torstai 6. helmikuuta 2014

Väreilyä ilmassa

Minä tykkään tunnetusti väreistä ja erityisesti kirkkaista sellaisista. Blogin tunnisteissakin on "väreilyä"-osio, johon laitan kaikki erityisesti väreihin liittyviä tai erityisen värikkäitä postauksia. Tuikkiksen ihanassa blogissa on käsitelty värejä useammassakin postauksessa. Sieltä sain idean tehdä postauksen, jossa käsittelen suhdettani eri väreihin. Minä olen liian kärsimätön usean postauksen pohdintoihin, joten ymppärsin kaikki tärkeiksi kokemani värit vaan samaan postaukseen. Pääosin värit ovat ihan sellaisen perus väriympyrän värejä, mutta mukaan livahtivat myös pinkki, vaaleanpunainen sekä turkoosi, jotka ansaitsevat tulla mainituksi erikseen. Musta, valkoinen, harmaa ja ruskea ynnä muut jäivät nyt pois. 


Keltainen - ah keltainen! Se on aivan automaattisesti ykkösväri. Olen kirjoittanut postauksenkin ihan vain keltaisesta. Lainaan sieltä suoraan: "Keltainen on ollut minulle sellainen all-time-favourite-väri, joka on pysynyt sesongista toiseen. Sen rinnalla olen aina pitänyt monista muistakin väreistä, ... Kuitenkin, jos joku kysyy vain yhtä absoluuttista lempiväriä, sanon että keltainen. Sitä ei saa olla liikaa, koska en halua kyllästyä siihen." Keltaisen sävyistä pidän melkein mistä vain, paitsi liian murretuista. Kirkkaan sitruunan keltainen, joka jonkun silmissä voi jopa vihertää, on suosikkini. Ja kuten tuolta aikaisemmasta postauksesta käy ilmi, olen varma että rakkauteni keltaiseen juontuu siitä, että äitini söi sitrushedelmiä minua odottaessaan. Vihreä on toinen kestosuosikki, mutta sen sävyistä olen huomattavasti tarkempi kuin keltaisen. Ne vihreät, jotka kuuluvat lempivärisävyihini (laajennan tässä käsitettä "lempiväri") ovat erilaiset vaaleanvihreät limestä omenanvihreään ja chartreusen vihreään. En minä tässä mitään yritä briljeerata värisävyjen nimillä tai mitään. Tumman vihreä tai ns. ruohonvihreä harvoin viehättävät minua. Poikkeuksia toki löytyy, esimerkiksi kasveissa vihreä on aina kaunis. Yllätteän myös Fauna-lasit miellyttävät tummuudessaan, samoin smaragdin vihreä ruukku. Huomaan löytäväni vihreästä valtavasti eri sävyjä! 


Sininen... hmm... Minulla on siihen ehkä hieman etäinen ja viileä suhde. Taidan kokea sen värinäkin hieman sellaisena. Ihan kiva ja neutraali, muttei mikään suosikki, ainakana itsessään. Toisaalta, kun alan miettiä niin sinisessä on monta aivan erityisen kaunista sävyä. Tuollainen syvä välimerensininen, kuten postilaatikossa ja kuplassa aavistuksen tummempana. Se tuo mieleen lapsuudenkodin kylppärin, jonka sävy on aika lailla noiden välistä. Sinisellä on paikkansa, sillä voisin ottaa samanlaisen kylppärin itselleni edelleen. Myös siniset ruukut rapunpielessä ovat must. 

Laitoin turkoosin sinisen kaveriksi, vaikka pidänkin sitä erillisenä värinä. Perus-väriympyrään se ei kuitenkaan mahdu, joten siksi ymppäsin sen siniseen. Pidän nimittäin enemmän sinertävistä turkooseista kuin vihertävistä. Tuollainen uusien sohvatyynyjen kirkas turkoosi on parhaimillaan yhdistettynä johonkin toiseen kirkkaaseen väriin kuten keltaiseen, pinkkiin tai limenvihreään. Violetti on värinä näyttävä ja juhlava, jotenkin loistelias. Silti se ei kuulu suosikkiväreihini ja sitä oli vaikeinta löytää kodistamme. Joskus yläasteella violetti oli lempivärini, mutta kyllästyin siihen. En tiedä mikä siinä on, koska periaatteessa väri on kaunis. Ehkä se on usein liian tumma ja mystinen? Vaalean violetti taas on hiukan pliisu ja pinkkiin vivahtava violetti muistuttaa yläasteaikaisista housuista. Ehkä tyydyn ihailemaan violettia kaukaa. 


Ennen kuin siirrytään violetista punaiseen, viivähdetään hetki pinkissä ja vaaleanpunaisessa. Nekään eivät kuulu perusväriympyrään, mutta erityisesti pinkki ansaitsee erityismaininnan ja vaaleanpunainen pääsi vähän siinä siivellä mukaan.  Minä miellän pinkin tuollaiseksi räiskyvän tummahkohksi vaaleanpunaiseksi, jonka alle lasken mm. vadelman punaisen. Pinkki on täysin väärinymmärretty väri, kun sitä pidetään barbivärinä ja jotenkin epäsuotavana, tyhjäpäisten blondien värinä. Minusta se taas on kaunis ja räväkkä voimaväri, joka hehkuu erityisesti yhdistettynä toisiin kirkkaisiin väreihin. 

Pinkki ja vaaleanpunainen ovat siis eri värejä, vaikka englannissa ne luokitellaankin molemmat sanan "pink" alle.Vaaleanpunainen taas on hempeä, kuten nuo liljat. Pidän vaaleanpunaisestakin, mutta sitä näkyy vähemmän sisustukessa. En oikein osaa sanoa siksi, ehkä se on liian vaalea kirkkaiden lempivärieni rinnalla. 


Punainen on rohkea väri. Sitä ei saa olla liikaa, koska se vie helposti tilaa muilta väreiltä. Liian suurina annoksina se voi myös alkaa ärsyttää. Se ei ole lempivärini, mutta pidän siitä. Ehkä vähän samalla tavalla kuin siniselläkin, sillä on paikkansa ja elämä olisi tylsää ilman punaista. Sopivat piristysruiskeet siellä täällä antavat sisustukseen ryhtiä ja voimaa. Oranssi on tavallaan yksi lempiväreistäni ja tavallaan ei. Ehkä se pelkältään ei ole lempivärini, mutta yhdistettynä muihin se tuo kivasti särmää. Oranssi on aika mausteinen väri ja mausteena se varmaan toimiikin parhaiten. Oikean oranssin sävyn suhteen olen äärimmäisen tarkka - minun lempi oranssini ei saa olla tippaakaan (tai juuri ollenkaan) murrettu. Sellainen appelsiinin puhdas oranssi on kaunein. Toisaalta sellainen on poltettu oranssi on kaunis, mutta ei minun sisustuksessani. 

Kaikenkaikkiaan pidän eniten kirkkaista ja puhtaista väreistä, en niinkään murretuista. Huomaan kuitenkin, että oikeastaan kaikista väreistä löytyy sävyjä joista pidän ja toisaalta jokaisella värillä on jossain paikkansa. Eli yhteenvetona: värit on ihana asia!!! 

Mistä väreistä sinä pidät? Millaisia tunteita eri värit herättävät, onko inhokkeja tai suosikkeja? 

12 kommenttia:

 1. Sininen on ehdoton ikisuosikkini. Sisustuksessa olen ennen tykännyt kaikesta vaaleasta, mutta nykyään huoneisiini on hiipinyt kirkkaita väripilkkuja esim. tyynyjen muodossa. Värilasissa turkoosi on kaikkein paras. Sitä katsellessa tunnen fyysistä hyvänolontunnetta suorastaan.

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä tosiaan, että sinä pidät niin paljon sinisestä ja minä taas en niinkään. Tai siis pidän, muttei se ole suosikkivärini. Turkoosi värilasi on sentään yhteinen lemppari!

   Poista
 2. Oi miten kivoja kollaaseja, teillä on kyllä värit ihanasti edustettuina!

  Mie pidän keltaisesta, pinkistä ja turkoosista yksityiskohdissa, ja miulla on turkoosi puhelin ja pinkki lompakko, mutta kotona meillä on aika vähän värejä esillä ainakaan yhtä aikaa. Pitäisikin kopioida tämä idea niin saisi pohdittua omia mieltymyksiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kyllä osaa väreistä piti vähän kaivella että löytyi, mutta onhan meillä monenlaisia väripilkkuja kotona.

   Kopioi idea ihmeessä! Olisi hauska lukea mielipiteitäsi, koska teidän kodissa on niin erilainen väriskaala kuin meillä.

   Poista
 3. No nyt on, teiltä löytyy koko värisuora!

  Mun kotona on paljon punasta johtuen päätekstiileistä, mutta oon miettiny että esim sinivihreä toisi tiettyä skandinaavisuutta hauskasti kotiin. Tai sitten se pinkki, en skandinaavisuudesta sen kanssa tiedä mutta joku pinkkihöpö mulla on, kun ihailen kaikkia senvärisiä tavaroita kuitenkaan niitä kotiin hankkimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värisuora tosiaan, siinäpä olisi ollut hyvä otsikko!

   Pinkki ja punainen ovat minusta kiva yhdistelmä. Tietysti aika räiskyvä, mutta oikein yhdisteltynä toimii loistavasti. Toisaalta myös sinivihreä punaisen kaverina olisi jännittävä kontrasti. Huh, kuulostan sisustuslehdeltä!

   Poista
 4. Kiva postaus ja hyvä aihe myös Paavalinkukan blogiin kunhan se herää talviunesta.
  Minun lempivärini on vaihtunut useaan otteeseen vuosien kuluessa. Olisitkohan pitänyt ensimmäisestä mieheni ja minun yhteisestä kodista: olin maalannut yhdistetyn olo-työhuone-keittiömme juuri samalla värillä kuin on keltainen leivänpaahtimesi! Entisestä autotallista meille tehty asunto oli siis tosi aurinkoinen paikka!
  VE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäinen asuntonne kuulostaa pirteältä! Varmasti toi aurinkoa entiseen autotalliin.

   Poista
 5. Hip hurraa, värisi olivat herättäneet Tohtori Hyväntoivon blogaamaan pitkästä aikaa http://drgutwill.blogspot.fi/2014/02/punaista-pain.html
  VE

  VastaaPoista
 6. Vautsi, miten upea rumpu (?)! Muutenkin oli ilo silmälle katsoa värikollaaseja. Hauska huomata, miten väritykkääjistäkin löytyy eroja - minä nimittäin tykkään ehdottomasti juuri murretuista sävyistä, kun taas kirkkaat ovat omaan silmään liian pistäviä. Olipa kuitenkin väri kirkas tai murrettu, on todellakin ihanaa, että on värejä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, rumpu se on. Tai tarkemmin djembe. On tosiaan jännä, miten värien ystäviäkin on erilaisia. Se kertoo siitä, kuinka monenlaisia nyansseja ja sävyeroja väreistä löytyy!

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.