tiistai 10. syyskuuta 2013

Lumikkipiirakka

Omenateemalla jatketaan, sillä saimme viikonloppuna kaksi uutta satsia omenoita. Lääkärit taitavat pysyä meistä loitolla ainakin tämän syksyn. Toivottavasti ei kuitenkaan siviilissä tarvitse karttaa meitä omenanpopsijoita. 

It's apple season and we just got three whole batches. First I made some delicious apple crumble with home-made vanilla sauce. Then I got these beautiful red apples from my mother-in-law. They reminded me of Snow white and the poison apple being red on the outside and all white on the inside. So I decided to bake a Snow white-inspired apple pie. You can use any recipe really but just remember to use apples as red as blood, vanilla as black as ebony and top the pie with meringue as white as snow (or as brown, if you burn your meringue like mine). My pie didn't turn out the fairest of them all but it was delicious anyway.

Eikö olekin ihan täydellinen lumikkiomena?

Anoppilan pihalla kasvaa pieni omenapuu, joka tuottaa valtavat määrät kauttaaltaan kirkkaanpunaisia omenoita. Sisältä omenat ovat puolestaan aivan vitivalkoisia. Omenoista tulee mieleen Lumikki, sillä myrkkyomenan miellän juuri tuollaiseksi, punaiseksi ja valkoiseksi.

Näistä omenoista innostuin kehittelemään Lumikkipiiraan, jossa hyödynnetään Lumikin ominaisuuksia: iho vaalea kuin lumi, huulet punaiset kuin veri ja hiukset mustat kuin eebenpuu.

Vanilja musta kuin eebenpuu

Ihan intoiduin satujen pyörteisiin, kun aloin etsiä sopivaa reseptiä piiraan pohjaksi. Löysinkin uudesta Maku-lehdestä sopivan peruspiiraan ohjeen, jota muokkasin omanlaisekseni. Minulla oli vaniljakastikkeen jäljiltä valkuaisia käyttämättä, joten keksin, että marenkihan on sopivan valkoista. Aito vanilja sopii eebenpuuksi ja omenat nyt tietysti olivat punaisia, kotimaisia kun ei tarvitse kuoria. Lisäsin täytteeseen myös sitruunan mehua ja kuorta, olkoon se sitten vaikka sitä myrkkyä.


Omena punainen kuin veri. 

Lumikkipiirakka

Pohja:
  • 150 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 muna
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Täyte:
  • n. kuusi omenaa (koon mukaan)
  • ½ tl kanelia
  • 1 prk rahkaa (250g)
  • 1 muna
  • 1 dl sokeria
  • vaniljatanko
  • sitruuna
Marenki:
  • 4 valkuaista
  • 2,5 dl sokeria


Sekoita jauhot ja leivinkauhe. Sekoita joukkoon loput taikinan aineet ja nypi taikinaksi. Painele taikina voideltuun vuokaan. 

Lohko omenat ja levitä vuokaan. Ripottele päälle kanelia.

Sekoita kulhossa rahka, sokeri, muna ja vanilja. Raasta noin 1 tl sitruunankuorta mukaan. Purista joukkoon hieman sitruunamehua oman maun mukaan. Kaada täyte omenien päälle.

Laita piirakka 200 asteiseen uuniin 25 minuutiksi. Vatkaa sillä aikaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri. Ota piirakka uunista ja pursota marenkia haluamallasi tavalla piirakan päälle, esimerkiksi reunoille. 

Laske lämpötilaa noin 150-175 asteeseen (riippuen uunisi ärhäkkyydestä) ja paista piirakkaa vielä noin 15-20 minuuttia. Älä anna marenkien ruskistua liikaa. 

Marenki ruskea valkoinen  kuin lumi (on se sisältä lumivalkoista!)

Marengista ei tullut aivan niin valkoista kuin olin ajatellut, mutta se johtuu meidän typerästä uunista, joka tappaa marengit. Sisältä ne tosin ovat ihan valkoisia, joten ehkä se riittää. Marenki jäi myös hieman liian valuvaksi, joten paremmalla tuurilla piirakasta olisi saanut vielä kauniimman. Hyvää se kuitenkin oli ja eikö se sisäinen kauneus, tai siis hyvä maku, olekin tärkeintä?

Kerro, kerro kuvastin, ken on maassa kaunehin? Ei ainakaan tämä piirakan pala. 

6 kommenttia:

  1. Kyllä tuota viimeisen kuvan palaa tekisi mieli maistaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän se herkulliselta näyttää, muttei aivan niin täydelliseltä Lumikilta, kuin olisin halunnut. Onneksi se ei kuitenkaan ole kovin tärkeää.

      Poista
  2. Pala ei välttämättä ole täydellinen, mutta herkullinen silti marenkimuruineen. Ja vaikkei marenki ole täydellisen valkoista se on silti tosi kaunis piirakan reunoilla. Lumikkipiirakka on hyvä nimi.


    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta marenki sopi kivasti hieman happamaan piirakkaan. Täytekään ei ollut kovin makea ja omenat sopivan happamia.

      Poista
  3. Munkin oli pakko tehdä omenapiirakkaa, vaikka en noin kaunista kuin sinun Lumikkisi. Olen samaa mieltä siitä että marenki sopii parhaiten hieman happaman pariksi, olen toisinaan tehnyt sitruuna-marenkipiirasta jossa hapan ja makea kohtaavat erityisen hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitruuna-marenkipiiras on herkkua! Tai sitten key lime pie, jonka reseptin olen joskus täälläkin jakanut.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.