillä paljon vähäisempää kuin aikaisemmin eli paljon syödään vihanneksia, mikä lienee paljon ekologisempaa.


  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekin on hyvä, että vähentää pesuaineita. Purkin päällä saattaa olla tosi iso suositus verrattuna siihen, mikä oikeasti riittää puhtaaseen tulokseen.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Ajattele, ellen olisi perustanut tätä blogiani, en ehkä olisi tutustunut ihaniin rätteihisi!

   Poista
 4. Just eilen pohdittiin mitä konetiskiainetta pitäisi käyttää, kun alakertaan valmistuvaan keittiöön tulee vihdoin myös se tiskikone. Yllättävän ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja löytyi myös niistä merkeistä, joista ei sitä heti olisi uskonutkaan. Mitään päätöksiä ei vielä tehty.

  Meillä on noita Methodeita käytetty vuosikausia ja rinnalla sitten Maison Bellejä. Rehellisesti sanoen olen päätynyt niihin merkkeihin pullojen ja puteleiden ulkonäön vuoksi, mutta ei se ekologisuus haitaksikaan ole. Puhdistusaineiden tuoksujen kanssa olen aika varovainen, pidän sellaisista, jotka eivät jää asumaan ja aiheuttamaan päänsärkyä. Jos viisastelemaan ryhdytään, ehkä olisi hyvä valita suomalaisia tuotteita näissä puhdistusaineissakin, eikä tukea amerikan methodeita kauniin pullon vuoksi, mutta viisastelkoon ken tahtoo.

  Lähetin muuten joskus Methodin maahantuojalle kysymyksen siitä, onko heiltä tulossa konetiskiainetta. Silloin (pari vuotta sitten) Suomen oloihin sopivaa ainetta suunniteltiin tulevaksi markkinoille, mutta vieläkään en ole sitä tavannut missään.

  VastaaPoista
 5. Ainakin Rainbowllakin on joutsen-merkittyjä tiskikoneaineita. Se on totta, että methodia parempi valinta voisi olla joku suomalainen merkki. Tuo on vaan niin hyvä ja usein hullareilla tarjouksessa, etten ihan helpolla vaihda. Mummi ja minä -sarjaa voisi kokeilla söpöyden tähden.

  VastaaPoista
 6. Tärkeä postaus. Lupaan lukea myöhemmin uudestaan ja oikein perehtyä asiaan. Ekologisuudesta ja kotimaisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta sain kerran radio-ohjelmassa sellaisen herätyksen, että en osta kauppojen omia merkkejä (Pirkka, Rainbow ym) jos vain joku muu vaihtoehto on mahdollinen. Niinpä silmiini pisti tuo X-tra etikka. Se olisi minun kieltolistallani. Tämä vain osoittaa miten hankalaa oikein toimiminen on!
  Susanna tiskirättejä ei voi liikaa ylistää! Kiitos Avalle, että pääsin siitä innovaatiosta osalliseksi!
  VE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin usein mietin, että pitäisikö jättää se halvin vaihtoehto kauppaan, mutta joidenkin tuotteiden kohdalla se hinta on ratkaissut, ainakin näin (puolikkaalla) opiskelijabudjetilla. Jotkut halpis tuotteet ovat myös oikeasti niin hyviä, etten haluaisi niistä luopua.

   Poista
 7. Kiva postaus, pitääkin kokeilla noita Lumme-tuotteita!
  Mutta pääosin halusin ihan vaan kertoa, että luin jälleen kerran jotain väärin, se on erikoistaitoni. Luin tuon Lumme-pyykinpesuaineen pussissa lukevan KIRKKOPYYKKI. Joopa joo :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on sama erikoistaito! Luenpa samat asiat usein monta kertaa väärin.

   Heh, kirkkopyykki olisikin hyvä! Albat ja stoolat puhdistuvat nyt 20 % paremmin!

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.