sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Karkkilapaset

Pari viikkoa sitten miehen käly vinkkasi minulle Kenkäveron järjestämästä Tuhat ja yksi lapasta - näyttelystä. Ideana on siis, että näyttelyyn kerätään lapasia ihan yksityisiltä ihmisiltä. Lapaset voivat olla vanhoja tai uusia, itsesuunniteltuja tai valmiista mallista. Minulla ei ollutkaan sopivaa käsityöprojektia meneillään (ai niin, paitsi yksi on kesken, hups), joten innostuin ja aloin suunnitella uusia lapasia. 

I heard about this interesting exhibition in Mikkeli called "A thousand and one mittens". They are collecting mittens knitted by ordinary people. The mittens can be either old or new and if the knitter allows, the mittens are sold and the profit goes to charity. I decided to participate and started knitting with all my favorite colours. The polka-dot pattern is fun and relatively easy to knit. Soon they'll be ready to be sent to the exhibition.

Näissä väreissä on sopivasti atsovärejä piristämään talven keskellä.
Päätin tehdä oikein karkkismaiset lapaset ja valitsin lankahyllystäni kaikki suosikkivärini. Limenvihreä, keltainen, pinkki, turkoosi ja oranssi ovat yhdessä melko räisyvä yhdistelmä, joten valitsin niiden taustalle valkoisen. Valkoinen on tietysti hieman arka väri, mutta kyllä niitä valkoisia lapasia on ennenkin tehty. 

Yleensä en suunnittele käsitöitäni juuri mitenkään, mutta nyt halusin fiilistellä karkkilapasten ideaa ja piirsin itselleni mallin. Mallikuva jää myös minulle muistoksi, sillä aion antaa lapaset näyttelyn jälkeen myyntiin. Hiukan kyllä houkuttaisi pitää nuo itse, mutta tein itselleni uudet lapaset juuri viime vuonna. Lisäksi lapaset on kiva laittaa myyntiin, sillä myynnin avulla saadaan oppilaspaikkoja syrjäytymisvaarassa oleville lapsille ja nuorille käsityökouluihin ja kursseille. 

Lapasista tuli aika lailla suunnitelmien mukaiset. Kuvio menee hiukan eri tavalla peukalokiilan vierestä. 

Valitsin malliksi yksinkertaisen pallokuosin. Olen melko yksinkertaisten ja suoraviivaisten käsitöiden ystävä, mutta jotain haastetta pitä olla. Pallokuosissa on sitä juuri sopivasti, kun pitää miettiä, miten pallot saa lomittain nätisti. Tätä pystyy silti kutomaan suhteellisen aivottomasti, toisin kuin viimevuotisten lapasten kirjoneuletta. Siinä piti koko ajan vilkuilla paperiin, ettei kuvio mene sekaisin. Oman haasteen tuo peukalokiila, joka ikävästi hankaloitti pallojen asettelua. Peukalokiilalliset lapaset ovat kuitenkin minusta mukavampia kädessä.

Kaikki värit mahtuivat mukaan! Mietin tarkkaan, mitkä värit haluan vierekkäin.
Huomasi, etten ollut taas vähään aikaan neulonut, kun kudoin ensimmäisen lapasen ennätysvauhtia valmiiksi. Toisen lapasen aloittaminen on sujunut vähän hitaammin, varsinkin kun joustinneuletta on niin tylsä kutoa, kun odottaa vaan pallojen tekemistä. 

Pallojen alimmassa/ylimmässä kerroksessa on kaksi silmukkaa, seuraavassa neljä ja kolmessa keskimmäisessä kuusi. 
Olen lopputulokseen oikein tyytyväinen! Lapasista tuli juuri niin karkkismaiset kuin toivoinkin. Tietysti pallot on aika hankala saada aivan täydellisen pyöreiksi ja kuvissa lapaset näyttävät vähän ryppyisiltä. Mutta eihän käsitöiden aivan täydellisiä tarvitse ollakaan! Käden jälki ja niin edespäin. 

Lisäys: VE:n pyynnöstä lisäsin vielä kuvan lapasesta nurjalta puolelta. Jälki ei ole aivan yhtä siistiä kuin etupuolelta, mutta luotan siihen, ettei tuleva omistaja liian usein kääntele lapasia nurinperin. Pitkät juoksutukset yli kuuden silmukan tein vain pitämällä lankaa mahdollisimman löysässä ja varmistamalla aina, ettei lanka kiristänyt. Peukalon kohta oli vaikea, koska siinä piti hypätä koko peukalokiilan yli. Jätin siihen vain ihan älyttömän pitkän langan ja lopuksi päättelin löysän langan muiden lankojen pätkien avulla lapaseen kiinni. Näin peukalo ei jää kiinni lankoihin, eikä kohta ole myöskään liian kireä.


Ehkä joku teistä lukijoistakin innostuu tekemään tai lähettämään lapaset tuohon näyttelyyn! En ole aiemmin osallistunut mihinkään tällaiseen, mutta tällä kertaa innostuin. Tietysti pitää vielä saada kudottua tuo toinen lapanen loppuun ja sitten vielä lähettää ne. Onneksi on aikaa huhtikuun loppuun asti. 

Värikästä sunnuntain jatkoa!

22 kommenttia:

 1. Ooh! Miten ihanat lapaset! Olet mielettömän taitava käsitöiden tekijä!

  MB

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kohdallani pätee sanonta "harjoitus tekee mestarin".

   Poista
 2. Upeat lapaset, taidokkaasti tehty. Miten tuo kuuden silmukan ylijuoksutus on toteutettu nurjalla? Eikö siinä ole hankalia pitkiä lankoja jotka jäävät kiinni sormiin? Nurjanpuoleinen kuva olisi mielenkiintoinen!

  VE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäsin kuvan nurjasta. Mielestäni ylijuoksutukset eivät jää häiritsevästi sormiin kiinni. Ne täytyy tietysti tehdä sekä juuri sopivan kireiksi että löysiksi.

   Poista
  2. Nurja puoli paljastaa todellisen mestarin!!!
   VE

   Poista
 3. Hienot värikkäät lapaset! Minuakin pallot lapasissa viehättävät kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Miksiköhän en ole itselleni tehnyt pallolapasia tai sukkia? Sukat voisinkin tehdä seuraavaksi.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos! Nuo on vähän kuin hedelmäpanttereita tai jotain muita hyviä hedelmäkarkkeja.

   Poista
 5. En olisi kyllä uskonut, että aikuisena innostut kaikenlaisista käsitöistä ja vielä jopa virkkaamisesta ja neulomisesta. Tässä nostan kyllä hattua ala- ja yläkoulun käsityönopettajille. He olivat molemmat todella innostavia ja kannustavia persoonia. Se todistaa, että kehumalla pääsee parempiin tuloksiin kuin arvostelemalla.

  Lapaset ovat tosi kauniit!!

  Ava

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannustaville käsityönopettajille kuuluu kiitos tästä harrastuksesta. Olin aluksi sen verran tumpelo, että minut olisi voinut myös lannistaa täysin.

   Poista
 6. Ihanat lapaset! Ja kiitos vinkistä, taidanpa minäkin kutoa näyttelyyn (ja myyntiin) yhdet lapaset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että innostuit! Tämmöiset näyttelyt on hauskoja. Täytyy yrittää käydä sitten kesällä katsomassa.

   Poista
 7. Kauniit lapaset ja herkulliset värit. Nurjan puolen pitkistä langanjuoksuista pääsee kuljettamalla lankaa joka toisen tai vähintään joka kolmannen silmukan jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä vinkistä! Löysinkin ohjeen, miten tuo tehdään. Minä olin luullut, että se langan kuljettaminen on jotenkin vaikeaa.

   Poista
 8. Onpa todella söpöt! Itsekin neulon paljon ja olen viime aikoina ollut kovin innostunut kirjoneuleista. Palloja niihin harvemmin tulee, vaan sellaisia perinteisä tähtiä ja koukeroita vain. Tämä on kyllä kiva idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Perinteiset kirjoneuleet ovat kauniita, mutta minä olen tosiaan laiska seuraamaan kuvioita.

   Poista
 9. Ihan täydelliset lapaset!
  Oon pari kertaa yrittänyt kirjoneuletta, mutta en vaan saa sillä tehtyä mitään, mikä mahtuisi käteen/jalkaan/päähän/mihinkään muuhun ruumiinosaan. Siksi siis suunnaton kirjoneuleihailu sinua kohtaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tässähän ihan punastuu! Ekat (kirjoneule) lapaseni olivat kyllä kovat koppurat, mutta pikkuhiljaa käsiala on löystynyt, kun siihen oikein keskittyi.

   Poista
 10. Todella kauniit, ja karkkismaiset!

  Onpa kiva näyttelyn idea ja todella hyvä tarkoitus myytäville lapasille! Pitääkin käydä kurkkaamassa jos ajellaan Mikkelissä päin kesällä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttely kuulostaa tosi kivalta. Minnekköhän kaikki lapaset saadaan mahdutettua ja kuinkakohan paljon niitä oikeastaan tulee näyttelyyn?

   Poista
  2. Kyllähän sieltä näyttelytilaa pitäisi löytyä - olisi kyllä kiva nähdä satoja erilaisia lapasia vaikka samalla seinällä!

   Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.